Moravskoslezské kulinářské pastorále

Moravskoslezské kulinářské pastorále

Krajina lemovaná na severu hranicí s Polskem, na východě se Slovenskem a na jihu se svažující do žírných moravských rovin je proslulá nejen historií plnou rebelií proti vrchnosti, ale také zcela specifickou gastronomií.

Nejvýchodnější kraj České republiky rozkládající se na pomezí Moravy a Slezska je rozmanitý a rázovitý, přitažlivý nejen svou přírodou, ale také gastronomickými specialitami odvozenými od historie regionu. Tu psala hlavně valašská kolonizace a v nedávné době pak prudký rozvoj hornictví a těžkého průmyslu.


Valašská kyselica, frgály, slivovice či brynzové halušky – tento typický kulinářský arzenál Moravskoslezska těší milovníky dobrého jídla – nejen tohoto rázovitého regionu – dodnes.


Pastevci zvaní Valaši přišli na zdejší území z oblasti dnešního Rumunska, Ukrajiny a Slovenska kolem roku 1500, osídlili zdejší hospodářsky nevyužité kopcovité oblasti a postupně se smísili s původními Moravany. Velká část zbývajícího území kraje byla obydlena německými osadníky. Všechny tyto vlivy se projevily samozřejmě jak v jazyku, tak v jídlech, jejichž pojmenování se zachovalo dodnes a běžnému obyvateli Česka zní velmi zvukomalebně.

Ne vždy si ale dokáže přesně představit, co se třeba za názvy bigos, kapušník, šoldra či bryja skrývá. První jmenované je tradiční jídlo ze zelí a masa, podávané s chlebem, a podobně jako guláš je nejlepší ohřívané další dny. Bryja je pak sytý pokrm z hrušek, promíchaných s vařenými bramborami, a smetany.

Typické a chutné

Ať se díváme na zdejší tradiční gastronomii, odkud chceme, hlavní a dodnes významnou roli při přípravě jídel hrály a hrají brambory, zelí, švestky či hrušky a z nich připravené koláče nebo pálenky a obilniny jako například pohanka a ječné kroupy. K nim se pak přidávají produkty pastevecké - sýry a maso. To se ale na zdejších stolech v dřívějších dobách vyskytovalo opravdu pouze při svátečních příležitostech. Když se zabilo prase, maso z něj muselo vydržet pro celou rodinu až do další zabijačky, a tak se klobásky dělaly nejen z něj, ale kupodivu také z brambor.

Přinášíme vám malý náhled do světa zdejší kuchyně, tak jak jej viděli účastníci loňského gastronomického klání, které se pokusilo odpovědět na otázku, jak chutná Moravskoslezsko. Letošní ročník přinesl dalších 83 regionálních receptů (najdete je na www.msregion.cz), které se stejně jako ty loňské stanou základem kuchařky, jež by měla vyjít o letošních Vánocích.


Frýdecká kotleta v alobalu

Těšínská šoldra

Závin z listového těsta s červenou řepou


Další recepty najdete v časopise F.O.O.D. 10/2012.


Foto: Karel Kita

Fotogalerie

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky