Vepřové maso snese široké spektrum úprav. Maso je velmi tučné a díky tomu se tolik nevysušuje. Vepřové se s oblibou využívá do guláše, na nudličky do omáček i jako plátky. Podle typu pokrmu tedy také volíme část masa.
Mezi nejlepší části vepřového masa patří kýta, pečínka a panenská svíčková. Kýta je libová část masa skvělá na plátky, rolády i špízy. Pečeně, někdy pod názvem kotleta, je dobrá zejména na minutkové pokrmy. Panenka je tím nejlepším kouskem masa, který na praseti můžete dostat. Dělají se z něj často medailonky.
Další kategorií jsou plecko, krkovička a bůček. Plec je méně tučná a většinou se mele nebo dusí. Krkovička je naopak prorostlá tukem a oblíbená je třeba na grilování. Bok, tedy bůček je velmi tučný a spíše se peče. Mezi další používané části patří kolínka, nožičky nebo hlava.
Toto jídlo je časově náročné, ale velice chutné. Dejte si pozor, abyste měli vše dodělané najednou. Carvery od slova "carve" - porcovat maso. Maso si... více o Anglická pečeně (Carvery)
Rozpustíme máslo v malém kastrolku a přidáme drobně pokrájenou cibuli a pokrájené houby, které necháme krátce podusit. Do mísy dáme nastrouhané... více o Houbové karbanátky s pečeným masem
Ovarovou plec ze všech stran nasolíme a necháme přes noc odležet. Do pekáče dáme pokrájenou cibuli a nasekaný česnek, přidáme cca 1 dcl vývaru nebo... více o Cibulovo-česneková plec
Vepřové kotlety s kostí (nebo i bez) lehce naklepeme, osolíme, opepříme nahrubo mletým pepřem čtyř barev a posypeme rozmarýnem - cca 2-3 jehličky na... více o Kotletky na rozmarýnu s hříbkovou omáčkou do 20 minut
Na oleji zlehka osmažíme cibulku, přihodíme maso, osolíme a opepříme. Asi po 5 minutách přidáme vývar a vaříme, dokud maso nezměkne. Potom přidáme... více o Rizoto s vepřovým masem
Na oleji osmažíme najemno nakrájenou cibuli dozlatova, vložíme na nudličky nakrájené maso, přidáme masox, sůl a pepř. Zalijeme 1/2 - 3/4 litrem vody a... více o Tabako
Plátky masa osolíme, opepříme a posypeme mletou paprikou, pak ponecháme v chladu. Nakrájíme si najemno kyselou okurku, cibuli a anglickou slaninu,... více o Krkovička po cigánsku
Cukr nasypte do pánve rozpálené na nejvyšším plameni a bez míchání jej nechte dvě-tři minuty zkaramelizovat. Poté ihned vmíchejte vepřové medailonky a... více o Asijské medailonky
V pánvi s rozpáleným olejem necháme zesklovatět pokrájenou cibuli. Přidáme na kostky pokrájené osolené a opepřené maso a za občasného promíchání... více o Česnekové maso se slaninou a fazolkami - minutka
Na oleji a pokrájeném špeku necháme zezlátnout pokrájenou cibuli. Na ní pak necháme dozlatova orestovat osolené a opepřené maso pokrájené na kostky.... více o Česnekovo-houbový guláš
Větší plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Na každý plátek masa položíme plátek špeku, půlku oloupaného vejce, okurku a půlku ... více o Španělské ptáčky z vepřového
Ražničí připravíme klasickým způsobem. Na namočené špejle nebo kovové jehlice střídavě napichujeme kousky osoleného a opepřeného masa, plátky slaniny ... více o Špízy (ražničí) se zelím
Vinnou klobásu pokrájíme nebo nastříháme na cca 10 cm dlouhé klobásky. Každou pak obalíme plátkem slaniny a skládáme jednu vedle druhé na plech nebo... více o Slaninová vinná klobása na pivu
Klobásu pokrájíme zhruba na deseticentimetrové kousky. Každý zabalíme do plátku slaniny a naskládáme je nasucho do pekáčku nebo zapékací mísy. Dáme... více o Vinná klobása se zeleninou
Plát masa naklepeme, osolíme, pepříme, potřeme rozetřeným česnekem (2-3 stroužky) a poklademe slaninou. Plát masa pevně srolujeme, zpevníme nití. V... více o Česnekovo-slaninová roláda s žampionovou omáčkou
Špekem vyložíme dno zapékací mísy, na které položíme plátky nebo kostky osoleného a opepřeného masa. Maso posypeme pokrájenými houbami a česnekem,... více o Česnekovo-houbové maso zapečené s bramborem a smetanou
Na pánev dáme najemno nakrájenou cibuli a česnek, osmahneme na oleji. Po zesklovatění cibule přidáme mleté maso a orestujeme. Poté přidáme rajčata z... více o Lasagne s mletým masem
1) Plátky roštěné důkladně naklepejte, osolte, potřete utřeným česnekem, pokapejte olejem a nechte (nejlépe přes noc) proležet. 2) Pak maso (včetně... více o Pastýřské řízky
Maso nakrájíme na plátky, opepříme. Do středu masa dáme na malé kostičky nakrájený salám, sýr, kapii a hrášek. Řízky přeložíme napůl, okraje naklepeme... více o Plněná kapsa Herkules
Vepřové maso omyjeme, osušíme papírovým ubrouskem, nakrájíme na stejně velké kostky. Cibule nakrájíme na čtvrtiny. Oregáno opláchneme, vytřepeme a... více o Řecký šiš kebab
Rýži povařte v osolené vodě asi 40 minut. Mangold očistěte a nakrájejte nadrobno, česnek také. Omytou papriku zbavte semeníku a nakrájejte ji na... více o Plněné vepřové plátky
Maso nakrájíme na plátky a pomocí kloubů lehce maso naklepeme. Maso osolíme a osmahneme na pánvi (na malém množství oleje). Pak maso vyndáme, obalíme... více o Panenka v pepřové omáčce
Vepřový bůček rozřízněte na dvě půlky a nařežte kůži křížem do mřížky. Do bůčku vetřete sůl, pepř a drcený kmín. Ohnivou lornu umístěte na gril a... více o Pečený zauzený bůček z ohnivé lorny
Pivo, med a cukr dejte do hrnce a na středním plameni svařte na sirup. Troubu předehřejte na 200°C. Maso ze všech stran osolte a opepřete, dejte do... více o Vepřové na pivu a medu
* nakrájíme cibuli na (půl)kolečka * brambory oškrábeme a nakrájíme na kousky (ideální tenké plátky nebo kostičky) * žampiony pokrájíme na menší... více o Zapečené brambory s žampiony a kuřecím
Brambory oškrábeme, dáme do hrnce (přidáme sůl a kmín) a vaříme, dokud nezměknou. Až budou brambory hotové, uděláme z nich kaši, do které dáme mléko a... více o Cottage Pie
Maso nakrájíme na plátky, nudličky nebo kostky, osolíme, zalijeme marinádou, promícháme a necháme alespoň dvě hodiny proležet. Marináda: smícháme... více o Medové maso se zázvorem a hruškou
Na oleji a špeku osmažíme pokrájené cibule dozlatova. Orestujeme i očištěné srdce, pokrájené na nudličky (kostičky). Pak krátce zarestujeme protlak s... více o Guláš z hovězího (vepřového) srdce
Začneme tím, že si oloupeme brambory a nakrájíme je na plátky. Poté si vymažeme pekáček olejem a větší část brambor do něj naskládáme asi do dvou... více o Zapečené brambory s masem a smetanou
Rozprostřeme alobal (cca 35 cm x 35 cm - množství na zabalení). Naklepeme vepřovou kotletu, položíme ji na střed alobalu. Na kotletu položíme 2 plátky... více o Vepřová kotleta s bramborem v alobalu
* dáme vařit těstoviny dle návodu na balení * na 1 lžíci oleje osmahneme najemno nakrájenou cibulku (dozlatova) * k cibuli na pánev přidáme špenát,... více o Těstoviny se špenátem a masem
Vepřovou kýtu si nejdříve očistíme a pak ji rozdělíme na 8 plátků. Ty rozklepeme, osolíme a opepříme. Na každý položíme kousek sýra a naneseme lžičku... více o Vepřové závitky plněné sýrem
Vepřové maso a játra nakrájíme na nudličky. Zeleninu očistíme. Česnek nakrájíme na nudličky, cibuli nasekáme. Mrkev nakrájíme na kolečka, papriku na... více o Vepřové nudličky s játry
Vepřovou kýtu si připravíme na roládu. Uděláme si plát masa, který rozklepeme na slabší placku. Já si nechávám maso na potravinářské fólii - lépe se... více o Vepřová roláda s pestem
Surimi tyčinky pokrájíme nadrobno a dáme do mísy společně s mletým masem, vejcem, zázvorem, škrobovou moučkou, sojovou omáčkou, petrželkou, solí a... více o Číňánkovy kuličky na zelí
Nivu pokrájíme na plátky cca 0,5 cm. Česnek oloupeme a pokrájíme na velmi slabé plátky nebo ho rozetřeme. Plátky česneku pak přitiskneme na plátky... více o Česneková Niva v rakouském špeku nebo pršutu
Vepřové plátky naklepeme, posypeme kořením, pokapeme olejem a grilujeme po každé straně 4 minuty. Jablka oloupeme, odstraníme jádřince, nakrájíme na... více o Sedlácké vepřové plátky s jablky
Uvařenou červenou řepu oloupeme, pokrájíme na cca 0,7 mm plátky, osolíme a potřeme žervé, které jsme si dochutili tím, co máme rádi (případně ho... více o Červená řepa s žervé a rakouským špekem
Maso naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme česnekem, obalíme ve strouhance a nakonec v rozšlehaných vejcích. Ihned smažíme v rozpáleném oleji z obou... více o Česnekové řízky nakládané ve vývaru
Plec pokrájíme na větší kusy, osolíme, opepříme, přidáme trochu kmínu, nastrouhaný nebo nasekaný česnek a promícháme. Maso dáme do pekáčku na... více o Česnekové plecko na hruškách
Naklepané maso osolte a opepřete. Oloupané brambory nakrájejte na plátky a v míse promíchejte se solí, pepřem, paprikou, kmínem, jemně nakrájenou... více o Frýdecká kotleta v alobalu
V pánvi na rozpáleném oleji orestujeme mleté telecí (kuřecí, vepřové nebo hovězí) maso, které osolíme, opepříme a zaprášíme mletou paprikou a... více o Lasagne se zelím a (nejen) telecím masem
Rohlíky pokrájíme, zalijeme vínem a poté vymačkáme. Zaječí srdce a předek uvaříme v osolené vodě doměkka (vývar si ponecháme). Pak maso obereme a... více o Zaječí sekaná pečeně
Hrušku oloupeme, odstraníme jádřinec a nakrájíme na slabší plátky. Nivu pokrájíme na plátky. Obojím plníme maso dle vlastního výběru. Na hruškové... více o Hruškový řízek s Nivou
Maso nakrájíme na kostky. Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme maso a osmahneme. Zalijeme trochou vody, osolíme a dusíme, až je maso... více o Vepřová plec s fazolkami
Poměr masa a cibule - 1:1 (20 dkg masa = 20 dkg cibule) Maso pokrájíme na kostky nebo nudličky, osolíme, opepříme a dáme smažit do pánve s rozpáleným... více o Cibulové vepřové - minutka
Řepu omyjeme a uvaříme v osolené vodě doměkka, po vychladnutí oloupeme a pokrájíme na kostky. Na oleji orestujeme pokrájené cibule, pak přidáme na... více o Eintopf s červenou řepou
Maso pokrájíme na kostičky (nudličky), dáme do mísy, osolíme a opepříme, přidáme nastrouhaný zázvor a česnek, sojovou omáčku, olej a solamyl. Vše... více o Vepřové na zázvoru s hruškou - minutka
Maso pokrájíme, osolíme, okořeníme, jak jsme zvyklí, podlijeme a dáme do pekáče na pokrájenou cibuli péct do předehřáté trouby. Nejprve pečeme cca 40... více o Pečené maso s hruškovo-paprikovou přílohou
Máme moc rádi řízečky a ideálně křupavé miniřízečky... Akorát to není moc zdravé, a tak jsme si to tak trochu upravili. :-) Vepřovou panenku jsem si... více o "Dietní" řízečky se šťouchanými brambory a okurkovým salátem