Autor:

Kokosové hříbečky, kokosové myšky

45 minut PT0H45M
Střední
Ingredience
Máslo
(Nedoporučuji Heru apod.)
160 g
Kokosová moučka 250 g
Moučkový cukr 400 g
Hnědý rum 6 lžíce
Na dokončení
Bílková poleva 10 lžíce
Pikantní marmeláda 1 lžíce
Párátka 20 ks
Čokoládová poleva 1 lžíce
Kokosové hříbečky, kokosové myšky

Postup přípravy:

Vše v míse hňácám a hňácám, a - ač se z počátku zdá, že se to nikdy nemůže spojit - časem se to povede... Z hmoty na hříbečky oddělím asi 1/4, ke které přidám 2 - 3 lžíce kakaa, abych to obarvila nahnědo. Z bílé hmoty dělám kuličky o průměru cca 1 - 1,5 cm, které potom „špetkou“ - třemi prsty - připlacatím k válu, aby stály a nahoře se zúžily. Z hnědé hmoty menší kuličky, prstem do nich vmáčknu důlek. Doma jsme na ty bílé spodky hned namáčkli ty hlavičky a sušili to spolu. Ale potom se stávalo, že na míse se hříbeček rozpadl, což bylo škoda. Já tedy usuším zvlášť nožky a zvlášť hlavičky. Při zdobení perníčků kapnu do každého důlku trochu polevy a přilepím k nožce - když poleva trochu teče nevadí, je bílá jako ty nožičky. Díky neobvyklému tvaru je to na míse moc ozdobné.

Poznámka: hříbečky tvarujeme asi z poloviny dávky, z druhé poloviny děláme myšky, které ovšem na stůl přicházejí o Silvestrovské půlnoci aby nikdo nemohl tvrdit, že byl střízlivý a neviděl „bílé myšky“. Myšičky vznikají z asi 4 cm dlouhých válečků, které se na jednom konci (čumáček) zužují a polovičky mandlí (přilepím bílou polevou, jinak mají ve zvyku vypadávat) představují uši. Do baculatějšího konce zapíchneme párátko širším koncem a to pak znázorňuje ocásek. Při slepování lineckého uděláme marmeládou myškám červená očka „jako korálky“ a při zdobení perníčků doděláme čoko-polevou čumáčky.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 5 x
1
5 5 5 1
Reklama
Muffiny s malinami Muffiny sladké & slané Články z

Komentáře k receptu: Kokosové hříbečky, kokosové myšky

Komentáře

  1. lori   07.12.2011 | 17:00 | reagovat |

    Jak dlouho dopředu je to dobré vyrábět? Vydrží? Jinak vypadají moc krásně. Děti budou nadšené.

    1. Simča S.   08.12.2011 | 21:47 | reagovat |

      Lori - dělám to tak týden až deset dní před vánocemi, po usušení dám v krabici do studeného špajzu (mám tam skoror všechno cukroví, kromě čokolády, kterou mám v lednici) a tam to vydrží, dokud se to nesní. ale musím přiznat, že hříbečky jsou jedno z prvních cukroví, co zmizí.....

  2. Ladia   22.01.2011 | 23:39 | reagovat |

    A zas

    1. Simča S.   23.01.2011 | 21:42 | reagovat |

      Ladi - copak zase????

      1. recepty73   23.01.2011 | 21:51 | reagovat |

        ...pro děti rum ;-)

        1. Simča S.   23.01.2011 | 22:32 | reagovat |

          Jo tááák... aha, tak tohle jsem tedy nikdy neřešila - pár lžiček rumu a je z toho tak 70 - 80 kousků hříbečků - to je v každým kapička, dvě.... (Nebo když se dělají i myšky, tak z celého množství vyjde tak 50 - 60 hříbečků a 15 - 20 myšek...). Asi tedy vychováváme alkoholiky - v kréu v úlech máme také rum, v čokládovým salámu nebo košíčkách také.... Jejda, to mne nikdy nenapadlo, beru to jako "ochucení" a ne "alkohol"... Fakt je, že holky se mnou na vánoce mlsají i vaječný koňak - a tam je toho Rumu přece jen víc.... Jejda , jejda, vychovávám malé alkoholiky ;-)

          1. recepty73   24.01.2011 | 6:54 | reagovat |

            ...tak to já už jsem je vychoval :-D ,protože mladej má nepečené cukroví s příchutí rumu nejraději...

            1. Ladia   24.01.2011 | 21:43 | reagovat |

              Ale proč ne, akorát primárně bych to neřadila, jako recept určený pro děti. Naštěstí už to někdo opravil.
              K kategorii pro děti, bych čekala vyloženě dětské recepty a že těch omezení pro děti obzvláště do 3 let je hodně a ne to, co se jaksi jinak nevešlo ... a pro ty starší už zase nepotřebuju spešl řazení 8-)

            2. barus.v   28.11.2012 | 14:00 | reagovat |

              Alkohol, pokud vím, je těkavý. Takže za těch 10 dní, co cukroví čeká někde v krabici, určitě vyprchá a zůstane jen aroma. A vždycky jde rum nahradit trestí. ;-)

  3. Jaroslava Rišková   13.12.2007 | 18:45 | reagovat |

    tie myšky su skvele, urcite vyskúšam recept, len sa chcem opytat či to maslo tam nieje moc cítiť?

  4. Simča Sládková   24.11.2006 | 0:03 | reagovat |

    Tino, většinou to holky uplácají a já to přes noc nechám na vále uschnout normálně v kuchyni. A druhý den to jde dát do krabičky. Zatím zvlášť hlavičky a zvlášť nožky. A až děláme s polevou, tak krabici podám, poslepujeme a po zaschnutí polevy (opět většinou přes noc) uložíme už hotové hříbky..

  5. tina   23.11.2006 | 16:28 | reagovat |

    ahojky, vypadá to strašně roztomile, určitě to zkusím, ale chci se zeptat na to sušení - jak dlouho se to suší a kde ? moc díky

1 2 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

8 božských snídaní: Sýrové špízy, tousty se skořicí nebo lívance s medem 8 božských snídaní: Sýrové špízy, tousty se skořicí nebo lívance s medem
12 pravidel, jak si objednat z vesmíru přání, aby se splnilo! 12 pravidel, jak si objednat z vesmíru přání, aby se splnilo!
Po jakých jídlech je Kate tak štíhlá? Krevety, popcorn nebo pálivé kari! Po jakých jídlech je Kate tak štíhlá? Krevety, popcorn nebo pálivé kari!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web