• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Vydejte se na pravou zabijačku!

Vydejte se na pravou zabijačku!

F.O.O.D.
| 11. 3. 2015
Gourmet
Vydejte se na pravou zabijačku!

Patří neodmyslitelně k českým tradicím. Pokud nemáte možnost nebo chuť udělat si zabijačku doma, vypravte se za ní na venkov. Korunou celého zážitku bude skvělé jídlo!

Pravá zabijačka se neobejde bez řezníka – vy si ho domů můžete objednat, my jsme se na zabijačkovou reportáž vydali do Lokálu U Zavadilů, kde báječné zabijačkové pochoutky z přeštického čuníka připravovali zkušení šéfkuchaři Marek Janouch a Jan Martínek.

Nepodceňujte přípravu

Jakkoli je den zabijačky velká událost, nesmí se podceňovat ani příprava všeho potřebného aspoň den předem. Během „dne D“ už totiž na nic není čas. Je potřeba mít po ruce dřevo na otop pod kotli, koření na paštiku, zabijačkové kroupy, upéct slanou buchtu do jitrnic a dalších výrobků.

A ještě jedna věc je důležitá a zabijačkoví matadoři o tom vědí své: kromě dostatku piva a kořalky na spláchnutí omastku by neměla chybět ani pořádná krabice cukrovinek, třeba makových rohlíčků nebo buchet. Po půldni čichání jen vepřové vůně budete rádi, že je k zakousnutí něco sladkého. Potvrzují to i ti, kteří se jinak na sladké celý rok ani nepodívají!

Jak to celé probíhá?

Poražené prase se podřízne a nechá vykrvit – krev se pak použije třeba do polévky nebo jelit. Kůže se poté spaří horkou vodou a nejčastěji pomocí smoly zbaví štětin. Takto připravený čuník se pak za zadní nohy pověsí, omyje, dočistí a může se začít s jeho porcováním.

Nejdříve řezník rozřízne břicho a vybere vnitřnosti, pak rozporcuje maso na jednotlivé části – kýtu, žebra, krkovici a další. Střeva a žaludek se důkladně vyčistí, aby se mohla použít na jitrnice, tlačenky a jiné dobroty. Jako poslední se pak zpracovává sádlo, ze kterého se škvaří škvarky a chystá výtečná slanina.

Dejte si do nosu!

Pokud vyrazíte na veřejnou zabijačku, většinu z těchto prací, tedy kuchání a porcování, nejspíš ani neuvidíte, pouze si pochutnáte na výrobcích z ní. A to, co si budeme povídat, určitě patří k nejlepším činnostem během této tradiční venkovské události. Ochutnat tam tak kromě jelit, jitrnic, zabijačkové polévky nebo tlačenky budete moct i maso zavařované, solené nebo uzené.

Ostatně, nedílnou součástí bývá i ruční výroba poctivých domácích uzenin. Chcete-li skutečně jen ochutnat čerstvé zabijačkové speciality, v Lokálu U Zavadilů se bude další zabijačka konat hned na začátku února a nějakou najdete jistě i ve vašem okolí!

Unknown media type: gallery

Domácí jitrnice

Na 1 kg prejtu potřebujete:

* 500 g vařeného tučného masa z ovaru
* 300 g zabijačkové buchty nebo starší veky
* 270 ml vepřového vývaru
* 80 g uvařených plic
* 20 g jater
* 1 lžičku soli
* špetku pepře
* mletého zázvoru
* mletého nového koření
* 1 lžíci majoránky
* 2 až 3 stroužky česneku

Maso nasekejte najemno. Buchtu pokropte vepřovým vývarem a nechte nasáknout. Vymačkejte a přidejte k masu stejně jako namleté plíce a játra. Nakonec vmíchejte vývar, všechno koření a prolisovaný česnek. Prejtovou hmotu plňte do střívek a při 80°C „vařte“ asi 35 minut.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

30 minut
Stroganoff

Stroganoff

20 minut
Sirup ze smrkových výhonků

Sirup ze smrkových výhonků

60 minut
Jahodovorebarborový sypaný koláč

Jahodovorebarborový sypaný koláč

Poslední sledované recepty

56
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
47
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
44
Rajčatový salát III.
Rajčatový salát III.
41
Sirup ze smrkových výhonků
Sirup ze smrkových…
37
Míša řezy
Míša řezy

Zajímavé články

Nejkrásnější květinové dorty: Pokochejte se rozkvetlou sladkou nádherou
Nejkrásnější květinové dorty: Pokochejte se…
KVÍZ: Znáte různé kuchařské fígle? Otestujte se!
KVÍZ: Znáte různé kuchařské fígle? Otestujte se!
French toast neboli pavézky: Vznešenou snídani připravíte i ze zbytků!
French toast neboli pavézky: Vznešenou snídani…
Kukuřičná kaše neboli polenta: Bezlepková dobrota, ze které uděláte skvělou snídani, hranolky i sladký koláč
Kukuřičná kaše neboli polenta: Bezlepková dobrota…
Co s úrodou libečku? Vyrobte si z něj domácí maggi nebo vegetu
Co s úrodou libečku? Vyrobte si z něj domácí…
AHA.cz Zklámaní Šípa ze Všechnopárty: Pro potupný neúspěch má ale vysvětlení

Zklámaní Šípa ze Všechnopárty: Pro potupný neúspěch má ale vysvětlení

Mimibazar Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Dáma.cz Ženské tělo po porodu: Reálné ženy z Česka se nafotily i se striemi a faldíky

Ženské tělo po porodu: Reálné ženy z Česka se nafotily i se striemi a faldíky

Blesk pro ženy Horoskop na další týden: Kdo by měl ihned začít šetřit a koho oslepí žárlivost?

Horoskop na další týden: Kdo by měl ihned začít šetřit a koho oslepí žárlivost?

Ženy.cz Káva jako rituál: Češi objevují kouzlo domácí přípravy

Káva jako rituál: Češi objevují kouzlo domácí přípravy

Blesk.cz Moderátorka a žena Zemanova kanceláře Alex Mynářová (41): Pravda o jejích nemovitostech!

Moderátorka a žena Zemanova kanceláře Alex Mynářová (41): Pravda o jejích nemovitostech!

SportRevue.cz FOTOGALERIE: Osudové ženy Cristiana Ronalda. Která je nejhezčí?

FOTOGALERIE: Osudové ženy Cristiana Ronalda. Která je nejhezčí?

Maminka.cz Příběh Martiny, kterou expartner polil kyselinou: Svého syna nikdy neuvidím, ale představu, jak asi vypadá, mám...

Příběh Martiny, kterou expartner polil kyselinou: Svého syna nikdy neuvidím, ale představu, jak asi vypadá, mám...

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Kdo by měl ihned začít šetřit a koho oslepí žárlivost?

Horoskop na další týden: Kdo by měl ihned začít šetřit a koho oslepí žárlivost?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Vydejte se na pravou zabijačku!
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact