Zeleninové řízky

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 2
neuvedeno
4
porce
neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 4
      plátek vepřové maso nebo drůbeží, krůtí - 4 porce
    • 30
      g špek drobně pokrájený, cca
    • máslo - plátek
    • 1
      ks cibule - velká
    • sůl
    • pepř mletý
    • 1
      lžička mletá sladká paprika
    • 150
      g mrkev nahrubo
    • 100
      g celer nastrouhaný nahrubo
    • 50
      g petržel nastrouhaná nahrubo
    • 6
      ks nové koření - kuličky
    • vývar nebo voda
    • 200
      g zakysaná smetana
    • 1
      lžíce hladká mouka cca

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Na másle a pokrájeném špeku osmažíme dosklovata cibuli. Pak přidáme osmažit naklepané, po straně nakrojené, osolené a opepřené řízky z obou stran. Ke konci smažení necháme ve výpeku krátce zpěnit papriku a vše zalijeme asi půllitrem vývaru. K řízkům nasypeme nastrouhanou kořenovou zeleninu, přidáme nové koření a vše dusíme doměkka. Dle potřeby podléváme. Ke konci vaření nalijeme do hrnce zakysanou smetanu rozmíchanou se 100 mililitry vývaru nebo vody a hladkou moukou. Promícháme, provaříme, omáčku dle chuti dosolíme nebo opepříme, případně zředíme troškou vývaru.
2
Podávat můžeme téměř s jakoukoliv přílohou. Knedlíky, noky, brambory, těstoviny, rýže.
3
Pokud nám vadí kyselá chuť omáček, můžeme použít místo zakysané smetany smetanu ke šlehání nebo do omáčky přidáme trošku cukru.
4
Do omáčky kromě kořenové zeleniny můžeme přidat pokrájenou hlívu ústřičnou (cca 100 gramů). Že to zní divně? Ale je to výborné.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • imaginative
    imaginative |

    11. 4. 2014 16:11

    Vyzkoušela jsem a je to mňamka. Doporučuji!