5 důvodů, proč jíst červenou řepu

5 důvodů, proč jíst červenou řepu

Červená řepa je levná a už dávno se nepodává jen ve sterilované podobě, jak ji známe ze školní jídelny. Navíc má spoustu zdravotních výhod a pozitivních účinků, a právě proto je dobré ji zařadit do svého jídelníčku.

1. Jíst ji můžete syrovou, nakládanou i vařenou

A vždy může chutnat skvěle! Pozor dejte na ruce, jelikož hodně barví a z oblečení ji budete jen těžko dostávat. Pokud se rozhodnete dopřát si řepu v syrovém stavu, doporučujeme vzít do ruky struhadlo - tepelně neupravená řepa je dost tvrdá. Hodí se ale jako přísada do čerstvé šťávy, ideálně společně s jablkem.

2. Snižuje riziko onemocnění

Podporuje tvorbu krvinek, detoxikuje, je prevencí proti rakovině a čistí nejenom krev, ale i naše tělo od nežádoucích látek. Zní vám řepa jako všelék? Díky vysokému obsahu vitamínů posiluje imunitu a chrání před onemocněním. Zařaďte ji do jídelníčku alespoň jednou týdně a uvidíte, že se budete cítit lépe.

3. Zrychluje metabolismus a pomáhá rychleji spalovat

Bojujete s nadváhou nebo do sebe jen nemůžete dostat doporučenou dávku vlákniny? Červená řepa pomáhá hubnout, zrychluje metabolismus, má nízký obsah kalorií a čistí krev. Pustíte-li se do redukce váhy, doporučujeme vypít nalačno alespoň 100 ml šťávy z červené řepy. Skvěle vás nakopne!

4. Je jednou z nejlevnějších surovin!

Nejenom zdravotní účinky a využití v kuchyni, ale i cena hraje velkou roli ve výběru potravin. Červená řepa se řadí mezi nejlevnější suroviny a pokud neplánujete zavařovat, stačí vám obvykle jedna až dvě bulvy.

5. Naslano i nasladko

Do koláčů, jako příloha k masu i jako přírodní barvivo. Červená řepa má mnohem více využití, než si myslíte. Chuťově má výraznou zemitou chuť, ale jakmile ji rozmixujete a přidáte jako jednu z ingrediencí do sladkého těsta, rychle se ztratí a koláče jsou pak dokonale vláčné.

Fotogalerie

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky