Téměř bezpečně se ví, že na první variaci cheesecake si pochutnávali řečtí atleti během olympijských her v roce 776 před Kristem.
Přípravu koláče zvaného placenta, velmi podobnou dnešní přípravě, překvapivě popsal římský spisovatel, politik, voják a řečník Marcus Porcius Cato, nám známý spíš sarkastickým výrokem: „Ostatně soudím, že Kartágo musí být zničeno.“
Napříč Evropou pak způsob přípravy tvarohového koláče rozšířili Římané. O mnoho století později ho přivezli přistěhovalci do Ameriky, kde zdomácněl a recepty na jeho přípravu dosáhly snad nejširšího záběru. Pro všechny Američany narozené v New Yorku jsou největšími, nejlepšími a nejznalejšími výrobci cheesecake právě Newyorčané.
Okolo roku 1900 byl lehký koláč natolik populární, že téměř každý restaurant pekl svou vlastní rafinovanou verzi, a to s náplní cream cheese. Arnold Reuben junior, majitel legendárního Turf Restaurantu na 49 Avenue de Broadway, dokonce prohlašuje, že jeho rodina vlastní první recept na této bázi.
Vynález cream cheese je ale přisuzovaný Williamu Lawrence Chesterovi a objevuje se už roku 1872. Francouzi tvrdí, že při přípravě jakéhosi dvojníka původně normadského sýra z kravského mléka Neufchâtel mu vyšel nevyzrálý sýr s ještě bohatší a krémovější texturou, zkrátka cream cheese. William Lawrence ho pod hlavičkou své firmy Empire Cheese Company prodával jednoduše zabalený ve fólii a pojmenoval jej po městě Filadelfie kvůli jeho image – symbolu čistoty a jídel nejvyšší kvality. Roku 1880 získává sýr ochrannou známku Philadelphia Brand Cream Cheese. Roku 1903 tuto značku koupila Phoenix Cheese Company. O devět let později začína James L. Kraft tento sýr pasterizovat, což umožní jeho distribuci do celého světa. Firma Kraft Foods roku 1928 fúzuje Phoenix Cheese Company. Okamžite začíná zvyšovat produkci sýra a prodává jej dodnes. V Evropě se pak první továrna na výrobu tohoto sýra Philadelphia otevírá roku 1962. Sýr philadelphia je neodmyslitelnou surovinou pro přípravu tohoto typického amerického dezertu.
Cheesecake můžete připravovat pečený, „polopečený“ do trouby jde jen korpus) či nepečený. Vždy je však skutečně lahodný, jak se můžete sami přesvědčit při přípravě jakéhokoli z našich receptů.
KNOW HOW
Krémový sýr nechte před přípravou koláče dojít pokojové teploty. Předtím, než do něj přidáte ostatní suroviny, je dobré ho důkladně promíchat. Poté, co do něj přidáte vejce, promíchávejte jej v mixéru pouze několika krátkými prošlehy, abyste do něj vešlehali co nejméně vzduchu.
Při pečení cheesecake zásadně neotevírejte dvířka trouby, protože koláč by se mohl propadnout. Neprovádějte ani obvyklý test špejlí. Dezert má v troubě konzistenci pudinku, správnou pevnost získá až vychlazením. Cheesecake není vhodný do mrazničky.