459/312/4-55kachna.jpg

Nadílkou Vánoce nekončí

25.12.2015 | F.O.O.D. | Gourmet

Nejoblíbenější svátky roku mají pro nás takové kouzlo i proto, že po tolik očekávaném Ježíšku přicházejí ještě dva slavnostní dny – Boží hod a svátek svatého Štěpána.

Boží hod

Kaštanová polévka

4 porce - příprava: 55 minut

* 2–3 lžíce másla
* 2 šalotky
* 2 mrkve
* 400 g loupaných kaštanů + na ozdobu
* kousek zázvoru
* 1,5 l hovězího vývaru
* muškátový oříšek
* sůl a pepř
* 200 ml smetany 33%
* ořechový olej na zakapání

Na másle orestujte nasekané šalotky, přidejte nadrobno nakrájené mrkve a restujte dozlatova. Přidejte většinu nahrubo nasekaných kaštanů (recept v časopise F.O.O.D. 12/2015) a zázvor (část nakrájejte a opečte), orestujte a zalijte vývarem. Dochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem. Vařte asi 30 minut, pak rozmixujte, propasírujte a zalijte smetanou. Prohřejte a podávejte s orestovaným zázvorem a kaštany, zakápněte ořechovým olejem.

Kachna se zelím a bramborovými knedlíky

6 porcí - příprava: 130 minut

* 1 kachna
* sůl a pepř
* drcený kmín
* 4 šalotky
* 150 g slaniny

ZELÍ:
* 1 hlávka červeného zelí
* 1 lžíce kachního sádla
* 1 cibule
* kmín
* sůl a pepř
* 2 lžíce krupicového cukru
* 2 lžíce octa
* 1 brambora na zahuštění

BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY:
* 5 velkých brambor typu B
* 350 g hrubé mouky
* 2 vejce
* sůl

Troubu zapněte na 180 °C. Kachnu osolte, opepřete, posypte drceným kmínem, nahrubo nakrájenými šalotkami a na kostičky nakrájenou slaninou. Pečte v rozehřáté troubě 2 hodiny, průběžně podlévejte vodou. Mezitím si připravte zelí a knedlíky. Hlávku zelí zbavte košťálu a nakrouhejte nadrobno, spařte vroucí vodou, na sádle orestujte najemno nasekanou cibuli a přidejte spařené zelí, kmín, sůl a pepř, podlijte vodou a duste. Po 10 minutách přidejte cukr a ocet a duste dalších 10 minut do změknutí. Pokud je třeba, podlévejte vodou. Dochuťte, přidejte nastrouhanou bramboru a povařte ještě 10 minut bez pokličky, aby se odpařila přebytečná tekutina. Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Smíchejte je s moukou a vejci, dochuťte solí a vypracujte těsto. Z něj vytvořte dvě šišky a vařte asi 12 minut (podle velikosti). Kachnu podávejte s knedlíky a zelím.


Na Štěpána

Kachní vývar s játrovými knedlíčky

4 porce - příprava: 50 minut

* 2 lžíce másla
* 2 mrkve
* 1 petržel
* 1/2 celeru
* 2 bobkové listy
* hrst tymiánu
* 1,5 l kachního vývaru
* sůl a pepř
* hrst libečku
* hrst petrželové natě
* nudle do polévky

KNEDLÍČKY:
* 200 g kachních jater
* 5 stroužků česneku
* majoránka
* tymián
* 1 vejce
* 50 g másla
* strouhanka podle potřeby
* sůl a pepř

Na másle orestujte nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu, přidejte bobkový list a tymián, zalijte vývarem a vařte do změknutí asi 20 minut. Dochuťte solí a pepřem. Mezitím si připravte knedlíčky. Kachní játra nasekejte v mixéru, přidejte česnek, majoránku, tymián a vejce. Vše promíchejte s měkkým máslem a zahustěte strouhankou, dochuťte solí a pepřem, mokrýma rukama vytvořte knedlíčky a vařte je ve vodě podle velikosti asi 12 minut. Na závěr přidejte do vývaru nasekaný libeček a petržel, zavařte nudle a doplňte knedlíčky. Náš TIP: Místo knedlíčků můžete do polévky zavařit játrové noky nebo drobení. Stačí jen těsto na knedlíčky propasírovat přes struhadlo s většími oky nebo přes cedník na halušky.

