412/899/3-70a.jpg

Jak chytře zpracovat celé kuře

16.11.2016 | F.O.O.D. | Know-how

Vyhazování potravin je stejně zbytečné jako plýtvání penězi. Naučte se s námi zpracovávat celé kuře tak, jako to uměly naše babičky. Pokud ho totiž koupíte celé, a ne naporcované, kilogram masa vyjde až na polovinu ceny.

1. Ostrým nožem podél svalu oddělte stehna. Čepelí najděte kyčelní kloub a zatlačte mezi kosti. Stehna pak už odříznete bez použití síly.

2. Podobně oddělte křídla. Pokud je chcete péct, je dobré odkrojit jim špičky, které se snadno připálí. Křídla můžete upéct samostatně nebo je přidat do polévky či vykostit a nadívat.

3. Trup uprostřed nařízněte, abyste prsní svaly oddělili od sebe. Kůži nesundávejte, třeba přírodní plátek je mnohem chutnější s ní.

4. Pokud maso z prsou bude potřeba krájet, oddělte zespodu i hrudní kost. Na pečení je ale lepší ji nechat, maso bude šťavnatější. Z odřezků a skeletu připravíte skvělou polévku.

Fotogalerie

413/899/3-70a.jpg 417/899/3-70b.jpg 421/899/3-70c.jpg 425/899/3-70d.jpg 429/899/3-71.jpg 433/899/3-72.jpg 437/899/3-72_73.jpg 441/899/3-73.jpg

Kuřecí polévka s kroupami

4 porce - příprava: 2 hodiny

* skelet a odřezky z 1 většího kuřete
* 2 bobkové listy
* 5 kuliček nového koření
* 8 kuliček pepře
* 1 cibule
* 200 g ječných krup
* sůl
* 3 mrkve
* 2 petržele
* 50 g másla
* 1/2 pórku
* 200 g brokolice

Skelet rozeberte na menší kusy. Přidejte koření a cibuli i se slupkou, zalijte asi 2 litry studené vody a na malém plameni nechte lehce probublávat (ne vřít!) nejméně 1,5 hodiny. Ze začátku vaření sbírejte lžící pěnu. Kroupy propláchněte vodou a uvařte v osolené vodě doměkka. Mrkev a petržel nastrouhejte nahrubo a osmahněte na kousku másla, až změknou. Pórek nakrájejte na kolečka, brokolici rozeberte na malé růžičky. Vývar sceďte, z kostí oberte maso, odeberte kůže. Vývar přiveďte opět k varu, přidejte orestovanou zeleninu, pórek, brokolici, maso i kroupy, dochuťte solí a ještě asi 2 až 3 minuty provařte.


Paličky s tex mex omáčkou

4 porce - příprava: 40 minut

* 750 g paliček nebo křidélek
* sůl a pepř
* 2 stroužky česneku
* 2 lžíce vinného octa
* 2 lžíce medu
* 5 lžic oleje
* 1/2 lžičky mletého chilli (nebo vloček)
* 1 lžička římského kmínu

Troubu zapněte na 200 °C. Paličky osolte, opepřete a dejte na chvilku péct, aby se maso zatáhlo. Česnek prolisujte a smíchejte se všemi zbylými surovinami. Vyjměte paličky, potřete je omáčkou a dejte péct na 15 až 20 minut. Během pečení ještě jednou potřete. Podávejte s pečivem a zbylou omáčkou.


Kuřecí prsa po asijsku

4 porce - příprava: 35 minut

* 2 kuřecí prsní řízky
* 2 lžičky nastrouhaného zázvoru
* 2 stroužky česneku
* 3 lžíce sójové omáčky
* olej na smažení
* 3 jarní cibulky
* 6 žampionů
* 1 červená chilli paprička
* 100 g vaječných nudlí „bahmi“

Kuře očistěte. Nastrouhaný zázvor smíchejte s utřeným česnekem a 1 lžící sójové omáčky. Směsí potřete kuřecí řízky a na rozpáleném oleji je z obou stran opečte. Vyjměte z výpeku a udržujte v teple. Do pánve dejte na polovinu překrojené cibulky a na plátky nakrájené žampiony. Opečte. Nakonec přidejte tenké plátky chilli papričky zbavené semínek. Mezitím uvařte nudle. Ty promíchejte se směsí v pánvi a dochuťte sójovou omáčkou. Podávejte s opečeným masem nakrájeným na plátky.


Kuřecí párty koláčky

4 porce - příprava: 70 minut

* 2 kuřecí stehenní řízky
* sůl a pepř
* olej na smažení
* 1 cibule
* 1 menší pórek
* 4 menší brambory
* 2 bobkové listy
* 200 ml kuřecího vývaru
* 3–4 žampiony
* 4 jarní cibulky
* 1 snítka tymiánu
* 100 ml smetany ke šlehání
* 200 g křehkého (nebo listového) těsta
* 1 žloutek

Kuřecí stehna nakrájejte na kousky o velikosti sousta. Osolte a opepřete. V hluboké pánvi rozehřejte trochu oleje a orestujte. Maso vyjměte, přidejte na měsíčky nakrájenou cibuli, na kolečka pokrájený pórek, na kousky nakrájené očištěné brambory, bobkový list a asi 10 minut duste. Po částech přidávejte vývar, který nechte odvařit na poloviční množství.

Vraťte kuřecí maso zpět, přidejte pokrájené žampiony, jarní cibulku a tymián. Nakonec přilijte smetanu a míchejte, dokud se směs nepropojí. Podle potřeby dochuťte. Nechte vychladnout. Troubu zapněte na 200 °C. Kuřecí směs naplňte do zapékacích misek. Ty překryjte rozváleným křehkým (nebo listovým) těstem, potřete rozšlehaným žloutkem a pečte asi 20 minut dozlatova.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Nejlepší svíčková jedině s hruškovými povidly

20.04.2016 | F.O.O.D. | Rubrika: Know-how

Svíčková omáčka je nesmrtelnou klasikou babiččiny i maminčiny kuchyně. Ačkoli je nám jasné, že vaše máma dělá tu nejlepší na světě, máme tu pro vás pár tipů od Petra Svitáka, držitele několika ocenění za nejlepší svíčkovou.

Třené těsto pro začátečníky i znalce

06.04.2016 | F.O.O.D. | Rubrika: Know-how

Toto klasické těsto milují snad všichni, ale zdaleka nemusíte zůstat jen u tradiční mramorové bábovky. Nechte se třeba unést na retrovlně s domácími esíčky a koka sušenkami nebo zkuste moderní tvarohové bábovičky.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

5 triků pro cukroví bez chyb. Žádné hrudky v polevě a lepivé těsto! 5 triků pro cukroví bez chyb. Žádné hrudky v polevě a lepivé těsto!
Efektní drdol za dvě minuty: Naučte se jednoduchý účes na večírek! Efektní drdol za dvě minuty: Naučte se jednoduchý účes na večírek!
Přezimování kaktusů: Které potřebují teplo a které  naopak zimu? Přezimování kaktusů: Které potřebují teplo a které naopak zimu?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web