• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Piknik
  • Recepty.cz
  • Články
  • Cestování za jídlem
  • Speciality z italských regionů - část I.

Speciality z italských regionů - část I.

F.O.O.D.
| 15. 7. 2015
Cestování za jídlem
Speciality z italských regionů - část I.

Ochutnejte s námi Itálii kraj po kraji, město po městu tak, jak nám ji do Čech přivezli šikovní šéfkuchaři a cukrář.

Taralli s cukrovou polevou

asi 15 kousků - příprava: 60 minut + odležení

* 500 g hladké mouky
* 180 g krupicového cukru + 500 g na polevu
* 4 vejce
* 150 g másla
* 2 lžíce grappy
* špetka soli
* ½ lžičky prášku do pečiva

Všechny ingredience (kromě cukru na polevu) smíchejte a zadělejte těsto. Uložte na dvě hodiny do ledničky. Nakrájejte a vyválejte nudle o průměru 7 až 10 mm. Ty krájejte na deseticentimetrové kousky a spojte do kruhu.

Troubu zapněte na 190 °C. Vzniklé věnečky vložte do vroucí vody a vařte 3 minuty. Nechte 15 minut odpočinout. Pak pečte 20 minut dozlatova.

500 g cukru vařte se 125 ml vody na sirup při teplotě 110 °C. Vroucí směs nalijte do mixéru a rozmixujte – vzniknou krystalky. Ty vložte zpět do kastrolu a zahřejte. Znovu se rozpustí. Věnečky máčejte v polevě. Ta je díky postupu krásně bílá a má správnou konzistenci.

Nicola Melucci

Zmrzlina a dezerty z Puglie

Nicola pochází z městečka Taranto z jihoitalské Puglie. Jeho rodina tam už přes 50 let vlastní cukrářství a pekařství – zakládal ho už jeho dědeček. K tomu se také váže Nicolova nejstarší vzpomínka. Pamatuje si, jak ho dědeček brával s sebou do cukrářství a pekli spolu sušenky.

Pro jeho kraj jsou nejtypičtější pomeranče, citrony, olivový olej a opravdu kvalitní máslo přímo od farmářů. Na kvalitním másle si tam všichni hodně zakládají. Do Česka přišel Nicola před třemi lety a poslední rok můžete jeho skvělé výtvory, včetně prvotřídní zmrzliny, ochutnat v cukrárne Aldolce. Ta patří ke známé restauraci Aldente. www.al-dolce.cz


Chřestový krém se žloutkovými ravioli

4 porce - příprava: 2 hodiny + sušení žloutků

* 12 stonků zeleného chřestu
* olivový olej
* sůl a pepř

RAVIOLI:
* 100 g krupicového cukru
* 100 g soli
* 9 žloutků
* 1 lžíce parmazánu

PĚNA:
* 150 g parmazánu
* 40 g smetany ke šlehání

Smíchejte cukr a sůl a polovinu nasypte na dno misky. Na ni položte 8 žloutků kousek od sebe (nesmí se dotýkat) a zasypte zbytkem směsi. Nechte 12 hodin marinovat.

Chřest vhoďte do vroucí vody a vařte 2 minuty. Vyjměte a prudce zchlaďte v ledové vodě. Odkrojte hlavičky, smíchejte je s trochou olivového oleje a čerstve mletým pepřem. Dřevnaté konce odřízněte a vyhoďte, střední část rozmixujte s trochou vody z vaření a olivovým olejem. Osolte a opepřete.

Nastrouhaný parmazán smíchejte se smetanou a šlehejte do pěny. Uložte do ledničky. Poslední žloutek vyšlehejte ve vodní páře se špetkou soli a lžící parmazánu. Když dosáhne teploty 65 °C, vložte dno misky do ledové vody, aby se směs prudce zchladila.

Žloutky vyjměte ze směsi cukru a soli a podélně rozřízněte, mokrou část otřete ubrouskem. Mezi dvěma potravinářskými fóliemi rozválejte, doprostřed dejte trochu žloutkové náplně a pečlivě uzavřete. Teplou polévku podávejte se žloutkovými ravioli, parmazánovou pěnou a ozdobenou hlavičkami chřestu.

Luca de Astis

Kuchařská hvězda z Milána

Luca vyrůstal v severoitalském Miláně, metropoli kraje Lombardie a druhém největším italském městě. Kuchařině se věnuje celý život, do pražské restaurace CottoCrudo (www.cottocrudo.cz), kterou najdete v hotelu Four Seasons, přišel ze sesterského hotelu v Istanbulu.

Předtím pracoval po celé Itálii, ve Francii i Španělsku. V Lombardii je populární rýže v jakémkoli provedení a risotta, parmazán a olivový olej, oblíbený je tu i chřest. V Praze je Luca necelý rok, ale život tady si rychle zamiloval.


Králík na rajčatech a olivách

4 porce - příprava: 50 minut

* 800 g králičích stehen,
* 100 ml olivového oleje
* sůl a pepř
* 1 bílá cibule
* 2 mrkve
* 3 stonky řapíkatého celeru
* 1 stroužek česneku
* 80 g černých oliv
* 200 ml bílého vína
* 500 g loupaných rajčat
* rozmarýn

Králičí stehna ze všech stran orestujte na rozpáleném oleji. Osolte a opepřete. Maso vyjměte a do hrnce přidejte velmi jemně nakrájenou cibuli, mrkev, celer a česnek. 5 minut restujte, přimíchejte olivy a vložte zpět maso. Podlijte vínem a nechte odpařit.

