Autor:

Čumáčkův jarní budíček

Střední
Ingredience
Vepřové maso
nebo kuřecí, či obojí
750 g
Klobása
několik druhů
400 g
Kysané zelí
a sterilované - poměr 2:1/1:1
1 sklenice
Staročeské koření
lze smíchat se zázvorem - poměr 2:1/1:1
1 lžíce
Paprika - sladká 1 lžička
Houbové koření
nebo jen mletý kmín
1 lžíce
Sůl 1 špetka
Cibule 1 ks
Česnek 4 stroužek
Špek
dobrý
50 g
Smetana 1 kelímek
Pivo
plnotčný Budvar a tmavý Kozel - na podlití
1 lahev

Postup přípravy:

Zařazení: Maso, Vepřové

Kysané a sterilované zelí můžeme pokrájet a dáme i s lákem vařit s utřenými (nebo prolisovanými) stroužky česneku se solí, okořeníme houbovým kořením nebo jen mletým kmínem, můžeme přidat i špetku staročeského koření. Na vyškvařeném špeku zpěníme přiměřené množství usekané cibule (může jí být na objem, co je masa), přidáme klobásky a maso (pokrájené na kostky), osmahneme, okořeníme, můžeme okořenit i špetkou indického kari, osmahneme, stáhneme z plamene, okořeníme přiměřeným množstvím sladké papriky (můžeme přihodit i špetku pálivé) a ihned podlijeme horkou vodou, promícháme, spojíme se zelím, promícháme, zahustíme smetanou a krátce povaříme, příp. můžeme ještě podlít plnotučným Budvarem či tmavým Velkopopovickým Kozlem (můžeme i obojím přiměřeně dle množství a chuti). Necháme odležet do druhého dne, kdy to podáváme s houskovým knedlíkem.

Předtím, než se pustíme do vaření, můžeme nakrájená masa nechat chvíli marinovat v dezertním víně nebo dobré staročeské medovině.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 2 x
1
5 2 5 1
Pusinky s malinovou omáčkou Tip na víkendové menu pro dva Články z

Komentáře k receptu: Čumáčkův jarní budíček

Komentáře

  1. Karel Karel   06.03.2007 | 15:25 | reagovat |

    Složení staročeského koření : mletý černý pepř, jedlá sůl (max 20%) mletá sladká paprika, mletý bobkový list, majoránka, mletý muškátový květ, mleté nové koření a zázvor a může být i mletá skořice (ale s tou pro její velké aroma velmi opatrně), bohužel přesný poměr neznám, ale pokusím se sehnat k nahlédnutí v nějaké knize o koření a jejich směsí a pak bych to sem napsal přesně. A nebo jestli někdo podobnou kuchařku věnovanou koření má, nebudu proti, když to uveřejní dříve. Takže tato směs se nechá nahradit určitě jinou u vás běžně k dostání podobného složení. Přeji dobrou chuť a slunce v duši.

  2. Tereza Jarčušková   05.03.2007 | 15:42 | reagovat |

    Pán Karol, prosím vás, čo obsahuje staročeské korenie, u nás som ho nevidela, dá sa nahradiť iným korením ?

    1. Davy   12.11.2012 | 18:19 | reagovat |

      Zdravím,
      dneska už je Staročeské koření víc k sehnání, ale je tam spouta soli nebo glutamanu E 621. Tak jsem si zkoušel namíchat Staročeské koření sám, není to špatné, ale to jiné než od Vitany:
      http://www.vitana.cz/produkty/koreni/koreni-vitana/korenici-smesi/staroceske-koreni/101/Staroceske-koreni.html
      nebo od "Davídkovo koření"
      http://www.davidkovokoreni.cz/eshop.php?kat=smesi&items_id=4&uniqueid=26847847483298604
      Takže taková Davyho variace na Staročeské koření...Když jsem se díval na net tak složení Staročeského koření je mnoho variant, takže toto je jen jedna další :-)))
      Do ingrediencí jsem připsal poměry. Odměrku jsem použil takovou, co mám na kafe - obsah má cca dvě vrchovaté kávové lžičky) tak to berte orientačně :-)))

      Složení staročeského koření :
      mletý černý pepř 1/2 odměrky
      jedlá sůl nic
      mletá sladká paprika 2,0
      mletý bobkový list 1/4 - asi pět lístků
      majoránka, 2,0
      mletý muškátový květ 2,0
      mleté nové koření 1/4 - asi 10 kuliček
      zázvor mletý 1/8 - opatrně !!
      může být i mletá skořice (ale s tou pro její velké aroma velmi opatrně)
      takže: 1/8 max.

      Přidal jsem i granulovaný česnek a mletý kmín o kterých si myslím, že ke staročeské kuchyni rozhodně patří mám čerstvý z trhu je velmi aromaticky tak stačí:
      kmín mletý 1,0 odměrka
      graulovaný česnek 1,0 odměrka
      Třeba to někomu pomůže nebo jiného podnítí k napsání jeho odzkoušených poměrů. Hezký den. :-) D.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Nejstarší modelka světa Carmen Dell'Orefice (85): Jaké je její tajemství nestárnoucí krásy? Nejstarší modelka světa Carmen Dell'Orefice (85): Jaké je její tajemství nestárnoucí krásy?
5 kuchařských triků, jak uvařit nejlepší segedínský guláš 5 kuchařských triků, jak uvařit nejlepší segedínský guláš
Drtí vás stres? Vyzkoušejte tyto rychlé triky, jak se ho zbavit! Drtí vás stres? Vyzkoušejte tyto rychlé triky, jak se ho zbavit!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web