Mleté maso je skvělou a tvůrčí surovinou v kuchyni. Jeho možnosti jsou nepřeberné – od klasických karbanátků, až po masové kuličky s omáčkou nebo burgery.
Mleté maso se také může použít do ragú, rizota, na čevabčiči, plní se s ním zelenina – rajčata, papriky, lilek a další. Mleté maso je dobré si namlít sám doma nebo si ho nechat namlít u řezníka. Jedině tak budete skutečně vědět, co v mletém masu máte.
Uzeniny mají v receptech také úctyhodné uplatnění. Od slaniny až po klasické špekáčky, setkáte se s nimi v receptech na guláše, zapékané brambory a těstoviny, až po ryby. Pokud nemáte důvěru v uzeniny ze supermarketů, je ideální lokální řeznictví. Pokud ani k němu nemáte důvěru, některé uzeniny při troše trpělivosti zvládnete připravit i sami doma.
Kyselé zelí uvaříme ve vodě doměkka. Slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme, přisypeme papriku a přidáme ke scezenému zelí. Na sádle opečeme... více o Kološvárské zelí
Maso promícháme s kořením, vejcem, strouhankou, nadrobno nakrájenou cibulí, prolisovaným česnekem, až vznikne ochucená masová hmota do paprik.¨... více o Výborné pečené plněné papriky
Troubu rozehřejeme na 200 °C. Na plech dáme fólii a položíme na ni párky. V misce smícháme med s marmeládou a polijeme tím párky. Za občasného otáčení... více o Lepkavé párky
Předem si mírně povaříme celé žampiony v mírně osolené vodě (max. 10 minut). Po schladnutí je zbavíme nožiček a klouboučky nakrájíme na čtvrtiny,... více o Mleté vepřové s paprikou a žampiony
Do mísy dáme hovězí, přidáme utřený česnek a najemno nakrájenou chilli papričku. Pořádně promícháme. Z masa utvoříme čtyři hamburgery a osmažíme na... více o Hamburger pro tatínky
Do olejem vymaštěného pekáčku položíme na plátky nakrájené brambory cca 1 cm široké (na celé dno) a vrstvu osolíme. Na to poklademe na kolečka... více o Zapečené kuřecí řízky s anglickou slaninou
Smícháme maso, 1 nadrobno nakrájenou cibuli, namočenou a vymačkanou žemli, vejce, hořčici a dobře promícháme. Osolíme, opepříme. Zformujeme 8... více o Super karbanátky
Do koleček uděláme kapsy dáme trochu hořčice, naplníme salámem, sýrem, na vrchu okořeníme a obalíme. Pečeme z obou stran do zlatova. Podáváme z... více o Plněný gothaj
Kečup, ocet a hořčici krátce svaříme. Po odstavení přidáme majolku, pořádně promícháme. Cibuli nakrájíme na kolečka, špekáčky v polovině nařízneme a... více o Noční můra dietáře
Anglickou slaninu osmshneme společně s cibulí lehce do zlatova a necháme pak vychladnout. Potom dobře promícháme mleté maso, sůl, pepř, hořčicové... více o Karbanátek ke grilování
Rajčata rozvaříme a rozmixujeme. Na oleji opražíme nadrobno nakrájenou cibuli (může být i na kolečka), přidáme na nudličky nakrájenou papriku,... více o Zavařené fazole s párkem
Na pánvi osmažíme cibuli, přidáme mleté maso, přidáme koření a dusíme ve vlastní šťávě. Po dodušení necháme vychladnout. Ze všech ingrediencí... více o Ravioli s náplní
Všechnu zeleninu i maso si nakrájíme na větší kousky. Kuřecí maso si dáme do mělké nádoby, přelijeme chilli omáčkou a dobře promícháme. Přikryjeme... více o Kuřecí kebab
Dáme si vařit rýži v osolené vodě. Na cibulce osmahneme maso, osolíme a opepříme, dokud nezhnědne a rozdrobí se. Květák rozdělíme na růžice a povaříme... více o Zapékaný květák s rýží
Lilky oloupeme, nakrájíme nastojato na 10-12 plátků velikosti plátků masa na ptáčky. Plátky z prvních řezů nakrájíme na kostičky a použijeme ji na... více o Kebab v baklažánech
Brambory a slaninku nakrájíme na silnější plátky, kuřecí prsa a papriku na kostičky. Slaninku a kuře opečeme na pánvi. Pekáč vymažeme asi polovinou... více o Zapečená kuřecí mňamka
Rohlíky nakrájíme, zalijeme mlékem, přidáme rozpuštěné vlažné máslo, žloutky, nakrájené vařené maso, koření, sůl a nakonec vmícháme sníh z bílků.... více o Nádivka se sýrem
Rýži uvaříme na skus, houby namočíme do vody, klobásu oloupeme, nakrájíme na kolečka a opečeme na cibulce, cuketu oloupeme a nastrouháme nahrubo.... více o Zapečená cuketová mísa
Připravíme si obdélníky z listového těsta, které poklademe osoleným a opepřeným listovým špenátem, položíme nožku párku, posypeme nasekaným česnekem,... více o Párky se špenátem v listovém těstě
Klobásky hodně propícháme vidličkou, vložíme do hrnce, zalejeme vínem a vaříme tak dlouho, až se víno vypaří. Vychladíme, nakrájíme, položíme na... více o Klobáskové pošušňání
Nejdříve si připravíme hmotu, kterou budeme následně plnit řízečky. Na kousky pokrájený rohlík rozmočíme ve smetaně než se řádně nasákne, nakrájíme na... více o Zapečené kuřecí závitky II.
Na rozpáleném oleji osmahneme cibuli, párky nakrájené na kousky, brambory na kostky a osmahneme. Přidáme lečo, podlijeme trochou vody, vhodíme kostku... více o Levný gulášek s lečem
Najemno pomleté maso důkladně smícháme s vajíčky, strouhankou, kečupem a smetanou. Přidáme jemně nakrájenou cibuli, olivy a houby, osolíme, opepříme.... více o Milánská paštika
Na dno velkého, nejlépe litinového hrnce položíme kůže ze slaniny, rozložíme polovinu zelí nakrájeného na nudličky, nakrájenou mrkev, na kolečka... více o Choucroute (šukrut)
Kuře zevnitř i zvenku opaprikujeme, opepříme a až potom osolíme (aby sůl neucpala póry, koření lépe vnikne do masa). Slaninu nakrájíme na tenké plátky... více o Zdeformované kuře
Cibuli pokrájíme na drobno, stejně tak slaninu a špekáčky, možno použít i párky, co kdo rád. Smícháme s cibulí, a touto směsí vyplníme pekáč asi do... více o Kuře na tymiánu II.
Maso nakrájíme na kostky, okořeníme. Sušené švestky obalíme plátkem slaniny a papriku nakrájíme na dílky. Postupně střídavě napichujeme na špejle a... více o Mňam špíz
Zelí "vyždímáme" (neproplachujeme) a šťávu vypijeme, abychom neměli červíky :-). Zelí překrájíme na menší kousky, přidáme na jemno nakrájený salám... více o Salát z kysaného zelí se salámem
Dýni oloupeme a zbavíme jadérek, nakrájíme na malé kostky. V hrnci s vařící vodou povaříme zhruba 12 minut. Scedíme a rozšleháme s mlékem a muškátovým... více o Golden Cottage Pie
Brambory oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Připravíme si masovou směs: na oleji necháme zesklovatět cibuli, přidáme mleté maso, posolíme,... více o Zapékané brambory s mletým masem a rajčaty
Anglickou slaninu a cibuli nakrájíme na kousky a osmahneme na oleji. Po chvilce přidáme nakrájené červené papriky, prolisovaný česnek, promícháme a... více o Slaninová frittata
Housku nakrájet na kostičky, namočit do vody. Papriku, houby, cibuli a petrželku nakrájet na drobno. Housku vymačkat, promíchat s mletým masem, vejcem... více o Karbanátky s paprikou a houbami
Do pekáčku dáme na dno anglickou slaninu, na to syrové brambory nakrájené na kostky - osolíme, okmínujeme. Na brambory dáme kysané zelí i s částí... více o Kuře na zelí zase jinak
Uvaříme těstovinovou rýži. Do vychladlé přidáme nakrájené mandarinky, na drobné proužky nakrájenou bílou část pórku, na malé kostičky nakrájenou šunku... více o Těstovinový salát s mandarinkami II.
Uvedené suroviny na těsto smícháme dohromady, prohněteme a vzniklé těsto než připravíme náplň zabalíme do alobalu a uložíme do chladničky. Do hrnce... více o Slaný koláč se zakysanou smetanou
Mleté maso umícháme s oblíbeným kořením a rozděláme na talíř. Poklademe slaninou, plátky sýru a cibulí. Pokapeme kečupem a dáme do mikrovlnky na 5... více o Rychlovečeře z mikrovlnky
**Náplň:** všechny suroviny pokrájíme na kostičky (kromě sýra). Pokrájená vejce dáme do mísy a utřeme ručním šlehačem s máslem, postupně přidáváme... více o Sýrová roláda V.
Nakrájené kůžičky rozvaříme ve vodě. Den předem namočené fazole uvaříme do měkka a smícháme s rozvařenými kůžičkami. Osolíme. Na sádle opečeme skopové... více o Cassoulet
Kuře nejprve uvaříte na polévku, ale pozor, ne do naprostého změknutí... (aby se nerozpadlo). Pak jej vyjmete, vložíte do zapékací mísy s trochou... více o Nadívaný vrabec
Necháme rozmočit střídku veky v mléce a spolu s nadrobno nasekanou petrželkou, cibulí, česnekem, kořením a vejcem přidáme k mletému masu a dobře... více o Albondigas - Španělsko
Z přísad kromě kapusty vymícháme hmotu. Kapustu spaříme a necháme pak vychladnout. Poté s ní vyložíme formu na dort a pak vložíme připravené maso, ale... více o Masový dort
Maso na sekanou připravíme obvyklým způsobem. Z půlky hlávky zelí ostrým nožem vyřízneme vnitřní listy tak, aby nám vznikla jakási miska. Vytřeme ji... více o Neobvyklá sekaná
Hranolky, zeleninu a na kostičky nakrájený salám smícháme, dáme do pekáčku, pokapeme olejem, okořeníme a za občasného zamíchání pečeme. Ke konci... více o Rychlá večeře II.
Zpracujeme směs z mletého masa a ostatních ingrediencí, vejce podle počtu porcí uvaříme na tvrdo, oloupeme, a zabalíme buď celá nebo půlky do směsi z... více o Pštrosí vejce III.
Plátky naklepeme, osolíme, opepříme, natřeme hořčicí a lehce obalíme moukou. Narychlo osmahneme na pánvi, aby se maso zatáhlo. V hrnci na oleji... více o Znojemské vepřové plátky
Máslo vymícháme se žloutky a solí, přidáme nadrobno nakrájené maso a bůček, na kostky nakrájenou žemli zvlhčenou vývarem z uzeného masa, sekané... více o Velikonoční baba
Brambory ve slupce uvaříme, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na plátky. Mezitím si na másle osmahneme cibulku nakrájenou na půlměsíčky,... více o Masové zapečené bramboráče
Brambory asi 10 minut předvaříme (ale nemusíme, budeme je déle péct). Salám, slovenský točený nakrájíme na kostky i houby pokrájíme, přidáme trochu... více o Bramborový oběd
Čerstvý celer očistíme a nastrouháme na jemno (nevařit), salám nakrájíme na nudličky, cibuli nasekáme na drobno a smícháme. Přidáme tatarku a dle... více o Celerový salát se salámem
Kuřecí prsa nakrájíme na větší kousky a společně s játry naložíme do marinády. Necháme přes noc v lednici uležet. Cibuli a rajčata nakrájíme na... více o Popradský špíz