Nakonec přidejte oloupaná rajčata, rozmarýn a trochu zredukujte. Duste pod poklicí asi půl hodiny doměkka. Podle chuti osolte a opepřete. Podávejte s pečenou polentou nebo bramborami.

Gianluca Giardi

Toskánsko i ve školní jídelně

Gianluca pochází z toskánského Livorna. V Česku žije 7 let, v současnosti pracuje na pozici šéfkuchaře Fresh & Tasty v Zátiší Group, kde denně připravují více jak 4000 obědů pro školní jídelny i firmy.

Stejně jako kdekoli jinde se i při takto velkokapacitním stravování snaží uplatňovat principy slow foodu, tedy používání kvalitních, sezonních a pokud možno lokálních surovin a jejich dobrého zpracování. A jak práce jeho i jeho týmu dokazuje, jde to i v rámci finančních norem ve školní jídelně.

Jaké jsou podle něj typické suroviny Toskánska? „Původně to byl hodně chudý kraj, takže většina receptů je o zpracování zbytků z předchozího vaření,“ vysvětluje. Na stole tu ale nikdy nechybějí rajčata, česnek, bazalka a cibule, z masa jsou to kuře, králík nebo mořské ryby.

Více se dozvíte na www.freshandtasty.cz nebo na www.slowfood.cz


Příště: Veneto, Řím, Kalábrie a Marche


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

45 minut
Kyjevský řízek s brokolicovou kaší

Kyjevský řízek s brokolicovou kaší

40 minut
Whisky krkovice s opečenými bramborami

Whisky krkovice s opečenými bramborami

60 minut
Křehký dort s revení

Křehký dort s revení

Poslední sledované recepty

86
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z…
70
Snadné čokoládové muffiny
Snadné čokoládové muffiny
67
Gratinované brambory
Gratinované brambory
43
Sirup ze smrkových výhonků
Sirup ze smrkových…
43
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka

Zajímavé články

Víte, proč jíst v barvě duhy? Důvod je úplně jiný než ten, aby bylo jídlo lákavější na pohled
Víte, proč jíst v barvě duhy? Důvod je úplně jiný…
Dorty v boho stylu: Pokochejte se těmi nejkrásnějšími
Dorty v boho stylu: Pokochejte se těmi…
Vaření ze smrku a jehličí: Vydejte se na lesní dobrodružství
Vaření ze smrku a jehličí: Vydejte se na lesní…
Chřest pomáhá při hubnutí: Zkuste polévku nebo rizoto
Chřest pomáhá při hubnutí: Zkuste polévku nebo…
Jarní vaření Pavla Berkyho: Baví mě suroviny, které jsou v tomto období naprosto jedinečné
Jarní vaření Pavla Berkyho: Baví mě suroviny,…
AHA.cz Potupená Tatiana končí s Dykem? Je těžké si o tom povídat, děsí

Potupená Tatiana končí s Dykem? Je těžké si o tom povídat, děsí

Mimibazar Síla komunikace: Efektivní tipy pro zlepšení mezilidských vztahů

Síla komunikace: Efektivní tipy pro zlepšení mezilidských vztahů

Dáma.cz Tato znamení zemřou sama: Jste odsouzena ke smrti v ústraní?

Tato znamení zemřou sama: Jste odsouzena ke smrti v ústraní?

Blesk pro ženy Ondřej Brzobohatý v tom není sám: Tihle slavní muži se v minulosti převlékli za ženy

Ondřej Brzobohatý v tom není sám: Tihle slavní muži se v minulosti převlékli za ženy

Ženy.cz Žijte v souladu se svými hormony. Jak se starat o pleť během menstruačního cyklu?

Žijte v souladu se svými hormony. Jak se starat o pleť během menstruačního cyklu?

Blesk.cz Šok pro Williama a Kate: Setkání a spolupráce s usvědčeným vrahem!

Šok pro Williama a Kate: Setkání a spolupráce s usvědčeným vrahem!

SportRevue.cz FOTO: Kočky k pohledání. 40 (ex)sportovkyň, které stoprocentně splňují ideál ženské krásy

FOTO: Kočky k pohledání. 40 (ex)sportovkyň, které stoprocentně splňují ideál ženské krásy

Maminka.cz RECEPT: Perfektní vánočka 3x jinak. Zkuste třeba nadýchanou a vláčnou podle Josefa Maršálka

RECEPT: Perfektní vánočka 3x jinak. Zkuste třeba nadýchanou a vláčnou podle Josefa Maršálka

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Komu vstoupí do života láska a koho čeká absolutní vyčerpání?

Horoskop na další týden: Komu vstoupí do života láska a koho čeká absolutní vyčerpání?

Abecedazahrady Mokřad v zahradě: Jak jej založit, osadit a udržovat

Mokřad v zahradě: Jak jej založit, osadit a udržovat

  • Recepty.cz
  • Články
  • Cestování za jídlem
  • Speciality z italských regionů - část I.
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí