054/681/4-istock_496876278.jpg

Brambory: Levná jídla a co jste o nich možná nevěděli!

13.04.2017 | Redakce | Gourmet

Chcete jíst zdravě, a přesto levně? Sáhněte po surovině, kterou naleznete v každém oddělení zeleniny, po bramborách. Skvěle vás nasytí a v kombinaci s další zeleninou vytvoří dokonale pestrý oběd.

Co jste možná nevěděli o bramborách

• Pro Evropany objevil v Andách brambory Juan de Castellanos. Všiml si, že indiáni pěstují hlízy lilkovité rostliny, které upravují v ohni a také suší. Trvalo však více než tři desetiletí, než je z chilského ostrova Chiloé přivezli do Evropy španělští mořeplavci.

• Původně byly kuriozitou. Jedlo je panstvo, které se jejich květy také zdobilo, lidové vrstvy je přijímaly s nedůvěrou. V českých zemích lidé brambory považovali za jídlo pro prasata a na milost je vzali až v dobách hladomoru. Pak byli překvapeni, jak mohou být chutné.

• Brambory jsou syté hlavně díky škrobu, obsahují i hodně vitaminů C, B1, B2 a kyseliny listové, z minerálů zejména draslík.

Pod klíčky a v zelených částech hlíz se nachází nejvíce toxických glykoalkaloidů, proto takové brambory raději nejezte.

• Brambory vařené ve slupce udrží koncentrovanou chuť.

• Varný typ A se hodí hlavně na saláty, varný typ C na kaše a varný typ B je univerzál, u kterého záleží na odrůdě.

Levná jídla z brambor:

Špenátové brambory

Zapečená bramborová kaše

Bramborová pizza s dvojím sýrem

Plněné brambory s rajčaty a mozzarellou

Gratinované brambory s cibulí

Fotogalerie

043/681/4-istock_533458700.jpg 047/681/4-istock_547043024.jpg 051/681/4-istock_478759602.jpg 055/681/4-istock_496876278.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Zdravé mlsání u filmu? Vyzkoušejte cuketové lupínky nebo sušenky z banánů!

28.04.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Večerní relax u filmu nebo televize se většinou neobejde bez popcornu a drobných chuťovek, které jíme v průběhu celého večera, ale stále máme pocit, že jich bylo málo. Naučte se mlsat zdravě, po špenátových rolkách nebo lupínkách z cukety vám těžko nebude.

Vepřové maso v hlavní roli: Guláš, roláda i šťavnatá žebírka

27.04.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Patříte mezi milovníky masa, kteří neodolají pořádnému steaku a guláši se šesti? Dopřejte si jednu z vepřových specialit, ať už se rozhodnete pro roládu, žebírka nebo řízek. Všechny chutnají skvěle!

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Jakou barvu má vaše aura? Naučte se ji vidět a číst v ní! Jakou barvu má vaše aura? Naučte se ji vidět a číst v ní!
Rychlé a levné recepty z kuřete: Na houbách, s rajčaty nebo na kari! Rychlé a levné recepty z kuřete: Na houbách, s rajčaty nebo na kari!
Tea Tree olej Australian Bodycare : Poznejte jeho kouzelné účinky na vaše zdraví Tea Tree olej Australian Bodycare : Poznejte jeho kouzelné účinky na vaše zdraví
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web