421/837/2-109a.jpg

Lahůdky zeleného ostrova

11.01.2013 | Jitka Rákosníková | Cestování za jídlem

Přestože nás nejvíc zajímá, kde a jak se v Irsku, respektive v jeho reprezentativním hlavním městě, najíst, nemůžeme pominout úžasnou tamní krajinu a pozoruhodné pamětihodnosti. Ochutnejme tedy kousek od každého z irských zážitků.

Irská republika je od roku 1973 členem Evropské unie. Je parlamentní demokracií a v jejím čele stojí v této době prezidentka. Jako stát získal samostatnost vyčleněním z Británie roku 1922, republikou je od roku 1948. Dějiny země dlouhodobě poznamenaly spory a války mezi katolíky a protestanty, které svým způsobem vyvrcholily až v roce 1998, kdy bylo v konfliktním Severním Irsku dosaženo příměří.

Svěží půvab

Na podnebí Irska příznivě působí Golfský proud. To způsobuje, že zima je tady spíš mírná, málokdy mrzne, ovšem počasí je hodně deštivé zvlášť na západě země. Deštivé období trvá zhruba od srpna do ledna. V létě se Irsko rozhodně nehonosí vysokými teplotami, v průměru se pohybují okolo 15°C, přičemž v květnu a červnu se místní i návštěvníci mohou těšit ze slunečných dnů. Vzhledem k silnému větru však není nic zaručeno, počasí se může velice rychle změnit. Hojnost srážek ovšem dává irské krajině nádherně šťavnatý a zelený půvab a je také dobrým znamením pro zemědělství.

Země byla odpradávna rájem chovu hospodářských zvířat, která na tamních pastvinách vzkvétají. Irské mléčné výrobky, například máslo, se těší světové pověsti a neméně dobře je na tom maso jatečného skotu, zejména skopové a jehněčí. A pokud se procházek ve vlhkém počasí nabažíte, města – a zejména to hlavní, Dublin, také mají co nabídnout.

Jak šly dějiny

Dublin je poprvé zmiňován dějepiscem Ptolemaiem kolem roku 140 n. l., významnější roli však místo začalo hrát až na sklonku 1. tisíciletí.

V 10. století zde byla poblíž sebe dvě sídla. Vikinské sídliště, označované irsky An Dubh Linn („Tmavá tůň“), a keltská osada Áth Cliath („Proutěný brod“) o něco výše proti proudu. Jméno jedné z osad tak dalo základ pozdějšímu anglickému názvu, jméno druhé je dnes používáno v irštině.

Právě ve vikinské osadě byla kolem roku 1030 založena dnešní katedrála Christ Church. Roku 1169 se v Irsku vylodili Normané a záhy si podrobili nemalou část země. Z Dublinu učinili své správní středisko, Anglo-Normané počátkem 13. století vybudovali kamenný Dublinský hrad. Ještě po řadu staletí však zůstal přímý anglický vliv omezen na oblast bezprostředně kolem Dublinu, zatímco na irském venkově stále vládl keltský jazyk a zvyky.

Převážně protestantský Dublin byl v 17. století vzkvétajícím obchodním městem. Za vlády krále Karla II. byly z iniciativy místodržícího Irska, hraběte z Ormondu, dosavadní zadní trakty domů podél řeky Liffey přeměněny na průčelí, čímž vznikla charakteristická dublinská nábřeží.

Dnešní podoba vnitřního města pochází převážně z počátku georgiánské doby, kdy byly úzké středověké uličky nahrazeny širokými rovnými třídami a vzniklo pět velkých náměstí.

Spíž a bar

Mezi irskou kuchyni a brambory je možné klást takřka rovnítko. Země tento jihoamerický import uchopila jako snad žádná jiná – do té míry, že neúroda brambor v letech 1845–1849, následovaná krutým hladomorem, kdy zemřelo okolo milionu lidí, vyhnala ze země další dva miliony (!) těch, kteří se usídlili především v USA. Brambory najdete v řadě samostatných pokrmů, jako je Colcannon, kde jsou rozšťouchány s máslem a podušenou kapustou, v Dublin Coodle, vzdáleně připomínající náš bramborový guláš, či v ikonickém dušeném jehněčím se zeleninou, Irish Stew.

I po celé sousední Británii se s oblibou připravuje rychle kynoucí Soda Bread, zatímco od Britů si Irové nejspíš vypůjčili světoznámý Christmas Pudding. Irské puby, ale i domácnosti po celém světě pak s nadšením otevírají tmavé, karamelové stouty, jejichž nejznámějším zástupcem je Guinness, a jemnou whiskey, kterou globálně proslavila zejména značka Jameson.


DUBLIN

Hlavní město Smaragdového ostrova, jak se Irsku také přezdívá, je i esencí charakteristických rysů této nesmírně zajímavé země. Míváme trochu tendenci ji za britským sousedem nevidět. K naší škodě. Republika Éire je jedním z nejpůvabnějších míst naší polokoule a Baile Átha Cliath, jak zní irský název Dublinu, je okouzlující a živá půlmilionová metropole. Nahlédněte s námi pod pokličku tamní gastronomické tradici!


Dušené jehněčí Irish Stew

Dublin Coodle

Tradiční sodový chléb - Soda Bread

Další irské speciality najdete v časopise F.O.O.D. 12/2012.


Foto: Johana Pošová, Venny Hladik
Food styling: Petra Frýdlová
Produkce, recepty a dekor styling: Venny Hladik
Text: Jitka rákosníková a Venny Hladik

Fotogalerie

422/837/2-109a.jpg 426/837/2-109b.jpg 430/837/2-110a.jpg 434/837/2-110b.jpg 438/837/2-110c.jpg 442/837/2-110d.jpg 446/837/2-103.jpg 450/837/2-104.jpg 454/837/2-106.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

New York - koncentrovaná chuť světa

22.08.2016 | F.O.O.D. | Rubrika: Cestování za jídlem

New York je svět na jednom talíři. Nemusíte ani zabrousit do drahých restaurací, v jeho ulicích potkáte pochoutky, jejichž pokušení mlsný člověk jen těžko odolá. Ochutnejte americkou klasiku - hotdog a cheesecake, židovský reuben, mexickou quesadillas i japonské okonomiyaki.

Barevná Jižní Afrika

30.05.2016 | F.O.O.D. | Rubrika: Cestování za jídlem

Kouzlo jihoafrické kuchyně tkví v tom, že kombinuje rozmanité chutě exotického kontinentu s evropskými vlivy. Často se zdejší jídla připravují na grilu, což by mohlo být v nadcházející grilovací sezoně zajímavou inspirací.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

10 dárků, které ženy za žádnou cenu nechtějí najít pod stromečkem 10 dárků, které ženy za žádnou cenu nechtějí najít pod stromečkem
Čeká vás velká láska? Na Vánoce si ji můžete přičarovat! Čeká vás velká láska? Na Vánoce si ji můžete přičarovat!
Cukroví z bílků: Jak nejlépe využít zbytky z pečení Cukroví z bílků: Jak nejlépe využít zbytky z pečení
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web