Se sluníčkem se vrací i chuť na pestrá, svěží a odlehčená jídla. Nové brambory spolu s bylinkami či rybou jsou synonyma lehkého jídelníčku. Z následující pestré nabídky fouká svěží vítr!
4 porce:
* 700 g nových brambor
* 3 žluté papriky
* 300 g cukety
* 1 lžíce olivového oleje
* 400 ml zeleninového vývaru
* 100 g zakysané smetany
* 100 g černých oliv
* sůl a pepř na dochucení
* brynza k podávání
Pečlivě omyté brambory nakrájejte na menší kousky, stejně jako papriku a cuketu. V kastrolu na rozehřátém oleji nejprve osmažte brambory. Přilijte vývar a brambory asi 20 minut duste, až budou měkké.
Po 10 minutách přidejte papriku a cuketu a na závěr smetanu a olivy. Dochuťte a podávejte s brynzou a pečivem.
Náš tip: Nové brambory stačí jen dobře omýt. Nejlepším zdrojem vlákniny a živin (například vitaminu C a draslíku) uložených v bramborách je totiž slupka!
4 porce:
* 750 g nových brambor
* 2 svazky zeleného chřestu
* 1 svazek jarní cibulky
* 3 lžíce olivového oleje
* 1 svazek estragonu
* sůl a pepř na dochucení
Brambory důkladně omyjte, ale slupku neodstraňujte. Rozpulte je a ve vroucí osolené vodě povařte asi 10 minut. Sceďte a nechte stranou.
Troubu předehřejte na 180 °C. Spodní část chřestu oškrábejte, tužší konce odřízněte. Pak jej šikmo pokrájejte na asi pěticentimetrové kousky. Jarní cibulku pokrájejte na kolečka.
V míse promíchejte předvařené brambory, chřest, cibulku a olej. Dochuťte a přemístěte na plech pokrytý pečicím papírem. Pečte asi 25 minut.
Upečené brambory s chřestem promíchejte s najemno nasekanými výhonky oregana a podávejte buď jako přílohu, nebo jako lehkou večeři.
Náš tip: Spolu s bramborami a chřestem můžete také zapéct na kousky pokrájené kuřecí nebo krůtí maso.
4 porce:
* 700 g brambor
* 1 stroužek česneku
* 2 červené cibule
* 200 g smetany ke šlehání
* 150 g parmazánu
* svazek čerstvého oregana
* sůl a pepř na dochucení
Troubu předehřejte na 180 °C. Brambory pečlivě omyjte a nakrouhejte na co nejtenčí plátky. Česnek a cibuli oloupejte, cibuli nakrájejte na kroužky. Plátky brambor rozložte do zapékací formy nebo menších formiček tak, aby se trochu překrývaly.
Česnek prolisujte do smetany, tu osolte a opepřete a zalijte jí brambory. Nahoru rozložte cibulové kroužky. Vložte do trouby a pečte asi 40 minut dozlatova. Posypte nastrouhaným parmazánem a nechte ho ještě v troubě roztavit. Před podáváním posypte zapečené brambory lístky oregana.
Náš tip: Elegantně zapečené brambory poslouží nejen jako hlavní jídlo, ale také jako příloha.
4 porce:
* 750 g brambor
* 3 pórky
* malý kousek zázvoru
* 3 lžíce olivového oleje
* 1,5 l zeleninového vývaru
* 1 citron
* 400 g lososa
* 100 ml smetany ke šlehání
* sůl a pepř na dochucení
Dobře omyté brambory rozkrájejte na čtvrtky, propláchnutý pórek na kolečka. Zázvor oloupejte a nastrouhejte. V hrnci rozehřejte polovinu oleje a osmažte na něm brambory a zázvor. Zalijte vývarem a asi 15 minut povařte.
Omytého a osušeného lososa nakrájejte na kousky a zakapejte citronovou šťávou. V pánvi rozehřejte zbylý olej a asi 5 minut na něm smažte pórek. Vyjměte a v pánvi osmažte kousky lososa. Bramboračku rozmixujte na hladký krém, zašlehejte do ní smetanu, prohřejte, dochuťte a podávejte s osmaženým pórkem a lososem.
Náš tip: Polévku nemusíte mixovat. Namísto lososa můžete vyzkoušet také uzenou makrelu.