078/979/chaloupka_b.jpg

Perníková chaloupka

01.02.2010 | Receptář Dr. Oetker | Gourmet

Zasněžená chaloupka z perníku ozdobí vánoční stůl a potěší děti i dospělé. Jednotlivé části chaloupky je dobré upéci několik dní předem. Musí dobře vychladnout, jinak by byly příliš měkké a chaloupka by se mohla rychle zbořit. Zdobení závisí na vaší zručnosti a fantazii, zapojte i děti. Pokud chaloupku nesníte a zabalíte do celofánu, může vám jako dekorace sloužit několik let. Zkuste si ji s námi upéci.

Těsto:

300 g tekutého medu
75 g krupicového cukru
2 balíčky vanilkového cukru
1 vejce
50 g změklého másla
4 lžíce vody
600 g hladké mouky
30 g kakaa
1 balíček kypřícího prášku do perníku
smetana ke šlehání

Na ozdobení:

200 g prosátého moučkového cukru
1 práškový cukr s vanilkovou příchutí
bílky
ořechy, sladkosti

Na těsto vymícháme med, cukr, vanilkový cukr, vejce, máslo a vodu. Mouku smícháme s kakaem a kypřícím práškem do pečiva, přidáme do medové směsi a na pomoučeném vále uhněteme. Těsto dáme do chladu odpočinout.

Podle náčrtů si vytvoříme papírové šablony ve skutečné velikosti. Z těsta vyválíme 5 mm silný plát. Přiložíme šablony a podle nich vykrojíme jednotlivé díly. Dáme péci. Ze zbylého těsta vyválíme plát jako podložku pod chaloupku dle vlastní fantazie si připravíme doplňky – okenice, stromečky... Vše dáme péci do předehřáté trouby asi na 15 minut. Elektická trouba 200 °C, horkovzdušná 180 °C, plyn stupeň 3-4.
Upečené části vyndáme z trouby a ještě do teplého těsta vykrojíme otvory pro okna a dveře. Necháme vychladnout nejlépe přes noc. Můžeme je upéci několik dní před slepením chaloupky.

Z cukru, bílků a citronové šťávy umícháme hustou polevu, kterou potřeme okraje bočních a čelních stran a chaloupku sestavíme. Když jsou všechny části pevně slepené, zbytek polevy, ořechy a sladkosti použijeme na dozdobení chaloupky dle fantazie. Nakonec vše posypeme práškovým cukrem s vanilkovou příchutí.

Převzato z Receptáře Dr. Oetker.

Fotogalerie

079/979/chaloupka_b.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Co dominuje na vánočním stole ve Francii?

08.12.2016 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Francouzi na svém vánočním stole milují pečenou krůtu nebo krocana s nádivkou, nejčastěji kaštanovou. Kaštany a pečené maso jsou jejich tradiční pokrmy na vánočím stole. Jako dezert volí vánoční poleno neboli piškotovou roládou s máslovým krémem, která je nazdobená tak, že vypadá jako větve.

Španělé o Vánocích milují ryby, šunku a sýry

08.12.2016 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Španělé jsou známí tím, že na jejich stole najdeme několik druhů pokrmů. Ani o Vánocích nedělají výjimky, kdy jejich stůl zdobí různé druhy tapas se sýry, zeleninou a uzeninami. Hlavní chod se skládá z malých úhořů, královských krevet nebo pečené ryby s chřestem.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

10 dárků, které ženy za žádnou cenu nechtějí najít pod stromečkem 10 dárků, které ženy za žádnou cenu nechtějí najít pod stromečkem
VIDEO: Získejte uhrančivý pohled jako Karolína Mališová VIDEO: Získejte uhrančivý pohled jako Karolína Mališová
Revoluce ve vyhledávání nemovitostí v České republice Revoluce ve vyhledávání nemovitostí v České republice
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web