Vepřové maso snese široké spektrum úprav. Maso je velmi tučné a díky tomu se tolik nevysušuje. Vepřové se s oblibou využívá do guláše, na nudličky do omáček i jako plátky. Podle typu pokrmu tedy také volíme část masa.
Mezi nejlepší části vepřového masa patří kýta, pečínka a panenská svíčková. Kýta je libová část masa skvělá na plátky, rolády i špízy. Pečeně, někdy pod názvem kotleta, je dobrá zejména na minutkové pokrmy. Panenka je tím nejlepším kouskem masa, který na praseti můžete dostat. Dělají se z něj často medailonky.
Další kategorií jsou plecko, krkovička a bůček. Plec je méně tučná a většinou se mele nebo dusí. Krkovička je naopak prorostlá tukem a oblíbená je třeba na grilování. Bok, tedy bůček je velmi tučný a spíše se peče. Mezi další používané části patří kolínka, nožičky nebo hlava.
Na oleji necháme zesklovatět cibuli, pak přidáme orestovat ze všech stran kostky, nudličky nebo plátky osoleného masa, výpek zaprášíme kari kořením,... více o Dušené maso s dýní
1. Vepřovou panenku rozkrojte na velký plát, naklepejte, osolte, opepřete a nechte 20 minut v chladu. 2. Pak maso potřete pestem a posypejte sýrem.... více o Roláda z panenky s bazalkovým pestem
Plátky masa ze stran nakrojíme, jemně naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme rozetřeným česnekem, ochutíme kořením a vložíme do pečícího sáčku na... více o Pivní krkovička z pečícího sáčku
Koleno očistíme, dáme do většího hrnce s vařící vodou, přidáme očištěnou zeleninu a koření, osolíme. Vaříme asi jednu hodinu. Česnek utřeme solí a... více o Medové koleno na pivě
Náplň: na malém množství oleje (sádla) osmažíme dozlatova pokrájenou cibuli, pak přidáme pokrájené uzené nebo pečené maso, osolíme a opepříme, necháme... více o Bramborové knedlíky plněné cibulovo-masovou směsí
Plátky krkovičky po stranách nakrojíme, aby se nám nekroutily. Naklepeme, osolíme, opepříme a zlehka potřeme hořčicí. Cibuli necháme na trošce tuku... více o Gulášová krkovička
Maso pokrájíme na kostky, osolíme, opepříme a dáme do vymaštěného pekáče společně s pokrájenými párky, slaninou, šunkou, cibulí a česnekem. Posypeme... více o Uzenářské vepřové
Maso nakrájíme na plátky nebo kostky, naklepeme, osolíme, okořeníme pepřem, kmínem, majoránkou, česnekem a dáme na dno vymazaného pekáče. Na maso dáme... více o Houbová staročeská pečínka s bramborem
Maso naklepeme, osolíme a opepříme. Na oleji osmažíme z obou stran dozlatova a položíme do vymazané zapékací mísy. Výpek zalijeme vodou (smetanou) a... více o Maso zapékané s cuketou a nivou
Koření na klobásy je nutné zakoupit ve specializované prodejně (např. Masoprofit). Dále maso umeleme nahrubo (prům. otvorů cca 1 cm). Do masa nasypeme... více o Piskořovská čabajka
Maso pokrájíme na plátky, nudličky nebo kostky, které osolíme, jemně opepříme a na rozpáleném oleji zprudka smažíme dozlatova za občasného promíchání.... více o Maso s paprikovou omáčkou
Brambory jemně nastrouháme a přebytečnou vodu slijeme. Přidáme vejce, osolíme, opepříme, dochutíme majoránkou a strouhaným česnekem, zahustíme dle... více o Bramboráky s prejtem a zelím
Mleté maso osolíme, opepříme, přidáme vejce, ochutíme sladkou a pálivou paprikou (po jedné lžičce), nastrouhaným česnekem, kmínem a drobně pokrájenou... více o Bůčková roláda se špekem
Maso pokrájíme na kostičky, žampiony na čtvrtky a ostatní zeleninu na větší kostky, plátky, kolečka... Vše dáme do mísy, zasypeme grilovacím kořením a... více o Maso v zelenině z pečícího sáčku
Maso nakrájíme na plátky, které ze stran nakrojíme, aby se nám nekroutily. Naklepeme, osolíme a opepříme. Na olej dáme osmažit jemně pokrájený špek a... více o Vepřové na česneku
Množství záleží na počtu strávníků. Maso pokrájíme na kostky, dýni na plátky asi půl centimetru silné, které pak pokrájíme na přibližně stejně velké... více o Dýňové kari špízy
Maso pokrájíme na kousky, pórek na kolečka, papriku na proužky. Vše zasypeme kořením, zakápneme asi pěti lžícemi oleje a jemně osolíme. Vše dobře... více o Masové kostky s paprikou a pórkem
Maso pokrájíme na nudličky, kedlubny na slabší hranolky, zasypeme kořením, zakápneme asi třemi lžícemi oleje a jemně osolíme. Dáme do chladna proležet... více o Masové nudličky s kedlubnou
Větší očištěné řízky osušíme, ostrým nožem v nich prořízneme kapsu a maso naklepeme. Kapsy v mase rozevřeme, vytřeme grilovacím kořením, vložíme do... více o Plněné vepřové řízky
Vepřovou panenku nakrájet na medailonky a naklepat. Marináda: Vejce rozklepněte a dejte do mísy. Přidejte sůl, Worchestrovku a hořčici. Zamíchejte.... více o Medailonky po rošťácku
Asi 1 kg vepřového boku vykostěte a zakrojte do pravidelného obdélníku tak, aby byl všude stejně vysoký. Křížem nakrojte kůži, ze všech stran dobře... více o Grilovaný vepřový bůček z přeštických vepřů na celerovém salátu
Na dno pekáčku dáme pokrájenou cibuli na kostičky a česnek na plátky. Maso očistíme, pokrájíme na větší kusy, nasolíme a dáme do pekáčku. Přidáme... více o Kuřecí s vepřovým pečené na žampionech
Rajčata pokrájíme na čtvrtky, papriky na proužky, cibuli na kolečka a vše dáme do pekáčku s trochou oleje do předehřáté trouby. Až se nám zelenina... více o Řízky naruby - na zelenině (leču)
V míse vařečkou rozmícháme mleté maso, přidáme koření dle chuti a nastrouhanou nebo nadrobno nakrájenou nivu. Vše pořádně smícháme a připravíme si... více o Řízečky z mletého masa s nivou
Do rozpáleného hrnce dáme osmahnout cibulku a na malé kostičky nakrájenou krkovici. Pak přidáme špenát a necháme ho změknout. Když je špenát... více o Halušky se špenátem
Předehřejte troubu na 200 °C V míse smíchejte sekanou, vejce, sůl, pepř, nakrájenou šalotku a na plátky nakrájený česnek (případně sušené nebo... více o Terrine Campagnarde
Ve směsi z poloviny vína, oleje a hořčice nechte marinovat asi 30 minut maso. Zbylý olej rozehřejte a osmažte na něm očištěnou a na kostky nakrájenou... více o Medailonky v zelenině
Jazyky omyjeme, v tlakovém hrnci rozpustíme sádlo, přidáme na kostičky nakrájený špek a jazyky orestujeme. Posléze jazyky vyndáme a necháme odpočinout... více o Luxusní vepřový jazyk s domácím knedlíčkem
Troubu předehřejte na 240 °C. Kůžičku na mase nakrojte šikmými řezy. Zakápněte olejem, potřete solí, pepřem, fenyklem a muškátovým oříškem. Maso... více o Pikantní vepřová pečínka
Nejprve si připravíme masovou "směs". Vepřové maso naložíme do oleje smíchaného s kari a s mletou paprikou. Necháme cca 12 minut odležet. Než začneme... více o Špagety alá Martina
Na oleji nejprve zprudka opečte ze všech stran maso. Vyndejte a na zbylém tuku opečte cibuli a česnek, asi 10 minut, aby se zelenina nezabarvila. Maso... více o Vepřové na pomerančích
Brambory oloupeme a dáme vařit do osolené vody. Mezitím si nakrájíme z vepřové panenky 3 medailonky (silnější plátek, který ve středu nařízneme,... více o Vepřová panenka na pepři, mrkvové chipsy, šťouchané brambory
Kůži na bůčku nařežeme na čtverečky a potřeme směsí medu,rozetřeného česneku, podle chuti soli, pepře a troškou piva. Pořádně vetřeme do masa ze všech... více o Vepřové maso na pivu s medem
Nakrájejte a naklepejte maso asi 5x2cm osolte, potřete hořčicí, pokladejte slaninu, srolujte a napíchejte na špejle. Vložte do pekáčku, podlejte vodou... více o Špíz z mini roládek
Maso omyjeme, jemně naklepeme. V misce si smícháme veškeré suroviny krom rozmarýnu. Maso vložíme do uzavíratelné misky a prohněteme s marinádou. Na... více o Krkovice na medu a rozmarýnu
Maso si nakrájíme na kousky a dáme do mísy, přidáme sůl, grilovací koření, pepř, kmín, mletou červenou papriku, vegetu, chilli koření a zalijeme... více o Gemerské tajemství
Šunku promíchejte v míse s kůrou a velmi jemně nakrájenou šalvějí. Panenky očistěte a každou rozkrojte napříč na polovinu. Podélně nařízněte asi do... více o Vepřová panenka po středomořském způsobu
Vepřovou panenku osolíme, opepříme. Na pánvi rozehřejeme olivový olej. Hodíme na pánev a necháme z obou stran zatáhnout. Potom dáme do zapékací misky... více o Vepřové medailonky s žampionovým přelivem
Vymažu zapékací misku (pekáč) sádlem. Nakrájím oloupané syrové brambory na plátečky (tenčí plátky) a vsypu je do misky (pekáče). Přidám trochu soli,... více o Kotlety na šlehačce
Zeleninu a brambory pokrájíme na kostky, cibuli nahrubo a česnek na kolečka, vše vložíme do olivovým olejem vymazaného pekáčku. Trochu posolíme. Maso... více o Maso v pekáčku se zeleninou
Množství surovin záleží na počtu strávníků Maso naklepeme, po stranách nařízneme, aby se nekroutilo při smažení, osolíme, opepříme a osmažíme z obou... více o Přírodní plátek se šunkou a žampiony
Mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme větší polovinu droždí, přidáme špetku cukru, zalijeme cca 1dl vody a necháme... více o Kynuté knedlíky plněné masem
Maso pokrájíme na kostky (nudličky), opepříme, posypeme jemně pokrájeným zázvorem, zakapeme sojovou omáčkou (4 lžíce) a olejem (2 lžíce), poprášíme... více o Masová směs se zázvorem - nakládaná
V papiňáku na oleji zpěníme nakrájenou cibulku, přidáme vepřovou pečeni (v celku), kterou krátce osmahneme po všech stranách, až maso zbělá; zalijeme... více o Kapustová kaše s vepřovým masem + polévka
Vepřové maso nakrájíme na malé kousky, nenaklepané je rozložíme po pekáči, osolíme a poklademe vypeckovanými švestkami. Zalijeme vodou tak, aby bylo... více o Vepřové na švestkách
Maso nakrájet na nudličky, přidat sůl, pepř, chilli, česnek, olej a promasírovat a nechat uležet. Rajčata bez "bubáku" zpařit, oloupat a rozmixovat.... více o Vepřová kýta s červenýma fazolema
Tento pokrm je pro lidi, kteří rádi experimentují a mají rádi asijské, speciálně japonské chutě. ½ kg vepřové kotlety nakrájíme na 5 cm široké proužky... více o Vepřové grilované špízy na Firewire
Cibuli si nasekáme nadrobno. Růžičkovou kapustu zbavíme svrchních zvadlých listů a omyjeme. Plec očistíme a nakrájíme na kostky. Kapustu uvaříme... více o Růžičková kapusta po indicku
Maso pokrájíme na kousky, osolíme, opepříme a orestujeme na oleji dozlatova. Přidáme kari koření, přisypeme zeleninu a krátce restujeme. V hrnku si... více o Masovo-zeleninová rýže
Vepřové plátky naklepeme, strany nakrojíme, posypeme solí a kořením dle chuti a necháme alespoň hodinu odležet. Plátky pak zprudka osmažíme na... více o Houbové plátky pod sýrovou nádivkou