• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Ovesné vločky

Ovesné vločky

Redakce
| 5. 10. 2010
Gourmet
Ovesné vločky

V české kuchyni jsou ovesné vločky neprávem opomíjeny, a přitom jsou vysoce hodnotnou potravinou pro svůj obsah bílkovin a množství tuků. Také minerální látky a především vitamín B vyhovují zdravé výživě a udržují dobrou kondici. Přitom jsou ovesné vločky lehce stravitelné...

Ovesné vločky se vyrábějí se loupáním ovsa z napařovaných obilek. Obsahují průměrně 66,5 % sacharidů, 14,4 % bílkovin a 6,8 % tuku. Právě kvůli vysokému obsahu tuku se nedají dlouho skladovat, aby nežlukly.

Oves je ze všech obilnin nejmladší.Starověké kulturní národy jej neznaly. V době broznové se na polích vyskytoval více méně jako plevel. Teprve v raném středověku jeho přednosti objevili Slované, od nichž jejich zkušenosti převzali Germáni a Keltové. Dnes se ve střední Evropě pěstuje až 50 duhů ovsa. Ovesné vločky zůstaly doposud denní stravou například ve skandinávských zemích a ve Švýcarsku.

Ovesné vločky se nevyznačují žádnou charakteristickou příchutí, a proto se velmi dobře hodí k přípravě jídel slaných i sladkých. Použijeme je všude tam, kde chceme upravit jednoduchý, dobrý, výživný a lehce stravitelný pokrm. Nejčastěji jsou používány jako zavářka do polévek, ale vynikající jsou pro přípravu nejrůznějších kaší, nádivek, karbanátků, sekaných (kam je přidáváme místo máčených žemlí), svítků, obalujeme v nich pokrmy určené ke smažení namísto ve strouhance, opražené vločky používáme k sypání pokrmů místo sýra. Také je přidáváme do různých zeleninových pokrmů, jednak tím pokrm nastavíme, jednak lépe drží pohromadě - nerozpadá se. Stejně tak lze ovesné vločky využít k přípravě sladkých moučníků, sušenek, koláčků, lívanců, sypeme jimi také povrch pečiva. Jemně mleté vločky nahradí i mouku. Z pražených vloček jsou nejlepší oříškové zákusky. Jsou součástí různých přesnídávkových směsí müsli, chutnají zasyrova jako vložka do jogurtů atd.

Příprava ovesných vloček:

Vločky se mají před vařením asi půl hodiny máčet, abychom zkrátili dobu vaření. Máčíme je do vody, které dáme tolik, kolik mohou vločky do sebe pojmout. Vaříme je 20-40 minut. Vločky, které zaváříme na kaši, přebereme a záváříme buď do slané vody, zeleninového či masového vývaru, nebo do mléka či slabě osolené vody. Upražíme-li vločky na sucho na pánvi s několika pokrájenými ořechy nebo burskými oříšky, máme výborné sypání na vařené moučníky. Nejlepší náhradou oříšků do pečiva a sladkých zákusků jsou ovesné vločky opražené na pánvi se lžící cukrové krupice. Všechny polévky můžeme místo jíškou zahustit ovesnými vločkami. Na osobu počítáme 1 lžíci. Výborné jsou například vločky nevařené, namočené přes noc do asi 6 lžic vody. Před podáváním do nabotnalé hmoty přistrouháme jablko nebo přidáme jahodový džem, zředíme trochou mléka, osladíme podle chuti medem nebo cukrem, můžeme přidat i trochu citronové šťávy.

Další články z rubriky

Doporučujeme

40 minut
Španělská bramborová polévka

Španělská bramborová polévka

35 minut
Klasická zelňačka

Klasická zelňačka

40 minut
Švédské masové kuličky

Švédské masové kuličky

Poslední sledované recepty

34
Houbové flíčky / houbofleky
Houbové flíčky /…
19
Hovězí  vývar s nudlemi
Hovězí vývar s nudlemi
18
Houbové ragú s nudlemi
Houbové ragú s nudlemi
17
Bulgurový salát s tofu
Bulgurový salát s tofu
15
Holandské řízky s nivou
Holandské řízky s nivou

Zajímavé články

Domácí vanilkový extrakt provoní bábovku i cukroví: Připravíte ho ve 3 krocích
Domácí vanilkový extrakt provoní bábovku i…
Kysané zelí do sklenic: Jak si ho doma vyrobit za zlomek ceny!
Kysané zelí do sklenic: Jak si ho doma vyrobit za…
Flammkuchen: Skvělý a jednoduchý alsaský slaný koláč, který je ideální k večeři i na večírek
Flammkuchen: Skvělý a jednoduchý alsaský slaný…
Znáte hokkaidó? Tahle dýně je skvělá naslano i nasladko. A má jednu velkou výhodu!
Znáte hokkaidó? Tahle dýně je skvělá naslano i…
Jak uskladnit jablka? Tipy a rady, díky kterým vám vydrží až do jara
Jak uskladnit jablka? Tipy a rady, díky kterým…
AHA.cz Neštěstí herečky Arichtevy: Hledá pomoc po ztrátě miminka!

Neštěstí herečky Arichtevy: Hledá pomoc po ztrátě miminka!

Mimibazar Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Dáma.cz Cajdrnožka, škeble, koštěkotka: Jak žily lehké ženy za první republiky

Cajdrnožka, škeble, koštěkotka: Jak žily lehké ženy za první republiky

Blesk pro ženy 12 karmických ženských jmen: Která si nesou těžký osud a která otevírají cestu ke štěstí?

12 karmických ženských jmen: Která si nesou těžký osud a která otevírají cestu ke štěstí?

Ženy.cz Mladí lidé a práce: Je dnešní generace líná, nebo jen nechce vyhořet?

Mladí lidé a práce: Je dnešní generace líná, nebo jen nechce vyhořet?

Blesk.cz Svatý Václav slavil čtvrtstoletí: Slováček přišel na svíčkovou! A Dejdar jako „výčepák“

Svatý Václav slavil čtvrtstoletí: Slováček přišel na svíčkovou! A Dejdar jako „výčepák“

SportRevue.cz FOTO: Krásná tenistka Anna Kurnikovová. Tak se měnila v průběhu času

FOTO: Krásná tenistka Anna Kurnikovová. Tak se měnila v průběhu času

Maminka.cz GALERIE: Mamince se narodila čtyřčata, z nichž dcery jsou jedna jednovaječná dvojčata a synové druhá!

GALERIE: Mamince se narodila čtyřčata, z nichž dcery jsou jedna jednovaječná dvojčata a synové druhá!

Blesk Horoskopy 12 karmických ženských jmen: Která si nesou těžký osud a která otevírají cestu ke štěstí?

12 karmických ženských jmen: Která si nesou těžký osud a která otevírají cestu ke štěstí?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Ovesné vločky
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact