• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Velikonoce
  • Recepty.cz
  • Články
  • Cestování za jídlem
  • Speciality z italských regionů - část I.

Speciality z italských regionů - část I.

F.O.O.D.
| 15. 7. 2015
Cestování za jídlem
Speciality z italských regionů - část I.

Ochutnejte s námi Itálii kraj po kraji, město po městu tak, jak nám ji do Čech přivezli šikovní šéfkuchaři a cukrář.

Taralli s cukrovou polevou

asi 15 kousků - příprava: 60 minut + odležení

* 500 g hladké mouky
* 180 g krupicového cukru + 500 g na polevu
* 4 vejce
* 150 g másla
* 2 lžíce grappy
* špetka soli
* ½ lžičky prášku do pečiva

Všechny ingredience (kromě cukru na polevu) smíchejte a zadělejte těsto. Uložte na dvě hodiny do ledničky. Nakrájejte a vyválejte nudle o průměru 7 až 10 mm. Ty krájejte na deseticentimetrové kousky a spojte do kruhu.

Troubu zapněte na 190 °C. Vzniklé věnečky vložte do vroucí vody a vařte 3 minuty. Nechte 15 minut odpočinout. Pak pečte 20 minut dozlatova.

500 g cukru vařte se 125 ml vody na sirup při teplotě 110 °C. Vroucí směs nalijte do mixéru a rozmixujte – vzniknou krystalky. Ty vložte zpět do kastrolu a zahřejte. Znovu se rozpustí. Věnečky máčejte v polevě. Ta je díky postupu krásně bílá a má správnou konzistenci.

Nicola Melucci

Zmrzlina a dezerty z Puglie

Nicola pochází z městečka Taranto z jihoitalské Puglie. Jeho rodina tam už přes 50 let vlastní cukrářství a pekařství – zakládal ho už jeho dědeček. K tomu se také váže Nicolova nejstarší vzpomínka. Pamatuje si, jak ho dědeček brával s sebou do cukrářství a pekli spolu sušenky.

Pro jeho kraj jsou nejtypičtější pomeranče, citrony, olivový olej a opravdu kvalitní máslo přímo od farmářů. Na kvalitním másle si tam všichni hodně zakládají. Do Česka přišel Nicola před třemi lety a poslední rok můžete jeho skvělé výtvory, včetně prvotřídní zmrzliny, ochutnat v cukrárne Aldolce. Ta patří ke známé restauraci Aldente. www.al-dolce.cz


Chřestový krém se žloutkovými ravioli

4 porce - příprava: 2 hodiny + sušení žloutků

* 12 stonků zeleného chřestu
* olivový olej
* sůl a pepř

RAVIOLI:
* 100 g krupicového cukru
* 100 g soli
* 9 žloutků
* 1 lžíce parmazánu

PĚNA:
* 150 g parmazánu
* 40 g smetany ke šlehání

Smíchejte cukr a sůl a polovinu nasypte na dno misky. Na ni položte 8 žloutků kousek od sebe (nesmí se dotýkat) a zasypte zbytkem směsi. Nechte 12 hodin marinovat.

Chřest vhoďte do vroucí vody a vařte 2 minuty. Vyjměte a prudce zchlaďte v ledové vodě. Odkrojte hlavičky, smíchejte je s trochou olivového oleje a čerstve mletým pepřem. Dřevnaté konce odřízněte a vyhoďte, střední část rozmixujte s trochou vody z vaření a olivovým olejem. Osolte a opepřete.

Nastrouhaný parmazán smíchejte se smetanou a šlehejte do pěny. Uložte do ledničky. Poslední žloutek vyšlehejte ve vodní páře se špetkou soli a lžící parmazánu. Když dosáhne teploty 65 °C, vložte dno misky do ledové vody, aby se směs prudce zchladila.

Žloutky vyjměte ze směsi cukru a soli a podélně rozřízněte, mokrou část otřete ubrouskem. Mezi dvěma potravinářskými fóliemi rozválejte, doprostřed dejte trochu žloutkové náplně a pečlivě uzavřete. Teplou polévku podávejte se žloutkovými ravioli, parmazánovou pěnou a ozdobenou hlavičkami chřestu.

Luca de Astis

Kuchařská hvězda z Milána

Luca vyrůstal v severoitalském Miláně, metropoli kraje Lombardie a druhém největším italském městě. Kuchařině se věnuje celý život, do pražské restaurace CottoCrudo (www.cottocrudo.cz), kterou najdete v hotelu Four Seasons, přišel ze sesterského hotelu v Istanbulu.

Předtím pracoval po celé Itálii, ve Francii i Španělsku. V Lombardii je populární rýže v jakémkoli provedení a risotta, parmazán a olivový olej, oblíbený je tu i chřest. V Praze je Luca necelý rok, ale život tady si rychle zamiloval.


Králík na rajčatech a olivách

4 porce - příprava: 50 minut

* 800 g králičích stehen,
* 100 ml olivového oleje
* sůl a pepř
* 1 bílá cibule
* 2 mrkve
* 3 stonky řapíkatého celeru
* 1 stroužek česneku
* 80 g černých oliv
* 200 ml bílého vína
* 500 g loupaných rajčat
* rozmarýn

Králičí stehna ze všech stran orestujte na rozpáleném oleji. Osolte a opepřete. Maso vyjměte a do hrnce přidejte velmi jemně nakrájenou cibuli, mrkev, celer a česnek. 5 minut restujte, přimíchejte olivy a vložte zpět maso. Podlijte vínem a nechte odpařit.

Nakonec přidejte oloupaná rajčata, rozmarýn a trochu zredukujte. Duste pod poklicí asi půl hodiny doměkka. Podle chuti osolte a opepřete. Podávejte s pečenou polentou nebo bramborami.

Gianluca Giardi

Toskánsko i ve školní jídelně

Gianluca pochází z toskánského Livorna. V Česku žije 7 let, v současnosti pracuje na pozici šéfkuchaře Fresh & Tasty v Zátiší Group, kde denně připravují více jak 4000 obědů pro školní jídelny i firmy.

Stejně jako kdekoli jinde se i při takto velkokapacitním stravování snaží uplatňovat principy slow foodu, tedy používání kvalitních, sezonních a pokud možno lokálních surovin a jejich dobrého zpracování. A jak práce jeho i jeho týmu dokazuje, jde to i v rámci finančních norem ve školní jídelně.

Jaké jsou podle něj typické suroviny Toskánska? „Původně to byl hodně chudý kraj, takže většina receptů je o zpracování zbytků z předchozího vaření,“ vysvětluje. Na stole tu ale nikdy nechybějí rajčata, česnek, bazalka a cibule, z masa jsou to kuře, králík nebo mořské ryby.

Více se dozvíte na www.freshandtasty.cz nebo na www.slowfood.cz


Příště: Veneto, Řím, Kalábrie a Marche


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

5 minut
Zelené smoothie s pampeliškovými květy

Zelené smoothie s pampeliškovými květy

60 minut
Knedlíčky s vepřovým

Knedlíčky s vepřovým

20 minut
Šeříkový sirup

Šeříkový sirup

Poslední sledované recepty

225
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z…
50
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
48
Bezinkový sirup
Bezinkový sirup
46
Jednoduchá koprová omáčka z mléka
Jednoduchá koprová…
46
Rychlá bábovka
Rychlá bábovka

Zajímavé články

7 zlozvyků našich babiček. Tyhle věci v kuchyni určitě nedělejte!
7 zlozvyků našich babiček. Tyhle věci v kuchyni…
Bezový sirup, džem i smaženky: 5 receptů z bezu, které znaly už naše babičky
Bezový sirup, džem i smaženky: 5 receptů z bezu,…
Variace na oblíbené mojito: s jahodami, okurkou, levandulí i kokosem
Variace na oblíbené mojito: s jahodami, okurkou,…
Věštění z jídla: Odhalte budoucnost pomocí cibule, bylinek nebo vařeného vejce
Věštění z jídla: Odhalte budoucnost pomocí cibule…
Jahody do truhlíku: Vypěstujte si sladkou úrodu i bez zahrady
Jahody do truhlíku: Vypěstujte si sladkou úrodu i…
AHA.cz Slováček utíká od Patrasové: Tajný azyl u blonďaté manažerky?

Slováček utíká od Patrasové: Tajný azyl u blonďaté manažerky?

Mimibazar Tip na víkend: Vypravte se na putování pražskými vinicemi a poznejte nepoznané

Tip na víkend: Vypravte se na putování pražskými vinicemi a poznejte nepoznané

Dáma.cz Co vás rozesmutní na základě vašeho znamení? Tyto spouštěče si hlídejte!

Co vás rozesmutní na základě vašeho znamení? Tyto spouštěče si hlídejte!

Blesk pro ženy Bohyně díky madeiře: Outfit s půvabnou výšivkou 3x jinak

Bohyně díky madeiře: Outfit s půvabnou výšivkou 3x jinak

Ženy.cz Pryč s černou, odvažte se! 8 nejhezčích plus size outfitů na jaro

Pryč s černou, odvažte se! 8 nejhezčích plus size outfitů na jaro

Blesk.cz Čeho je moc... Těhotná Queen Plačková se vyfotila nahá!

Čeho je moc... Těhotná Queen Plačková se vyfotila nahá!

SportRevue.cz FOTO: Plážové sporty. Díky roztleskávačkám pastva pro (mužské) oči

FOTO: Plážové sporty. Díky roztleskávačkám pastva pro (mužské) oči

Maminka.cz 15 otravných vět, které jste v dětství nenáviděli. Používáte je také?

15 otravných vět, které jste v dětství nenáviděli. Používáte je také?

Blesk Horoskopy 5 znamení, která mají nálady jako na houpačce. Nikdy nevíte, jak budou reagovat

5 znamení, která mají nálady jako na houpačce. Nikdy nevíte, jak budou reagovat

Abecedazahrady Hořcový stromek: Jak na pěstování, aby bujně rostl a bohatě kvetl

Hořcový stromek: Jak na pěstování, aby bujně rostl a bohatě kvetl

  • Recepty.cz
  • Články
  • Cestování za jídlem
  • Speciality z italských regionů - část I.
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí