Brambory se staly běžnou součástí jídelníčku snad každého z nás. Mohlo by se zdát, že je tomu od pradávna, opak je ale pravdou. My, Evropané, je známe teprve od 16.století. Tehdy je z Ameriky přivezl do Anglie sir Walter Raleigh. Díky tomu, že je máme na stole téměř každý den, nenapadne nás přemýšlet o tom, jak jsou pro nás důležité ...
Brambory jsou bohaté na uhlohydráty především škrob, které představují hlavní palivo pro naše tělo. Během trávení se totiž přemění v glukózu a ta je hlavním zdrojem energie lidského organismu. Brambory také obsahují některé vitamíny (vitamín A, C a další). Co se týče minerálů nejvíce je zastoupen draslík a fosfor. Mezi zajimavosti, které jistě mnohé překvapí, patří to, že solanin obsažený v bramborách (zvláště zelených částech) ovlivňuje nervy, které kontrolují pohlavní orgány.
Syrové brambory mají oproti vařeným jednu nespornou výhodu, ostatně jako každá čerstvá zelenina oproti vařené: obsahují totiž mnohem více vitamínů a minerálních látek, které se při vaření ztrácejí. Jediný způsob jak z brambor dostat maximum je bramborová šťáva. Samotná je velmi účinná v boji proti nečisté pleti. Pokud ji smícháte se šťávou z karotky, získáte výtečný čistící prostředek pro organismus. Jestliže k ní přidáte ještě celerovou šťávu, zbavíte se tak žaludečních, nervových a svalových potíží.
Protože brambory využíváme hlavně jako přílohu, na závěr přikládám několik rad, jak je vařením co nejméně znehodnotit:
- před vařením je neloupejte, slupka totiž zabraňuje tomu, aby se vitaminy rozpustily ve vodě.
- rozkrájejte je na malé kousky, protože velké kusy musíte vařit déle a teplem tak ničíte větší množství vitamínů.
- vařte je ve vodě, ve které byly namočeny, zůstává v ní většina vitamínů skupiny B.