Mezi recepty na sladkosti najdete i takové, které se staly legendami a pro svou oblibu obletěly celý svět. Pokud chcete sáhnout po jistotě, vyberte si z receptů, jejichž kvality již historie prověřila.
Mezi klasikou najdete třeba italské dokonalé tiramisu nebo jemnou panna cottu. Francouzi, kteří si jídlo umí skutečně vychutnat, světu dali lehoučké makronky, nadýchanou čokoládovou pěnu nebo slavné madlenky, jemné sušenky připomínající tvarem mušličky.
Mezi klasiku, kterou pro změnu prověřily naše domácí generace, patří rozhodně Míša řezy. Připomínají tvarohový nanuk Míša, který se začal vyrábět už v roce 1962 a patří dodnes mezi nejoblíbenější. Právě podle něj dostaly Míša řezy své jméno.
Nejprve smícháme suché přísady, tedy: mouka, cukr, prášek do pečiva. Poté přimícháme vejce, olej a mléka tolik, aby těsto bylo vláčné dalo se na plech... více o Jednoduché a výborné těsto na buchtu (hrníčkové)
Těsto bude trošku řidší, ale není třeba přidávat mouku. Alkohol po upečení není cítit, i když dětem a řidičům bych je asi nepodávala. Vafle jsou... více o Opilé vafle
Nejprve si připravíme jablkovou náplň. Oloupeme jablka,zbavíme je jadřinců, nakrájíme na malé kostky, mírně podlijeme vodou, přidáme dle chuti cukry,... více o Jablkové taštičky
Olej, cukr a žloutky utřeme do pěny. Mouku smísíme s kakaem a práškem do pečiva. Následně zašleháme mléko a sníh, který jsme si udělali z bílku, které... více o Krtkův dort II.
Těsto: hladkou mouku prosejeme, přidáme žloutky, Heru, cukr moučka a prášek do pečiva. Vypracujeme těsto, rozdělíme na dva kusy 2/3 a 1/3, vše dáme do... více o Hraběnčiny řezy - strouhané
Žloutky utřít s cukrem, přidat olej, vodu a mouku s práškem do pečiva. Nakonec sníh z bílků. Péct na vymazaném a vysypaném plechu s vyšším okrajem při... více o Nebeská Máňa
Předehřejte troubu. Smíchejte mouku, čokoládu, kakao, cukr a prášek do pečiva. Rozšlehejte vejce, přidejte mléko a olej. Vlejte do sypké směsi a... více o Čokoládové muffiny
Nejprve si připravím formu: z pečícího papíru vystřihnu kolo, aby bylo o trošičku menší, než je dno dortové formy. Boky dortové formy a dno jenom... více o Dortový korpus pro začátečníky
Z másla, mouky, cukru a žloutků vymícháme těsto a rozdělíme ho na dvě části. První část rozválíme, dáme na vymazaný a pomoučený plech, potřeme kyselým... více o Babiččin koláč II.
Z přísad vypracujeme těsto a na 10 min. ho dáme do chladničky. Potom z něj odebíráme menší kousky, do každého zabalíme polovinu vlašského ořechu.... více o Ořechy pečené v těstě
Krupicový cukr roztavte v kastrůlku se silným dnem na světlý karamel. Potom přidejte po malých kouscích máslo a vlijte kondenzované mléko. Hmota může... více o Burizony v karamelu
Sušené fíky umeleme na masovém strojku. Přidáme k nim najemno nastrouhaný perník, jemně mleté ořechy, moučkový cukr a citronovou štávu, rum a skořici,... více o Fíkové lanýžky
Z mouky, špetky soli, oleje a 100 ml vody vypracujeme elektrickým hnětačem hladké těsto. Přikryté utěrkou ho necháme asi 30 minut odležet. Jablka... více o Jablkový závin s mandlemi a smetanou
Utřeme máslo s práškovým a vanilkovým cukrem. Přidáme ostatní ingredience a na pomaštěný plech (raději pečící papír) tvoříme malé placičky, které... více o Vločkovec
Z mouky, cukru, másla, žloutků a citronové kůry uděláme těsto, které necháme 2 hodiny odležet. Těsto rozprostřeme do hrnce nebo na kulatý plech,... více o Francouzský koláč
Jablka omyjeme, oloupeme, rozkrájíme na čtvrtky a zbavíme jadřinců. Potom posekáme na malé kousky. Změklé máslo utřeme do pěny s cukrem a špetkou soli... více o Jablkové koláčky II.
Dortovou formu o průměru 18 cm vytřeme tukem a dno vyložíme papírem na pečení. Vejce šleháme s cukrem do pěny, mouku prosijeme s kakaovým práškem a ... více o Dort s vlašskými ořechy
Pozor, krém je třeba dělat nejméně 8 hodin před vyráběním dortu. Krém: zkaramelizovat cukr (jen slabě na hnědo), postupně zalévat mlékem téměř k varu,... více o Malakov dort - starý recept po prababičce
Připravíme kvásek a smícháme ho s ingrediencemi na těsto. Těsto propracovat do hladka a nechat vykynout. Minimálně jej ještě jednou promísíme a... více o Valašské frgály od babičky Martičky z Hovězí
Z 300 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 150 g másla, 1 vejce, špetky soli vypracujeme těsto, necháme 2 hodiny v chladu odležet. Z tvrdého papíru... více o Plněný vánoční stromeček
Utřeme bílek s cukrem, kakaem a vypracujeme těsto husté jako na nudle, nalijeme na vál posypaný strouhanými ořechy. Vyválíme tenký plát, vypichujeme... více o Puf-paf
Všechny suroviny dobře smícháme, nalijeme na vymazaný a vysypaný vyšší plech, poklademe půlkami švestek - řeznou plochou nahoru a posypeme drobenkou.... více o Rychlý švestkový koláč - výborný
Zavřenou plechovku se slazeným kondenzovaným mlékem ponořte do tlakového hrnce a vařte 1 hodinu. Připravte vodní lázeň. Do většího hrnce dejte vodu a... více o Medovník VI.
Mouku smícháme s práškem do pečiva, přidáme cukr, vanilku, olej, cuketu, vejce, kakao, oříšky a dobře vymícháme. Těsto nalijeme do vymazané a moukou... více o Cuketová bábovka
Na plech rozložíme papír na pečení, bílou čokoládu nalámeme na kousky a rozpustíme ve vodní lázni, sušenky nalámeme, vmícháme společně s ořechy a... více o Ořechové hrudky
Do mísy dáme vejce a cukr, vyšleháme, přidáme postupně všechny ingredience, nalijeme na plech(vymazaný nebo vyložený pečícím papírem) a raději vyšší.... více o Chorvatská buchta
Mouku, cukr, nastrouhaný tuk, vejce, 1 vanilkový cukr, mléko, citronovou šťávu, prášek do pečiva a citronovou kůru zpracujeme na vále, těsto rozdělíme... více o Želé řezy od Aninky
Z mléka, cukru, droždí připravíme kvásek. Mouku smícháme se solí, žloutkem a rozehřátým tukem, přidáme kvásek a hnětačem vypracujeme tužší těsto.... více o Troubové koblížky
Těsto: vodu, cukr a kakao uvaříme na sirup, necháme vychladit. Ušleháme celá vajíčka, přidáme sirup, potom mouku s práškem do pečiva, nakonec olej.... více o Vánoční karamelové řezy
Pudink uvaříme v mléce obvyklým způsobem a do ještě teplého zašleháme oba cukry a šleháme až do zchladnutí. Poté postupně přidáváme máslo a šleháme do... více o Krém, který se nikdy nesrazí
Z másla, mouky, žloutků a 1 a půl lžíce vody vypracujeme těsto a necháme asi 1 hodinu v ledničce odpočinout. Pak je vyválíme a radýlkem vykrojíme... více o Ořechové šátečky
Máslo promíchejte s jemně nastrouhanými ořechy, rozpuštěnou čokoládou, moukou, skořicí a hřebíčkem, vypracujeme těsto, které necháme alespon 30 minut... více o Bábovičky oříškovo-likérovo-čokoládové
Žloutky oddělíme od bílků. Žloutky ušleháme s cukrem, vanilkovým cukrem a změklým máslem. Přidáme sypké hmoty (prdopeč důkladně promícháme s moukou).... více o Prezidentská bábovka II.
Změklé máslo smícháme s ostatními přísadami a vypracujeme hladké těsto. Pokud se lepí, přidáme trochu mouky. Těsto necháme chvíli odpočinout, pak do... více o Tvarohový mazanec
Vypracujeme těsto a na masovém strojku vytlačujeme tvary. Po upečení balíme v cukru.... více o Strojkové s jogurtem
Na vále smíchejte sušené mléko, moučkový cukr, tuk i smetanu a zpracujte v mléčný marcipán, pokud se hmota přichytává k podložce, přisypte trochu... více o Marcipánové košíčky
Smícháme žloutky s cukrem a přidáme vodu, olej a rum. Zvlášť v jiné míse důkladně promícháme mouku, prášek do pečiva a kakao. Poté přidáme ke... více o Čoko dort s jablkovým pyré
Z mouky, másla, cukru, prášku do pečiva, špetky soli a vejce vypracujeme těsto. Dáme ho odpočinout na chvíli do chladu. Mezitím připravíme ořechovou... více o Berlínské řezy II.
Je důležité připravit nejprve jablka a nechat je odpočinout v citronové šťávě. Oloupejte tři jablka, nastrouhejte je na hrubším struhadle a zalijte je... více o Jablečný koláč s ořechy
Upečeme piškot. Prochladlý piškot potřeme kakaovým pudinkem (horký nalít na piškot). Na studený pudink dáme krém: mléko a mouku uvařit, máslo a cukr... více o Štěpánka
Máslo rozpustíme, ořechy a mandle nahrubo posekáme. Cukr, med, třtinový cukr, mouku, pomerančovou šťávu a ořech promícháme. Na závěr vmícháme máslo.... více o Karamelové placičky s jahodami
Troubu předehřejeme na 140 °C. Vše smícháme (banány rozmačkáme) a nakonec přidáme prášek do pečiva. Nalijeme do chlebíčkové formy, do které jsme dali... více o Oříškový chlebíček
Vše smícháme a necháme chvílku odpočinout v ledničce. Z těsta pak lžičkou nabíráme těsto a uděláme kuličku, kterou na plechu trochu rozplácneme.... více o Medové cookies
Suroviny na náplň vymíchat do pěny a vytvarovat kuličky, lepší je dát hmotu ztuhnout (do mrazáku) pak pomocí lžičky udělat hromádky, dát na tácek a... více o Brambory - Apetit
Rozinky a kandované ovoce zalijte rumem a nechte aspoň dvě hodiny nejlépe přes noc odležet. Ve velké misce nechte vzejít kvásek s droždí se lžící... více o Vánoční marcipánová štola
Oloupané mandle nastrouháme a trochu utlučeme, smícháme s cukrem, zvlhčíme citrónovou šťávou nebo rumem, spojíme bílky a z hmoty tvoříme kuličky,... více o Mandlové brambůrky
Těsto: smícháme všechny sypké suroviny, přilijeme olej a promneme, postupně dolíváme studenou vodu a prohněteme rukou přímo v míse do hustého těsta.... více o Podzimní hruškový koláč pro srdnaté kuchaře
Heru, žloutky, cukr - hodně našlehat (dělám ve šlehači), vmíchat mouku s práškem do pečiva a kakaem, sníh z bílků. Upéct ve vymazaném a vysypaném... více o Čerňáky od babi
Nejdříve připravíme drobenku.Na nádivku rozemeleme 200 g ořechů, našleháme sníh, přidáme 200 g cukru, 20 ořechů, skořici, 1 vanilkový cukr, a 2... více o Koláče s ořechy bez kynutí
Uděláme těsto a dáme do kulaté, koláčové nízké formy. Okraje těsta uděláme vyšší. Formu nemusíme vymazávat. Pečeme v mírné troubě a pak necháme... více o Ořechový koláč z Ořechovky