336/676/4-istock_488853933.jpg

5 důvodů, proč jíst červenou řepu

13.03.2017 | Redakce | Gourmet

Červená řepa je levná a už dávno se nepodává jen ve sterilované podobě, jak ji známe ze školní jídelny. Navíc má spoustu zdravotních výhod a pozitivních účinků, a právě proto je dobré ji zařadit do svého jídelníčku.

1. Jíst ji můžete syrovou, nakládanou i vařenou

A vždy může chutnat skvěle! Pozor dejte na ruce, jelikož hodně barví a z oblečení ji budete jen těžko dostávat. Pokud se rozhodnete dopřát si řepu v syrovém stavu, doporučujeme vzít do ruky struhadlo - tepelně neupravená řepa je dost tvrdá. Hodí se ale jako přísada do čerstvé šťávy, ideálně společně s jablkem.

2. Snižuje riziko onemocnění

Podporuje tvorbu krvinek, detoxikuje, je prevencí proti rakovině a čistí nejenom krev, ale i naše tělo od nežádoucích látek. Zní vám řepa jako všelék? Díky vysokému obsahu vitamínů posiluje imunitu a chrání před onemocněním. Zařaďte ji do jídelníčku alespoň jednou týdně a uvidíte, že se budete cítit lépe.

3. Zrychluje metabolismus a pomáhá rychleji spalovat

Bojujete s nadváhou nebo do sebe jen nemůžete dostat doporučenou dávku vlákniny? Červená řepa pomáhá hubnout, zrychluje metabolismus, má nízký obsah kalorií a čistí krev. Pustíte-li se do redukce váhy, doporučujeme vypít nalačno alespoň 100 ml šťávy z červené řepy. Skvěle vás nakopne!

4. Je jednou z nejlevnějších surovin!

Nejenom zdravotní účinky a využití v kuchyni, ale i cena hraje velkou roli ve výběru potravin. Červená řepa se řadí mezi nejlevnější suroviny a pokud neplánujete zavařovat, stačí vám obvykle jedna až dvě bulvy.

5. Naslano i nasladko

Do koláčů, jako příloha k masu i jako přírodní barvivo. Červená řepa má mnohem více využití, než si myslíte. Chuťově má výraznou zemitou chuť, ale jakmile ji rozmixujete a přidáte jako jednu z ingrediencí do sladkého těsta, rychle se ztratí a koláče jsou pak dokonale vláčné.

Fotogalerie

325/676/4-istock_175381071.jpg 329/676/4-istock_528766931.jpg 333/676/4-istock_462363827.jpg 337/676/4-istock_488853933.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

6 tipů, jak připravit originální Pho

25.03.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Oblíbený vietnamský vývar s plochými rýžovými nudlemi, které mají stejný název jako polévka. Takže pokud uvidíte další alternativy vietnamských polévek, jejichž název obsahuje Pho, znamená to, že se můžete těšit na tyto rýžové nudle. Vietnamská kuchyně září krásnou zelenou barvou díky koriandru a jiným bylinkám, které k ní neodmyslitelně patří.

Moučník pro začátečníky: Závin z listového i kynutého těsta

23.03.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Nenahraditelný štrúdl neboli závin může mít mnoho podob. Naše nejoblíbenější je sladká klasika s jablky a moučkovým cukrem, který se lepí na prsty, ale neméně skvělá je i zdravější varianta ze špaldové mouky.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

8 božských snídaní: Sýrové špízy, tousty se skořicí nebo lívance s medem 8 božských snídaní: Sýrové špízy, tousty se skořicí nebo lívance s medem
12 pravidel, jak si objednat z vesmíru přání, aby se splnilo! 12 pravidel, jak si objednat z vesmíru přání, aby se splnilo!
Po jakých jídlech je Kate tak štíhlá? Krevety, popcorn nebo pálivé kari! Po jakých jídlech je Kate tak štíhlá? Krevety, popcorn nebo pálivé kari!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web