Autor:

Domácí kysané zelí

Obtížné
Ingredience
Bílé zelí 10 kg
Sůl 200 g
Kmín 20 g
Koprová semínka 10 g
Domácí kysané zelí

Postup přípravy:

Hlávky zelí očistíme, opláchneme a pomocí kruhadla nebo ručně nakrouháme i s košťály (před krouháním je několikrát nařízneme). Nakrouhané zelí smícháme se solí, kmínem a koprem.

Zelí vkládáme do nádob nebo sudů a dobře upěchujeme dřevěnou palicí. Přebytečnou šťávu odléváme. V nádobě necháváme prostor, aby se šťáva během fermentace nevylévala. Povrch připraveného zelí přikryjeme vyvařeným kouskem plátna, na ně položíme vydrhnuté a spařené prkénko nebo talířek a zatížíme nedrolícím se a dobře umytým kamenem.

Podle toho jak je nádoba se zelím velká, necháme ji 1-2 dny v teple (kolem 18 °C) a teprve pak ji přemístíme do chladné místnosti (asi 8-10 °C) k dalšímu kysání.

Zpočátku můžeme zelí čistou, dřevěnou palicí opakovaně stlačovat - tím podpoříme fementaci a únik plynů. Zelí musí mít po celou dobu přípravy i přechovávání povrch zalitý šťávou, jinak plesniví a hnije.

Pokud zelí během kysání vylučuje příliš málo šťávy, nahradíme ji převařenou a vychlazenou slanou vodou (na 1 litr vody 20 g soli). Objeví-li se povrchová plíseň, musíme ji hned odstranit. Prkénko pokaždé vydrhneme a spaříme, plátno vyvaříme.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 10 x
2-
3.7 10 5 1

Komentáře k receptu: Domácí kysané zelí

Komentáře

  1. Oldřich   14.10.2016 | 8:39 | reagovat |

    200 g soli na 10 kg krouhaného zelí je dobrý recept.Když zelí dobře utlačíte,vylejete ccá 8 litrů slané zelné štavy.Relí je po vykvašení dobré.

  2. Jirka   17.01.2015 | 10:12 | reagovat |

    Po vykvašení zelí nám voda zhoustne (zeslizovatí).Ví někdo čím to je?

    1. aleš   12.01.2016 | 17:18 | reagovat |

      Není na závadu, zelí ještě není dokvašené a zralé.

    2. Oldřich   14.10.2016 | 18:08 | reagovat |

      Jirko můžeš zkusit zelí koupit až později kdy je chladno tj.koncem října.Nesmi být měkké letní zelí.Do hlávky u zeliho na krouhání neprotlačíš prst Pokud máš zelový hrnec a doplníš vodu aby bylo zelí stále pod vodou je to hračka přeji pěkný den.

  3. Mira Buchtík   27.10.2014 | 16:21 | reagovat |

    Já dávám semínka hořčičná.

  4. Marie Potůčková   12.10.2014 | 17:16 | reagovat |

    Dávám na 1kilo zelí 3deka soli a ještě si nikdo za čtyři desetiletí nestěžoval,že by zelí bylo přesolené a o recept si už přišla říct pěkná řádka lidí.Je to výborný recept.

  5. Jaroslav Ondráček   26.09.2014 | 20:10 | reagovat |

    Zdravím , sůl je třeba ubrat na 10kg zelí místo 200 g stačí pouze 100 - 120 g !! víc ne je pak přesolené =-O , sůl jsem tam všechnu nedával ( 25 kg zelí 0,5 kg solí , kmín 30 g , kopr , cibule dle chuti ) .

1 2 3 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

8 božských snídaní: Sýrové špízy, tousty se skořicí nebo lívance s medem 8 božských snídaní: Sýrové špízy, tousty se skořicí nebo lívance s medem
12 pravidel, jak si objednat z vesmíru přání, aby se splnilo! 12 pravidel, jak si objednat z vesmíru přání, aby se splnilo!
Po jakých jídlech je Kate tak štíhlá? Krevety, popcorn nebo pálivé kari! Po jakých jídlech je Kate tak štíhlá? Krevety, popcorn nebo pálivé kari!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web