952/077/3-37.jpg

Nové brambory

19.06.2013 | Eva Všetíčková | Ingredience

Se sluníčkem se vrací i chuť na pestrá, svěží a odlehčená jídla. Nové brambory spolu s bylinkami či rybou jsou synonyma lehkého jídelníčku. Z následující pestré nabídky fouká svěží vítr!

Ratatouille s bramborami

Příprava: 30 minut

4 porce:
* 700 g nových brambor
* 3 žluté papriky
* 300 g cukety
* 1 lžíce olivového oleje
* 400 ml zeleninového vývaru
* 100 g zakysané smetany
* 100 g černých oliv
* sůl a pepř na dochucení
* brynza k podávání

Pečlivě omyté brambory nakrájejte na menší kousky, stejně jako papriku a cuketu. V kastrolu na rozehřátém oleji nejprve osmažte brambory. Přilijte vývar a brambory asi 20 minut duste, až budou měkké.

Po 10 minutách přidejte papriku a cuketu a na závěr smetanu a olivy. Dochuťte a podávejte s brynzou a pečivem.

Náš tip: Nové brambory stačí jen dobře omýt. Nejlepším zdrojem vlákniny a živin (například vitaminu C a draslíku) uložených v bramborách je totiž slupka!

Brambory na estragonu s chřestem

Příprava: 40 minut

4 porce:
* 750 g nových brambor
* 2 svazky zeleného chřestu
* 1 svazek jarní cibulky
* 3 lžíce olivového oleje
* 1 svazek estragonu
* sůl a pepř na dochucení

Brambory důkladně omyjte, ale slupku neodstraňujte. Rozpulte je a ve vroucí osolené vodě povařte asi 10 minut. Sceďte a nechte stranou.

Troubu předehřejte na 180 °C. Spodní část chřestu oškrábejte, tužší konce odřízněte. Pak jej šikmo pokrájejte na asi pěticentimetrové kousky. Jarní cibulku pokrájejte na kolečka.

V míse promíchejte předvařené brambory, chřest, cibulku a olej. Dochuťte a přemístěte na plech pokrytý pečicím papírem. Pečte asi 25 minut.

Upečené brambory s chřestem promíchejte s najemno nasekanými výhonky oregana a podávejte buď jako přílohu, nebo jako lehkou večeři.

Náš tip: Spolu s bramborami a chřestem můžete také zapéct na kousky pokrájené kuřecí nebo krůtí maso.

Zapečené brambory

Příprava: 50 minut

4 porce:
* 700 g brambor
* 1 stroužek česneku
* 2 červené cibule
* 200 g smetany ke šlehání
* 150 g parmazánu
* svazek čerstvého oregana
* sůl a pepř na dochucení

Troubu předehřejte na 180 °C. Brambory pečlivě omyjte a nakrouhejte na co nejtenčí plátky. Česnek a cibuli oloupejte, cibuli nakrájejte na kroužky. Plátky brambor rozložte do zapékací formy nebo menších formiček tak, aby se trochu překrývaly.

Česnek prolisujte do smetany, tu osolte a opepřete a zalijte jí brambory. Nahoru rozložte cibulové kroužky. Vložte do trouby a pečte asi 40 minut dozlatova. Posypte nastrouhaným parmazánem a nechte ho ještě v troubě roztavit. Před podáváním posypte zapečené brambory lístky oregana.

Náš tip: Elegantně zapečené brambory poslouží nejen jako hlavní jídlo, ale také jako příloha.

Bramboračka s lososem

Příprava: 30 minut

4 porce:
* 750 g brambor
* 3 pórky
* malý kousek zázvoru
* 3 lžíce olivového oleje
* 1,5 l zeleninového vývaru
* 1 citron
* 400 g lososa
* 100 ml smetany ke šlehání
* sůl a pepř na dochucení

Dobře omyté brambory rozkrájejte na čtvrtky, propláchnutý pórek na kolečka. Zázvor oloupejte a nastrouhejte. V hrnci rozehřejte polovinu oleje a osmažte na něm brambory a zázvor. Zalijte vývarem a asi 15 minut povařte.

Omytého a osušeného lososa nakrájejte na kousky a zakapejte citronovou šťávou. V pánvi rozehřejte zbylý olej a asi 5 minut na něm smažte pórek. Vyjměte a v pánvi osmažte kousky lososa. Bramboračku rozmixujte na hladký krém, zašlehejte do ní smetanu, prohřejte, dochuťte a podávejte s osmaženým pórkem a lososem.

Náš tip: Polévku nemusíte mixovat. Namísto lososa můžete vyzkoušet také uzenou makrelu.

Fotogalerie

953/077/3-37.jpg 511/078/3-36.jpg 515/078/3-38.jpg 519/078/3-39.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Poznáte kvalitní čokoládu? 3 tipy, jak se vyhnout náhražkám plným cukru!

26.04.2017 | Redakce | Rubrika: Ingredience

Mírní stres, přináší radost v podobě hormonu štěstí a nikdy se jí nepřejíte. Ano, řeč je o čokoládě! Naučte se, jak ji vybírat a jak jednoduše poznat, že se jedná o kvalitní výrobek.

Naučte se jíst červenou řepu: 6 sladkých i slaných receptů

17.02.2017 | Redakce | Rubrika: Ingredience

Pod tmavou slupkou se skrývá červená a skvělá řepa, které se mnozí z nás stále ještě obávají. Řepu známe ze školních jídelen, kde se podává především nakládaná nebo vařená. Vyzkoušejte ji tentokrát jinak!

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Nejlepší červené rtěnky: Vyzkoušely jsme, kterou musíte mít! Nejlepší červené rtěnky: Vyzkoušely jsme, kterou musíte mít!
Sexuální tajemství z ložnic hollywoodských hvězd. Co na sebe prozradily? Sexuální tajemství z ložnic hollywoodských hvězd. Co na sebe prozradily?
Chat: Samovolný únik moči trápí více než 50 % žen! Zjistěte, jak mu předcházet Chat: Samovolný únik moči trápí více než 50 % žen! Zjistěte, jak mu předcházet
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web