• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Články
  • Know-how
  • Jak chytře zpracovat celé kuře

Jak chytře zpracovat celé kuře

F.O.O.D.
| 4. 3. 2015
Know-how
Jak chytře zpracovat celé kuře

Vyhazování potravin je stejně zbytečné jako plýtvání penězi. Naučte se s námi zpracovávat celé kuře tak, jako to uměly naše babičky. Pokud ho totiž koupíte celé, a ne naporcované, kilogram masa vyjde až na polovinu ceny.

1. Ostrým nožem podél svalu oddělte stehna. Čepelí najděte kyčelní kloub a zatlačte mezi kosti. Stehna pak už odříznete bez použití síly.

2. Podobně oddělte křídla. Pokud je chcete péct, je dobré odkrojit jim špičky, které se snadno připálí. Křídla můžete upéct samostatně nebo je přidat do polévky či vykostit a nadívat.

3. Trup uprostřed nařízněte, abyste prsní svaly oddělili od sebe. Kůži nesundávejte, třeba přírodní plátek je mnohem chutnější s ní.

4. Pokud maso z prsou bude potřeba krájet, oddělte zespodu i hrudní kost. Na pečení je ale lepší ji nechat, maso bude šťavnatější. Z odřezků a skeletu připravíte skvělou polévku.

Unknown media type: gallery

Kuřecí polévka s kroupami

4 porce - příprava: 2 hodiny

* skelet a odřezky z 1 většího kuřete
* 2 bobkové listy
* 5 kuliček nového koření
* 8 kuliček pepře
* 1 cibule
* 200 g ječných krup
* sůl
* 3 mrkve
* 2 petržele
* 50 g másla
* 1/2 pórku
* 200 g brokolice

Skelet rozeberte na menší kusy. Přidejte koření a cibuli i se slupkou, zalijte asi 2 litry studené vody a na malém plameni nechte lehce probublávat (ne vřít!) nejméně 1,5 hodiny. Ze začátku vaření sbírejte lžící pěnu. Kroupy propláchněte vodou a uvařte v osolené vodě doměkka. Mrkev a petržel nastrouhejte nahrubo a osmahněte na kousku másla, až změknou. Pórek nakrájejte na kolečka, brokolici rozeberte na malé růžičky. Vývar sceďte, z kostí oberte maso, odeberte kůže. Vývar přiveďte opět k varu, přidejte orestovanou zeleninu, pórek, brokolici, maso i kroupy, dochuťte solí a ještě asi 2 až 3 minuty provařte.


Paličky s tex mex omáčkou

4 porce - příprava: 40 minut

* 750 g paliček nebo křidélek
* sůl a pepř
* 2 stroužky česneku
* 2 lžíce vinného octa
* 2 lžíce medu
* 5 lžic oleje
* 1/2 lžičky mletého chilli (nebo vloček)
* 1 lžička římského kmínu

Troubu zapněte na 200 °C. Paličky osolte, opepřete a dejte na chvilku péct, aby se maso zatáhlo. Česnek prolisujte a smíchejte se všemi zbylými surovinami. Vyjměte paličky, potřete je omáčkou a dejte péct na 15 až 20 minut. Během pečení ještě jednou potřete. Podávejte s pečivem a zbylou omáčkou.


Kuřecí prsa po asijsku

4 porce - příprava: 35 minut

* 2 kuřecí prsní řízky
* 2 lžičky nastrouhaného zázvoru
* 2 stroužky česneku
* 3 lžíce sójové omáčky
* olej na smažení
* 3 jarní cibulky
* 6 žampionů
* 1 červená chilli paprička
* 100 g vaječných nudlí „bahmi“

Kuře očistěte. Nastrouhaný zázvor smíchejte s utřeným česnekem a 1 lžící sójové omáčky. Směsí potřete kuřecí řízky a na rozpáleném oleji je z obou stran opečte. Vyjměte z výpeku a udržujte v teple. Do pánve dejte na polovinu překrojené cibulky a na plátky nakrájené žampiony. Opečte. Nakonec přidejte tenké plátky chilli papričky zbavené semínek. Mezitím uvařte nudle. Ty promíchejte se směsí v pánvi a dochuťte sójovou omáčkou. Podávejte s opečeným masem nakrájeným na plátky.


Kuřecí párty koláčky

4 porce - příprava: 70 minut

* 2 kuřecí stehenní řízky
* sůl a pepř
* olej na smažení
* 1 cibule
* 1 menší pórek
* 4 menší brambory
* 2 bobkové listy
* 200 ml kuřecího vývaru
* 3–4 žampiony
* 4 jarní cibulky
* 1 snítka tymiánu
* 100 ml smetany ke šlehání
* 200 g křehkého (nebo listového) těsta
* 1 žloutek

Kuřecí stehna nakrájejte na kousky o velikosti sousta. Osolte a opepřete. V hluboké pánvi rozehřejte trochu oleje a orestujte. Maso vyjměte, přidejte na měsíčky nakrájenou cibuli, na kolečka pokrájený pórek, na kousky nakrájené očištěné brambory, bobkový list a asi 10 minut duste. Po částech přidávejte vývar, který nechte odvařit na poloviční množství.

Vraťte kuřecí maso zpět, přidejte pokrájené žampiony, jarní cibulku a tymián. Nakonec přilijte smetanu a míchejte, dokud se směs nepropojí. Podle potřeby dochuťte. Nechte vychladnout. Troubu zapněte na 200 °C. Kuřecí směs naplňte do zapékacích misek. Ty překryjte rozváleným křehkým (nebo listovým) těstem, potřete rozšlehaným žloutkem a pečte asi 20 minut dozlatova.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Diskuze ke článku

  • Lubomír | 31. 3. 2017 19:33

    Skopíruj si adresu t.j. www.recepty.cz/clanek/ atď, a vlož si ju do príspevku.

  • Peter | 22. 3. 2017 11:21

    Proč se to nedá zdilet?

Další články z rubriky

Doporučujeme

40 minut
Plněné batáty

Plněné batáty

35 minut
Klasická zelňačka

Klasická zelňačka

40 minut
Švédské masové kuličky

Švédské masové kuličky

Poslední sledované recepty

47
Quinoa - jako příloha nebo zavářka do polévek
Quinoa - jako příloha…
34
Dýňový prívarok
Dýňový prívarok
27
Buchty s povidly
Buchty s povidly
23
Chili con carne s kukuřicí
Chili con carne s…
18
Vláčný perník s jablky
Vláčný perník s jablky

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: Podzimní recepty, které připravíte za půl hodiny
Od pondělí do pátku: Podzimní recepty, které…
Pěkně vypečené brambory: Vyzkoušejte 20 nejlepších receptů z trouby pro celou rodinu
Pěkně vypečené brambory: Vyzkoušejte 20…
Labubu dorty jsou hit! Oblíbená postavička dobývá cukrárny po celém světě
Labubu dorty jsou hit! Oblíbená postavička dobývá…
Dýňový kompot: Vyrobte si retro specialitu našich babiček v moderní podobě
Dýňový kompot: Vyrobte si retro specialitu našich…
Pečené kuře: Jak na to, aby bylo šťavnaté s křupavou kůží
Pečené kuře: Jak na to, aby bylo šťavnaté s…
AHA.cz Totální vyčerpání Kubelkové: Sáhla jsem si na dno!

Totální vyčerpání Kubelkové: Sáhla jsem si na dno!

Mimibazar Kniha na zimní večery: Užijte si romantiku s dávkou humoru, emocí a pořádnou porcí chemie

Kniha na zimní večery: Užijte si romantiku s dávkou humoru, emocí a pořádnou porcí chemie

Dáma.cz Nenávist podle znamení: Ryby nenávidí agresi, Raci kritiku a Lvi úspěch druhých

Nenávist podle znamení: Ryby nenávidí agresi, Raci kritiku a Lvi úspěch druhých

Blesk pro ženy Eva Pavlová bodovala šaty, které sluší všem! Na co si ale podle stylistky dát pozor?

Eva Pavlová bodovala šaty, které sluší všem! Na co si ale podle stylistky dát pozor?

Ženy.cz Stereotypy škodí nejen ženám. 6 věcí, v kterých to mají těžké muži

Stereotypy škodí nejen ženám. 6 věcí, v kterých to mají těžké muži

Blesk.cz Daniela Kolářová (79): Záhadné točení hlavy

Daniela Kolářová (79): Záhadné točení hlavy

SportRevue.cz VIDEO: 17 sportovkyň, které pózovaly v plavkách pro magazín Sports Illustrated

VIDEO: 17 sportovkyň, které pózovaly v plavkách pro magazín Sports Illustrated

Maminka.cz Princezna Kate se pochlubila zbrusu novými snímky ze soukromí. Podívejte se, jak dovádí s dětmi

Princezna Kate se pochlubila zbrusu novými snímky ze soukromí. Podívejte se, jak dovádí s dětmi

Blesk Horoskopy Magické amulety proti ztrátě energie: Jaký je ten váš?

Magické amulety proti ztrátě energie: Jaký je ten váš?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Know-how
  • Jak chytře zpracovat celé kuře
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact