Autor:

Čumáčkův jarní budíček

Střední
Ingredience
Vepřové maso
nebo kuřecí, či obojí
750 g
Klobása
několik druhů
400 g
Kysané zelí
a sterilované - poměr 2:1/1:1
1 sklenice
Staročeské koření
lze smíchat se zázvorem - poměr 2:1/1:1
1 lžíce
Paprika - sladká 1 lžička
Houbové koření
nebo jen mletý kmín
1 lžíce
Sůl 1 špetka
Cibule 1 ks
Česnek 4 stroužek
Špek
dobrý
50 g
Smetana 1 kelímek
Pivo
plnotčný Budvar a tmavý Kozel - na podlití
1 lahev

Postup přípravy:

Zařazení: Maso, Vepřové

Kysané a sterilované zelí můžeme pokrájet a dáme i s lákem vařit s utřenými (nebo prolisovanými) stroužky česneku se solí, okořeníme houbovým kořením nebo jen mletým kmínem, můžeme přidat i špetku staročeského koření. Na vyškvařeném špeku zpěníme přiměřené množství usekané cibule (může jí být na objem, co je masa), přidáme klobásky a maso (pokrájené na kostky), osmahneme, okořeníme, můžeme okořenit i špetkou indického kari, osmahneme, stáhneme z plamene, okořeníme přiměřeným množstvím sladké papriky (můžeme přihodit i špetku pálivé) a ihned podlijeme horkou vodou, promícháme, spojíme se zelím, promícháme, zahustíme smetanou a krátce povaříme, příp. můžeme ještě podlít plnotučným Budvarem či tmavým Velkopopovickým Kozlem (můžeme i obojím přiměřeně dle množství a chuti). Necháme odležet do druhého dne, kdy to podáváme s houskovým knedlíkem.

Předtím, než se pustíme do vaření, můžeme nakrájená masa nechat chvíli marinovat v dezertním víně nebo dobré staročeské medovině.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 2 x
1
5 2 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1 (hodnoceno 2x)
Šťavnaté hruškové speciality - 1. díl Články z

Komentáře k receptu: Čumáčkův jarní budíček

Komentáře

  1. Karel Karel   06.03.2007 | 15:25 | reagovat | závadný

    Složení staročeského koření : mletý černý pepř, jedlá sůl (max 20%) mletá sladká paprika, mletý bobkový list, majoránka, mletý muškátový květ, mleté nové koření a zázvor a může být i mletá skořice (ale s tou pro její velké aroma velmi opatrně), bohužel přesný poměr neznám, ale pokusím se sehnat k nahlédnutí v nějaké knize o koření a jejich směsí a pak bych to sem napsal přesně. A nebo jestli někdo podobnou kuchařku věnovanou koření má, nebudu proti, když to uveřejní dříve. Takže tato směs se nechá nahradit určitě jinou u vás běžně k dostání podobného složení. Přeji dobrou chuť a slunce v duši.

  2. Tereza Jarčušková   05.03.2007 | 15:42 | reagovat | závadný

    Pán Karol, prosím vás, čo obsahuje staročeské korenie, u nás som ho nevidela, dá sa nahradiť iným korením ?

    1. Davy   12.11.2012 | 18:19 | reagovat | závadný

      Zdravím,
      dneska už je Staročeské koření víc k sehnání, ale je tam spouta soli nebo glutamanu E 621. Tak jsem si zkoušel namíchat Staročeské koření sám, není to špatné, ale to jiné než od Vitany:
      http://www.vitana.cz/produkty/koreni/koreni-vitana/korenici-smesi/staroceske-koreni/101/Staroceske-koreni.html
      nebo od "Davídkovo koření"
      http://www.davidkovokoreni.cz/eshop.php?kat=smesi&items_id=4&uniqueid=26847847483298604
      Takže taková Davyho variace na Staročeské koření...Když jsem se díval na net tak složení Staročeského koření je mnoho variant, takže toto je jen jedna další :-)))
      Do ingrediencí jsem připsal poměry. Odměrku jsem použil takovou, co mám na kafe - obsah má cca dvě vrchovaté kávové lžičky) tak to berte orientačně :-)))

      Složení staročeského koření :
      mletý černý pepř 1/2 odměrky
      jedlá sůl nic
      mletá sladká paprika 2,0
      mletý bobkový list 1/4 - asi pět lístků
      majoránka, 2,0
      mletý muškátový květ 2,0
      mleté nové koření 1/4 - asi 10 kuliček
      zázvor mletý 1/8 - opatrně !!
      může být i mletá skořice (ale s tou pro její velké aroma velmi opatrně)
      takže: 1/8 max.

      Přidal jsem i granulovaný česnek a mletý kmín o kterých si myslím, že ke staročeské kuchyni rozhodně patří mám čerstvý z trhu je velmi aromaticky tak stačí:
      kmín mletý 1,0 odměrka
      graulovaný česnek 1,0 odměrka
      Třeba to někomu pomůže nebo jiného podnítí k napsání jeho odzkoušených poměrů. Hezký den. :-) D.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

8 věcí, na které se musíte zeptat partnera dřív, než si ho vezmete 8 věcí, na které se musíte zeptat partnera dřív, než si ho vezmete
Natálie Kotková vyhrála video blogerku roku a už letí do Washingtonu Natálie Kotková vyhrála video blogerku roku a už letí do Washingtonu
Jak se postarat o vánoční stromek, aby dlouho vydržel Jak se postarat o vánoční stromek, aby dlouho vydržel
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web