Mezi recepty na sladkosti najdete i takové, které se staly legendami a pro svou oblibu obletěly celý svět. Pokud chcete sáhnout po jistotě, vyberte si z receptů, jejichž kvality již historie prověřila.
Mezi klasikou najdete třeba italské dokonalé tiramisu nebo jemnou panna cottu. Francouzi, kteří si jídlo umí skutečně vychutnat, světu dali lehoučké makronky, nadýchanou čokoládovou pěnu nebo slavné madlenky, jemné sušenky připomínající tvarem mušličky.
Mezi klasiku, kterou pro změnu prověřily naše domácí generace, patří rozhodně Míša řezy. Připomínají tvarohový nanuk Míša, který se začal vyrábět už v roce 1962 a patří dodnes mezi nejoblíbenější. Právě podle něj dostaly Míša řezy své jméno.
Vypracujeme těsto a necháme odležet. Potom těsto vtlačujeme do formiček a upečeme. Plníme karamelovým krémem, ozdobíme hnědou a bílou čokoládovou... více o Karamelové košíčky
Z uvedených ingrediencí uděláme těsto, naplníme do suchých formiček a pečeme jako ostatní cukroví. Po vychladnutí vyklopíme a plníme máslovým krémem,... více o Tmavé rakvičky
Ze zpracovaného těsta tvoříme malé válečky a napíchnuté na párátku obalujeme v čokol. polevě. Trošku se lepí, proto se mi osvědčil tento způsob. Těsto... více o Ovocné svěží komínky - nepečené
Zpracujeme na vále v těsto. Necháme zabalené ve folii nebo alobalu na chladném místě nejméně 2 hodiny odpočinout. Potom vykrájíme obdélníčky,... více o Voňavé cukroví
Vypracujeme těsto a necháme odležet. Potom vykrajujeme rohlíčky a upečeme. Na rohlíčky namažeme náplň a máčíme v čokoládové polevě.... více o Punčové rohlíčky
Cukr utřeme s vejci a máslem do pěny, přidáme med (případně i melasu) a vlijeme do pečící nádoby. Mouky smícháme s kořením a sodou a nasypeme do... více o Perníčky z domácí pekárny
Vypracované těsto rozválejte a vykrajujte srdíčka, která upečte. Slepujte krémem a polovinu namočte do čokolády.... více o Milenčina srdíčka
Ze všech surovin vypracujeme těsto, necháme chvíli odpočinout, plníme do rohlíčkových formiček, pečeme při 180 °C. Krém: 1/4 l mléka, 1 kakaový pudink... více o Čokoládové rohlíčky do formiček
Do mouky se solí přidáme máslo a tuk a prsty vypracujeme drobenku. Přidáme vodu a zpracujeme těsto, které odložíme na půl hodiny do chladu. Poté z... více o Jablečný koláč od Sněhurky
Na dno pekáče položíme alobal, na něj poklademe na plátky nakrájená jablíčka. (Já jsem je ještě posypala rozinkami). Na jablíčka nalijeme těsto a dáme... více o Obrácená buchta
Ušleháme celá vejce, cukr a máslo. Přišleháme jogurt a mléko. Mouku, Solamyl, kakao, čokoládu, prášek do pečiva a sůl smícháme dohromady a tuto směs... více o Čokoládové řezy s hruškami
Cukr vsypeme do hrnce a necháme rozpustit na mírném ohni, potom přidáme salko, které nám vytvoří 1 velkou masu ničeho, ale nemusíme se bát, mícháme... více o Burizonové hrudky
Listové těsto rozválíme na placku a vyložíme jím pekáč s vyšším okrajem tak, aby se z těsta vytvořila "vanička". V míse rozmícháme tvarohy s mlékem,... více o Tvarohová dobrota
Žloutky, prosátý cukr, tlučenou prosátou vanilku a citronovou šťávu třeme 1/2 hodiny (můžeme našlehat elektrickým šlehačem podstatně ruchleji) do... více o Rakvičky - pradávný recept
Je to babičkovský recept, takže předem upozorňuji, že množství ingrediencí se může měnit, např. mouka, mléko. Musíme poznat, až bude těsto "akorát" a... více o Babiččiny krájance z Hroznové Lhoty
Sušené hrušky se umyjí a nechají nabobtnat. Pak je ve vodě uvaříme doměkka. To samé uděláme se švestkami. Uvařené se propasírují přes cedník a... více o Staročeská odvarka
Veškeré ingredience smícháme dohromady se žloutky. Poté v klidu vmícháme sníh z bílků. Vlijeme do připravené vymazané a vysypané formy asi 90% hmoty.... více o Bábovka triviální olejová
Mouku smícháme s kypřícím práškem (možno přidat i různé druhy vloček, např. ovesných, žitných, pšeničných a 1 nebo 2 lžíce jablečné vlákniny).... více o Můj výborný celozrnný biskupský chlebíček
Ze všech surovin, kromě rozinek, vypracujeme na vále těsto. Můžeme nechat v chladnu na talířku zabalené v mikrotenovém sáčku odpočinout i do druhého... více o Kakaové kuličky (méně sladké)
Těsto nakrájíme na stejné kousky a vtlačujeme je do malých báboviček. Přendáme je na plech, vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a dobleda je upečeme.... více o Bábovičky s kokosovou náplní
Umyjeme citrón a nastrouháme kůru. Vymačkáme 1 lžičku citrónové šťávy. Smícháme mouku, vanilkový cukr, cukr krupici, máslo (Heru), vejce, citrónovou... více o Citrónové hvězdičky
Tuk,čokoládu a kakao rozpustíme ve vodní lázni. Vejce s oběma cukry ušleháme do husté pěny(nejlépe ve šlehači). Do ušlehaných vajíček vešleháme... více o Ledová čokoláda
Utřeme tuk s vejcem a přidáme ostatní a vypracujeme těsto, které necháme odpočinout. Vykrajujeme oválky a pečeme. Krém: mléko s cukrem uvedeme do varu... více o Kakaové oválky s kokosovým krémem
Do horkého tuku vmícháme salko, solamyl nebo pudinky a jemně mletý kokos. Když směs zhoustne a vychladne, lžičkou nabíráme kousky, tvarujeme kuličky,... více o Kuličky Raffaelo II.
Zpracujeme těsto, vyválíme, vykrájíme kolečka. Upečeme do růžova. Polovinu koleček polejeme žloutkovou polevou. Necháme zaschnout. Krémem naplníme... více o Žloutková kolečka
Hmotou naplníme formičky, vyklepneme a slepíme máslovým krémem na linecké kolečko.... více o Mušle z kokosu
Uvedené ingredience důkladně! promícháme, nalijeme do lehce vymazané, kokosem vysypané silikonové formy na biskupský chlebíček (může být i jiná forma... více o Řezy z mikrovlnky
Vše dáme do mísy a mícháme ručně. Lijeme na vymazaný a vysypaný vysoký plech. Po upečení můžeme polít polevou.... více o Kefírový koláč
Ořechy: vše zpracujeme na vále v těsto. Plníme do suchých ořechových formiček. Pečeme ve středně teplé troubě (cca na 150 °C) a po upečení je ihned... více o Plněné ořechy IV.
Na vále vše zpracuji v těsto. Na masovém strojku za použití speciálního nástavce na cukroví - kuchařinky jistě vědí, o čem je řeč :-), vytlačuji... více o Strojkové kakaové rohlíčky
Z bílků, špetky soli a cukru vyšleháme sníh, přidáme mouku, strouhanku, olej a prášek do pečiva. Na pečící plech dáme pečící papír, pomastíme jej a... více o Kinderkoláč - zákusek jako od cukrářky
Kompotované višně scedíme, zalijeme griotkou nebo rumem a necháme odležet. Nastrouhané sušenky smícháme s kokosem, moučkovým a vanilinovým cukrem,... více o Plněné kokosové kuličky - nepečené (BT)
Rozinky spaříme, scedíme a umeleme nebo rozmixujeme. Přidáme nastrouhané ořechy a spojíme medem a rumem. Z tužší hmoty tvarujeme kuličky, které... více o Rozinkové kuličky - nepečené (BT) (BC)
Mouku prosejeme se sodou, přidáme nastrouhané ořechy, změklý tuk, med, žloutek a tolik jogurtu nebo mléka, aby vzniklo vláčné těsto. To necháme v... více o Ořechové oválky (BC)
Mouku smícháme s práškem do perníku a sodou, přidáme kokos, změklý tuk, med, žloutek a vypracujeme vláčné těsto. Podle potřeby přidáme trochu jogurtu... více o Perníčky kokosové (BC)
Mandle a piškoty nastrouháme, spojíme medem, přesnídávkou, citronovou šťávou a vypracujeme tužší těsto. Necháme odležet v chladnu. Potom z něj... více o Mandlové bodlinky - nepečené (BT) (BC)
Ze surovin vypracujeme vláčné těsto, podle potřeby přidáme trochu jogurtu a necháme v chladnu odpočinout. Potom z těsta vyválíme plát a formičkou... více o Mandlové dortíčky (BC)
Rozinky spaříme, scedíme a umeleme nebo rozmixujeme. Smícháme s kokosem, medem a ochutíme skořicí. Na vál nasypeme kokos a z hmoty vytvarujeme tenký... více o Kokosové špalky - nepečené (BT) (BC)
Sníh ušleháme se špetkou soli a postupně zašleháme med. Vmícháme nastrouhané ořechy nebo mandle a kávu. Vypracujeme těsto, které vyválíme. Ze... více o Kávové rohlíčky (BT) (BC)
Ovesné vločky osmahneme a umeleme nebo rozmixujeme. Změklý tuk utřeme se žloutky a medem do pěny. Vmícháme kakao, vločky, jedlou sodu a nakonec pevný... více o Kakaové hrudky (BC)
Bílky ušleháme se špetkou soli, přidáme cukr a došleháme do husta. Zlehka vmícháme mouku a nastrouhané arašídy a na plech klademe malé kopečky hmoty.... více o Arašídové hrudky (BT)
Vejce našleháme s cukrem, vmícháme nahrubo pokrájené nebo nadrcené ořechy a nakonec přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto rozetřeme na... více o Florentýnky (BT)
Cukr, žloutky a med utřeme do pěny, přidáme čokoládu, citronovou kůru a štávu, mák, oříšky a koření, pak vmícháme sníh z bílků a mouku, pečeme v mírné... více o Makový dort s ovocem
Švestky předem namočte do vody na pár hodin nebo zalijte vroucí vodou na půl hodiny. Mouku smíchejte se sodou, špetkou soli, cukrem, kakaem, přidejte... více o Kakaovník podmáslový
Nejdříve si připravíme karamel: na pánvičce nebo v kastrolku se silnějším dnem si rozpustíme 5 lžic krupicového cukru a 5 lžic vody. Za stálého... více o Karamelové kuličky
Zpracujeme na vále v těsto. Necháme odpočinout v chladnu asi 2 hodiny nebo i přes noc. Po odpočinutí vyválíme na vále nebo mezi dvěma foliemi plát asi... více o Perníčky ze staré kuchyně
Všechny přísady s výjimkou oříšků smícháme dohromady v těsto. Potom do těsta zapracujeme celé lískové oříšky. Z těsta s oříšky uděláme asi 20-30 cm... více o Zázvorové suchárky
Zpracujeme na vále těsto, necháme nejméně 3 hodiny odpočinout. Potom vyválíme plát 2-3 mm vysoký (nejlépe mezi igelitovými foliemi) a vykrajujeme... více o Mandlové slzičky
Rozválené těsto rozkrájíme na čtverce do středu dáme nutellu a 1 meruňku. Potřeme žloutkem rozšlehaným s mlékem, posypeme krystalem a rychle pečeme v... více o Listové šátečky plněné nutelou a meruňkami
Mlékem a změklým tukem zpracujeme sypké přísady v těsto. Těsto dáme nejméně na půl hodiny odpočinout do mikrotenového sáčku nebo do folie na chladné... více o Pudinkové do formiček