395/711/2-22_23.jpg

Podzimní slunce

24.10.2012 | Jitka Rákosníková | Gourmet

Z chalupářské dekorace se i u nás dýně postupně vypracovala na post lahůdkové, ba módní suroviny. Šťavnatá a vláčná dužnina se rozverně podvoluje nekonečnému množství gastronomických úprav – a stále si ponechává řadu překvapení v rezervě!

Malý průvodce:

• Díky vysokému obsahu vody a nízkému počtu kalorií (20 kcal na 100 g) je dýně – přes svou baculatost – přítelkyní štíhlé linie. Tělu dodává provitamin A, vitaminy skupiny B a odvodňující draslík.

• Celé, nerozkrojené dýně můžete skladovat i několik měsíců, ideálně při teplotě 10°C. Rozkrojená dýně vydrží v oddíle pro zeleninu v chladničce asi týden. Dnes se komerčně pěstuje na 200 odrůd, které poskytují takřka nekonečné gastronomické možnosti.

• Delica a hokkaidó jsou aromatické a chutí trochu připomínají jedlé kaštany. Plody jsou drobnější – tedy v rámci dýňových parametrů.

• Butternut, máslová dýně, je se svou nasládlou chutí ideální do dezertů a zavařenin.

• Špagetová dýně se po uvaření skutečně rozdělí na špagetám podobná vlákna. Hojně je okořeňte nebo podávejte s omáčkami jako těstoviny.

• Dýně muškátová je ideální na plnění, na polévky a do dušených jídel. Také se z ní
dobře vyřezávají halloweenské parafernálie, stejně jako z dýně obří.


Dýňový pohár s mascarpone

Ragú z dýně

Dýňová pizza s rukolou


Tip: Dýňová farma Bykoš (www.pumpkins.cz) je tím správným místem, kde se do okouzlujících plodů zamilujete. Můžete s nimi vařit, ochutnat je, halloweensky je vyřezávat, vaše děti prozkoumají kukuřičné bludiště, seznámí se zvířátky – zkrátka ideální místo na výlet.


Foto: Ulrike Holsten
Text: Jitka Rákosníková
Food styling: Maria Grossmann
Dekor styling: PIO
Produkce: Imme Bohn

Fotogalerie

396/711/2-22_23.jpg 623/711/2-25.jpg 627/711/2-26.jpg 631/711/2-27.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Dětská narozeninová oslava: 4 party recepty, kterými okouzlíte

22.01.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Gourmet

Jestliže máte ratolesti, přichystejte pro ně a jejich kamarády oslavu, na kterou jen tak nezapomenou. Nechte je, ať vám pomohou se zábavnou přípravou i následným úklidem. Zaručená legrace bude po celou dobu party a děti na ni jen tak nezapomenou.

Food blogerka radí: Kam zajít na dokonalý cheesecake?

21.01.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Sušenkový korpus, krémově tvarohová náplň a navrch čokoláda, ovoce, oříšky nebo třeba karamel. Americký cheesecake se stal oblíbeným i u nás a nabízí ho prakticky každá kavárna. Autorka blogu Sweet World by Barush jich ochutnala hned několik a připravila si pro vás šest tipů na místa, kde cheesecake musíte rozhodně ochutnat.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Nehubnete? Můžete si za to sama! Výmluvy, na které už to neuhrajete Nehubnete? Můžete si za to sama! Výmluvy, na které už to neuhrajete
Dcera Dády a Felixe Slováčka o tom, jak prožívá rozvod svých rodičů! Dcera Dády a Felixe Slováčka o tom, jak prožívá rozvod svých rodičů!
Tento týden v Ulici: Adriana vyhodí Eddieho z Coolny a znovu sáhne po drogách! Tento týden v Ulici: Adriana vyhodí Eddieho z Coolny a znovu sáhne po drogách!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web