078/979/chaloupka_b.jpg

Perníková chaloupka

01.02.2010 | Receptář Dr. Oetker | Gourmet

Zasněžená chaloupka z perníku ozdobí vánoční stůl a potěší děti i dospělé. Jednotlivé části chaloupky je dobré upéci několik dní předem. Musí dobře vychladnout, jinak by byly příliš měkké a chaloupka by se mohla rychle zbořit. Zdobení závisí na vaší zručnosti a fantazii, zapojte i děti. Pokud chaloupku nesníte a zabalíte do celofánu, může vám jako dekorace sloužit několik let. Zkuste si ji s námi upéci.

Těsto:

300 g tekutého medu
75 g krupicového cukru
2 balíčky vanilkového cukru
1 vejce
50 g změklého másla
4 lžíce vody
600 g hladké mouky
30 g kakaa
1 balíček kypřícího prášku do perníku
smetana ke šlehání

Na ozdobení:

200 g prosátého moučkového cukru
1 práškový cukr s vanilkovou příchutí
bílky
ořechy, sladkosti

Na těsto vymícháme med, cukr, vanilkový cukr, vejce, máslo a vodu. Mouku smícháme s kakaem a kypřícím práškem do pečiva, přidáme do medové směsi a na pomoučeném vále uhněteme. Těsto dáme do chladu odpočinout.

Podle náčrtů si vytvoříme papírové šablony ve skutečné velikosti. Z těsta vyválíme 5 mm silný plát. Přiložíme šablony a podle nich vykrojíme jednotlivé díly. Dáme péci. Ze zbylého těsta vyválíme plát jako podložku pod chaloupku dle vlastní fantazie si připravíme doplňky – okenice, stromečky... Vše dáme péci do předehřáté trouby asi na 15 minut. Elektická trouba 200 °C, horkovzdušná 180 °C, plyn stupeň 3-4.
Upečené části vyndáme z trouby a ještě do teplého těsta vykrojíme otvory pro okna a dveře. Necháme vychladnout nejlépe přes noc. Můžeme je upéci několik dní před slepením chaloupky.

Z cukru, bílků a citronové šťávy umícháme hustou polevu, kterou potřeme okraje bočních a čelních stran a chaloupku sestavíme. Když jsou všechny části pevně slepené, zbytek polevy, ořechy a sladkosti použijeme na dozdobení chaloupky dle fantazie. Nakonec vše posypeme práškovým cukrem s vanilkovou příchutí.

Převzato z Receptáře Dr. Oetker.

Fotogalerie

079/979/chaloupka_b.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Dorty jako z cukrárny, které zvládnete: Sacher, medovník i cheesecake

26.04.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Dorty a sladké potěší každého v rodině nebo vám zpříjemní odpoledne společně s hrnkem kávy či čaje. Zkuste upéct klasiky, co znáte, aniž byste pro ně museli do cukrárny.

Chřestová sezóna: 7 lahodných jídel z chřestu, které musíte vyzkoušet

24.04.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Začala chřestová sezona! Co si z chřestu můžete připravit? Téměř cokoli, polévku a nebo i koláč.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Klape vám to ve vztahu? Poznáte to podle toho, jak spíte! Klape vám to ve vztahu? Poznáte to podle toho, jak spíte!
Pozor, demence hrozí i vám! Těchto pět triků vám pomůže se jí vyhnout Pozor, demence hrozí i vám! Těchto pět triků vám pomůže se jí vyhnout
Čtenářka Martina: Můj přítel se zabil kvůli hazardu! Čtenářka Martina: Můj přítel se zabil kvůli hazardu!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web