Perníková chaloupka

Perníková chaloupka

Zasněžená chaloupka z perníku ozdobí vánoční stůl a potěší děti i dospělé. Jednotlivé části chaloupky je dobré upéci několik dní předem. Musí dobře vychladnout, jinak by byly příliš měkké a chaloupka by se mohla rychle zbořit. Zdobení závisí na vaší zručnosti a fantazii, zapojte i děti. Pokud chaloupku nesníte a zabalíte do celofánu, může vám jako dekorace sloužit několik let. Zkuste si ji s námi upéci.

Těsto:

300 g tekutého medu
75 g krupicového cukru
2 balíčky vanilkového cukru
1 vejce
50 g změklého másla
4 lžíce vody
600 g hladké mouky
30 g kakaa
1 balíček kypřícího prášku do perníku
smetana ke šlehání

Na ozdobení:

200 g prosátého moučkového cukru
1 práškový cukr s vanilkovou příchutí
bílky
ořechy, sladkosti

Na těsto vymícháme med, cukr, vanilkový cukr, vejce, máslo a vodu. Mouku smícháme s kakaem a kypřícím práškem do pečiva, přidáme do medové směsi a na pomoučeném vále uhněteme. Těsto dáme do chladu odpočinout.

Podle náčrtů si vytvoříme papírové šablony ve skutečné velikosti. Z těsta vyválíme 5 mm silný plát. Přiložíme šablony a podle nich vykrojíme jednotlivé díly. Dáme péci. Ze zbylého těsta vyválíme plát jako podložku pod chaloupku dle vlastní fantazie si připravíme doplňky – okenice, stromečky… Vše dáme péci do předehřáté trouby asi na 15 minut. Elektická trouba 200 °C, horkovzdušná 180 °C, plyn stupeň 3-4.
Upečené části vyndáme z trouby a ještě do teplého těsta vykrojíme otvory pro okna a dveře. Necháme vychladnout nejlépe přes noc. Můžeme je upéci několik dní před slepením chaloupky.

Z cukru, bílků a citronové šťávy umícháme hustou polevu, kterou potřeme okraje bočních a čelních stran a chaloupku sestavíme. Když jsou všechny části pevně slepené, zbytek polevy, ořechy a sladkosti použijeme na dozdobení chaloupky dle fantazie. Nakonec vše posypeme práškovým cukrem s vanilkovou příchutí.

Převzato z Receptáře Dr. Oetker.

Další články z rubriky