• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Zavařování & nakládání
  • Recepty.cz
  • Články
  • Know-how
  • Tipy & rady jak skladovat zeleninu a ovoce

Tipy & rady jak skladovat zeleninu a ovoce

F.O.O.D.
| 2. 9. 2015
Know-how
Tipy & rady jak skladovat zeleninu a ovoce

Ať už potřebujete ovoce a zeleninu skladovat jen pár dní, nebo pár týdnů, jsou pravidla, která byste měli dodržovat. Rajče uskladněné v ledničce vedle cibule totiž sluníčkem vonět nebude a scvrklá jablka jíst taky nikdo nechce!

Rajčata

Nikdy je nedávejte do ledničky! Možná vám na míse v kuchyni nevydrží tak dlouho, budou ale mnohem lépe chutnat. Chlad v ledničce totiž ničí buněčné membrány a textura dužniny se stává kašovitou. Také vůni u rajčat z ledničky nehledejte.

Cukety a okurky

Jestli první, co uděláte po návratu z obchodu, je, že je dáte do ledničky, děláte chybu. Při teplotě pod 8 °C jejich slupka rychle vadne a tvrdne.

Mrkev, petržel a spol.

Další chyba, které se mnozí z nás dopouštějí, je sundávání obalů, ve kterých se kořenová zelenina prodává. Pravda je taková, že výrobci velmi dobře vědí, proč ji balí tak, jak ji balí. Vydrží tak totiž déle v kondici. V ledničce není příliš vysoká vlhkost a kořenová zelenina tak rychle vysychá a vadne. Rada tedy zní: nechávejte ji v sáčcích! Pokud máte vlastní výpěstky a chcete je uskladnit dlouhodoběji, zasypte je ve sklepě pískem, který jim pomůže udržovat požadovanou vlhkost.

Česnek

Jedna z největších chyb, jakých se můžete při skladování česneku dopustit, je schovat ho do tmy. Bude si „myslet“, že je zasazený do země, a tak se začne chovat, jak mu příroda velí – tedy klíčit. Na světle vám oproti tomu vydrží klidně 4 měsíce. Na zimu je nejlepší skladovat česnek rozetřený se solí na pastu.

Brambory

Stejně jako další zelenina ani brambory nepatří do ledničky. Chladem se sacharidy v nich přemění na cukr a brambory tak zesládnou. Ideální teplota pro jejich uchování je 8 až 12 °C, při vyšší teplotě a na světle by začaly klíčit.

Jablka a hrušky

Vlhkost v místnosti, kde skladujete hrušky či jablka, by měla dosahovat 80 %, jinak se začnou scvrkávat (ostatně, to je důvod, proč se scvrkávají i v ledničce, tam tomu ale předejdete ponecháním v sáčku). Myslete také na to, že ovoce rádo přejímá okolní pachy, takže jablka nedávejte vedle brambor a cibule! Pokud je chcete skladovat dlouhodoběji, vybírejte jen nepoškozené plody.

Měkké ovoce

Mluvíme-li o ovoci jako jahody, maliny nebo třešně, sbírejte je vždy i se stopkami a počítejte s potřebou rychlého zpracování. Taky omývání nechte opravdu až na okamžik těsně před konzumací, omyté plody se kazí mnohem rychleji.

Citrusy

Stejně jako se nemají mýt jahody, nemají se předem omývat ani citrony nebo pomeranče. Jejich životnost tak několikanásobně prodloužíte.

Bylinky

Nejjednodušší způsob, jak je uchovat stále voňavé, je jejich zmrazení nebo naložení do olivového oleje. Bylinky nasekejte, vložte do sáčku či krabičky, a prudce zamrazte. V oleji je můžete uchovávat celé nebo ve formě pesta, tedy rozmixované s olejem, česnekem, parmazánem a oříšky nebo semínky. Oblíbený způsob je také sušení, počítejte ale s tím, že některé bylinky (třeba majoránka) sušením změní chuť.

Houby

Čerstvým houbám se chutí i konzistencí nejvíce podobají ty zamražené. Houby ještě v ten den, kdy jste je nasbírali, pečlivě očistěte a nakrájejte na kousky. Pak je orestujte na troše oleje (klidně i s cibulkou), abyste je zbavili přebytečné vody. Houby v sobě také mají enzymy, které se po utržení rozkládají a v plodnici tak vznikají toxiny. Krátkým podušením však činnost enzymů zastavíte. Pokud je nechcete opékat na oleji, spařte je horkou vodou a tu po chvíli slijte. Nezamrazujte je syrové.

Broskve

Na rozdíl od meruněk můžete broskve a nektarinky krátkou chvíli skladovat. Co jim nesvědčí, je lednička, a to ze stejných důvodů, jako je tomu u rajčat. Nechte si je na ozdobu v míse a chladné místnosti.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

30 minut
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

10 minut
Brokolicová polévka se smetanou

Brokolicová polévka se smetanou

20 minut
Sekaná se slaninou a zeleninou

Sekaná se slaninou a zeleninou

Poslední sledované recepty

80
Rychlá bábovka
Rychlá bábovka
79
Rajčatový salát III.
Rajčatový salát III.
77
Papriková krkovice
Papriková krkovice
67
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
61
Klasické lečo
Klasické lečo

Zajímavé články

Recept na zvýšení imunity podle našich babiček: Pomohou švestky, zázvorová voda i cucání česneku
Recept na zvýšení imunity podle našich babiček:…
Pizza z květáku je podzimní hit. Je zdravá, bez lepku a s minimem kalorií!
Pizza z květáku je podzimní hit. Je zdravá, bez…
Co s bílky, které vám zbyly? Máme pro vás 5 klasických i neotřelých dezertů
Co s bílky, které vám zbyly? Máme pro vás 5…
Od pondělí do pátku: Podzimní recepty, které připravíte za půl hodiny
Od pondělí do pátku: Podzimní recepty, které…
Jak využít starý chleba? Do polévek, těstovin, na topinky i originální zmrzlinu nebo kávu
Jak využít starý chleba? Do polévek, těstovin, na…
AHA.cz Benešová o krizi s Matonohou: Je to blbý!

Benešová o krizi s Matonohou: Je to blbý!

Mimibazar Testováno mámou: Ideální vzdělávací pomůcka? Interaktivní mluvící kniha Putování magickou Prahou

Testováno mámou: Ideální vzdělávací pomůcka? Interaktivní mluvící kniha Putování magickou Prahou

Dáma.cz Jaká si dát předsevzetí podle znamení? Štíři potřebují odpustit, Střelci říkat ne

Jaká si dát předsevzetí podle znamení? Štíři potřebují odpustit, Střelci říkat ne

Blesk pro ženy Potvrzeno! Agáta Hanychová je oficiálně ve vztahu s otcem svého prvního dítěte. Proč se dali zase dohromady?

Potvrzeno! Agáta Hanychová je oficiálně ve vztahu s otcem svého prvního dítěte. Proč se dali zase dohromady?

Ženy.cz Móda z Paříže: 13 podzimních trendů, na které nedají dopustit stylové Francouzky

Móda z Paříže: 13 podzimních trendů, na které nedají dopustit stylové Francouzky

Blesk.cz Zpěvačka Patricia Janečková (†25): Svatba 3 měsíce před smrtí! Operace, k níž se upínala, nepomohla

Zpěvačka Patricia Janečková (†25): Svatba 3 měsíce před smrtí! Operace, k níž se upínala, nepomohla

SportRevue.cz FOTO: Leryn Franco – (bývalá) oštěpařka s postavou sexy modelky

FOTO: Leryn Franco – (bývalá) oštěpařka s postavou sexy modelky

Maminka.cz VIDEO: Co dělat, když dítě nic nejí? Poradí odborník na výživu Petr Havlíček. A nebere si servítky

VIDEO: Co dělat, když dítě nic nejí? Poradí odborník na výživu Petr Havlíček. A nebere si servítky

Blesk Horoskopy Arianin láskoskop na říjen: Lvům se vrátí jejich milostný potencionál, Rybám vyjdou plány

Arianin láskoskop na říjen: Lvům se vrátí jejich milostný potencionál, Rybám vyjdou plány

Abecedazahrady K čemu všemu se hodí kaštany? Dekorace, koňská mast, ochrana před rýmou

K čemu všemu se hodí kaštany? Dekorace, koňská mast, ochrana před rýmou

  • Recepty.cz
  • Články
  • Know-how
  • Tipy & rady jak skladovat zeleninu a ovoce
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotné kontaktní místo/Single Point of Contact