Autor:

Gerbeaud

Obtížné
Těsto
Máslo 250 g
Cukr 100 g
Hladká mouka 600 g
Mléko 3 lžíce
Zakysaná smetana 3 lžíce
Žloutek
Droždí 1 kostka
Náplň
Meruňkový džem 250 g
Moučkový cukr
(cukru méně, pokud je džem příliš sladký)
200 g
Ořechy
mleté
350 g
Poleva
Mléko 100 ml
Cukr 100 g
Margarín 100 g
Kakao 20 g

Postup přípravy:

Zařazení: Moučníky, Koláče

Do rozpuštěného másla přidáme cukr, žloutky, mouku a předem připravený kvásek (z mléka a droždí). Necháme vykynout. Potom přidáme smetanu a dobře vypracujeme.

Těsto rozdělíme na 4 díly a necháme alespoň 1/2 hodiny kynout. Potom jeden díl rozválíme na velikost plechu a opatrně ho na něj přeložíme. Potřeme džemem a posypeme ořechy smíchanými s cukrem.

Toto zopakujeme i s dalšími dvěma těsty. Na čtvrté těsto nedáváme ani džem, ani ořechy. Upečeme.

Po vychladnutí koláč polejeme čokoládovou polevou a necháme několik hodin odstát.

Poleva: z mléka, kakaa a cukru uvaříme hustou hmotu. Po vychladnutí vmícháme margarín.

Poznámka: polevu podle receptu jsme ještě nezkoušeli. Koláč po vychladnutí polejeme čokoládou na vaření rozpuštěnou s tukem, příp. na ještě horký koláč se mohou poskládat kousky samotné čokolády, která za chvíli změkne a dá se lehce rozetřít. Koláč je velmi sytý. Je síce trochu pracnější, ale výsledek stojí za to.

Zdroj: časopis.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 2 x
3
3 2 5 1
Reklama
Paris-Brest Odpalované těsto krok za krokem Články z

Komentáře k receptu: Gerbeaud

Komentáře

  1. helenus   09.08.2006 | 9:37 | reagovat |

    Pre Jarku K.: podobný recept som našla aj pod názvom Gerlachovské rezy, aj pod názvom Z(Ž)erbo(ó) rezy. Postup je rovnaký, líšia sa len pomerom použitých surovín a tým, že Gerbeaud má "až" 4 vrstvy cesta (keďže je pripravovaný z viac múky). Ale podstatný nie je názov, ale výsledok :-)

  2. Jana z VM   09.08.2006 | 9:17 | reagovat |

    Podle mé tety dělám všechna kynutá těsta z hladké mouky a nemá to chybu. I zde bych se vůbec nerozmýšlela a dala hladkou.

  3. helenus   08.08.2006 | 13:22 | reagovat |

    V originálnom recepte je uvedené len "múka". U nás sa do kysnutého cesta na koláče (vrátane tohoto) používa polohrubá múka. Inú náplň, ako džem + orechy sme neskúšali. Možno by šla nutela + orechy :-)

  4. Hana Lorencová   08.08.2006 | 12:57 | reagovat |

    Tatínek mne učil: do trouby patří hladká mouka, do vody polohrubá. Tímto pravidlem se řídím.

  5. Dagmar   08.08.2006 | 11:49 | reagovat |

    Jarko K. díky za radu,u nás také letí ořechy.Když už jste to dělala, jakou dáváte mouku? Myslím, že by pasovala hladká, ale nevím.díky

1 2 3 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

6 věcí z milostného života, které nikdy nedávejte na sociální sítě 6 věcí z milostného života, které nikdy nedávejte na sociální sítě
Blanka Milfaitová: Cestuje po světě a stále vaří marmelády i pro Buckinghamský palác Blanka Milfaitová: Cestuje po světě a stále vaří marmelády i pro Buckinghamský palác
Zatočte s rýmou pomocí Sinupretu! Zatočte s rýmou pomocí Sinupretu!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web