Mezi předkrmy je možné zařadit všechna drobná lehká jídla, servírovaná před hlavním pokrmem. Většinou je předkrm součástí nějakého slavnostního menu. Může být ve variantě teplé i studené. Velmi oblíbené jsou paštiky, pomazánky nebo šunkové roládky. Předkrm by neměl zasytit, ale povzbudit chuť k dalšímu jídlu a umocnit chuťový zážitek.
Mezi drobná lehká jídla, jejichž účelem také není vyloženě zasytit, patří chuťovky. Mezi ty lze zařadit nejrůznější pomazánky, jednohubky, chlebíčky a další pokrmy, které se konzumují na jedno sousto. Spojovány jsou nejčastěji s pohoštěním na oslavách. Patrně nejslavnější jednohubky jsou ve francouzském pojetí - amuse bouche - v překladu doslova pobavit svá ústa.
Do specifické kategorie jídel patří svačiny. Záleží na pojetí a počtu osob, ale pravidlem je jednoduchá přenositelnost, dělení a snadná konzumace během cest. Od nejrůznějších sendvičů až po buchty v uzlíku. Poslední dobou také stoupají na oblibě krabičkové variace svačin zahrnující třeba i saláty.
V topinkovači (nebo na pánvi) připravíme topinky, potřeme česnekem a pokryjeme plátkem šunkového salámu. Mezitím připravíme míchaná vejce (na... více o Pepeho topinky
Z najemno nastrouhaného sýru a vejce uděláme hmotu - konzistence asi jako pomazánka. Nijak nekořeníme. Hmotu namažeme na topinky a na vrstvě... více o Topinky z koleje
Rozkvedláme vejce s mlékem a osolíme. Na pánvi rozehřejeme olej, ztlumíme oheň na minimum a vlijeme na pánev "směs". Po chvíli zkusíme, jestli se... více o Šup omeleta
Na palačinky natřeme směs z kečupu, hořčice a česneku, poklademe plátky salámu, posypeme kořením na pizzu, dáme lečo, či orestovanou cibuli s... více o Pizzovky
Smícháme olej, cukr a ocet, kečup, plnotučnou hořčici a prohřejeme. Necháme vychladnout. Umeleme salám, nadrobno nakrájenou cibuli a okurky, osolíme,... více o Salámová pomazánka III.
Do mísy nalijeme část mléka, ve kterém rozpustíme droždí. Přisypeme hladkou mouku, sůl, zbytek mléka a olej. Zpracujeme tužší těsto (pokud se nedaří,... více o Chlebové bochánky
Rozehřejte troubu asi na 200 °C. Oloupejte česnek a nakrájejte ho ostrým nožem na malé kousíčky. Na mírném ohni nechte rozehřát v kastrůlku máslo a... více o Italský česnekový chléb
Do hladké mouky dáme vykynutý kvásek (mléko, droždí, lžíce cukru, lžíce mouky), přidáme vejce, rozpuštěný tuk, mléko, sůl, trochu cukru a vypracujeme... více o Domácí rohlíky od Hodinářů
Mouka, kypřící prášek, amonium prosejeme, vysypeme do misky, přidáme prošlehanou směs vody, sušeného mléka, soli a žloutků. Nakonec přidáme margarín,... více o Slané pečivo ze slaného těsta
Hermelíny podélně rozkrojíme, do připravené dózy (sklenice) vyskládáme vrstvu na plátky nakrájené cibule, na ni dáme hermelíny rozkrojenou stranou na... více o Hospodský nakládaný hermelín
Cihlu nastrouháme na hrubé nudličky, mrkev na jemné nudličky, cibuli drobně pokrájet, přidat majonézu, sůl, pepř. Lepší nechat odležet v chladu do... více o Sýrová pomazánka s mrkví
Na plátek šunky položíme porci nivy, zabalíme, spíchneme párátkem, obalíme v těstíčku a smažíme na rozpáleném tuku dozlatova. Podávame horké s... více o Šunkový mls podle Vojty
Vločky opražíme na suché pánvi, necháme vychladnout, rozmícháme vločky, mouku, podmáslí, mléko a 1 lžičku soli, oddělíme žloutky od bílků a žloutky... více o Slaný trhanec s fazolkami
Z hladké mouky, mléka, rozdrobeného droždí, másla, vajec a soli vypracujeme hladké těsto, přikryjeme a dáme na teplé místo kynout - asi 60 minut.... více o Bábovka se slaninou a cibulí
Semeleme mouky včetně soli a koření, pozor, pohanková krupka se dává do těsta celá! Přidáme hladkou bílou mouku, pohankovou lámanku a vypracujeme tuhé... více o Špaldový celozrnný chléb s pohankou
Listové těsto rozválíme na obdélník asi 14x35 cm v síle asi 2-3 mm. Nařežeme z něj čtverečky o hraně 7 cm. Párky rovněž nařežeme po 7-8 cm a na... více o Šklebíci z listového těsta
Na olivovém oleji orestujte opraný a najemno nakrájený póriek s rozdrceným česnekem. Orestovaný pórek nechte vychladnout. Pak do něj přidejte... více o Sýrový páj s pórkem
Cizrnu důkladně rozmačkáme nebo ji umixujeme na hladké pyré, vmícháme česnek a cibuli, zašleháme tvaroh, rozředíme mlékem, podle chuti okořeníme. Před... více o Lehká pomazánka s cizrnou
Plátek sýra položíme na talířek, který můžeme použít do mikrovlnné trouby. Vložíme do mikrovlnky a rozpékáme 1-1,5 minuty na 800 W. Rozpečený sýr... více o Rozpečený sýr
Nivu i sýr na jemno nastrouháme, přidáme na jemno 2-3 stroužky česneku, zalijeme jogurtem nebo majonézou. Promícháme a podáváme s tmavým pečivem,... více o Nivovosýrová pomazánka
Nejprve uvaříme zvlášt rýži do poloměkka, poté v troše vody necháme povařit zelí a ochutíme klasicky dle chuti (cukr, sůl). Mleté maso orestujeme... více o Zapékané zelí
Feferonkám odřízneme stopku a vydlabeme semínka. Spařené rozinky necháme okapat a naplníme je do feferonek. Připravíme nálev - všechny ingredience... více o Nakládané feferonky s rozinkami
Papriky omyjeme, podélně rozkrojíme na půlky a vyřízneme jádřince. Tvaroh utřeme se solí, bílým pepřem, lžičkou sladké papriky, najemno nasekanou... více o Tvarohové papriky
Rozetřeme sýr a postupně k němu přiléváme smetanu a mírně šleháme. Mírně osolíme a dáme asi na 15 min. do lednice. Mezitím nakrájíme chlebíčkovou veku... více o Lehounké chlebíčky
Eidam nastrouháme na jemno, pórek nakrájíme na velmi drobné kostičky a přidáme tavený sýr a podle chuti dochutíme vegetou. Uděláme šišku a dáme na... více o Smažený sýr jinak
Polentu uvaříme,nalijeme na plech (pekáč) vyložený papírem na pečení. Necháme zatuhnout, příp. zapečeme chvíli v troubě. Poté natřeme kečupem a... více o Polentová pizza
Uvařené mrkve nastrouháme, rozmražené surimi tyčinky nasekáme na jemno (nejlépe robotem), oboje smícháme s majolkou, osolíme. Potíráme na chlebíčky z... více o Humrové chlebíčky II.
Žloutek utřeme s pomazánkovým máslem a Lučinou, přimícháme na jemno nastrouhaný bílek, na jemno nastrouhaný eidam, nasekanou pažitku a mírně okořeníme... více o Dobrá vajíčková pomazánka nejen pro děti
Slít trochu oleje z konzervy přidat k pomazánkovému máslu a bud ručním šlehačem nebo vidličkou krásně vymíchat do hladka. Pokud máte rádi pórek, tak... více o Pomazánka s tuňákem pro děti i dospělé 123
Z konzervy vylejeme vodu, do mísy dáme tuňáka, zakapeme olivovým olejem, pokapeme citronem, přidáme jemně nasekanou cibulku (já používám elektrické... více o Tuňáková pomazánka IV.
Jablka podle chuti buď oloupat nebo nechat se slupkou, odstranit jadřince. Jablka nastrouhat nahrubo, proti zhnědnutí hned zakápnout citrónovou šťávou... více o Pomazánka s jablky a křenem
Všechny suroviny bez brusinek důkladně promíchat, nakonec zlehka vmíchat brusinky. Pomazánka je pikantní, lehká a dobrá. (Trochu jako vzdálená... více o Tvarohová pomazánka s brusinkami
Suroviny umixovat do jemné kašičky. Obměna - jemně nastrouhané ředkvičky utřít s ostatními surovinami.... více o Ředkvičková pomazánka III.
Listové těsto rozdělíme na 2 díly a každý vyválíme. Oba pláty potřeme kečupem smíchaným s rozetřeným česnekem a okořeníme oreganem. Poklademe šunkou a... více o Závin ála Pizza
Cottage rozmícháme s ramou a apetitem, osolíme a přidáme na drobno nasekaný pórek, na drobné kostičky nakrájenou papriku a najemno nastrouhanou mrkev.... více o Pomazánka Delikates
Sýr, majolku a křen dobře vymícháme a kolečka salámu natřeme touto pomazánkou. Stočíme a svážeme pažitkou. Závitky vložíme do chipsů.... více o Závitek v chipsech
Sýr nastrouháme, smícháme se smetanou a majonézou, přidáme prolisovaný česnek, dosolíme. Chléb nakrájíme na čtverce 4x4 cm, na každý kousek navrstvíme... více o Chuťovky se sýrovou pomazánkou
Vejce nasekáme na drobno, přidáme na drobno nakrájené ředkvičky a okurky a spojíme majonézou. Vmícháme pažitku. Toustový chléb nakrájíme na... více o Chuťovky – trojúhelníčky
Do hrnečku s vodou se přidá mléko, droždí a cukr. Promícháme a necháme cca 5 minut v teple. Do mísy nasypeme mouku (asi polovinu z potřebného množství... více o Pizza II.
Vše nastrouháme na hrubém struhadle do misky přidáme majolku a bílý jogurt a necháme vychladit. Nemusíme dochucovat, je to rychlé a moc dobré.... více o Luci pomazánka
Najemno nakrájíme 4 ředkvičky, sýr a cibulku. Tuto směs dáme vychladit do ledničky a mezitím připravíme omeletu. Na pánvičce rozpálíme olej a klepneme... více o Zeleninová omeleta
Smícháme těsto a necháme kynout dvě hodiny, poté rozválíme, nakrájíme na menší kousky a usmažíme na oleji. Mezitím, co bude těsto kynout si připavíme... více o Kynuté langoše
Tuňáka vyjmeme z plechovky (pokud máte čersvého doporučuji ho blanšírovat nebo orestovat s bílým vínem). Ovšem budeme pracovat s tuňákem z plechovky,... více o Letní úžasnost
Nastrouhaný sýr zpracujeme s moukou, Herou, kypřícím práškem a vejcem. Těsto rozválíme na plát a přendáme na plech. Žervé smícháme s vejcem, solí a... více o Křehké sýrové řezy
Struhadlo potřeme olejem a nastrouháme najemno sýr. Přidáme tuk a mouku, vše zpracujeme a vyválíme asi na 2-3 mm. Formičkou vykrajujeme jednoduché... více o Slané pečivo - co dům dal
Brambory loupu a nakrájím na menší kousky, dám do větší zapékací mísy a přidám salám nakrájený na proužky, česnek a cibuli na plátky a rajčata (dodají... více o Smetanové brambory II.
Odebereme sádlo z vepřové konzervy a lehce na něm osmahneme nadrobno pokrájený česnek. Přidáme ostatní konzervy na pánev a dusíme asi 15 minut, než se... více o Pomazánka ČE-KO
Na másle lehce zpěníme cibulku, přídáme droždí a maličko osolíme. Když se droždí rozpustí, přidáme jemně nakrájený salám, odstavíme a vmícháme vejce.... více o Drožďová pomazánka IV.
Nakrájenou anglickou slaninu osmažíme na pánvi, přidáme vejce a tavený sýr. Osolíme a vejce necháme ztuhnout, sýr rozpustit. Na 6 vajec použijeme 2... více o Vaječnice se sýrem
Uvaříme brambory ve slupce, oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme jemně nakrájenou cibuli, sůl, špetku pepře a vmícháme tatarskou omáčku... více o Výborná chlebíčková pomazánka