Podzimní slunce

Podzimní slunce

Z chalupářské dekorace se i u nás dýně postupně vypracovala na post lahůdkové, ba módní suroviny. Šťavnatá a vláčná dužnina se rozverně podvoluje nekonečnému množství gastronomických úprav – a stále si ponechává řadu překvapení v rezervě!

Malý průvodce:

• Díky vysokému obsahu vody a nízkému počtu kalorií (20 kcal na 100 g) je dýně – přes svou baculatost – přítelkyní štíhlé linie. Tělu dodává provitamin A, vitaminy skupiny B a odvodňující draslík.

• Celé, nerozkrojené dýně můžete skladovat i několik měsíců, ideálně při teplotě 10°C. Rozkrojená dýně vydrží v oddíle pro zeleninu v chladničce asi týden. Dnes se komerčně pěstuje na 200 odrůd, které poskytují takřka nekonečné gastronomické možnosti.

• Delica a hokkaidó jsou aromatické a chutí trochu připomínají jedlé kaštany. Plody jsou drobnější – tedy v rámci dýňových parametrů.

• Butternut, máslová dýně, je se svou nasládlou chutí ideální do dezertů a zavařenin.

• Špagetová dýně se po uvaření skutečně rozdělí na špagetám podobná vlákna. Hojně je okořeňte nebo podávejte s omáčkami jako těstoviny.

• Dýně muškátová je ideální na plnění, na polévky a do dušených jídel. Také se z ní
dobře vyřezávají halloweenské parafernálie, stejně jako z dýně obří.


Dýňový pohár s mascarpone

Ragú z dýně

Dýňová pizza s rukolou


Tip: Dýňová farma Bykoš (www.pumpkins.cz) je tím správným místem, kde se do okouzlujících plodů zamilujete. Můžete s nimi vařit, ochutnat je, halloweensky je vyřezávat, vaše děti prozkoumají kukuřičné bludiště, seznámí se zvířátky – zkrátka ideální místo na výlet.


Foto: Ulrike Holsten
Text: Jitka Rákosníková
Food styling: Maria Grossmann
Dekor styling: PIO
Produkce: Imme Bohn

Fotogalerie

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky