952/077/3-37.jpg

Nové brambory

19.06.2013 | Eva Všetíčková | Ingredience

Se sluníčkem se vrací i chuť na pestrá, svěží a odlehčená jídla. Nové brambory spolu s bylinkami či rybou jsou synonyma lehkého jídelníčku. Z následující pestré nabídky fouká svěží vítr!

Ratatouille s bramborami

Příprava: 30 minut

4 porce:
* 700 g nových brambor
* 3 žluté papriky
* 300 g cukety
* 1 lžíce olivového oleje
* 400 ml zeleninového vývaru
* 100 g zakysané smetany
* 100 g černých oliv
* sůl a pepř na dochucení
* brynza k podávání

Pečlivě omyté brambory nakrájejte na menší kousky, stejně jako papriku a cuketu. V kastrolu na rozehřátém oleji nejprve osmažte brambory. Přilijte vývar a brambory asi 20 minut duste, až budou měkké.

Po 10 minutách přidejte papriku a cuketu a na závěr smetanu a olivy. Dochuťte a podávejte s brynzou a pečivem.

Náš tip: Nové brambory stačí jen dobře omýt. Nejlepším zdrojem vlákniny a živin (například vitaminu C a draslíku) uložených v bramborách je totiž slupka!

Brambory na estragonu s chřestem

Příprava: 40 minut

4 porce:
* 750 g nových brambor
* 2 svazky zeleného chřestu
* 1 svazek jarní cibulky
* 3 lžíce olivového oleje
* 1 svazek estragonu
* sůl a pepř na dochucení

Brambory důkladně omyjte, ale slupku neodstraňujte. Rozpulte je a ve vroucí osolené vodě povařte asi 10 minut. Sceďte a nechte stranou.

Troubu předehřejte na 180 °C. Spodní část chřestu oškrábejte, tužší konce odřízněte. Pak jej šikmo pokrájejte na asi pěticentimetrové kousky. Jarní cibulku pokrájejte na kolečka.

V míse promíchejte předvařené brambory, chřest, cibulku a olej. Dochuťte a přemístěte na plech pokrytý pečicím papírem. Pečte asi 25 minut.

Upečené brambory s chřestem promíchejte s najemno nasekanými výhonky oregana a podávejte buď jako přílohu, nebo jako lehkou večeři.

Náš tip: Spolu s bramborami a chřestem můžete také zapéct na kousky pokrájené kuřecí nebo krůtí maso.

Zapečené brambory

Příprava: 50 minut

4 porce:
* 700 g brambor
* 1 stroužek česneku
* 2 červené cibule
* 200 g smetany ke šlehání
* 150 g parmazánu
* svazek čerstvého oregana
* sůl a pepř na dochucení

Troubu předehřejte na 180 °C. Brambory pečlivě omyjte a nakrouhejte na co nejtenčí plátky. Česnek a cibuli oloupejte, cibuli nakrájejte na kroužky. Plátky brambor rozložte do zapékací formy nebo menších formiček tak, aby se trochu překrývaly.

Česnek prolisujte do smetany, tu osolte a opepřete a zalijte jí brambory. Nahoru rozložte cibulové kroužky. Vložte do trouby a pečte asi 40 minut dozlatova. Posypte nastrouhaným parmazánem a nechte ho ještě v troubě roztavit. Před podáváním posypte zapečené brambory lístky oregana.

Náš tip: Elegantně zapečené brambory poslouží nejen jako hlavní jídlo, ale také jako příloha.

Bramboračka s lososem

Příprava: 30 minut

4 porce:
* 750 g brambor
* 3 pórky
* malý kousek zázvoru
* 3 lžíce olivového oleje
* 1,5 l zeleninového vývaru
* 1 citron
* 400 g lososa
* 100 ml smetany ke šlehání
* sůl a pepř na dochucení

Dobře omyté brambory rozkrájejte na čtvrtky, propláchnutý pórek na kolečka. Zázvor oloupejte a nastrouhejte. V hrnci rozehřejte polovinu oleje a osmažte na něm brambory a zázvor. Zalijte vývarem a asi 15 minut povařte.

Omytého a osušeného lososa nakrájejte na kousky a zakapejte citronovou šťávou. V pánvi rozehřejte zbylý olej a asi 5 minut na něm smažte pórek. Vyjměte a v pánvi osmažte kousky lososa. Bramboračku rozmixujte na hladký krém, zašlehejte do ní smetanu, prohřejte, dochuťte a podávejte s osmaženým pórkem a lososem.

Náš tip: Polévku nemusíte mixovat. Namísto lososa můžete vyzkoušet také uzenou makrelu.

Fotogalerie

953/077/3-37.jpg 511/078/3-36.jpg 515/078/3-38.jpg 519/078/3-39.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Silné chutě rýže

26.10.2016 | F.O.O.D. | Rubrika: Ingredience

Dnes už i v běžných obchodech narazíte na spoustu druhů rýže a každý se hodí na něco trochu jiného. Vychutnejte si s námi její nezapomenutelné podoby.

Exotické fíky - sladký poklad Středomoří

12.10.2016 | F.O.O.D. | Rubrika: Ingredience

Ve Středomoří je můžete ze stromu ochutnávat již v červnu. Exotické fíky z pozdní, tedy srpnové a zářijové sklizně, jsou ale nejsladší.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Horoskop na další týden: Tygry čeká nabitý týden, Psy úspěch v práci Horoskop na další týden: Tygry čeká nabitý týden, Psy úspěch v práci
Nejkrásnější vánoční stromečky z celého světa: Nalaďte se na sváteční atmosféru! Nejkrásnější vánoční stromečky z celého světa: Nalaďte se na sváteční atmosféru!
Svatby roku 2016: Gregorovi, Marie Rottrová i Aleš Brichta Svatby roku 2016: Gregorovi, Marie Rottrová i Aleš Brichta
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web