Autor:

Jednoduchý rýžový nákyp se švestkami

Porce: 5
Ingredience
Rýže
natural nebo kulatozrnná
300 g
Mléko
cca
1,35 l
Sůl
na špičku lžičky
 
Máslo
+ na vymazání pekáče nebo zapékací mísy
150 g
Vanilkový cukr 1 ks
Cukr krupice
dle chuti, cca
100 g
Vanilkový pudink 2 lžíce
Skořicový cukr
nebo mletá skořice + krupicový cukr
 
Vejce 5 ks
Švestky
vypeckované, dle potřeby, cca
1 kg
Jednoduchý rýžový nákyp se švestkami

Postup přípravy:

Mléko dáme vařit se solí, vanilkovým a krupicovým cukrem. Přebranou rýži propláchneme a nasypeme do horkého mléka. Za stálého míchání vaříme do měkka, což trvá cca 15-20 minut, dle návodu na obalu. Měla by nám vzniknout sladká hustší rýžová kaše, kterou odstavíme a za stálého míchání v ní necháme rozpustit pokrájené máslo.
Když máme kaši vychladlou na pokojovou teplotu, zašleháme do ní žloutky a vanilkový pudink. Vanilkový pudink dáváme proto, aby byl nákyp krémovější a jemnější. Nakonec do rýžové kaše zlehka vmícháme do tuha ušlehaný sníh, po kterém bude nákyp nadýchanější.

Rýžovou hmotu lijeme do vymazaného pekáčku (já dávám do dvou skleněných zapékacích mís) a střídavě prokládáme vrstvami půlených švestek, které dle chuti sypeme skořicovým cukrem. Poslední vrstva má být rýžová a tu posypeme také skořicovým cukrem.

Rýžový nákyp zaklopíme a dáme do předehřáté trouby na 180 stupňů na cca 15 minut. Pak odklopíme, troubu ztlumíme na cca 165 °C a dopečeme dozlatova, cca 30-45 minut, dle použitého pekáčku či mísy. Po upečení necháme nákyp cca 5 minut odpočinout. Pak nandaváme a podáváme.

Kdo rád vůni citronu, může přidat trochu jemně nastrouhané citronové kůry do rýžové kaše. Posypat nákyp před pečením můžeme i mandlovými lupínky... Fantazii se meze nekladou.

Vychladlý rýžový nákyp můžeme použít i jako moučník, dezert. Dozdobit na talířku ho můžeme kopečkem kysané smetany (šlehačky) a kouskem švestky.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 4 x
1
5 4 5 1
Trhanec s jablky a rozinkami Svátky jara den po dni. Ty nej velikonoční recepty - díl I. Články z

Komentáře k receptu: Jednoduchý rýžový nákyp se švestkami

Komentáře

  1. Linda   23.11.2016 | 20:02 | reagovat |

    Je skvělý a velmi velmi jednoduchý. Švestky jsem dala také z kompotu a příště zkusím ze zmražených. Děkuji.

  2. Moni   30.06.2016 | 10:02 | reagovat |

    Skvělé :-* švestky jsem dávala jako minule zavařené a tím pádem i míň sladila, ale skořici jsem nevynechala, protože s tou to je o mnoho lepší.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Chcete být šťastnější? Lvi potřebují uznání, Váhy životní harmonii Chcete být šťastnější? Lvi potřebují uznání, Váhy životní harmonii
Třicetidenní výzva: Čtyři jednoduché cviky vám stačí na výstavní ruce! Třicetidenní výzva: Čtyři jednoduché cviky vám stačí na výstavní ruce!
Jak opravdu účinné jsou diety při léčbě obezity a nadváhy? Jak opravdu účinné jsou diety při léčbě obezity a nadváhy?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web