Králičí svíčková s kynutými knedlíky

6 porcí - příprava: 130 minut

* 1 králík
* špek na špikování
* 2 mrkve
* 1 petržel
* 1/2 celeru
* 1 cibule
* 2 hřebíčky
* hrst tymiánu
* bobkový list
* šalvěj
* 3 kuličky pepře
* 3 kuličky nového koření
* kousek zázvoru
* sůl
* 1 citron
* 2 lžíce octa
* 2 lžíce krupicového cukru
* 1 lžíce másla
* 400 ml smetany 33%
* brusinky a šlehačka

KYNUTÉ KNEDLÍKY:
* 250 ml plnotučného mléka
* 1/2 lžičky krupicového cukru
* 10 g droždí
* 500 g hrubé mouky
* 1 vejce
* 1/2 lžičky soli
* 1 rohlík

Králíka omyjte, osušte, naporcujte a prošpikujte. Kořenovou zeleninu a cibuli nakrájejte a společně s kořením, zázvorem, solí, 2 plátky citronu, 2 lžícemi octa a 1 lžící cukru zalijte vodou a vařte asi 30 minut. Nechte vychladnout a do láku naložte maso, nejlépe přes noc. Pak ho vyjměte, zeleninu sceďte a orestujte na másle. Přidejte maso, podlijte lákem a pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 2 hodiny. Podlévejte lákem.

Mezitím si připravte knedlíky. Asi dvě lžíce vlažného mléka, cukr a droždí rozmíchejte v hrnečku a nechte 5 minut vzejít kvásek. Do mísy nasypte mouku, vejce, sůl, kvásek a zbylé vlažné mléko. Nechte ještě pět minut odpočinout. Důkladně promíchejte, přidejte nakrájený rohlík a vypracujte těsto. Zakryjte ho utěrkou a nechte 30 minut kynout na teplém místě. Z těsta vytvořte dva knedlíky a vařte je z každé strany 9 minut.

Hotové maso vyjměte a zeleninu i s lákem, ze kterého jste vyndali bobkový list, rozmixujte dohladka. Potom do omáčky přidejte smetanu a povařte. Vedle na pánvi si připravte karamel a vmíchejte ho do omáčky, dochuťte solí a citronem. Králíka podávejte s knedlíky, omáčkou a brusinkovým terčem.

Biskupský chlebíček

1 velká forma na biskupský chlebíček - příprava: 60 minut

* 200 g másla + na vymazání formy
* 200 g moučkového cukru + na posypání
* 5 vajec
* 250 g hladké mouky
* 1/2 sáčku prášku do pečiva
* 100 g sušených švestek
* 100 g sušených meruněk
* 50 g kandovaného ovoce
* 50 g plátků mandlí + na vysypání formy
* strouhaný kokos na vysypání formy

Změklé máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem a žloutky do hladké pěny. Zašlehejte mouku, prášek do pečiva, horkou vodou spařené a nakrájené sušené ovoce, kandované ovoce, plátky mandlí a nakonec zlehka vmíchejte sníh z bílků. Formu na biskupský chlebíček vymažte máslem, vysypte plátky mandlí a strouhaným kokosem. Těsto nalijte do dvou třetin formy a pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 45 minut. Nechte vychladnout a zasypte moučkovým cukrem.

NÁŠ TIP: Biskupský chlebíček můžete na závěr polít čokoládovou polevou, kterou připravíte tak, že 200 g hořké čokolády rozpustíte ve vodní lázni a vmícháte 50 ml smetany ke šlehání.

Fotogalerie

444/312/4-54polevka.jpg 448/312/4-56vyvar.jpg 452/312/4-57kralik.jpg 456/312/4-58biskup.jpg 460/312/4-55kachna.jpg

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Jarní dezerty, které musíte vyzkoušet!

28.03.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Vše se začíná probouzet a čerstvé ovoce se začíná dostávat na pulty obchodů. Nechte se inspirovat jarními chutěmi a připravte si něco lehkého a sladkého.

Dokonalý mazanec? 5 jednoduchých triků, jak na něj!

27.03.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Bez pravého mazance by to na Velikonoce nebylo ono. Poradíme vám několik způsobů, které vám pomůžou udělat právě ten váš mazanec.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Migréna, PMS nebo bolest zad. Jak se problémů zbavit do šedesáti minut? Migréna, PMS nebo bolest zad. Jak se problémů zbavit do šedesáti minut?
Uvidíte v Ulici: Anička se chce zabít a Evžen znovu sáhne po flašce! Uvidíte v Ulici: Anička se chce zabít a Evžen znovu sáhne po flašce!
Jak se starat o své intimní partie - čemu se vyhnout? Jak se starat o své intimní partie - čemu se vyhnout?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web