Autor:

Kysané zelí

Snadné
Ingredience
Hlávkové zelí
nastrouhané
20 kg
Sůl
lépe bez jódu
350 g
Kmín
max. ne víc
40 g
Cibule
nakrájená na nudličky nebo půlkolečka
300 g
Snítka kopru 1 ks
Česnek
8-
12 stroužek
Křen
nakrájený na menší špalíčky
2 ks

Postup přípravy:

Suroviny jsou na 16l sud.

Máme-li zelí nakrouhané, přidáme sůl, kmín a cibuli a ve vaničce je dobře promícháme, aby došlo k rovnoměrnému rozložení. Připravený sud začneme pěchovat nakrouhaným zelím. Je důležité zelí po přidání dobře upěchovat, aby pustilo šťávu, protože tak včas dojde ke správnému kvašení. Při plnění přidáváme stroužky česneku a křen - ten podpoří křehkost a svěží chuť zelí. Přebytečnou šťávu, která se začne tvořit, odebereme. Zatím ji ale nevyléváme, necháváme si ji připravenou, pokud by byla potřeba k doplnění.

Po naplnění sudu zelím vložíme snítku kopru - přidá zelí jemnější pikantnější chuť. Povrch zelí přikryjeme několika celými listy zelí. Zatížíme jej hladkým čistým kamenem, aby se nám při kvašení příliš „nezvedalo“. Okraj soudku vytřeme, osušíme a na soudek přiložíme misku. Okraj zalijeme čistou studenou vodou. Během kvašení se může na okrajích objevit bílá pěna - povrchová plíseň. Je nutné ji okamžitě sebrat, stěnu sudu otřít a dbát na odstranění příčiny - tedy dbát na to, aby zelí nebylo „nasucho“ a byl vždy dostatek šťávy na zelí.

Při kvašení zelí může dojít k tomu, že není dostatek šťávy v soudku. V tom případě je nejlepší svařit vodu se solí a po vychladnutí ji do soudku přilít. Poměr je asi 20 g soli na 1 litr vody. Nádobu umístíme v teplotě 15-20 stupňů C. Po 3-4 týdnech už obvykle můžeme zelí ochutnávat. Poté nádobu přeneseme do chladnějšího prostředí, vhodná je teplota maximálně 10 stupňů C. Dbáme, aby zelí bylo stále zakryto tekutinou a odstraňujeme pěnu a bílý povlak. Pro dlouhodobé uchování zelí jsou vhodné teploty kolem 4 stupňů C.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 5 x
1-
4.6 5 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1- (hodnoceno 5x)

Komentáře k receptu: Kysané zelí

Komentáře

  1. Tomáš   05.11.2015 | 11:37 | reagovat | závadný

    Já osobně jsem dříve do kysaneho zeli take pridaval cibuli podle nejaké babské rady, ale když jsem jednou zkusil bez cibule, tak mi konečný výsledek připadá lepší a už tedy cibuli nedávám. Ale možná zkusín ten česnek ;-).

  2. Blanka   22.09.2015 | 1:46 | reagovat | závadný

    V jinych receptech doporucuji zatizit zeli v sudu kostkou zuly. Pry to da zeli lepsi chut.

    1. Ivana   16.11.2015 | 9:47 | reagovat | závadný

      žulová kostka se mi do soudku nevejde, neprojde hrdlem, tak mám šutr z lesa. Ale vydrželo až do 15. října, a to bylo ve sklepě cca 17°C přes léto, takže bez pár dní celý rok

  3. Pavel   27.09.2013 | 14:00 | reagovat | závadný

    Dělal jsem zelí podle vašeho receptu a bylo fantastické, jen jsem vynechal ten česnek, kopr a křen. Jinak poměr soli, délka kvašení atp. je všechno super. Díky!

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Velký test balzámů na rty: Který opravdu pomůže na popraskané rty? Velký test balzámů na rty: Který opravdu pomůže na popraskané rty?
BMI, váha nebo obvod pasu: Která čísla při hubnutí by vás měla zajímat? BMI, váha nebo obvod pasu: Která čísla při hubnutí by vás měla zajímat?
Sejroška vám poradí, jak zabalit vánoční dárky Sejroška vám poradí, jak zabalit vánoční dárky
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web