Mezi recepty na sladkosti najdete i takové, které se staly legendami a pro svou oblibu obletěly celý svět. Pokud chcete sáhnout po jistotě, vyberte si z receptů, jejichž kvality již historie prověřila.
Mezi klasikou najdete třeba italské dokonalé tiramisu nebo jemnou panna cottu. Francouzi, kteří si jídlo umí skutečně vychutnat, světu dali lehoučké makronky, nadýchanou čokoládovou pěnu nebo slavné madlenky, jemné sušenky připomínající tvarem mušličky.
Mezi klasiku, kterou pro změnu prověřily naše domácí generace, patří rozhodně Míša řezy. Připomínají tvarohový nanuk Míša, který se začal vyrábět už v roce 1962 a patří dodnes mezi nejoblíbenější. Právě podle něj dostaly Míša řezy své jméno.
Piškoty a oříšky rozemeleme. Máslo utřeme s kakaem, přidáme piškoty a oříšky, polijeme rumem, zamícháme a zpracujeme těstíčko. Marcipánovou hmotu... více o Marcipánové trubičky
Smícháme v těsto, 24 hodin necháme v igelitovém sáčku v chladnu odležet. 1 balíček piškotů slepíme kakaovým krémem, necháme ztuhnout v lednici. Poté... více o Brambory - cukroví
Z mouky, Hery, cukru a kakaa zpracujem husté těsto. Rozdělíme na dva stejné díly a dáme ztuhnout do lednice (já dávám na chvíli do mrazáku, ať nemusím... více o Tvarohová buchta II.
Smíchejte žloutky a cukr krupici tak, aby vznikla napěněná hmota, pak přidejte zbylé přísady a nakonec přimícháme mouku a našlehaný sníh. Biskupský... více o Biskupský chlebíček IV.
Máslo s cukrem vyšlehat do pěny a postupně vychladlý pudink zašlehat. Na studený piškot rozetřeme krém, posypeme ořechy nakrájenými na plátky a... více o Ořechové řezy s pudinkovým krémem
Všecho smícháme, dáme na hodinu do lednice. Pak vyválíme, vypichujeme srdíčka, upečeme. Slepíme marmeládou, polijeme čokoládovou polevou a zdobíme... více o Vaflová srdíčka
Z mouky, ořechů, umělého sladidla, másla, oleje a lžíce studené vody vypracujeme hladké těsto. Nechte je uležet asi 1/2 hodiny v chladu. Pak z něj... více o DIA Andělské slzy
Šlehačem (v robotu) zpracujeme těsto hustotou jako na perník (celozrnná mouka saje více vody). Nalijeme na vymazaný a vysypaný plech, poklademe ovocem... více o Celozrnný ovocný koláč
Svaříme cukr s medem, máslem a smetanou. Za stálého míchání asi 5 minut vaříme. Přimícháme mandle a semínka. Plech vyložíme pečícím papírem a nalijeme... více o Florentýnky II.
Vše spojíme v těsto a buď tvarujeme rohlíčky nebo vyválíme a vykrajujeme. Upečeme a obalíme v moučkovém cukru.... více o Kokosové rohlíčky II.
Vypracujeme ze všech přísad těsto,vyválíme a vykrájíme kytičky.Upečeme a po vychladnutí namáčíme jednu stranu v čokoládě a posypeme sekanými oříšky.... více o Polévané koláčky s oříšky
Do rozpuštěného tuku nasypem cukr, ořechy a přilijeme rum. Vypracujem hmotu a kousky hmoty vkládáme do papírových košíčků. Zdobíme čokoládovou polevou... více o Nepečené šuhajky
Změklé máslo utřeme s cukry a přidáme tvaroh, vejce a prosátou mouku s kypřícím práškem. Zpracujeme těsto, které necháme odpočinout cca 10 minut.... více o Tvarohová štola II.
Stromeček: těsto rozdělíme na 16 stejných dílků a z každého uděláme bochánek, který naplníme směsí z rozinek namočených v rumu, sekaných mandlí příp.... více o Stromeček - vánočka
Hladkou mouku, nastrouhanou mrkev, citronovou šťávu a kůru a změklý tuk smícháme a vypracujeme hladké těsto. Pokud se nám to na vále lepí, podsypeme... více o Mrkvičkové cukroví
Nejdříve utřeme v míse cukr se žloutky a postupně přidáváme horkou černou kávu. Vymícháme šlehačem do pěny. Vmícháme hrubou mouku smíchanou s práškem... více o Sympatické řezy
Připravíme si stejné vykrajovátko, jakým jsme vykrájely linecké cukroví. V obchodě koupíme marcipánovou hmotu. Mají ji například ve výrobnách cukráren... více o Marcipánové linecké úplně jinak
Z části vlažného mléka a kvasnic si připravíme kvásek, v druné části teplého mléka si rozpustíme med. Do mouky zamícháme rozinky, kandované ovoce,... více o Panettone - italská vánoční bábovka
Vypracovat těsto a vyválet 4 placky velikosti plechu. Péct na pečícím papíře nebo hodně vymaštěném plechu (papír je lepší). Ušlehat krém ze všech... více o Medové řezy ze 4 placek
Všechno promíchat v takovou lepivou hustou směs a tvořit z ní na plech s fólií kuličky velikosti vlašského ořechu. Dát do ledničky nebo na na balkon... více o Panadelky
Utřít cukr a žloutky, přidat zbytek ingrediencí na těsto, vyválet, namačkat na suchý nevymazaný plech se zvýšeným okrajem. Potřít marmeládou (rybíz,... více o Vánoční čtverečky
Žloutky utřeme z cukrem, přidáme prosátou mouku z kypřícím práškem a kakaem. Nakonec vmícháme sníh z bílků. Pečeme v kulaté formě cca 35 minut. Poté... více o Falešný krtek
Máslo s citronovou kůrou, šťávou a oběma cukry vyšleháme do pěny, poté zašleháme žloutky a krupičku. Naposled lehce vmícháme sníh z bílků a vlijeme do... více o Máslový koláč
Krém připravíme tak, že máslo utřeme se žloutkem a prozatím necháme v misce. Bílek ušleháme s cukrem a rumem v horké vodní lázni a necháme trochu... více o Krém (nejen) na vosí hnízda
Mouku prosijeme s práškem do mísy, přidáme cukr a vejce, lískové ořechy překrojíme na polovinu, vlašáky pokud nejsou polámané tak na na 4 dílky,... více o Ořechový chlebíček
Nejprve do tuha vyšlehat bílky, poté vařečkou zamíchat cukr a ořechy. Na pečící papír vytvářet hromádky. Peče se při 150 °C.... více o Rychlé ořechovky
Vymícháme žloutky s cukrem, přidáme 5 lžic horké vody, olej, mouku s práškem do pečiva a nakonec sníh z bílků. Do sněhu při šlehání přidáme 5 lžic... více o Jablkový dort II.
Vypracujeme těsto z něhož tvoříme malé rohlíčky. Opatrně upečeme (hořká čokoláda). Polovinu rohlíčků namáčíme v čokoládě.... více o Klášterní rohlíčky III.
Sultánky zalijeme rumem a necháme nasáknout. Chléb nakrájíme na malé kostky a zalijeme horkým mlékem rozmíchaným s cukrem. Když chléb vsákne všechno... více o Dort chudých
Všechny ingredience důkladně promícháme, těsto vlijeme na vymazaný plech a upečeme (při střední teplotě). Necháme vychladnout Vrch koláče potřeme... více o Koláč chalupář
Do vychladlého rozpuštěného tuku přidáme moučkový cukr, sušené mléko a nastrouhané sušenky. Uděláme těsto, z kterého tvoříme kuličky, uvnitř s mandlí... více o Raffaelo ze sušenek Vlnky
Mouku prosijeme sítem se sodou a dále vmícháme ostatní přísady a vypracujeme hladké těsto. Bochníkem asi 20x bouchneme o vál, aby utekl vzduch - říká... více o Perníkové figurky na stromeček
Dáme vše do šlehače: mouka, cukr moučka, skořice, vejce, nakrájené změklé máslo. Těsto se zpracuje velmi rychle, pak se ještě prohněte ručně na vále,... více o Skořicové cukroví
Mléko ohřejeme, přidáme olej, po vychladnutí med a rozškvrdlaná vejce. Odděleně v druhé míse smíchej mouku, cukr, vanilkový cukr a prášek do perníku,... více o Jemný litý perník
Smícháme mouku, jedlou sodu a skořici. Přidáme cukr, olej, jogurt a strouhanou mrkev a vypracujeme řidší těsto. Nalijeme těsto do dvou vymoučněných... více o Mrkvový dort II.
Vše "zhňácáme", necháme hodinu odležet a pak strojkem děláme na suchý plech tvary. Pokud nemáme strojek, jde to i lisem na česnek.. Necháme v chladu... více o Skvělé kakaové věnečky
Rozpustíme máslo, přidáme mouku a pražíme za stálého míchání asi 40 minut dokud nezhnědne. Sundáme z ohně, přidáme pražené ořechy nebo mandle,... více o Laddu
Uhněteme těsto a necháme ho několik hodin uležet (může být i přes noc). Poté ho rozválíme na rohlíčky, které pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 5-10... více o Rohlíčky
Pražíme krupici na másle na mírném plameni, až je zlatavě hnědá .(Při tomto množství to trvá asi 1/2 hodiny, větší množství pak může trvat i hodinu).... více o Halva
Bílek s cukrem vymícháme v míse vařečkou do husté pěny, přidáme ořechy a rukou vymísíme těsto. Zabalíme do fólie, aby neosychalo a po částech... více o Ořechové trojlístky
Mléko, cukr, máslo, mouku, vanilkový cukr smícháme a povaříme. Přidáme buráky a kandované ovoce nakrájené na nudličky. Výsledkem je hustší kaše.... více o Marokánky Renata
Máslo rozpustíme, přidáme cukr, krupičku a rum. Hmotu promícháme a necháme vystydnout. Tvoříme kuličky, které máčíme v čokoládové polevě a obalujeme v... více o Kuličky z dětské krupičky
Grepovou kůru nakrajíme na velmi malé kousky a vaříme ve vodě a cukru 7x. Tak uděláme z kůry želé a zbavíme hořkosti. Máslo mírně rozpuštěné, moučkový... více o Kletskop
Na pánvi opražíme ovesné vločky - poté přidáme všechen cukr a stále mícháme, až zkaramelizuje. Směs přendáme do jiné nádoby, kde ji necháme... více o Jednoduché ovesné cukroví
V misce vypracujeme ze všech přísad hladké těsto. Rozdělíme na několik částí a každou jinak ochutíme, do jedné přidáme strouhanou čokoládu nebo kakao,... více o Kokosové kuličky II.
Oddělíme bílky a žloutky. Bílky lehce osolíme a ušleháme s polovinou cukru. Žloutky našleháme se zbývajícím cukrem a horkou vodou. Smícháme dohromady... více o Ořechový dort s karamelovým krémem
Metličkou trochu prošleháme cukr, vejce, rozpuštěnou Heru a tekutý med. Mouku prosijeme, přidáme koření a jedlou sodu, promícháme, přidáme tekutou... více o Opavské perníčky
Nad parou ušleháme bílky s cukrem jako na pusinky. Nachystáme si ořechy, které smícháme pomleté a nasekané dohromady, nejlépe do nižší misky. Hotový,... více o Sněhové rohlíčky
Ušleháme nad párou, ze šesti bílků a mletého cukru hustý sníh, který necháme vychladnout a pak přidáme ořechy, hrubou mouku a piškoty, které rozdrtíme... více o Sněhové rohlíčky s krémem
Máslo, ledové kaštany a karamelky rozpustíme ve vodní lázni, až je vše rozpuštěné, odděláme z vodní lázně a nasypeme celý sáček rýžových burisonů a... více o Burisonové řezy - nepečené