• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Články
  • Vizitka
  • Kreolská kuchyně v Bodeguitě

Kreolská kuchyně v Bodeguitě

F.O.O.D.
| 14. 10. 2010
Vizitka
Kreolská kuchyně v Bodeguitě

Gastronomický svět má své legendy a místa, která psala jeho historii. K těm proslaveným patří i díky Ernestu Hemingwayovi ta havanská. Velký americký spisovatel tvrdil: „Když mojito, tak v Bodeguitě, když daiquiri, tak ve Floriditě.“

Již osm let má i Praha svou La Bodeguitu del Medio. V Kaprové ulici měla premiéru přesně 60 let po otevření havanského baru. Rychle se stala vyhledávaným podnikem, který nabízí výjimečnou atmosféru. Prolínají se tu vůně a chutě kubánských jídel, šťavnatých steaků a čerstvých ryb a karibských míchaných nápojů s aromatem kubánských doutníků.

Den tu začíná již v půl jedenácté dopoledne, kdy se členité prostory otvírají prvním návštěvníkům. Jejich proud v průběhu dne sílí, vrcholná vlna přichází ale až někdy před půlnocí, kdy kubánská kapela rozvibruje všechny nervy v těle. Den tak lze rozdělit do času předhudebního a času salsy. Je to však ošidné, protože těch čtrnáct až šestnáct hodin, kdy má La Bodeguita otevřeno, je možné rozdělit i na čas, kdy hlavní atrakcí je jídlo, nebo na dobu, kdy barmani za barovými pulty nestačí míchat koktejly. Do osmé hodiny večerní je možné vychutnat některou specialitu z menu, po osmé se podávají již jen tapas.

Základ jídelního lístku tvoří směs latinskoamerických jídel: masa připravovaná na argentinském grilu parrilla, ryby, mořské plody. Tuzemské vzkříšení tady zažila kreolská kuchyně s pravým kubánským drivem. Kreolský gastronomický repertoár má původní kořeny ve Španělsku, Africe i Americe. Již půl tisíciletí se rozvíjí i na Kubě. Chuťové buňky hostů v Bodeguitě škádlí šéfkuchař Jaroslav Zahálka: „Tu
kreolskou část našeho jídelního lístku jsme bez nadsázky vypiplali. Jídla jsou autentická, na Kubě je vzhledem k použitým surovinám naleznete málokde. Patří k nim například typické masas de puerco fritas, což jsou smažené kousky vepřového masa marinované v limetkovo-pomerančovéšťávě s nezbytnou rýží congri. To bylo v havanské Bodeguitě po jejím otevření nejžádanější jídlo.“

Na lístku lze najít i jídlo s podivným názvem ropa vieja (staré prádlo), hovězí maso trhané po vláknech s kreolskou salsou a rýží, ale labužníkům se nabízejí i čerství humři, vybíraní podle vkusu a váhy z místního akvária. Gurmánů se najde dost, denně se tu sní více než tucet těchto korýšů.

Do Bodeguity se chodí také na vybrané steaky. O Jaroslavu Zahálkovi se ví, že je v naší zemi na slovo vzatým odborníkem na argentinské maso, které připravuje
také v sesterské restauraci La Casa Argentina. Jeho téměř rozněžnělá slova se krásně poslouchají: „U argentinského skotu, který původně pochází ze skotských plemen, se sešlo několik faktorů, které z něj dělají jedno z nejlepších na světě: rozlehlé pampy v málo obydlených oblastech v příjemné nadmořské výšce, šetrná porážka zvířat, která nejsou vystavenastresu, protože do poslední chvíle netuší, že je čeká konec. Maso se nechá odležet minimálně čtrnáct dní, čímž se dosáhne žádaná křehkost. Pak se proces zrání zastaví ve vakuových obalech. Před přípravou maso vybalíme a necháme 24 hodin vydýchat. Host by měl vidět, jak je maso mramorované, drobné tukové žilkování zaručí tu správnou konzistenci, která zachová masu šťavnatost.“

Po osmé hodině kuchyně přestane pracovat na běžném menu a začne připravovat úhledné tapas. Personál je nabízí každých pět minut. Je to přehlídka laskomin: pikantní chobotničky v česnekové marinádě, smažené kalmary, tygří kreveta smažená v pikantním oleji či smažené papričky jalapeños plněné fetou.

Do Bodeguity se chodí především na koktejly. Kromě široké škály míchaných nápojů nabízí bar především ty, které proslavily její havanskou kmotru: mojito a daiquiri.
„Mojito tady děláme přesně tak jako v havanské Bodeguitě – bez limetky, s citronovou šťávou a místo ledové tříště kostky,“ říká barman Michal Farkač. Denně tu na baru namíchá kolem pěti set koktejlů.

Ve večerních hodinách tu těžko najdete místo, musejí o ně bojovat i tváře známé z obrazovek či ze stránek magazínů. Čas v tomto internacionálním prostředí plyne svým vlastním tempem. Při rychlých kubánských rytmech vlastně pomalu.

Text: JIŘÍ KOLEČKO, časopis F.O.O.D.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

25 minut
Topinky s pestem, rajčaty a mozzarellou

Topinky s pestem, rajčaty a…

60 minut
Znojemské okurky

Znojemské okurky

30 minut
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Poslední sledované recepty

28
Houbové flíčky / houbofleky
Houbové flíčky /…
22
Dýňová tortila
Dýňová tortila
21
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
19
Rajčatový salát III.
Rajčatový salát III.
17
Výborná chlebíčková pomazánka
Výborná chlebíčková…

Zajímavé články

Neuvěřitelné tečkované dorty: Amatérská cukrářka si techniku zdobení vymyslela úplně sama!
Neuvěřitelné tečkované dorty: Amatérská cukrářka…
Jak mažete máslo na chleba? Známý psycholog prozradil, co to vypovídá o vaší osobnosti
Jak mažete máslo na chleba? Známý psycholog…
Zavařte si meruňky: Máme recepty na domácí zavařeninu, kompot i čatní
Zavařte si meruňky: Máme recepty na domácí…
Letní koláče podle celebrit: Vyzkoušejte recept Jiřiny Bohdalové, Laďky Něrgešové nebo Haliny Pawlowské
Letní koláče podle celebrit: Vyzkoušejte recept…
Nejlepší nakládané okurky: Vsaďte na tradiční znojemský lák
Nejlepší nakládané okurky: Vsaďte na tradiční…
AHA.cz Dcera Munzarové o pozůstalosti po Hlaváčové: A seš si jistá, babi?

Dcera Munzarové o pozůstalosti po Hlaváčové: A seš si jistá, babi?

Mimibazar Proč je obtížné přijmout kompliment a jak na to vyzrát?

Proč je obtížné přijmout kompliment a jak na to vyzrát?

Dáma.cz Nevkusné devadesátky: Seriály, kapely, jídlo i móda, za které se dodnes stydíme

Nevkusné devadesátky: Seriály, kapely, jídlo i móda, za které se dodnes stydíme

Blesk pro ženy Denní horoskop na pondělí 14. 7. 2025: Komu dnes půjde práce od ruky a kdo dostane zajímavou nabídku?

Denní horoskop na pondělí 14. 7. 2025: Komu dnes půjde práce od ruky a kdo dostane zajímavou nabídku?

Ženy.cz Mezi dvěma muži: Jak vybrat toho pravého pro život

Mezi dvěma muži: Jak vybrat toho pravého pro život

Blesk.cz Devět let po smrti Bořka Šípka (†66): Z jeho skláren je sklad autodílů!

Devět let po smrti Bořka Šípka (†66): Z jeho skláren je sklad autodílů!

SportRevue.cz 15 nejpopulárnějších sportů na světě. Lední hokej v popředí nehledejte

15 nejpopulárnějších sportů na světě. Lední hokej v popředí nehledejte

Maminka.cz GALERIE: Mamince se narodila čtyřčata, z nichž dcery jsou jedna jednovaječná dvojčata a synové druhá!

GALERIE: Mamince se narodila čtyřčata, z nichž dcery jsou jedna jednovaječná dvojčata a synové druhá!

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Kdo potká osudovou lásku a koho potrápí zdraví?

Horoskop na další týden: Kdo potká osudovou lásku a koho potrápí zdraví?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Vizitka
  • Kreolská kuchyně v Bodeguitě
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact