• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Zavařování & nakládání

Recepty na zavařování a nakládání – postup přípravy, suroviny a více variant receptu

Recepty na zavařování a nakládání – postup přípravy, suroviny a více variant receptu

Dělaly to tak naše babičky a znovu se tato tradice vrací. Díky zavařování máte možnost na dlouhou dobu uskladňovat potraviny. Stačí, aby neprodyšně uzavřené sklenice přešly po určitou dobu varem. Zavařuje se ovoce do kompotů, steriluje zelenina, červená řepa, kyselé okurky nebo džemy.

Stejně oblíbené je nakládání ať už do oleje, octa, lihu, sádla nebo medu. Nakládání může potravinu zakonzervovat na dlouhou dobu a oblíbené je zejména u zeleniny, masa nebo hub.

O zavařování mluvíme i v případě marmelád což ale není úplně přesné. Džemy totiž není vždy potřeba sterilizovat.

Utopenci Zavináče Zavařování okurek Kompoty Nakládaný hermelín Řepa Džemy a marmelády Paštiky a rillettes Nakládané houby Nakládaná a sušená rajčata
Jablíčka na zimu

Jablíčka na zimu

Jablíčka omyjeme, zbavíme jadřinců a nastrouháme na plátky. Do vymytých sklenic dáme na dno 1 polévkovou lžíci cukru, vrstvu nastrouhaných jablíček,... více o Jablíčka na zimu

Pomerančový džem (marmeláda)

Pomerančový džem (marmeláda)

Pomeranče oloupeme i s bílou slupkou. Čistou dužinu bez pecek dáme do hrnce a společně s cukrem a želírfixem přivedeme za stálého míchání k varu. Vše... více o Pomerančový džem (marmeláda)

45 minut
Nakládaný hermelín extra pikantní

Nakládaný hermelín extra pikantní

Hermelíny rozpůlíte na rovnoměrné poloviny podélně. Pečlivě vydlabej smetanovou část (vnitřek) tak aby zůstala jen okrajová kůrka s plísní. Vydlabaný... více o Nakládaný hermelín extra pikantní

120 minut
Paštika z divočáka

Paštika z divočáka

Brusinky přelijte v misce vodou a nechte nasáknout. Maso v míse promíchejte s alkoholem, cukrem a solí. Kuličky koření rozdrťte, z citronu ostrouhejte... více o Paštika z divočáka

Kysané zelí

Kysané zelí

Suroviny jsou na 16l sud. Máme-li zelí nakrouhané, přidáme sůl, kmín a cibuli a ve vaničce je dobře promícháme, aby došlo k rovnoměrnému rozložení.... více o Kysané zelí

Pomodoro

Pomodoro

Všechnu zeleninu nakrájíme na kousky. Na olivovém oleji zlehka osmahneme cibulku a mrkev, poté přidáme rajčata a přivedeme k varu. Na mírném ohni... více o Pomodoro

Houby v rajčatech - nakládané

Houby v rajčatech - nakládané

Houby očistíme, pokrájíme a dáme do hrnce s vodou krátce povařit. Pak scedíme. Zralá rajčata přepůlíme, dáme je do hrnce a za občasného míchání dusíme... více o Houby v rajčatech - nakládané

Džem s rybízem

Džem s rybízem

Jahody s rybízovým protlakem dáme do porcelánového hrnku a zasypeme cukrem. Druhý den přelijeme ovoce do kastrolu, povaříme, jahody cedníkem vybereme... více o Džem s rybízem

Švestková nutela

Švestková nutela

1 - Vypeckované švestky pokrájíme a za stálého míchání povaříme doměkka. Pak tyčovým mixerem rozmixujeme dohladka. Můžeme také nejprve čerstvé švestky... více o Švestková nutela

Broskvový džem (marmeláda)

Broskvový džem (marmeláda)

