Autor:

Jednoduchý rýžový nákyp se švestkami

Porce: 5
Ingredience
Rýže
natural nebo kulatozrnná
300 g
Mléko
cca
1,35 l
Sůl
na špičku lžičky
 
Máslo
+ na vymazání pekáče nebo zapékací mísy
150 g
Vanilkový cukr 1 ks
Cukr krupice
dle chuti, cca
100 g
Vanilkový pudink 2 lžíce
Skořicový cukr
nebo mletá skořice + krupicový cukr
 
Vejce 5 ks
Švestky
vypeckované, dle potřeby, cca
1 kg
Jednoduchý rýžový nákyp se švestkami

Postup přípravy:

Mléko dáme vařit se solí, vanilkovým a krupicovým cukrem. Přebranou rýži propláchneme a nasypeme do horkého mléka. Za stálého míchání vaříme do měkka, což trvá cca 15-20 minut, dle návodu na obalu. Měla by nám vzniknout sladká hustší rýžová kaše, kterou odstavíme a za stálého míchání v ní necháme rozpustit pokrájené máslo.
Když máme kaši vychladlou na pokojovou teplotu, zašleháme do ní žloutky a vanilkový pudink. Vanilkový pudink dáváme proto, aby byl nákyp krémovější a jemnější. Nakonec do rýžové kaše zlehka vmícháme do tuha ušlehaný sníh, po kterém bude nákyp nadýchanější.

Rýžovou hmotu lijeme do vymazaného pekáčku (já dávám do dvou skleněných zapékacích mís) a střídavě prokládáme vrstvami půlených švestek, které dle chuti sypeme skořicovým cukrem. Poslední vrstva má být rýžová a tu posypeme také skořicovým cukrem.

Rýžový nákyp zaklopíme a dáme do předehřáté trouby na 180 stupňů na cca 15 minut. Pak odklopíme, troubu ztlumíme na cca 165 °C a dopečeme dozlatova, cca 30-45 minut, dle použitého pekáčku či mísy. Po upečení necháme nákyp cca 5 minut odpočinout. Pak nandaváme a podáváme.

Kdo rád vůni citronu, může přidat trochu jemně nastrouhané citronové kůry do rýžové kaše. Posypat nákyp před pečením můžeme i mandlovými lupínky... Fantazii se meze nekladou.

Vychladlý rýžový nákyp můžeme použít i jako moučník, dezert. Dozdobit na talířku ho můžeme kopečkem kysané smetany (šlehačky) a kouskem švestky.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 4 x
1
5 4 5 1
Zeleninové ragú s rajčaty Lehké recepty přímo od moře - část I. Články z

Komentáře k receptu: Jednoduchý rýžový nákyp se švestkami

Komentáře

  1. Linda   23.11.2016 | 20:02 | reagovat |

    Je skvělý a velmi velmi jednoduchý. Švestky jsem dala také z kompotu a příště zkusím ze zmražených. Děkuji.

  2. Moni   30.06.2016 | 10:02 | reagovat |

    Skvělé :-* švestky jsem dávala jako minule zavařené a tím pádem i míň sladila, ale skořici jsem nevynechala, protože s tou to je o mnoho lepší.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Petrklíče, hyacinty, narcisy: Jak na to, aby vydržely i v interiéru Petrklíče, hyacinty, narcisy: Jak na to, aby vydržely i v interiéru
5 ranních návyků, po kterých se bohužel přibírá 5 ranních návyků, po kterých se bohužel přibírá
Omlazení pro vaši pleť: pleťové masky. Jaké si můžete dopřát v salonech? Omlazení pro vaši pleť: pleťové masky. Jaké si můžete dopřát v salonech?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web