Vždycky jsem si myslela, že kapary jsou poupata, teď jsem viděla i plody - jak to tedy je?
Kapara trnitá je hezký, i když značně pichlavý keřík, rostoucí po celém evropském jihu. Jeho nerozvinutá poupata, naložená v pikantním, slaném nálevu z oleje a octa patří odedávna k labužnickým pochoutkám. V poslední době se začaly prodávat i stejně naložené plody kapary, které jsou však o něco větší a mají stopku, vzdáleně se podobají podlouhlé zelené „minišvestce“.
Sběr kaparů je poměrně náročný a chuťovka, dovážená k nám především z Francie, Itálie a Řecka, je proto dost drahá. To je důvod, proč se typická chuť často napodobuje a u nás se tak nakládala například nezralá semena řeřichy lichořeřišnice, která se poupatům kapary poněkud podobají. Pravé kapary nejsou jenom pikantní chuťovka, ale mají i močopudný účinek, proto se někdy používají i v jarních čisticích kúrách.
V kuchyni se se svou navinulou chutí báječně snoubí například se zakysanou smetanou v omáčkách, podávaných k chuťově méně výrazným masům či rybám. S rybami jsou ve spojení jako takzvaná „očka“ v konzervě, kdy je obtáčí proužek slané ančovičky a vzniká tak další ikonická chuťovka.
Diskuze ke článku
martin
|29. 3. 2014 22:44
Kedze mas pocitac a si pripojena, tak sa obsluz na google.