Mleté maso je skvělou a tvůrčí surovinou v kuchyni. Jeho možnosti jsou nepřeberné – od klasických karbanátků, až po masové kuličky s omáčkou nebo burgery.
Mleté maso se také může použít do ragú, rizota, na čevabčiči, plní se s ním zelenina – rajčata, papriky, lilek a další. Mleté maso je dobré si namlít sám doma nebo si ho nechat namlít u řezníka. Jedině tak budete skutečně vědět, co v mletém masu máte.
Uzeniny mají v receptech také úctyhodné uplatnění. Od slaniny až po klasické špekáčky, setkáte se s nimi v receptech na guláše, zapékané brambory a těstoviny, až po ryby. Pokud nemáte důvěru v uzeniny ze supermarketů, je ideální lokální řeznictví. Pokud ani k němu nemáte důvěru, některé uzeniny při troše trpělivosti zvládnete připravit i sami doma.
Smícháme maso, namočený a vymačkaný rohlík, prolisovaný česnek, sůl, pepř, majoránku, nať, vejce. Z přísad na těsto vypracujeme těsto. Asi 1/3 těsta... více o Velikonoční masový chlebíček
Do vroucí vody dáme kostku masoxu a ve vývaru uvaříme rýži. Na sádle osmažíme pokrájenou cibulku, přidáme mleté maso a smažíme za stálého promíchávání... více o Rizoto z mletého masa
Klobásu nakrájíme na 2-3 cm dlouhé kousky a na oleji opečeme. Přidáme prolisovaný česnek, nahrubo nakrájenou cibuli a chvíli opečeme. Potom přidáme... více o Klobása na zelenině
Dáme vařit brambory ve slupce spolu s mrkví. Mezitím si na pánvi na troše oleje orestujeme mleté maso, které osolíme, opepříme, pak přilejeme vodu a... více o Mleté maso jinak
Rohlík natrháme a namočíme do mléka. Po jeho rozmočení lehce vymačkáme a 2x (!) semeleme na masovém strojku spolu s masem, slaninou a cibulí. Poté... více o Masové karbanátky
Na větší pánvi rozehřejeme tuk na smažení a do růžova na něm zpěníme nakrájenou cibuli. Stáhneme plamen, vložíme mleté syrové nebo vařené krájené maso... více o Ivančiny těstoviny
Kuře osmahneme na oleji na pánvi dozlatova a vložíme do pekáče. Na pánvi ve výpeku osmažíme nakrájené klobásy a přidáme je ke kuřeti. Ve stejném... více o Selské kuře s kapustou
Troubu rozehřejeme na 200 °C. Rozmačkáme česnek, na jemno nakrájíme cibuli a spolu s mletým jehněčím masem dáme na pánev a osmahneme, dokud maso není... více o Zimní musaka
Prvně si připravíme zeleninu: oloupeme a nakrájíme na větší kousky cibuli, papriku zbavíme jadérek a nakrájíme na kusy, asi 1 cm velké. Celer stejně... více o Mexické chilli s čokoládou
Lasagne uvaříme podle návodu. Hotové scedíme a důkladně propláchneme studenou vodou. Cibuli nakrájíme a osmažíme na oleji. Přidáme mleté maso, sůl,... více o Lasagne s rajčaty
Z masa, strouhanky, vajíčka, kmínu, koriandru a česneku uděláme těsto. Osolíme a opepříme, rozdělíme na 12 částí. Z každé části uděláme váleček, který... více o Hovězí kofta s hummusem
Na trošce oleje orestujeme nakrájenou cibulku, přidáme maso a chvíli pražíme. Osolíme, okořeníme a necháme vychladnout. Těsto vyválíme, rozdělíme na 4... více o Plněné listové těsto
Těstoviny uvaříme dle návodu. Nakrájíme slaninu a šunku na kostičky, dáme na pánev a orestujeme přidáme bazalku a utřený česnek, sůl - prohřejeme.... více o Těstoviny se šunkou a slaninou
Rybí filé umeleme, osolíme a opepříme (dle chuti) přidáme strouhanku, vejce a nejlépe rukama promícháme. Poté tvoříme kuličky cca ve velikosti... více o Rybí karbanátky nakládané - pečenáče
Mleté maso smícháme s vejcem, hořčicí, okořeníme a osolíme. Z hmoty vytvoříme placičky, které zprudka opečeme na tuku. Rozložíme do zapékací misky,... více o Falešné bifteky
Do masa přidat strouhanku, mléko, vajíčka, křen, hořčici. Cibuli nasekat najemno, česnek prolisovat a vmíchat do krůtí hmoty. Podle chuti osolit,... více o Krůtí sekaná
Kotlety naklepeme, osolíme a položíme na vymaštěný plech vysypaný strouhankou. Popepříme, poklademe postupně kolečkami cibule, plátkem slaniny a... více o Farářky
Maso a eidam nakrájíme na kostky, cibuli a klobásu na kolečka. Vše napichujeme střídavě na špejle. Vytvoříme tak 4 špízy, které posypeme kořením,... více o Smažené kuřecí špízy
Mleté maso promícháme s 2 bílky, osolíme, opepříme a přidáme na jemno nakrájený libeček. Na cibuli osmažíme houby, slaninu a vysmahneme. Do hotového... více o Plněné masové závitky na červeném víně s jalovcem
Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, vložíme stehýnka a trochu orestujeme. Přidáme na nudličky nakrájené papriky, na kostičky rajčata (spařená a... více o Uzené kuřecí stehýnko se zeleninou
Papriky a houby očistíme, cibuli oloupeme. Maso nakrájíme na plátky, cibuli na kolečka, papriky na čtvrtky a houby na silnější plátky. Střídavě... více o Houby s uzeným
Maso smícháme s žemlí namočenou v mléce, se dvěma žloutky, kostičkami hermelínu, škrobovou moučkou, pepřem a solí, nakonec vmícháme sníh z bílků.... více o Hermelínové kuličky
Oloupané špekáčky podélně rozkrojíme, mezi půlky vložíme plátek sýra obalený v paprice a kolečko cibule, přitiskneme, obtočíme plátky slaniny a po... více o Buřty v kabátku
Kuřecí maso pokrájíme na kostky, případný sterizovaný hrášek procedíme a necháme okapat, zmražený krátce podusíme. Na oleji opečeme na proužky... více o Těstoviny s kuřecím masem II.
Bůček jemně umeleme, přidáme celá vejce, sůl, mléko a šlehačku. Vše dobře promícháme, aby se hmota spojila. Do této směsi lehce vmícháme na kostičky... více o Krůtí roláda
Na rozehřátém másle zpěníme na drobno nakrájenou cibuli, přidáme maso, sůl, kmín, podlijeme a dusíme. Rohlík namočíme do mléka, smícháme s masem,... více o Masový nákyp pro děti
Maso promícháme s jemně krájenou cibulí, ve vodě nebo v mléce namočenou a vymačkanou vekou, vejcem, solí a petrželkou. Sýr překrojíme na dva hranolky.... více o Čevabčiči plněné sýrem pro děti
Pohanku zalejeme horkou vodou, kterou hned sliejeme, opět zalejeme horkou vodou a dáme do peřiny na 20 minut. Potom ji osolíme, opepříme, přidáme... více o Šašlik na pohance
Maso osolíme, opepříme, smícháme s hořčicí a natí. Tvarujeme koule (průměr asi 4 cm) a do každé zabalíme 1 olivu. Koule zlehka obalíme ve strouhance a... více o Masové koule s olivami
Mleté maso osmahnu s cibulí nakrájenou nadrobno. Uvařím sáčky rýže, případně dle návodu instatní kuřecí rizoto (pokud používám kuřecí rizoto, není... více o Mexické rizoto
Všechny ingredience zpracujeme v těsto, o něco řidší než na bramborové knedlíky (dle potřeby přidáme ještě trochu hrubé mouky), tvarujeme placky,... více o Ročovské bramborové placky
V pekáči si rozpustíme máslo a osmažíme na něm na plátky nakrájenou cibuli, pak přidáme šunku nakrájenou na kostky a koření. Vše promícháme a přidáme... více o Kuře po zámecku od mojí babičky
Na trošce tuku opražíme nakrájenou cibuli, přidáme maso, osolíme, opepříme a chvíli opražíme. Zahustíme ve šťávě rozmíchaným škrobem. Na vymazanou... více o Mleté maso na havajský způsob
Klobásy se používají bílé, neuzené, ale ne vinné. Klasické palačinkové těsto z mléka, vajec a mouky (můžeme použít i polotovar ze sáčku) obohatíme... více o Anglické zapékané klobásy
Na rozpečené slanině osmahneme zelí na nudličky, osolíme a podusíme. Na jiné pánvi opečeme uzeninu a pak vmícháme do zelí. Na pánvi po buřtech opečeme... více o Párky St. Louis blues
Cibuli osmažíme na másle dorůžova, přidáme párky nakrájené na kolečka a osmažíme. Zvlášť v hrnku rozmícháme kečup, asi 1,5 dl vody, hořčici, koření a... více o Palhuba
Jemně rozsekanou cibuli zpěníme na tuku, přidáme maso a opečeme. Okořeníme, vmícháme protlak a podusíme. K dušenině vmícháme nastrouhanou okurku a... více o Mleté maso s jogurtem pro děti
Rýži podusíme do poloměkka a necháme vychladnout. Potom ji smícháme s mletým masem, vejci, osolíme, opepříme. Zelné listy krátce (asi 3 min.) povaříme... více o Plněné zelí
Rýži podusíme do poloměkka. Necháme vychladnout. Potom ji smícháme s mletým masem, vejci, osolíme, opepříme a naplníme vyčištěné celé papriky. Pokud... více o Plněná paprika II.
Na tuku osmažíme nakrájenou cibuli, přidáme zelí, trochu podlijeme a dusíme asi 20 minut. Uvařené brambory nakrájíme na plátky - tenčí. Mleté maso... více o Krkonošská pohádka
Na oleji osmažíme mleté maso, mícháním oddělujeme od sebe, aby se navytvořil slepený "knedlík" masa. Osolíme, opepříme příp. přidáme ještě koření... více o Rychlé zapečené brambory
Syrové brambory nakrájíme na kostičky, přimícháme k masu. Cibuli na drobno nasekáme a přidáme k bramborům a masu. Vše dobře promícháme, osolíme,... více o Burek
Prvních 13 ingrediencí smíchat (nepřemíchat) plech vyložit pečícím papírem na něj rozprostřít masovou směs na sílu asi 1 1/2 cm, na to položit další... více o Roláda z mletého masa II.
Plátky chleba potřeme ramou nebo máslem (polovina množství) a mírně kečupem. Na druhé polovině tuku osmahneme do růžova najemno nakrájenou cibuli. Na... více o Toasty s hlívou a ananasem
Brambory nové neškrábeme, jen omyjeme, pozdější oloupeme nastrouháme na hrubo, pro jednoho dvě větší. Roztáhneme na rozpálenou pánev, lehce osolíme,... více o Nejrychlejší bramborák
Nadrobno nakrájenou slaninu rozškvaříme, odstavíme z ohně, přidáme na kostky nakrájené rohlíky a po chvilce zalejeme vejci rozšlehanými s trochou... více o Policejní krokety
Cibule oloupeme a necháme ve vařící vodě asi 40 minut táhnout. Necháme okapat a vychladnout. Šalotku oloupeme, nadrobno nakrájíme a zesklovatíme na 1... více o Cibulové závitky s masovou náplní
Každý řízek rozřízneme podélně tak, aby vznikl dlouhý plát. Každý osolíme, opepříme, potřeme hořčicí a poklademe plátky slaniny. Stočíme a na třech... více o Kuřecí šneci
Syrové brambory nastrouháme na kaši, vybereme co nejvíc vody a toto množství nahradíme mlékem, přidáme vejce, koření, anglickou slaninu nakrájenou na... více o Cmunda na pekáči
Oddělíme dvě brambory a ostatní dáme vařit na bramborovou kaši. Tu připravíme obyčejným způsobem, jen podle chuti místo mléka dáme sladkou smetanu a... více o Minikarbanátky po Carigradsku