459/312/4-55kachna.jpg

Nadílkou Vánoce nekončí

25.12.2015 | F.O.O.D. | Gourmet

Nejoblíbenější svátky roku mají pro nás takové kouzlo i proto, že po tolik očekávaném Ježíšku přicházejí ještě dva slavnostní dny – Boží hod a svátek svatého Štěpána.

Boží hod

Kaštanová polévka

4 porce - příprava: 55 minut

* 2–3 lžíce másla
* 2 šalotky
* 2 mrkve
* 400 g loupaných kaštanů + na ozdobu
* kousek zázvoru
* 1,5 l hovězího vývaru
* muškátový oříšek
* sůl a pepř
* 200 ml smetany 33%
* ořechový olej na zakapání

Na másle orestujte nasekané šalotky, přidejte nadrobno nakrájené mrkve a restujte dozlatova. Přidejte většinu nahrubo nasekaných kaštanů (recept v časopise F.O.O.D. 12/2015) a zázvor (část nakrájejte a opečte), orestujte a zalijte vývarem. Dochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem. Vařte asi 30 minut, pak rozmixujte, propasírujte a zalijte smetanou. Prohřejte a podávejte s orestovaným zázvorem a kaštany, zakápněte ořechovým olejem.

Kachna se zelím a bramborovými knedlíky

6 porcí - příprava: 130 minut

* 1 kachna
* sůl a pepř
* drcený kmín
* 4 šalotky
* 150 g slaniny

ZELÍ:
* 1 hlávka červeného zelí
* 1 lžíce kachního sádla
* 1 cibule
* kmín
* sůl a pepř
* 2 lžíce krupicového cukru
* 2 lžíce octa
* 1 brambora na zahuštění

BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY:
* 5 velkých brambor typu B
* 350 g hrubé mouky
* 2 vejce
* sůl

Troubu zapněte na 180 °C. Kachnu osolte, opepřete, posypte drceným kmínem, nahrubo nakrájenými šalotkami a na kostičky nakrájenou slaninou. Pečte v rozehřáté troubě 2 hodiny, průběžně podlévejte vodou. Mezitím si připravte zelí a knedlíky. Hlávku zelí zbavte košťálu a nakrouhejte nadrobno, spařte vroucí vodou, na sádle orestujte najemno nasekanou cibuli a přidejte spařené zelí, kmín, sůl a pepř, podlijte vodou a duste. Po 10 minutách přidejte cukr a ocet a duste dalších 10 minut do změknutí. Pokud je třeba, podlévejte vodou. Dochuťte, přidejte nastrouhanou bramboru a povařte ještě 10 minut bez pokličky, aby se odpařila přebytečná tekutina. Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Smíchejte je s moukou a vejci, dochuťte solí a vypracujte těsto. Z něj vytvořte dvě šišky a vařte asi 12 minut (podle velikosti). Kachnu podávejte s knedlíky a zelím.


Na Štěpána

Kachní vývar s játrovými knedlíčky

4 porce - příprava: 50 minut

* 2 lžíce másla
* 2 mrkve
* 1 petržel
* 1/2 celeru
* 2 bobkové listy
* hrst tymiánu
* 1,5 l kachního vývaru
* sůl a pepř
* hrst libečku
* hrst petrželové natě
* nudle do polévky

KNEDLÍČKY:
* 200 g kachních jater
* 5 stroužků česneku
* majoránka
* tymián
* 1 vejce
* 50 g másla
* strouhanka podle potřeby
* sůl a pepř

Na másle orestujte nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu, přidejte bobkový list a tymián, zalijte vývarem a vařte do změknutí asi 20 minut. Dochuťte solí a pepřem. Mezitím si připravte knedlíčky. Kachní játra nasekejte v mixéru, přidejte česnek, majoránku, tymián a vejce. Vše promíchejte s měkkým máslem a zahustěte strouhankou, dochuťte solí a pepřem, mokrýma rukama vytvořte knedlíčky a vařte je ve vodě podle velikosti asi 12 minut. Na závěr přidejte do vývaru nasekaný libeček a petržel, zavařte nudle a doplňte knedlíčky. Náš TIP: Místo knedlíčků můžete do polévky zavařit játrové noky nebo drobení. Stačí jen těsto na knedlíčky propasírovat přes struhadlo s většími oky nebo přes cedník na halušky.

Králičí svíčková s kynutými knedlíky

6 porcí - příprava: 130 minut

* 1 králík
* špek na špikování
* 2 mrkve
* 1 petržel
* 1/2 celeru
* 1 cibule
* 2 hřebíčky
* hrst tymiánu
* bobkový list
* šalvěj
* 3 kuličky pepře
* 3 kuličky nového koření
* kousek zázvoru
* sůl
* 1 citron
* 2 lžíce octa
* 2 lžíce krupicového cukru
* 1 lžíce másla
* 400 ml smetany 33%
* brusinky a šlehačka

KYNUTÉ KNEDLÍKY:
* 250 ml plnotučného mléka
* 1/2 lžičky krupicového cukru
* 10 g droždí
* 500 g hrubé mouky
* 1 vejce
* 1/2 lžičky soli
* 1 rohlík

Králíka omyjte, osušte, naporcujte a prošpikujte. Kořenovou zeleninu a cibuli nakrájejte a společně s kořením, zázvorem, solí, 2 plátky citronu, 2 lžícemi octa a 1 lžící cukru zalijte vodou a vařte asi 30 minut. Nechte vychladnout a do láku naložte maso, nejlépe přes noc. Pak ho vyjměte, zeleninu sceďte a orestujte na másle. Přidejte maso, podlijte lákem a pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 2 hodiny. Podlévejte lákem.

Mezitím si připravte knedlíky. Asi dvě lžíce vlažného mléka, cukr a droždí rozmíchejte v hrnečku a nechte 5 minut vzejít kvásek. Do mísy nasypte mouku, vejce, sůl, kvásek a zbylé vlažné mléko. Nechte ještě pět minut odpočinout. Důkladně promíchejte, přidejte nakrájený rohlík a vypracujte těsto. Zakryjte ho utěrkou a nechte 30 minut kynout na teplém místě. Z těsta vytvořte dva knedlíky a vařte je z každé strany 9 minut.

Hotové maso vyjměte a zeleninu i s lákem, ze kterého jste vyndali bobkový list, rozmixujte dohladka. Potom do omáčky přidejte smetanu a povařte. Vedle na pánvi si připravte karamel a vmíchejte ho do omáčky, dochuťte solí a citronem. Králíka podávejte s knedlíky, omáčkou a brusinkovým terčem.

Biskupský chlebíček

1 velká forma na biskupský chlebíček - příprava: 60 minut

* 200 g másla + na vymazání formy
* 200 g moučkového cukru + na posypání
* 5 vajec
* 250 g hladké mouky
* 1/2 sáčku prášku do pečiva
* 100 g sušených švestek
* 100 g sušených meruněk
* 50 g kandovaného ovoce
* 50 g plátků mandlí + na vysypání formy
* strouhaný kokos na vysypání formy

Změklé máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem a žloutky do hladké pěny. Zašlehejte mouku, prášek do pečiva, horkou vodou spařené a nakrájené sušené ovoce, kandované ovoce, plátky mandlí a nakonec zlehka vmíchejte sníh z bílků. Formu na biskupský chlebíček vymažte máslem, vysypte plátky mandlí a strouhaným kokosem. Těsto nalijte do dvou třetin formy a pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 45 minut. Nechte vychladnout a zasypte moučkovým cukrem.

NÁŠ TIP: Biskupský chlebíček můžete na závěr polít čokoládovou polevou, kterou připravíte tak, že 200 g hořké čokolády rozpustíte ve vodní lázni a vmícháte 50 ml smetany ke šlehání.

Fotogalerie

444/312/4-54polevka.jpg 448/312/4-56vyvar.jpg 452/312/4-57kralik.jpg 456/312/4-58biskup.jpg 460/312/4-55kachna.jpg

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Rychlé cukroví? Časopis F.O.O.D. radí, jak na něj!

30.11.2016 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Druhá adventní neděle se blíží a s ní i vánoční svátky, čas klidu, pohody a sladkého cukroví. Naučte se ho péct jako profesionál podle 4 osvědčených a rychlých receptů, které pro vás každoročně připravuje časopis F.O.O.D. pod vedením nejzkušenějších cukrářů a kuchařů.

Pohodové Vánoce? Naplánujte si pečení dopředu!

30.11.2016 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Každoročně si slibujete klidné Vánoce v dokonale uklizeném bytě, u pohádek a s několika druhy cukroví? Nestresujte se a naplánujte si s námi pečení dopředu!

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

5 triků pro cukroví bez chyb. Žádné hrudky v polevě a lepivé těsto! 5 triků pro cukroví bez chyb. Žádné hrudky v polevě a lepivé těsto!
Efektní drdol za dvě minuty: Naučte se jednoduchý účes na večírek! Efektní drdol za dvě minuty: Naučte se jednoduchý účes na večírek!
Přezimování kaktusů: Které potřebují teplo a které  naopak zimu? Přezimování kaktusů: Které potřebují teplo a které naopak zimu?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web