Džem: oloupané a vypeckované broskve pokrájíme, dáme do hrnce, přisypeme cukr (dle chuti (sladkosti ovoce), nemusí být celý kilogram) s želírfixem a... více o Broskvový džem (marmeláda)

Višňový džem (marmeláda)

Višňový džem (marmeláda)

Džem: Vypeckované višně dáme do hrnce, přisypeme cukr (nemusíme dávat celý kilogram, dle kyselosti višní) s želírfixem a za stálého míchání přivedeme... více o Višňový džem (marmeláda)

30 minut
Směs na topinky z cukety od Yvetty

Směs na topinky z cukety od Yvetty

Vše vaříme asi půl hodiny, pak dáme do sklenic a 20 min zavařujeme. Používáme k masům, výborné na topinky.... více o Směs na topinky z cukety od Yvetty

Malinová lahůdka

Malinová lahůdka

Maliny dáme do kastrůlku a necháme krátce povařit s troškou vody. Pak je přecedíme a propasírujeme přes cedník. Semínka vyhodíme a malinovou šťávu... více o Malinová lahůdka

30 minut
Křen nejen k uzenému kolenu

Křen nejen k uzenému kolenu

Uvařené žloutky utřeme v míse s cukrem a solí, bílky nastrouháme na jemné nudličky, přidáme ocet a nastrouhaný křen. Dobře promíchat, naplnit do... více o Křen nejen k uzenému kolenu

70 minut
Zavináče se škvarky

Zavináče se škvarky

Droždí rozpustíme ve vlažné smetaně s cukrem a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Mouku a špetku soli prosejeme do mísy a přidáme vejce a... více o Zavináče se škvarky

10 minut
Zavařenina z višní a ořechů s levandulí

Zavařenina z višní a ořechů s…

Nasekané ořechy opražte na plechu, až se rozvoní. Odvažte 850 g višní a ve velkém hrnci je rozmixujte. Přidejte pomerančovou kůru a šťávu, ořechy,... více o Zavařenina z višní a ořechů s levandulí

Jahodový džem s ananasem

Jahodový džem s ananasem

Jahody očistíme a pokrájíme na kousky nebo na hrubo rozmačkáme. Ananas překrájíme na menší kousky (pokud nechceme mít větší), smícháme s jahodami a v... více o Jahodový džem s ananasem

Domácí lečo s česnekem

Domácí lečo s česnekem

V širokém hrnci rozehřejeme olej a krátce na něm orestujeme pokrájenou cibuli a česnek s provensálským kořením. Přidáme pokrájené papriky a rajčata ... více o Domácí lečo s česnekem

30 minut
Utopenci podle Martina Kohouta

Utopenci podle Martina Kohouta

Nejprve si připravíme nálev. Dáme vařit vodu s octem. Ve varu přidáme sůl, cukr, olej, bobkový list a chilli a necháme 2 minuty povařit. Nálev pak... více o Utopenci podle Martina Kohouta

Voňavá jablečná povidla

Voňavá jablečná povidla

Jablka pokrájíme na kousky, podlijeme troškou vody (0,5 dcl), pokapeme citronovou šťávou a necháme je rozdusit na malém plameni (můžeme i rozpéct) se... více o Voňavá jablečná povidla

Křížaly - sušená jablka

Křížaly - sušená jablka

Omytá jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a natlučených částí. Takto připravená jablka si pokrájíme na plátky (měsíčky) silné 2-5 mm a skládáme je na... více o Křížaly - sušená jablka

100 minut
Papriková pasta

Papriková pasta

Papriku zbavíme semínek a stopek, omyjeme a umeleme. Cibuli oloupeme a umeleme. Umletou papriku s cibulí dáme do většího hrnce, přidáme ocet, cukr,... více o Papriková pasta

Kusový mix - zavařená zelenina

Kusový mix - zavařená zelenina

Cibulky oloupeme a zeleninu omyjeme. Uvaříme si nálev dle návodu na Deku, nebo svůj vlastní - osvědčený. Sklenice použijeme větší,nejlépe široké,aby... více o Kusový mix - zavařená zelenina

Dvojdruhový salát - zelí s paprikou

Dvojdruhový salát - zelí s paprikou

Množství surovin záleží na tom, kolik chceme mít sklenic zelného salátu s paprikou a jak chceme mít salát barevný. Papriku můžeme použít i barevnou... více o Dvojdruhový salát - zelí s paprikou

Zavařená dýně

Zavařená dýně

Dýni rozkrojíme, vydlabeme jádra, oloupeme a dužinu nakrájíme na malé kostičky. Vinný ocet smícháme s vodou a tímto nálevem zalijeme nakrájenou dýni.... více o Zavařená dýně

ČALAMÁDA s houbami

ČALAMÁDA s houbami

Množství použitých surovin záleží na naší fantazii - jak chceme mít čalamádu barevnou. Zelí nakrájíme na nudličky. Papriku nakrájíme na kostky nebo... více o ČALAMÁDA s houbami

Kdoulový džem

Kdoulový džem

Kdoule oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na kostky. Povařte cukr asi v 300 ml vody, zvlášť povařte kdoule s vymačkaným citrónem. Poté vyjměte... více o Kdoulový džem

5 minut
Nakládané brusinky

Nakládané brusinky

Brusinky zasypejte v širokém kastrolu cukrem a nechte přes noc stát. Druhý den k nim přidejte citron nakrájený na kolečka a za stálého promíchávání je... více o Nakládané brusinky

Meruňkový kompot

Meruňkový kompot

Meruňky omyjeme, vypeckujeme rozpůlíme a naskládáme střechovitě do sklenic. Zalijeme ještě horkým nálevem (1 l vody svařit 5 minut s 500 g cukru) a... více o Meruňkový kompot

Meruňková marmeláda

Meruňková marmeláda

Meruňky omyjeme, rozpůlíme, zasypeme cukrem a dáme vařit do hrnce na cca 30 - 45 minut. Během varu přidáme jadýrka. Ke konci je vyndáme a ponorným... více o Meruňková marmeláda

Utopenci podle mě

Utopenci podle mě

Špekáčky oloupeme a nařízneme. Uvnitř potřeme hořčicí a vložíme cibuli a plátek zelí, uložíme jednu řadu. Proložíme cibulí, dalšími plátky zelí,... více o Utopenci podle mě

Jahodová marmeláda s obyčejným cukrem

Jahodová marmeláda s obyčejným cukrem

Tady, kde žiji, nemají želírovací cukr atd., používám obyčejný a dělam to takto. 1 kg jahod + 1 kg cukru, omyté a očištěné jahody posypu cukrem a... více o Jahodová marmeláda s obyčejným cukrem

20 minut
Šťovík do zásoby :-)

Šťovík do zásoby :-)

Šťovík očistíme, zbavíme stonků, necháme pouze listy, které omyjeme a pokrájíme. Na tuku (přiměřeně, asi jako když smažíte cibuli) šťovík podusíme ... více o Šťovík do zásoby :-)

Dýňový kompot s rumem

Dýňový kompot s rumem

Kostečky dýně namočíme asi na 24 hodin do vody s kyselinou citronovou, přidáme cukr a koření (1 celou skořici na 3 - 4 kila dýně), přivedeme k varu,... více o Dýňový kompot s rumem

Dýňový kompot s rumem II.

Dýňový kompot s rumem II.

Kostečky dýně namočíme asi na 24 hodin do vody s kyselinou citronovou, přidáme cukr a koření (1 celou skořici na 3 - 4 kila dýně), přivedeme k varu,... více o Dýňový kompot s rumem II.

Zavináče - utopenci ze Strmělky mlženky - houby

Zavináče - utopenci ze Strmělky…

Mlženky, čirůvky fialové, dvoubarvé, hlívy ústřičné otřeme vlhkým hadříkem (já je umývám) a rozkrojím na půlky( asi 4x4 cm). Třeně (nohy) odstraníme.... více o Zavináče - utopenci ze Strmělky mlženky - houby

Jablečná povidla

Jablečná povidla

Strouhaná jablíčka smícháme s cukrem, octem a skořicí, necháme 24 hodin uležet. Vaříme do hustoty povidel a horké plníme do sklenek. Po uzavření... více o Jablečná povidla

45 minut
Kořeněný hruškový kompot

Kořeněný hruškový kompot

Hrušky oloupejte, nakrájejte na čtvrtky, vykrojte jádřince a dejte do vody se šťávou z 1 citrónu. Bílé víno zřeďte s litrem vody, smíchejte s cukrem,... více o Kořeněný hruškový kompot

Jemný pomerančový džem

Jemný pomerančový džem

Důkladně oloupeme tolik pomerančů, aby čistá hmotnost ovoce byla 1,5 kg. Jeden pomeranč důkladně vydrbeme kartáčkem, škrabkou seškrábneme povrch kůry,... více o Jemný pomerančový džem

Pikantní nakládaný hermelín II.

Pikantní nakládaný hermelín II.

Sýr podélně rozkrojíme a posypeme vším kořením. Dno sklenice do které budeme nakládat, posypeme taky kořením, vložíme na kolečka nakrájenou cibuli a... více o Pikantní nakládaný hermelín II.

Borůvkový (višňový)  likér

Borůvkový (višňový) likér

Do přiměřeně velké nádoby (nejlépe 4-litrová sklenice) dáme 1 kg višní nebo borůvek, 3/4 kg cukru a necháme 2 hodiny stát, aby pusila šťáva. Pak je... více o Borůvkový (višňový) likér

Zavařená červená řepa

Zavařená červená řepa

Uvařenou řepu oloupeme, nastrouháme na hrubším struhadle, přidáme nastrouhaný křen na jemno. Zalejeme nálevem, který jsme předem povařili a přecedili.... více o Zavařená červená řepa

Paštika - zavařená

Paštika - zavařená

Bůček osolíme a dáme péct s nakrájenou cibulí, ale pozor, ať není bůček zcela vypečený. Játra, bůček a česnek semeleme, přidáme šťávu z upečeného... více o Paštika - zavařená

Ořechová marmeláda

Ořechová marmeláda

Ořechy nameleme. Ve 3/4 litru vody svaříme 1/2 kg cukru na sirup. Do hotového sirupu přidáme připravené ořechy, krátce povaříme do zhoustnutí. Pak... více o Ořechová marmeláda

90 minut
Borůvkový koláč IV.

Borůvkový koláč IV.

**Těsto:** všechny suroviny smícháme vařečkou s teplým (ne HORKÝM) mlékem, nezaděláváme kvásek, výsledek má konzistenci hustšího litého těsta. Mísu... více o Borůvkový koláč IV.

Topinková čalamáda

Topinková čalamáda

Všechno umeleme na masovém strojku a dáme do kastrolu asi na 2 hodiny vařit na mírném ohni, aby směs zhoustla. Potom dáme směs do sklenek (nejlépe... více o Topinková čalamáda

Zeleninová směs

Zeleninová směs

Všechnu zeleninu pomeleme na masovém mlýnku, dáme do hrnce vařit, asi po 10 minutách přidáme olej a deko. Buďto vaříme, dokud se voda částečně... více o Zeleninová směs

Falešná meruňková marmeláda

Falešná meruňková marmeláda

Jablka oloupeme, pokrájíme a povaříme. Přidáme pokrájená rajčata, povaříme a prolisujeme. Přivedeme do varu, přidáme cukr a vaříme 10 minut. Přidáme... více o Falešná meruňková marmeláda

Okurky s celerovou natí

Okurky s celerovou natí

Připravte si nálev a povařte asi 15 minut. Do poloviny sklenic narovnejte trochu větší okurky, přidejte 3 kolečka cibule, 5 koleček mrkve, 5 kostiček... více o Okurky s celerovou natí

30 minut
Nakládaný hermelín VI.

Nakládaný hermelín VI.

Hermelíny rozkrojíme na dvě tenší kolečka a potřeme směsí z mleté chili, česneku a bylinek. Cibuli nakrájíme na tenké proužky. Nejprve na dno sklenice... více o Nakládaný hermelín VI.

  • Předchozí stránka
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • ...
  • 8
  • Další stránka

Doporučujeme

170 minut
Salát z pečené dýně s trhaným masem a kozím sýrem

Salát z pečené dýně s trhaným masem a…

320 minut
Husí polévka s játrovými knedlíčky

Husí polévka s játrovými knedlíčky

160 minut
Svatomartinská husa

Svatomartinská husa

Poslední sledované recepty

19
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
13
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
10
Sezamové taštičky
Sezamové taštičky
9
Bramboráky se zelnou směsí
Bramboráky se zelnou…
8
Svařák
Svařák

Zajímavé články

Jak na kynuté těsto, když není čas? Vsaďte na teplou vodní lázeň nebo páru v troubě
Jak na kynuté těsto, když není čas? Vsaďte na…
Znáte lokše? Bramborové placky, kterými můžete nahradit knedlíky!
Znáte lokše? Bramborové placky, kterými můžete…
Svatomartinská husa krok za krokem: Návod, jak ji upéct pomalu, rychle nebo jen pro dva
Svatomartinská husa krok za krokem: Návod, jak ji…
Martinské ořechové rohlíčky bez droždí: Na tyhle bude chtít každý recept!
Martinské ořechové rohlíčky bez droždí: Na tyhle…
Zelí jako příloha: Dáte si klasické dušené, moravské, sladké nebo pečené?
Zelí jako příloha: Dáte si klasické dušené,…
AHA.cz Manželé Preissovi po dlouhé době na veřejnosti! Důležitá pomoc

Manželé Preissovi po dlouhé době na veřejnosti! Důležitá pomoc

Mimibazar Epidemie krátkozrakosti: Děti špatně vidí čím dál dřív. Proč je důležité jednat už v dětství

Epidemie krátkozrakosti: Děti špatně vidí čím dál dřív. Proč je důležité jednat už v dětství

Dáma.cz Moudra našich babiček fungují dodnes: Jak na šťastný vztah podle zralých žen?

Moudra našich babiček fungují dodnes: Jak na šťastný vztah podle zralých žen?

Blesk pro ženy Módní inspirace podle Veroniky Kašákové: V oblečení se chci cítit žensky, ale zároveň přirozeně

Módní inspirace podle Veroniky Kašákové: V oblečení se chci cítit žensky, ale zároveň přirozeně

Ženy.cz Když venku prší: 4 knihy, které vás nepustí z gauče

Když venku prší: 4 knihy, které vás nepustí z gauče

Blesk.cz Meghan Markleová se vrací k herectví: Co na to Harry?

Meghan Markleová se vrací k herectví: Co na to Harry?

SportRevue.cz 15 nejpopulárnějších sportů na světě. Lední hokej v popředí nehledejte

15 nejpopulárnějších sportů na světě. Lední hokej v popředí nehledejte

Maminka.cz Bolestné přiznání mámy, jejíž dceři byl na oslavě odepřen dort: Vůči tříletému dítěti to bylo zbytečně kruté, postěžovala si

Bolestné přiznání mámy, jejíž dceři byl na oslavě odepřen dort: Vůči tříletému dítěti to bylo zbytečně kruté, postěžovala si

Blesk Horoskopy Runový horoskop na listopad: Blížence čekají těžké časy, Berani si finančně polepší a Býky potrápí vztahy

Runový horoskop na listopad: Blížence čekají těžké časy, Berani si finančně polepší a Býky potrápí vztahy

  • Recepty.cz
  • Zavařování & nakládání
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact