Mezi předkrmy je možné zařadit všechna drobná lehká jídla, servírovaná před hlavním pokrmem. Většinou je předkrm součástí nějakého slavnostního menu. Může být ve variantě teplé i studené. Velmi oblíbené jsou paštiky, pomazánky nebo šunkové roládky. Předkrm by neměl zasytit, ale povzbudit chuť k dalšímu jídlu a umocnit chuťový zážitek.
Mezi drobná lehká jídla, jejichž účelem také není vyloženě zasytit, patří chuťovky. Mezi ty lze zařadit nejrůznější pomazánky, jednohubky, chlebíčky a další pokrmy, které se konzumují na jedno sousto. Spojovány jsou nejčastěji s pohoštěním na oslavách. Patrně nejslavnější jednohubky jsou ve francouzském pojetí - amuse bouche - v překladu doslova pobavit svá ústa.
Do specifické kategorie jídel patří svačiny. Záleží na pojetí a počtu osob, ale pravidlem je jednoduchá přenositelnost, dělení a snadná konzumace během cest. Od nejrůznějších sendvičů až po buchty v uzlíku. Poslední dobou také stoupají na oblibě krabičkové variace svačin zahrnující třeba i saláty.
Veškeré ingredience dáme do pekárny v pořadí, jak jsou uvedeny a zapneme program TĚSTO. Upozorňuji, že první dvě minuty si těsto hlídám a podle toho,... více o Grahamové rohlíky
Papriky, rajčata, cibuli, česnek, feferonky umeleme na masovém strojku a vaříme 1/2 hodiny. Přidáme mletý syrový bůček, prosáté Deko a vaříme 1 1/2... více o Tousty s bůčkem
Na vále zpracujeme uvedené ingredience na vláčné těsto - tuk nechám trochu rozpustit, aby se lépe těsto zpracovávalo. Dáme na chvíli do chladničky a... více o Mrkvová placka
Na másle zpěníme cibuli. Přidáme rozdrobené droždí a pražíme, dokud nezačne vonět. Pak přidáme vločky a ještě chvíli pražíme. Směs zalijeme mlékem a... více o Vločková pomazánka
Mrkev nastrouháme najemno, osolíme, opepříme,přidáme tatarku - asi 2 lžíce. Zamícháme a můžeme mazat na chleba či rohlíky. Je dobrá i s celerem. Ten... více o Mrkvová pomazánka IV.
Rozmrazíme sekanou a dáme vařit rýži. Na oleji zesklovatíme cibuli nakrájenou na jemno, vymáčkneme do ní sekanou z toho plastového spacáku a... více o Rizoto po našem
Přes noc namočené fazole uvaříme, sůl přidáváme, až jsou měkké. Kroupy mírně osolíme a také uvaříme doměkka. Fazole i kroupy smícháme a přidáme na... více o Šumajstr
Nastrouháme mrkev, cibuli, párek, okurku, přidáme všechny zbývající ingredience a dobře zamícháme. Podáváme s chlebem zdobeným rajčetem.... více o Mrkvová pomazánka III.
V míse rozetřeme mazací sýr, přidáme nastrouhaný tvrdý sýr, společně s majonézou zamícháme, poté přidáme prolisovaný česnek, malinko soli a pepře. Po... více o Česneková pomazánka III.
Oloupeme syrové brambory a nakrájíme na kolečka. Pórek také nakrájíme na kolečka, uzené maso na kostičky a brokolici rozebereme na růžičky. Na dno... více o Žabinec
Chléb přelijeme vývarem, necháme nabobtnat. Vymačkáme, spojíme s rozšlehanými vejci, osolíme, opepříme, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, drcený... více o Chlebové placičky
Rohlíky nakrájíme na plátky a zvlhčíme mlékem. Na dno vymazané a strouhankou vysypané formy uložíme vrstvu rohlíků, na kolečka nakrájená rajčata,... více o Rajčatová žemlovka
Sýr a salám nastrouhat, zeleninu nakrájet, přimíchat zbytek a mazat na tmavý toustový chléb. zdobit zeleninou. Vhodná i na diety.... více o Lehká pomazánka
Do poloviny vlažného vývaru namočíme na půl hodiny želatinu. Zbylý vývar ohřejeme, do horkého přidáme namočenou želatinu a mícháme, až se zcela... více o Rybářova tůňka
Do misky nasypeme mouku a přidáme suché droždí, (rychlejší příprava, nepotřebujeme dělat kvásek) které důkladně promícháme. Poté zalijeme mlékem,... více o Pizza na letní večery
Tvaroh vymícháme s máslem, přidáme rozmačkané olejovky i s olejem, jemně nakrájenou cibuli, osolíme, opepříme, přidáme papriku, rozšleháme. Vejce... více o Toast andaluského rybáře
Na oleji orestujeme cibuli, do ní přidáme na kostky nakrájený dietní salám a nakrájené žampiony a spolu orestujeme. Přidáme kečup a mícháme. Ochutíme... více o Zapékané pizza topinky
Veku nebo bagetu nakrojíme šikmo, ale nedokrojíme až do konce. Rozpuštěné máslo s trochou olivového oleje smícháme s česnekem a bylinkami (nejlepší je... více o Rozpečená veka
Nakrájené brambory vložíme do mléka, osolíme a uvaříme do měkka. Uvařené brambory společně s mlékem rozšťoucháme na kaši a necháme vychladnout tak,... více o Bramborové houstičky
Do misky nastrouháme na jemno mrkev, přidáme sýr a pokrájené vejce, lahůdkovou cibulku, kousek másla, sůl a pepř. Vše dobře promícháme a dáme do... více o Mrkvová mňamka
Z části vlažného mléka, lžíce cukru,lžíce mouky a droždí připravíme kvásek a necháme ho na teplé místo vykynout. Studené vařené brambory oloupeme a... více o Lehké bramborové rohlíčky
Salám umeleme na strojku - 2x! Vejce a cibuli nasekáme na jemňoučko (případně také umeleme). Utřeme máslo s hořčicí a přimícháme všechny ostatní... více o Výborná pomazánka
Oba sýry nastrouháme a smícháme dohromady, plátky veky jemně pomažeme máslem, přidáme sýrovou směs, kterou na veku trochu přimáčkneme, dáme na plech.... více o Teplé sýrové toasty
Na rozehřátém másle orestujeme pórek nakrájený na kolečka, mrkev hrubě nastrouhanou, nakrájené houby, osolíme, opepříme, podusíme doměkka. Pak směs... více o Bramborový závin s houbami
Hermelín nakrájíme na menší kousky, pórek, žampiony a kapii nakrájíme na drobnější kousky, česnek utřeme se solí. Všechno promícháme v míse, zasypeme... více o Mirčin naložený Hermelín
Z tvarohu slijeme přebytečnou vodu a smícháme s ostatními přísadami, mouku přidáváme opatrně po lžících za pilného hnětení, správně husté těsto lze... více o Tvarohové nočky s omáčkou ze špenátu a nivy
Vejce rozšleháme se smetanou, solí, pepřem, pestem, na plátky nakrájenými kousky mozzarelly. Na pánev s rozehřátým olejem nalijeme polovinu směsi,... více o Italská omeleta
Cibulku nakrájíme na jemno, na pánvičce necháme jenom zesklovatět - hodně světlou, na to dáme pokrájenou Nivu a mléko, necháme rozpustit. Na druhé... více o Pomazánka z Nivy a vajec
Na struhadle nastrouháme nivu a eidam, v misce smícháme zakysanou smetanu s lučinou. Přidáme nastrouhané sýry a pažitku. Dle chuti osolíme.... více o Nivovosýrová pomazánka II.
Nechte si vykynout kvásek (i ze sušeného droždí), na jemno nastrouhejte brambory a vše vypracujte v nelepivé těsto. Pokud je třeba, přidejte trochu... více o Český chleba v cizině
Uvaříme mraženou zeleninu do měkka, pokrájíme krabí tyčinky. Zeleninu necháme zchladnout a smíchame s tyčinkami. Směs "rozhňahňáme" vidličkou, ale ne... více o Krabí pomazánka se zeleninou
Margarín smíchat s Lučinou, celá vejce uvařená natvrdo nastrouhat na jemno, pokud máte rádi cibuli, přidejte na jemno nakrájenou, přidat hořčici. To... více o Úžasná vajíčková pomazánka
Červenou řepu ve slupce uvaříme do měkka, oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme sůl, pepř, nastrouhaný sýr, rozmačkaný česnek a lučinu.... více o Pomazánka z červené řepy II.
Oloupanou cuketu rozemeleme spolu s eidamem a salámem. Přidáme najemno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek, vejce, sůl a koření. Strouhankou... více o Cuketové placičky II.
V uvedeném pořadí vložíme ingredience do pečící nádoby v pekárně. Mouky promícháme i se solí, než je vsypeme dovnitř. Peču v pekárně VEGA na program... více o Ořechový chléb II.
Na hrubém struhadle nastrouháme tvarůžky a Lučinu a postupně přidáváme máslo, najemno nakrájenou cibulku a přidáme malinko mléka, protože pomazánka je... více o Tvarůžková dobrota
Dlouho jsem dotvářel pizzu k obrazu svému, tak jak mi utkvěla v paměti, když jsem ji jedl v Itálii. A myslím, že jsem dospěl k super pizze ala... více o Pizza ala faktotum
Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, vyválíme a dáme do lehce vymazaného a vysypaného plechu, potřeme vyšlehanou náplní, na kterou navrstvíme na... více o Slaný koláč s brynzou
Vejce a žloutek dáme do zavařovací sklenice, přidáme hořčici a ocet. Zašleháme ponorným mixérem. Po kapkách přidáváme tolik oleje, aby majonéza... více o Domácí tatarská omáčka
Dle počtu strávníků obalíme plátky veky v rozšlehaném vejci se solí, a ihned dáme smažit na riozpálenou pánev po obou stranách do zlatova. Poté... více o Levné a chutné "smažené chlebíčky"
Z mouky, hery a vody vypracujeme ne příliš tuhé těsto, které necháme v chladu odležet. Na oleji nebo sádle zpěníme jemně nakrájenou cibuli, podusíme... více o Plněné slané řezy se zelím
Přišla na mě mlsná a napadlo mě tohle: předem vychlazené nektarinky a balkánský sýr nakrájet na kousky a smíchat dohromady, toť vše. Napichovat... více o Svačinka pro horký den
V kastrůlku rozpustíme máslo, zasypeme moukou a za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji mlékem s pivem, vaříme za stálého šlehání až... více o Pikantní "modrá" pomazánka
Na hlubokou pánev nalijeme 2-3 lžíce oleje, rozpálíme jej a po dávkách postupně přidáváme mleté maso. Hranatou vařečkou je dobře "rozklofáme" a... více o Skvělý masový závin k vínu
Z trochy mléka, mouky, kostky cukru a droždí připravíme kvásek. Dáme ho do mouky smíchané se solí, přidáme sýr, tuk, vypracujeme tužší těsto, necháme... více o Sýrové preclíky
Mouku, sýr a tuk zpracujeme na těsto, které vyválíme na tlouštku asi 5 mm. Plát potřeme rozšlehaným žloutkem, nakrájíme na tyčinky, posypeme kmínem,... více o Tyčinky z nivy
Do tuhého sněhu z bílků vmícháme po lžících cukr, kakao se solamylem a práškem do pečiva, po kapkách přidáváme rozpuštěné máslo (vychladlé). Těsto... více o Bílkový chlebíček tmavý
Do mixéru dám tvaroh, nastrouhaný sýr a nastrouhané máslo (lépe se to spojí), prolisovaný česnek, mléko, pažitku, sůl a pepř a mixuji, dokud se vše... více o Tvarohová pomazánka II.
Tvaroh smícháme s měkkým sýrem, nakrájenou sterilovanou červenou paprikou, červenou sladkou paprikou, cibulkou na jemno, mírně osolíme a lehce... více o Budapešťská výborná pomazánka
Tvaroh, sýr, salám, cibuli a okurku nameleme na jemno. Přidáme hořčici, majonézu, pepř a dle potřeby sůl. Zamícháme. Pomazánka je výborná na chlebíčky... více o Královská pomazánka