• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Dorty & koláče s nádechem zimy

Dorty & koláče s nádechem zimy

F.O.O.D.
| 15. 12. 2015
Gourmet
Dorty & koláče s nádechem zimy

Máte-li chuť na sladké a titěrného vykrajování cukroví až nad hlavu, upečte něco slavnostního. Ať už zvolíte čokoládový dort, zázvorovou buchtu nebo mandlovou roládu, potěší vás vůně připomínající pohodu mrazivých večerů.

Vánoční koláč s vlašskými ořechy

forma o Ø 24 cm - příprava: 2 hodiny

* 200 g hladké mouky + na podsypávání
* 100 g mletých vlašských ořechů
* 50 g třtinového cukru
* 150 g másla
* 2 lžíce smetany ke šlehání

NÁPLŇ:
* 3 vejce
* 100 g třtinového cukru
* 50 g medu
* 1 vanilkový lusk
* 1/2 lžičky skořice
* na špičku nože mletého hřebíčku a nového koření
* 150 g bílého jogurtu
* 100 g sekaných vlašských ořechů
* 200 g mletých vlašských ořechů
* moučkový cukr

Mouku, mleté ořechy a cukr smíchejte. Přidejte nakrájené studené máslo a prsty vypracujte drobenku. Přidejte smetanu a uhněťte hladké jednolité těsto. Zabalte ho do fólie a dejte na půl hodiny do chladničky. Formu vymažte máslem a vysypte strouhankou. Troubu zapněte na 180 °C. Asi 1 těsta odeberte, rozválejte mezi dvěma archy papíru a vykrájejte z něj hvězdičky. Zbytek těsta rozválejte na plát a vyrovnejte jej do formy. Vejce prošlehejte s cukrem a medem. Vmíchejte semínka z vanilkového lusku, skořici, mletý hřebíček, nové koření a jogurt. Vmíchejte i nasekané a mleté vlašské ořechy. Nalijte do připraveného těsta a pečte 30 minut. Hvězdičky upečte zvlášť (podle velikosti 10 až 15 minut). Pocukrujte je a ozdobte jimi koláč.

Ořechová bábovka

forma na bábovku o Ø 22 cm - příprava: 80 minut

* 220 g másla
* 220 g krupicového cukru
* 4 vejce
* 280 g polohrubé mouky
* 1 lžíce kakaa
* 1 prášek do pečiva
* špetka soli
* 60 g nasekaných lískových oříšků
* 120 g mletých lískových oříšků
* 100 ml plnotučného mléka
* tuk a hrubá mouka na formu
* moučkový cukr na ozdobu

Troubu zapněte na 160 °C. Měkké máslo vyšlehejte s cukrem do vysoké pěny. Pak jedno po druhém zašlehejte vejce, vždy až ve chvíli, kdy je předchozí zcela zapracované! Vajíčka musejí mít pokojovou teplotu, jinak by se máslo srazilo. Mouku prosejte s kakaem, práškem do pečiva a špetkou soli. Vmíchejte nasekané i namleté lískové oříšky. Střídavě s mlékem vpracujte do máslového základu těsta. Nalijte do vymazané a moukou vysypané formy. Pečte asi 60 minut dozlatova. Upečenou bábovku vyndejte z trouby, nechte chvilku zchladnout a vyklopte. Před podáváním posypte moučkovým cukrem.

Malý čokoládový dort

forma o Ø 22 cm - příprava: 2 hodiny

* 300 g hořké čokolády
* 350 g másla
* 2 lžíce instantní kávy
* 6 vajec
* 250 g krupicového cukru
* 150 g mléčné čokolády
* 150 g bílé čokolády
* 225 g hladké mouky
* 1 lžička prášku do pečiva
* tuk a strouhanka na formu

NA POLEVU A OZDOBU:
* 250 g hořké čokolády
* 125 ml smetany ke šlehání
* moučkový cukr
* celý růžový pepř

Troubu zapněte na 180 °C. Polovinu hořké čokolády nasekejte, přidejte nakrájené máslo a kávu a míchejte ve vodní lázni, až se hmota spojí. Žloutky vyšlehejte s polovinou cukru do vysoké světlé pěny a vmíchejte do ní čokoládovou směs. Pak vmíchejte mouku prosetou s práškem do pečiva. Bílky vyšlehejte s druhou polovinou cukru do tuhého sněhu a opatrně vmíchejte spolu s pokrájenou zbylou čokoládou (hořkou, bílou i mléčnou) do těsta. Nalijte do vymazané a vysypané formy a pečte asi 55 minut. Vyndejte a nechte vychladnout. Čokoládu na polevu nalámejte a zalijte horkou (ale ne vroucí!) smetanou. Nechte chvíli odstát, aby se čokoláda rozpustila, a metlou vymíchejte hladkou ganache. Dort potáhněte touto polevou a ozdobte moučkovým cukrem a celým růžovým pepřem.

Zázvorová buchta z podmáslí

forma o Ø 20 cm - příprava: 70 minut

* 3 vejce
* 80 ml slunečnicového oleje
* 250 ml podmáslí
* 75 g krupicového cukru
* 2 sáčky vanilkového cukru
* kůra z 1/2 biocitronu
* 2 lžičky strouhaného zázvoru
* 350 g polohrubé mouky
* 2 lžičky prášku do pečiva
* 1 vrchovatá lžička jedlé sody
* 150 g hořké čokolády
* 100 ml smetany ke šlehání
* kandovaný zázvor na ozdobu

Troubu zapněte na 180 °C. Vajíčka metlou prošlehejte s olejem a podmáslím. Vmíchejte oba druhy cukru, citronovou kůru a zázvor. Mouku prosejte s práškem do pečiva a jedlou sodou. Vmíchejte do mokré směsi a těsto nalijte do formy vyložené pečicím papírem. Pečte asi 50 minut dozlatova. Vyjměte a nechte vychladnout. Čokoládu rozpusťte a smíchejte se smetanou. Vychladlou buchtu potřete čokoládovou polevou a ozdobte kandovaným zázvorem.

Náš TIP: Jestli je pro vás chuť kandovaného zázvoru příliš výrazná, nahraďte ho praženými ořechy.

Unknown media type: gallery

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

20 minut
Pórková polévka s fazolemi a toasty

Pórková polévka s fazolemi a toasty

20 minut
Asijské nudle s restovanou zeleninou

Asijské nudle s restovanou zeleninou

30 minut
Jednoduchá brokolicová polévka

Jednoduchá brokolicová polévka

Poslední sledované recepty

47
Čertovský mls
Čertovský mls
45
Borůvkový mls s meruňkami
Borůvkový mls s meruňkami
25
Houbové flíčky / houbofleky
Houbové flíčky /…
20
Paprikový mls
Paprikový mls
18
Rybí filé v těstíčku
Rybí filé v těstíčku

Zajímavé články

Řapíkatý celer je nejenom křupavá svačinka, po které zhubnete. Objevte jeho kouzlo!
Řapíkatý celer je nejenom křupavá svačinka, po…
Jak poznat zralé avokádo? 5 užitečných rad a triky, díky kterým rychle změkne
Jak poznat zralé avokádo? 5 užitečných rad a…
Recepty, které přežily pád komunismu aneb Co se jedlo za „totáče“ a milujeme to i dnes?
Recepty, které přežily pád komunismu aneb Co se…
Od pondělí do pátku: Rychlé a snadné večeře, které připravíte jen z pár surovin
Od pondělí do pátku: Rychlé a snadné večeře,…
Šílené dorty: Česká cukrářka ohromuje svět svými sladkými výtvory
Šílené dorty: Česká cukrářka ohromuje svět svými…
AHA.cz Martin Stropnický odhalil novinku: Těší se na miminko

Martin Stropnický odhalil novinku: Těší se na miminko

Mimibazar Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Dáma.cz Co se dělo 17. listopadu 1989 v ulicích a jak jsme vypadali? Zavzpomínejte na fotkách ze sametové revoluce

Co se dělo 17. listopadu 1989 v ulicích a jak jsme vypadali? Zavzpomínejte na fotkách ze sametové revoluce

Blesk pro ženy Nejkrásnější róby na Governor Awards: Které hvězdy ovládly červený koberec?

Nejkrásnější róby na Governor Awards: Které hvězdy ovládly červený koberec?

Ženy.cz Jste plachý extrovert? Když působíte jako dvě protikladné osobnosti

Jste plachý extrovert? Když působíte jako dvě protikladné osobnosti

Blesk.cz Nemocný Patrik Hezucký: Zprávy z lůžka! A dojemná slova manželky...

Nemocný Patrik Hezucký: Zprávy z lůžka! A dojemná slova manželky...

SportRevue.cz 20 fotbalistů, jimž experti věštili zářivou budoucnost. U většiny se tvrdě spletli

20 fotbalistů, jimž experti věštili zářivou budoucnost. U většiny se tvrdě spletli

Maminka.cz Legendy mezi knížkami pro děti. Tyhle poklady možná ještě máte doma

Legendy mezi knížkami pro děti. Tyhle poklady možná ještě máte doma

Blesk Horoskopy 4 podrazáci podle znamení zvěrokruhu: Štíři klidně zradí vlastní rodinu, Ryby na to jdou přes city

4 podrazáci podle znamení zvěrokruhu: Štíři klidně zradí vlastní rodinu, Ryby na to jdou přes city

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Dorty & koláče s nádechem zimy
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact