Autor:

Kukuřičná polévka Tomato

Střední
Na 7 l polévky:
Mražená kukuřice
0,7 l (dva balíky po 350 g), z mrazu ji vytáhneme cca 1 hod. před vařením (nerozmrazovat v mikrovlnn
 
Pórek
(Nebo 3 středně velké cibule; pórek je lahodnější)
2 ks
Rajčata
(Mohou být loupaná)
2 ks
Rajský protlak
(Doporučuji SELIKO)
200 g
Paprika - bílá
Nebo kalifornská
 
Česnek 5 stroužek
Olivový olej  
Nové koření
Kuličky
7 ks
Pepř celý
Kuliček
14 ks
Bobkový list
Listy
3 ks
Oregáno 1 lžička
Bazalka 1 lžička
Majoránka 1 lžička
Pepř mletý  
Mletá sladká paprika 1 lžička
Mořská sůl  
Worcestrová omáčka 80 ml
Sojová omáčka 70 ml
Celozrnná mouka
160-200 ml na zádělku
200 ml
Jablečný ocet
Nebo cukr (třtinový je lahodnější) - na přikyselení nebo na doslazení
 

Postup přípravy:

Zařazení: Polévky

Z celozrnné mouky, soli a vody nejprve rozmícháme zádělku. Na 160 ml mouky cca 200 ml vody. V 7 l hrnci zahřejeme olivový olej, přidáme kuličky nového koření, celého černého pepře, bobkový list, 2/3 nakrájeného pórku, malou zarovnanou lžičku oregána a lehce opražíme. Přidáme nakrájený česnek, na kousky nakrájenou papriku a rajčata, a dále pražíme. Jakmile rajče začne měknout přidáme malou zarovnanou lžičku bazalky, lžičku sladké mleté papriky, černý mletý pepř a rozmraženou kukuřici. Ještě chvíli vše mícháme a pražíme. Přidáme rajský protlak, zbytek nakrájeného pórku, zalijeme vařící vodou 2 cm pod okraj. Rezerva je pro zádělku.

Přivedeme do varu. Osolíme dle chuti a přidáme worchestovou a sójovou omáčku. Dále můžeme dle vlastní chuti lehce přidat třtinový cukr nebo naopak lehce přikyselit jablečným octem. Záleží na sladkosti kukuřice nebo kyselosti rajčat. Ihned po dochucení přidáme zádělku přivedeme opět do varu. Mírným varem za občasného míchání vaříme 20 minut. Po vypnutí dle vlastní chuti přimícháme majoránku a 10 min. necháme odpočinout.

Jako alternativu můžeme 1/3 množství kukuřice nahradit 150 ml rýže (množství před uvařením) nebo těstovinami. Rajčata mohou bránit změknutí rýže, proto doporučuji rýži uvařit zvlášť. Těstoviny vaříme také zvlášť. Obojí přidáváme přímo na talíř před servírováním.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 0 x
0
0.00 0 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 0 (hodnoceno 0x)
Reklama
Krémová česnečka s topinambury Zahřívací polévkové večeře pro podzimní dny Články z

Komentáře k receptu: Kukuřičná polévka Tomato

Komentáře

  1. Lenka H.   05.12.2008 | 11:25 | reagovat | závadný

    Ta polévka bude určitě výborná! Jen mně rozesmálo to množství...to vaříme pro skautský oddíl???

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

10 dárků, které ženy za žádnou cenu nechtějí najít pod stromečkem 10 dárků, které ženy za žádnou cenu nechtějí najít pod stromečkem
Čeká vás velká láska? Na Vánoce si ji můžete přičarovat! Čeká vás velká láska? Na Vánoce si ji můžete přičarovat!
Cukroví z bílků: Jak nejlépe využít zbytky z pečení Cukroví z bílků: Jak nejlépe využít zbytky z pečení
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web