336/676/4-istock_488853933.jpg

5 důvodů, proč jíst červenou řepu

13.03.2017 | Redakce | Gourmet

Červená řepa je levná a už dávno se nepodává jen ve sterilované podobě, jak ji známe ze školní jídelny. Navíc má spoustu zdravotních výhod a pozitivních účinků, a právě proto je dobré ji zařadit do svého jídelníčku.

1. Jíst ji můžete syrovou, nakládanou i vařenou

A vždy může chutnat skvěle! Pozor dejte na ruce, jelikož hodně barví a z oblečení ji budete jen těžko dostávat. Pokud se rozhodnete dopřát si řepu v syrovém stavu, doporučujeme vzít do ruky struhadlo - tepelně neupravená řepa je dost tvrdá. Hodí se ale jako přísada do čerstvé šťávy, ideálně společně s jablkem.

2. Snižuje riziko onemocnění

Podporuje tvorbu krvinek, detoxikuje, je prevencí proti rakovině a čistí nejenom krev, ale i naše tělo od nežádoucích látek. Zní vám řepa jako všelék? Díky vysokému obsahu vitamínů posiluje imunitu a chrání před onemocněním. Zařaďte ji do jídelníčku alespoň jednou týdně a uvidíte, že se budete cítit lépe.

3. Zrychluje metabolismus a pomáhá rychleji spalovat

Bojujete s nadváhou nebo do sebe jen nemůžete dostat doporučenou dávku vlákniny? Červená řepa pomáhá hubnout, zrychluje metabolismus, má nízký obsah kalorií a čistí krev. Pustíte-li se do redukce váhy, doporučujeme vypít nalačno alespoň 100 ml šťávy z červené řepy. Skvěle vás nakopne!

4. Je jednou z nejlevnějších surovin!

Nejenom zdravotní účinky a využití v kuchyni, ale i cena hraje velkou roli ve výběru potravin. Červená řepa se řadí mezi nejlevnější suroviny a pokud neplánujete zavařovat, stačí vám obvykle jedna až dvě bulvy.

5. Naslano i nasladko

Do koláčů, jako příloha k masu i jako přírodní barvivo. Červená řepa má mnohem více využití, než si myslíte. Chuťově má výraznou zemitou chuť, ale jakmile ji rozmixujete a přidáte jako jednu z ingrediencí do sladkého těsta, rychle se ztratí a koláče jsou pak dokonale vláčné.

Fotogalerie

325/676/4-istock_175381071.jpg 329/676/4-istock_528766931.jpg 333/676/4-istock_462363827.jpg 337/676/4-istock_488853933.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Chřestová sezóna: 7 lahodných jídel z chřestu, které musíte vyzkoušet

24.04.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Začala chřestová sezona! Co si z chřestu můžete připravit? Téměř cokoli, polévku a nebo i koláč.

Milujete sedmikrásky? Přidejte je do těchto pokrmů!

24.04.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Na jaře začíná všechno kvést a ožívat. Pokud si chcete také oživit jídlo něčím netradičním, květy ze sedmikrásky jsou to pravé. Nejenže krásně ozdobí jídlo, ale jsou i jako prevence proti různým nemocem.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Nečekejte, až vás klepne! Jaké jsou příznaky mrtvice a kdy zavolat záchranku? Nečekejte, až vás klepne! Jaké jsou příznaky mrtvice a kdy zavolat záchranku?
Tři kamarádky shodily za čtyři měsíce přes čtyřicet kilo! Jak se jim to povedlo? Tři kamarádky shodily za čtyři měsíce přes čtyřicet kilo! Jak se jim to povedlo?
Víte, jak si správně vybrat hořčík? Ne každý je stejně účinný! Víte, jak si správně vybrat hořčík? Ne každý je stejně účinný!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web