Máte-li chuť na sladké a titěrného vykrajování cukroví až nad hlavu, upečte něco slavnostního. Ať už zvolíte čokoládový dort, zázvorovou buchtu nebo mandlovou roládu, potěší vás vůně připomínající pohodu mrazivých večerů.
Vánoční koláč s vlašskými ořechy
forma o Ø 24 cm - příprava: 2 hodiny
* 200 g hladké mouky + na podsypávání
* 100 g mletých vlašských ořechů
* 50 g třtinového cukru
* 150 g másla
* 2 lžíce smetany ke šlehání
NÁPLŇ:
* 3 vejce
* 100 g třtinového cukru
* 50 g medu
* 1 vanilkový lusk
* 1/2 lžičky skořice
* na špičku nože mletého hřebíčku a nového koření
* 150 g bílého jogurtu
* 100 g sekaných vlašských ořechů
* 200 g mletých vlašských ořechů
* moučkový cukr
Mouku, mleté ořechy a cukr smíchejte. Přidejte nakrájené studené máslo a prsty vypracujte drobenku. Přidejte smetanu a uhněťte hladké jednolité těsto. Zabalte ho do fólie a dejte na půl hodiny do chladničky. Formu vymažte máslem a vysypte strouhankou. Troubu zapněte na 180 °C. Asi 1 těsta odeberte, rozválejte mezi dvěma archy papíru a vykrájejte z něj hvězdičky. Zbytek těsta rozválejte na plát a vyrovnejte jej do formy. Vejce prošlehejte s cukrem a medem. Vmíchejte semínka z vanilkového lusku, skořici, mletý hřebíček, nové koření a jogurt. Vmíchejte i nasekané a mleté vlašské ořechy. Nalijte do připraveného těsta a pečte 30 minut. Hvězdičky upečte zvlášť (podle velikosti 10 až 15 minut). Pocukrujte je a ozdobte jimi koláč.
Ořechová bábovka
forma na bábovku o Ø 22 cm - příprava: 80 minut
* 220 g másla
* 220 g krupicového cukru
* 4 vejce
* 280 g polohrubé mouky
* 1 lžíce kakaa
* 1 prášek do pečiva
* špetka soli
* 60 g nasekaných lískových oříšků
* 120 g mletých lískových oříšků
* 100 ml plnotučného mléka
* tuk a hrubá mouka na formu
* moučkový cukr na ozdobu
Troubu zapněte na 160 °C. Měkké máslo vyšlehejte s cukrem do vysoké pěny. Pak jedno po druhém zašlehejte vejce, vždy až ve chvíli, kdy je předchozí zcela zapracované! Vajíčka musejí mít pokojovou teplotu, jinak by se máslo srazilo. Mouku prosejte s kakaem, práškem do pečiva a špetkou soli. Vmíchejte nasekané i namleté lískové oříšky. Střídavě s mlékem vpracujte do máslového základu těsta. Nalijte do vymazané a moukou vysypané formy. Pečte asi 60 minut dozlatova. Upečenou bábovku vyndejte z trouby, nechte chvilku zchladnout a vyklopte. Před podáváním posypte moučkovým cukrem.
Malý čokoládový dort
forma o Ø 22 cm - příprava: 2 hodiny
* 300 g hořké čokolády
* 350 g másla
* 2 lžíce instantní kávy
* 6 vajec
* 250 g krupicového cukru
* 150 g mléčné čokolády
* 150 g bílé čokolády
* 225 g hladké mouky
* 1 lžička prášku do pečiva
* tuk a strouhanka na formu
NA POLEVU A OZDOBU:
* 250 g hořké čokolády
* 125 ml smetany ke šlehání
* moučkový cukr
* celý růžový pepř
Troubu zapněte na 180 °C. Polovinu hořké čokolády nasekejte, přidejte nakrájené máslo a kávu a míchejte ve vodní lázni, až se hmota spojí. Žloutky vyšlehejte s polovinou cukru do vysoké světlé pěny a vmíchejte do ní čokoládovou směs. Pak vmíchejte mouku prosetou s práškem do pečiva. Bílky vyšlehejte s druhou polovinou cukru do tuhého sněhu a opatrně vmíchejte spolu s pokrájenou zbylou čokoládou (hořkou, bílou i mléčnou) do těsta. Nalijte do vymazané a vysypané formy a pečte asi 55 minut. Vyndejte a nechte vychladnout. Čokoládu na polevu nalámejte a zalijte horkou (ale ne vroucí!) smetanou. Nechte chvíli odstát, aby se čokoláda rozpustila, a metlou vymíchejte hladkou ganache. Dort potáhněte touto polevou a ozdobte moučkovým cukrem a celým růžovým pepřem.
Zázvorová buchta z podmáslí
forma o Ø 20 cm - příprava: 70 minut
* 3 vejce
* 80 ml slunečnicového oleje
* 250 ml podmáslí
* 75 g krupicového cukru
* 2 sáčky vanilkového cukru
* kůra z 1/2 biocitronu
* 2 lžičky strouhaného zázvoru
* 350 g polohrubé mouky
* 2 lžičky prášku do pečiva
* 1 vrchovatá lžička jedlé sody
* 150 g hořké čokolády
* 100 ml smetany ke šlehání
* kandovaný zázvor na ozdobu
Troubu zapněte na 180 °C. Vajíčka metlou prošlehejte s olejem a podmáslím. Vmíchejte oba druhy cukru, citronovou kůru a zázvor. Mouku prosejte s práškem do pečiva a jedlou sodou. Vmíchejte do mokré směsi a těsto nalijte do formy vyložené pečicím papírem. Pečte asi 50 minut dozlatova. Vyjměte a nechte vychladnout. Čokoládu rozpusťte a smíchejte se smetanou. Vychladlou buchtu potřete čokoládovou polevou a ozdobte kandovaným zázvorem.
Náš TIP: Jestli je pro vás chuť kandovaného zázvoru příliš výrazná, nahraďte ho praženými ořechy.