• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Dorty & koláče s nádechem zimy

Dorty & koláče s nádechem zimy

F.O.O.D.
| 15. 12. 2015
Gourmet
Dorty & koláče s nádechem zimy

Máte-li chuť na sladké a titěrného vykrajování cukroví až nad hlavu, upečte něco slavnostního. Ať už zvolíte čokoládový dort, zázvorovou buchtu nebo mandlovou roládu, potěší vás vůně připomínající pohodu mrazivých večerů.

Vánoční koláč s vlašskými ořechy

forma o Ø 24 cm - příprava: 2 hodiny

* 200 g hladké mouky + na podsypávání
* 100 g mletých vlašských ořechů
* 50 g třtinového cukru
* 150 g másla
* 2 lžíce smetany ke šlehání

NÁPLŇ:
* 3 vejce
* 100 g třtinového cukru
* 50 g medu
* 1 vanilkový lusk
* 1/2 lžičky skořice
* na špičku nože mletého hřebíčku a nového koření
* 150 g bílého jogurtu
* 100 g sekaných vlašských ořechů
* 200 g mletých vlašských ořechů
* moučkový cukr

Mouku, mleté ořechy a cukr smíchejte. Přidejte nakrájené studené máslo a prsty vypracujte drobenku. Přidejte smetanu a uhněťte hladké jednolité těsto. Zabalte ho do fólie a dejte na půl hodiny do chladničky. Formu vymažte máslem a vysypte strouhankou. Troubu zapněte na 180 °C. Asi 1 těsta odeberte, rozválejte mezi dvěma archy papíru a vykrájejte z něj hvězdičky. Zbytek těsta rozválejte na plát a vyrovnejte jej do formy. Vejce prošlehejte s cukrem a medem. Vmíchejte semínka z vanilkového lusku, skořici, mletý hřebíček, nové koření a jogurt. Vmíchejte i nasekané a mleté vlašské ořechy. Nalijte do připraveného těsta a pečte 30 minut. Hvězdičky upečte zvlášť (podle velikosti 10 až 15 minut). Pocukrujte je a ozdobte jimi koláč.

Ořechová bábovka

forma na bábovku o Ø 22 cm - příprava: 80 minut

* 220 g másla
* 220 g krupicového cukru
* 4 vejce
* 280 g polohrubé mouky
* 1 lžíce kakaa
* 1 prášek do pečiva
* špetka soli
* 60 g nasekaných lískových oříšků
* 120 g mletých lískových oříšků
* 100 ml plnotučného mléka
* tuk a hrubá mouka na formu
* moučkový cukr na ozdobu

Troubu zapněte na 160 °C. Měkké máslo vyšlehejte s cukrem do vysoké pěny. Pak jedno po druhém zašlehejte vejce, vždy až ve chvíli, kdy je předchozí zcela zapracované! Vajíčka musejí mít pokojovou teplotu, jinak by se máslo srazilo. Mouku prosejte s kakaem, práškem do pečiva a špetkou soli. Vmíchejte nasekané i namleté lískové oříšky. Střídavě s mlékem vpracujte do máslového základu těsta. Nalijte do vymazané a moukou vysypané formy. Pečte asi 60 minut dozlatova. Upečenou bábovku vyndejte z trouby, nechte chvilku zchladnout a vyklopte. Před podáváním posypte moučkovým cukrem.

Malý čokoládový dort

forma o Ø 22 cm - příprava: 2 hodiny

* 300 g hořké čokolády
* 350 g másla
* 2 lžíce instantní kávy
* 6 vajec
* 250 g krupicového cukru
* 150 g mléčné čokolády
* 150 g bílé čokolády
* 225 g hladké mouky
* 1 lžička prášku do pečiva
* tuk a strouhanka na formu

NA POLEVU A OZDOBU:
* 250 g hořké čokolády
* 125 ml smetany ke šlehání
* moučkový cukr
* celý růžový pepř

Troubu zapněte na 180 °C. Polovinu hořké čokolády nasekejte, přidejte nakrájené máslo a kávu a míchejte ve vodní lázni, až se hmota spojí. Žloutky vyšlehejte s polovinou cukru do vysoké světlé pěny a vmíchejte do ní čokoládovou směs. Pak vmíchejte mouku prosetou s práškem do pečiva. Bílky vyšlehejte s druhou polovinou cukru do tuhého sněhu a opatrně vmíchejte spolu s pokrájenou zbylou čokoládou (hořkou, bílou i mléčnou) do těsta. Nalijte do vymazané a vysypané formy a pečte asi 55 minut. Vyndejte a nechte vychladnout. Čokoládu na polevu nalámejte a zalijte horkou (ale ne vroucí!) smetanou. Nechte chvíli odstát, aby se čokoláda rozpustila, a metlou vymíchejte hladkou ganache. Dort potáhněte touto polevou a ozdobte moučkovým cukrem a celým růžovým pepřem.

Zázvorová buchta z podmáslí

forma o Ø 20 cm - příprava: 70 minut

* 3 vejce
* 80 ml slunečnicového oleje
* 250 ml podmáslí
* 75 g krupicového cukru
* 2 sáčky vanilkového cukru
* kůra z 1/2 biocitronu
* 2 lžičky strouhaného zázvoru
* 350 g polohrubé mouky
* 2 lžičky prášku do pečiva
* 1 vrchovatá lžička jedlé sody
* 150 g hořké čokolády
* 100 ml smetany ke šlehání
* kandovaný zázvor na ozdobu

Troubu zapněte na 180 °C. Vajíčka metlou prošlehejte s olejem a podmáslím. Vmíchejte oba druhy cukru, citronovou kůru a zázvor. Mouku prosejte s práškem do pečiva a jedlou sodou. Vmíchejte do mokré směsi a těsto nalijte do formy vyložené pečicím papírem. Pečte asi 50 minut dozlatova. Vyjměte a nechte vychladnout. Čokoládu rozpusťte a smíchejte se smetanou. Vychladlou buchtu potřete čokoládovou polevou a ozdobte kandovaným zázvorem.

Náš TIP: Jestli je pro vás chuť kandovaného zázvoru příliš výrazná, nahraďte ho praženými ořechy.

Unknown media type: gallery

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

Smetanové fleky se zelím

Smetanové fleky se zelím

40 minut
Kaplická cmunda

Kaplická cmunda

70 minut
Dýňová polévka s červenou čočkou

Dýňová polévka s červenou čočkou

Poslední sledované recepty

41
Škvarkové sádlo
Škvarkové sádlo
41
Dušená kmínová kýta na špeku
Dušená kmínová kýta na…
40
Rychlá bábovka
Rychlá bábovka
39
Míša řezy
Míša řezy
37
Klasické lečo
Klasické lečo

Zajímavé články

Pečený květák umí překvapit. 3 recepty, které vám budou chutnat
Pečený květák umí překvapit. 3 recepty, které vám…
Co snídat, když čím dál víc zapomínáte? Nejlepším řešením je jedna chutná kombinace
Co snídat, když čím dál víc zapomínáte? Nejlepším…
7 důvodů, proč mít doma tortilly: Uděláte z nich rychlou večeři, svačinu, snídani i pohoštění pro návštěvu
7 důvodů, proč mít doma tortilly: Uděláte z nich…
Bleskové moučníky do pracovního týdne: S našimi recepty připravíte vcukuletu koláč, dortíky i buchtu na plech
Bleskové moučníky do pracovního týdne: S našimi…
Sladká snídaně podle odborníků: 3 snadné recepty, které si můžete dát bez výčitek
Sladká snídaně podle odborníků: 3 snadné recepty,…
AHA.cz Expert o nemocné Konvičkové: Zdravý člověk nevstřebá, čím zpěvačka prochází

Expert o nemocné Konvičkové: Zdravý člověk nevstřebá, čím zpěvačka prochází

Mimibazar Kniha na zimní večery: Užijte si romantiku s dávkou humoru, emocí a pořádnou porcí chemie

Kniha na zimní večery: Užijte si romantiku s dávkou humoru, emocí a pořádnou porcí chemie

Dáma.cz DANA (41): Omylem jsem se ocitla na swingers party u souseda

DANA (41): Omylem jsem se ocitla na swingers party u souseda

Blesk pro ženy Zázrak pro vaši pleť: Co dokáže studená voda?

Zázrak pro vaši pleť: Co dokáže studená voda?

Ženy.cz „Nesmíš si to tak brát.“ Proč dobře míněné rady lidem s depresí ubližují

„Nesmíš si to tak brát.“ Proč dobře míněné rady lidem s depresí ubližují

Blesk.cz Nemocná Laďka Něrgešová (49): Detailní záběry léčby rakoviny!

Nemocná Laďka Něrgešová (49): Detailní záběry léčby rakoviny!

SportRevue.cz 20 fotbalistů, jimž experti věštili zářivou budoucnost. U většiny se tvrdě spletli

20 fotbalistů, jimž experti věštili zářivou budoucnost. U většiny se tvrdě spletli

Maminka.cz Kdyby pohled zabíjel... 25 fotek naštvaných miminek, která vás zaručeně rozesmějí

Kdyby pohled zabíjel... 25 fotek naštvaných miminek, která vás zaručeně rozesmějí

Blesk Horoskopy 6 znamení zvěrokruhu, která vidí duchy: Patří mezi ně i to vaše?

6 znamení zvěrokruhu, která vidí duchy: Patří mezi ně i to vaše?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Dorty & koláče s nádechem zimy
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact