Mezi předkrmy je možné zařadit všechna drobná lehká jídla, servírovaná před hlavním pokrmem. Většinou je předkrm součástí nějakého slavnostního menu. Může být ve variantě teplé i studené. Velmi oblíbené jsou paštiky, pomazánky nebo šunkové roládky. Předkrm by neměl zasytit, ale povzbudit chuť k dalšímu jídlu a umocnit chuťový zážitek.
Mezi drobná lehká jídla, jejichž účelem také není vyloženě zasytit, patří chuťovky. Mezi ty lze zařadit nejrůznější pomazánky, jednohubky, chlebíčky a další pokrmy, které se konzumují na jedno sousto. Spojovány jsou nejčastěji s pohoštěním na oslavách. Patrně nejslavnější jednohubky jsou ve francouzském pojetí - amuse bouche - v překladu doslova pobavit svá ústa.
Do specifické kategorie jídel patří svačiny. Záleží na pojetí a počtu osob, ale pravidlem je jednoduchá přenositelnost, dělení a snadná konzumace během cest. Od nejrůznějších sendvičů až po buchty v uzlíku. Poslední dobou také stoupají na oblibě krabičkové variace svačin zahrnující třeba i saláty.
Ve vroucí vodě s kapkou oleje uvaříme těstoviny. Po uvaření je scedíme a propláchneme studenou vodou, aby se těstoviny příliš neslepily. Vrátíme do... více o Těstovinový hrnec
Ušleháme šlehačku a lehce vmícháme tvaroh a některou ze zvolených příchutí. Sušenky (3x7) rozložíme na alobal, potřeme krémem, položíme další vrstvu,... více o Nepečená střecha - slané variace
Rohlíky nakrájíme na kolečka a skládáme do misky z varného skla (vymaštěné a vysypané strouhankou), posypeme na kolečka nakrájeným pórkem, můžeme... více o Pórková žemlovka
Máslo utřeme se žloutky, přidáme na drobno nakrájenou šunku, očištěné a na tenké plátky nakrájené žampiony. Promícháme se strouhankou a houskou... více o Nádivka se šunkou a žampiony
Ze všech ingrediencí uděláme husté těsto a dáme vykynout. Pak vytvoříme 25 bochánků, do kterých vložíme asi 8 cm párek a vytvarujeme dalamánky.... více o Dalamánky II.
Ze všeho nejdřív dám do rendlíku ohřát mléko a v něm rozehřeju tuk a přidám rozinky. Mouku vysypu do mísy, přidám sůl, cukr, sušené droždí, citronovou... více o Mazanec vánočka III.
Plátky sýru rozložíme na plech, na kterém máme buď silikonovou podložku nebo pečící papír. Plátky se musí překrývat, nesmí tam být mezera. Dáme do... více o Sýrová roláda pro labužníky
Pohanku uvaříme podle návodu spolu se slepičím bujonem. Kostičky anglické slaniny opečeme, přidáme kostičky cibule, opečeme. Přidáme plátky česneku a... více o Zapečená pohanka se žampiony
Rybky zbavíme šupin, odřežeme hlavy a řádně opereme. Uděláme lák na 5 kg rybek. 3 l vody v ní rozpustíme 0,3 kg soli. Do 3 l sklenic naskládáme... více o Zavináče II.
Listové těsto vyválíme na plát, rádýlkem nakrájíme na čtverečky a do každého kousku vytlačíme ze střívka masovou směs. Přeložíme dva kraje do šátečku,... více o Velikonoční zapékané klobásy
Pokud je sýr moc slaný, naložíme ho přes noc do lednice do lázně se studenou vodou nebo do bílého jogurtu (ten potom použijeme třeba do salátu).... více o Smažený balkán
Papriku očistíme a nakrájíme z ní 4 silnější kolečka. Plátky chleba namažeme máslem a rozložíme na plech. Každý obložíme plátkem šunky a sýru, přidáme... více o Tousty pro dámy
Zbytky vepřové pečeně (bůček, plecko, játra...), nebo i králika, večtně výpeku pomeleme na masovém strojku společně s cibulí, vajíčky a okurkami. Vše... více o Vepřová pomazánka
Mouku promícháme s mletým cukrem. Droždí rozpustíme v trošce vlažného mléka a společně s vlažnou herou, vejci, solí a strouhanou citronovou kůrou... více o Velikonoční cop
Do mísy dáme mouku, olivový olej, sůl, semínka a kvásek, který si uděláme s asi 50 ml teplé vody, droždí a cukru. Nakonec dolejeme teplou vodou a... více o Ciabatta
Necháme mírně rozehřát pánev na lívance (s 4 důlky), do každého nalejeme trošku oleje a vsypeme rovnoměrně lžíci strouhanky. Do každého vklepneme... více o Vaječné kulaté řízečky
Pórek najemno nakrájíme, sýr nastrouháme najemno a jablko nahrubo. Spojíme majolkou, osolíme, opepříme a zakapeme citrónovou šťávou.... více o Rychlá pórková pomazánka
Všechno mimo ovoce dáme do pekárny a zapneme program marmeláda, asi 20 min. před koncem přidáme nakrájené ovoce a pokud se nám zdá příliš husté,... více o Ovocná rýžová kaše z pekárny
Talířek, nejlépe nějaký malý, posypte strouhankou a na tu rozklepněte vajíčko, to osolte a opepřete a znovu celé posypte strouhankou. Poté nožem, nebo... více o Vajíčko ve strouhance podle babičky
Listové těsto vyválíme, poklademe sýrem, na něj šunku a srolujeme. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme dle chuti kořením. Syrové nakrájíme na 1 cm... více o Mňamka z listového těsta
V misce smícháme stejné množství papriky, pepře a soli (té stačí méně, sýr bývá slaný). Tvrdý sýr nakrájíme na kostky 1,5x1,5x1,5 cm a položíme na... více o Skoro nic k vínu a televizi
Semínka v misce zalijeme vodou a namočíme přes noc. Druhý den rozmixujeme spolu s ostatními přísadami. Použil jsem mražený česnek i petrželovou nať,... více o Fajnový mix na topinky a do salátů
Rýži uvaříme dle návodu na krabičce, mezitím na jemno nakrájíme cibuli a krabí tyčinky, poté nakrájíme vejce na hrubo. Dáme všechny ingredience do... více o Salát raz dva
Do tvarohu zašleháme čajovku, máslo, majolku, sekanou petrželku a koření. Promícháme a necháme vychladit. Když není doma majolka přidávám 1... více o Pomazánka "hned pryč"
Hranolky dáme na plech a dáme do trouby péct. Až trochu ztmavnou a nejsou už měkké, ale křupavé, posypeme kořením, sýrem a salámem - ten ale nemusí... více o Fofrový mls k telce
Smícháme mouky, sůl, cukr a droždí. Přilijeme olej a postupně přidáváme vodu. Zaděláme vláčné, ale tužší těsto, které dáme do tepla 30 minut kynout ... více o Pizza pro vegany a nejen pro ně
Na pánvi rozpustíme máslo a osmažíme cibule do zlatova, přidáme nakrájenou slaninu (šunku) a žampiony, zprudka opečeme a dusíme, dokud houby nejsou... více o Těstoviny Capricciosa
Krevety v cedníku spaříme vařící vodou, necháme okapat. Vymačkáme na ně citron, dáme do mísy. Přidáme nakrájený pórek, rajče, okurku, broskve (těch... více o Krevetový koktejl
Veku nakrájíme jako na chlebíčky, namažeme máslem. Rajčata nakrájíme na slabá kolečka a sýr také. Nejprve klademe na veku s máslem kolečko rajčete a... více o Rychlé toasty s mozzarelou
Brokolici a vodu zpod pařáku od oběda (např. Spařovaná zeleninová směs) přímo v hrnci rozmixujeme a přelijeme do salátové misky. Spařená rajčata... více o Krémový salát z brokolice, rajčat a vojtěšky
Rybičky dáme do mísy a promačkáme je vidličkou, přidáme plnotučnou hořčici, jemně nakrájenou cibuli a okurku, promačkaná vejce. Osolíme, opepříme a... více o Rybičková pomazánka
Do misky dáme celá vejce a nahrubo nastrouhanou cihlu, zalijeme mlékem a přidáme polohrubou mouku. Pořádně zamícháme, přidáme muškátový květ a sůl.... více o Sýrový nákyp II.
Do vymazaného a vysypaného kastrolu dám na kousky pokrájený lilek, rajčata, papriku a šunku, navrch dám trochu ajvaru, posypu usekaným česnekem a... více o Lilek s rajčaty a paprikou
Z trochy mléka, lžičky cukru a kvasnic uděláme kvásek. Z kvásku a ostatních surovin vypracujeme těsto. Necháme kynout asi 1 hodinu na vále a během... více o Smetanové pagáčiky
Placky: smícháme mouky (špaldovou, ječnou, pohankovou, kukuřičnou, amarantovou - nebo co je k dispozici), sůl a koření, vejce, olej, naředíme vodou na... více o Talíř vidím rudě, stop chuťové nudě :-)
Máslo, mléko, syrečky se rozpustí - míchat, aby se to nepřipálilo. Potom se přidá tvaroh, kmín a míchat, nechá se vychladit.... více o Pomazánka z olomouckých syrečků
Bůček osolíme, podlejeme vodou a dáme upéct. Jiné koření nepřidáváme! Po vychlazení pomeleme najemno spolu s játry, cibulí, česnekem. Přidáme trochu... více o Voňavá paštika
Veku nebo bagetu nakrájíme na plátky, poklademe na plech, hodně posolíme, popepříme, pokropíme olivovým olejem (klidně více než méně) opečeme v troubě... více o Bruschetta - mňamka
Játra namočíme na několik hodin do mléka. Pak je zbavíme všech žláz a umeleme na masovém strojku společně s namočenými rohlíky. Lžíci sádla utřeme se... více o Játrová paštika II.
Papriky zbavíme jader, odkrojíme jen vršky. Sýr, salám nastrouháme, přidáme vejce a vše promícháme. Touto směsí naplníme papriky, dáme je podusit do... více o Papriky plněné sýrem, vajíčky a salámem
Vejce vaříme 3 minuty ve vroucí vodě. Potom je vyjmeme, opatrně lžičkou poklepeme vejce ze všech stran, aby skořápka popraskala. Vložíme zpět do vody,... více o Mramorovaná vejce
Spodky oloupaných vajec trošku seřízneme, aby stály. Z červené papriky vykrájíme hřebínky, ze žluté vykrájíme trojúhelníčky jako zobáček. Ostrým nožem... více o Kuřátka z vajec
Mouku, změklé máslo, žloutky, zakysanou smetanu a sůl smícháme a zpracujeme v těsto. 1-2 hodiny necháme těsto v chladu odpočinout. Nakrájíme cibuli na... více o Cibulový koláč IV.
Na pánvi na sádle zpěnit nakrájenou cibuli, opéct na ní nakrájený salám, opepřit, posypat paprikou a ihned odstavit. Zároveň uvařit oloupané brambory... více o Stav nouze
Moravanku nasekáme na menší kousky,smícháme s pomazánkovým máslem a mažeme na rohlíky, či veku. Je to krásně barevné, pikantní.... více o Rychlá pomazánka II.
Salám, okurky a vejce nastrouháme na větší slzičky (jako na okurkový salát), smícháme s pomazánkovým máslem, hořčicí, Perlou, dle chuti osolíme a... více o Mamčina pomazánka
Omyjeme ředkvičky a nakrájíme na kolečka, cibuli a dáme na rozehřátou pánev. Mícháme a restujeme chvíli a trochu podlijeme a mícháme, až do sklovata... více o Smaženice z ředkviček
Uvaříme vejce na tvrdo, oloupeme je, rozpůlíme a vyjmeme žloutky do mísy. Přidáme hořčici, majonézu, mletou papriku, nakrájenou najemno pažitku,... více o Vajíčková pomazánka III.
Uzeného lososa jemně semeleme, nebo rozmixujeme. Do vyšlehaného másla jemně postupně zašleháme lososa a citronovou štávu.... více o Lososové máslo
Máslo utřeme do pěny, přidáme jemně nasekanou šunku, vejce a petrželku. Podle chuti přisolíme. Touto pestrou pomazánkou mažeme plátky tmavého chleba.... více o Vaječná pomazánka se šunkou