395/711/2-22_23.jpg

Podzimní slunce

24.10.2012 | Jitka Rákosníková | Gourmet

Z chalupářské dekorace se i u nás dýně postupně vypracovala na post lahůdkové, ba módní suroviny. Šťavnatá a vláčná dužnina se rozverně podvoluje nekonečnému množství gastronomických úprav – a stále si ponechává řadu překvapení v rezervě!

Malý průvodce:

• Díky vysokému obsahu vody a nízkému počtu kalorií (20 kcal na 100 g) je dýně – přes svou baculatost – přítelkyní štíhlé linie. Tělu dodává provitamin A, vitaminy skupiny B a odvodňující draslík.

• Celé, nerozkrojené dýně můžete skladovat i několik měsíců, ideálně při teplotě 10°C. Rozkrojená dýně vydrží v oddíle pro zeleninu v chladničce asi týden. Dnes se komerčně pěstuje na 200 odrůd, které poskytují takřka nekonečné gastronomické možnosti.

• Delica a hokkaidó jsou aromatické a chutí trochu připomínají jedlé kaštany. Plody jsou drobnější – tedy v rámci dýňových parametrů.

• Butternut, máslová dýně, je se svou nasládlou chutí ideální do dezertů a zavařenin.

• Špagetová dýně se po uvaření skutečně rozdělí na špagetám podobná vlákna. Hojně je okořeňte nebo podávejte s omáčkami jako těstoviny.

• Dýně muškátová je ideální na plnění, na polévky a do dušených jídel. Také se z ní
dobře vyřezávají halloweenské parafernálie, stejně jako z dýně obří.


Dýňový pohár s mascarpone

Ragú z dýně

Dýňová pizza s rukolou


Tip: Dýňová farma Bykoš (www.pumpkins.cz) je tím správným místem, kde se do okouzlujících plodů zamilujete. Můžete s nimi vařit, ochutnat je, halloweensky je vyřezávat, vaše děti prozkoumají kukuřičné bludiště, seznámí se zvířátky – zkrátka ideální místo na výlet.


Foto: Ulrike Holsten
Text: Jitka Rákosníková
Food styling: Maria Grossmann
Dekor styling: PIO
Produkce: Imme Bohn

Fotogalerie

396/711/2-22_23.jpg 623/711/2-25.jpg 627/711/2-26.jpg 631/711/2-27.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Chřestová sezóna: 7 lahodných jídel z chřestu, které musíte vyzkoušet

24.04.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Začala chřestová sezona! Co si z chřestu můžete připravit? Téměř cokoli, polévku a nebo i koláč.

Milujete sedmikrásky? Přidejte je do těchto pokrmů!

24.04.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Na jaře začíná všechno kvést a ožívat. Pokud si chcete také oživit jídlo něčím netradičním, květy ze sedmikrásky jsou to pravé. Nejenže krásně ozdobí jídlo, ale jsou i jako prevence proti různým nemocem.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Potraviny, které spalují kalorie! Můžete jíst a zároveň hubnout? Potraviny, které spalují kalorie! Můžete jíst a zároveň hubnout?
Emma Watson prožívá noční můru, je totálně pod kontrolou Toma Hankse Emma Watson prožívá noční můru, je totálně pod kontrolou Toma Hankse
Jsi příšera! Šikanovali blogerku za to, že ve videu ukázala akné Jsi příšera! Šikanovali blogerku za to, že ve videu ukázala akné
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web