Mleté maso je skvělou a tvůrčí surovinou v kuchyni. Jeho možnosti jsou nepřeberné – od klasických karbanátků, až po masové kuličky s omáčkou nebo burgery.
Mleté maso se také může použít do ragú, rizota, na čevabčiči, plní se s ním zelenina – rajčata, papriky, lilek a další. Mleté maso je dobré si namlít sám doma nebo si ho nechat namlít u řezníka. Jedině tak budete skutečně vědět, co v mletém masu máte.
Uzeniny mají v receptech také úctyhodné uplatnění. Od slaniny až po klasické špekáčky, setkáte se s nimi v receptech na guláše, zapékané brambory a těstoviny, až po ryby. Pokud nemáte důvěru v uzeniny ze supermarketů, je ideální lokální řeznictví. Pokud ani k němu nemáte důvěru, některé uzeniny při troše trpělivosti zvládnete připravit i sami doma.
Špekáčky oloupeme a podélně nařízneme, nakrájíme zelí, cibuli a papriku. Plátečky papriky vložíme do naříznutých špekáčků a přemázneme horčicí. Do... více o Utopenci ala mamina
Plátky šunky potřeme lučinou, posypeme jemně nakrájenou dužinou pomeranče. Stočíme pevně v rolády do alobalu a necháme ztuhnou v ledničce. Podáváme s... více o Mňam mňam rolády
V misce utřeme sýry s mlékem, přidáme nastrouhané vejce, drobně nasekaný turistického salámu, kostičky cibule, papriky, promícháme a podle potřeby... více o Dětské kornoutky
V mléce rozšleháme vejce, mouku, sůl, strouhaný párek a sýr. Plátky veky obalujeme v těstíčku a smažíme v rozpáleném oleji po ubou stranách do zlatova... více o Tousty trochu jinak
Do kulaté formy o průměru cca 26 cm dáme rozválené listové těsto a necháme vyšší okraj, na těsto poklademe plátky uzeného. Pórek nakrájíme na kolečka... více o Pórkový koláč z listového těsta
Veškerou zeleninu opláchneme, očistíme. Hlávkový salát natrháme, nekrájíme, aby neztratil vitamíny. Zbytek zeleniny krom mrkve nakrájíme na nudličky... více o Zeleninový salát s tuňákem a šunkou
Rozehřát máslo na pánvi a přidat na velice jemno posekaný salám. Osmažit ho na vysokém ohni po 2 minuty. Přidat ricotta sýr a na moment osmažit.... více o Massariotův piknik
Tenhle recept vzniknul takřečeno jako z nouze ctnost. Vzniklo ale velmi lahodné jídlo, které je nejblíže rizotu. Cibuli nakrájíme na kostičky a... více o Rizoletto
Na másle zpěníme mouku a připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji studenou vodou. Přisypeme zeleninovou směs na lečo a dáme povařit, dokud zelenina... více o Rychlé lečo
Nakrájíme si cibuli, slaninu a papriku na stejně velké kostky. Na pánvi osmahneme cibuli, pak přidáme slaninu. Když je vše osmažené, přidáme papriku a... více o Mexické fazole na slanině
Osmahneme jemně nakrájenou cibuli na troše oleje, já používám olivový, ale můžete použít i olej slunečnicový. Když dostane zlatavou barvu, přidejte... více o Ragů (salsa Bolognese) iliti
Těstoviny na boloňské špagety uvaříme v osolené vodě dle návodu. Omáčka: na oleji osmažíme cibuli, přidáme maso a nakrájené žampiony. Když maso... více o Skvělé boloňské špagety
Rozmixujeme na jemno nakrájenou cibuli s kečupem a worchestrovou omáčkou. Přidáme lososa, olej, kopr, citronovou šťávu a krátce cca 10 sekund... více o Tatarák z uzeného lososa
Připravíme si 8 kapustových listů, ze středu listu podélně vyřízneme tvrdý koš. Listy vložíme do velkého hrnce a zalijeme vroucí vodou, necháme je... více o Kapustové měšce plněné masem
Slaninu nakrajíme na malé kostičky a do křupava vysmažíme. Vychladlou přidáme k hlávkovému salátu (natrhaný na malé kousky), zalejeme šlehačkou ... více o Hlávkový salát s anglickou slaninou
V hlubší zapékací míse nebo menším pekáčku necháme na tuku zesklovatět větší část cibule nakrájené na tenká kolečka. Oloupané buřty podélně až za... více o Pikantní buřty v pivu a kečupu
Suroviny na burgery promícháme a necháme odležet. Krupice není nutná, dá se nahradit strouhankou, ale připadá mi to pak takové těstovité. Ochutíme... více o Skvělé hovězí burgery na gril
Cuketu očistíme, vydlabeme dužinu a položíme ji na vymazaný na trochou vody podlitý pekáč. Na oleji zpěníme kolečka jarní cibulky, přidáme maso,... více o Plněná cuketa
Na olivovém oleji zpěníme najmeno nakrájenou cibulku a přidáme na malá asi 3 mm tenká kolečka nakrájeného chřestu (já krájím od špičky asi tak do... více o Lasagne s chřestem a slaninou
Na oleji zpěníme na drobno nakrájenou cibuli, česnek a nastrouhanou mrkev, přidáme mleté maso, osolíme a dobře osmahneme, můžeme zasypat hladkou... více o Boloňské špagety podle Evy
Nakrájené žampiony osolíme, opepříme a osmahneme. Salátovou okurku zbavíme jadérek a nakrájíme. Cibuli nasekáme, smícháme se zvlhčenou žemlí, masem,... více o Sekaná se sýrovou okurkou
Plátky krkovice naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí, poklademe lžící kysaného zelí (zbytek si necháme do omáčky) a dáme dvě čtvrtky... více o Závitky se zelím III.
Mleté maso, uvařenou rýži, čubricu a sůl důkladně promícháme. Z hotové směsi tvoříme šišky. Na dno pekáčku rozprostřeme zhruba polovinu zelí, na ni... více o Sarmale se zelím
Na troše tuku zpěníme 1/2 nasekané cibule, přidáme 1/3 rozmraženého špenátu, osolíme, chvíli podusíme, přidáme prolisovaný česnek a zahustíme vejcem a... více o Závitky Pepka námořníka
Nejdříve osmahneme na tuku nakrájenou cibuli, pak postupně přidáváme pokrájenou klobásu (používám Dračí), mrkev na větší kousky, brambory na čtvrtky,... více o Rychlovka z papiňáku
Nakrájíme cibuli a česnek nadrobno a dáme zpěnit na rozpálený olivový olej, přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu a po cca 3 min smažení vložíme do... více o Lasagne pro Davida
Na másle zpěníme cibuli do zlatova, přidáme maso. Opečeme, osolíme, opepříme, přidáme utřený česnek a podlijeme. Přidáme na drobno nakrájené zelí, na... více o Pekingský hrnec
Houby v šálku zalijeme studenou vodou a necháme máčet min. 2 hodiny. Pak houby scedíme, vymačkáme. Scezenou vodou z hub zalijeme pokrájené rohlíky.... více o Sekaná se sušenými houbami
V osolené vodě uvaříme špagety, na oleji orestujeme cibuli, přidáme vepřovou konzervu nakrájenou na kostky, chvilku mícháme, až maso pustí hodně šťávy... více o Zapečené špagety IV.
Na dno pekáčku nalijeme polovinu oleje a poklademe ho plátky slaniny. Cibuli nakrájíme na kolečka a polovinu množství navrstvíme na slaninu,brambory... více o Zapečené brambory V.
Na tuku zpěníme cibuli na kostky a česnek na plátky, přidáme maso nahrubo pomleté a opečeme. Přidáme špenát, sůl, pepř, zahustíme vejcem a ochutíme... více o Špenát s masem
Uvaříme těstoviny, necháme vychladit, nakrájíme další ingredience na kostky, ochutíme tatarkou a přidáme nastrouhaný sýr.... více o Salát, co dům dal
Kostičky cibule osmahneme na oleji v tlakovém hrnci, přidáme česnek a mleté maso. Osmahneme. Když se z masa pustí šťáva, přilijeme vodu tak, aby bylo... více o Rajské špagety
Do mísy dáme v mléce rozmočenou natrhanou housku společně se všemi ingrediencemi kromě fety. Tuto směs řádně prohnětáme. Kvádr fety podelně rozkrojíme... více o Afroditina řecká sekaná plněná fetou
Tip na začátek: Kdo nesežene Créme fraîche může si jej doma snadno vyrobit. Do jednoho kelímku šlehačky (min. 30% tuku) se přidají dvě lžíce podmáslí... více o Achillova řecká souzukakia
Karbanátky: česnek nasekáme na jemno, feta sýr nahrubo rozdrobíme rukou a vpracujeme vše společně se všemi ingrediencemi do mletého masa, necháme... více o Karbanátky s feta sýrem a okurkovou salsou
Šunku jemně umeleme a našleháme spolu s máslem do pěny. Potom vmícháme ušlehanou šlehačku, dochutíme solí a bílým pepřem podle chuti.... více o Šunková pěna II.
Do pekáče dáme vrstvu zelí s přiměřenou dávkou láku, na to poté kolečka cibule a na cibuli položíme osolené a opaprikované křídla nebo jakékoliv maso.... více o Kuřecí křídla na zelí
Cibulku osmahneme do zlatova, přidáme nakrájený česnek a mleté kuřecí a osmahneme. Zalijeme vývarem, chvilku podusíme, přidáme nakrájenou papriku,... více o Chilli con carne od Camm
Na oleji osmažíme najemmo nakrájenou cibuli, přidáme česnek, koření, kečup a mleté maso. Dusíme do měkka. Mezitím oloupeme syrové brambory, nakrájíme... více o Zapečené brambory s mletým masem a sýrem
Točený salám nakrájíme na porce (dlouhé asi 12-15 cm). Pokud nemáte rádi slupku, můžete jí sloupnout. Do každého kousku salámu uděláme několik zářezů.... více o Nadívané točeňáky pečené na grilu
Očištěný květák vložíme do vařící osolené vody, změklý necháme okapat, rozebereme na drobné růžičky a košťál nakrájíme na drobné nudličky. Nákyp lze... více o Květákový nákyp se šunkou
Těstoviny uvaříme. Stejně s těstovinami dáme vařit špenát, aby se rozehřál a přidáme 2 lžíce vody a česnek. Nakrájíme šunku a osmahneme na kousku... více o Zapékané těstoviny se špenátem a šunkou
Rohlíky nakrájíme na malé kostičky a na chvilku namočíme do mléka. Mléko vymačkáme a rohlíky zpracujeme s mletým masem, přidáme vejce (z jednoho... více o Nejlepší sekaná dle mého dědy
Pórek nakrájíme na kolečka i se zelenou částí a spaříme vroucí vodou. Scedíme. Do vymazaného pekáče dáme polovinu brambor nakrájených na kolečka,... více o Zapekané brambory s pórkem
Rozválíme listové těsto, natřeme kečupem, na to dáme nakrájenou anglickou slaninou, plátky eidamu, šunku, žampiony, nastrouháme hermelín, posypeme na... více o Pizza - závin
Housku nakrájíme na kousky, namočíme do mléka, slaninu nakrájíme na kostičky. Maso dáme do větší mísy přidáme ingredience zahustíme moukou.Vypracujeme... více o Řízky z mletého masa
Mleté maso smícháme s nakrájenou cibulí, česnekem, kořením a solí, vejcem a vytvoříme válečky, které namáčíme v těstíčku a smažíme na rozpáleném oleji... více o Čevabčiči v těstíčku
Do mletého masa přidáme pepř, sůl, 1 vejce, strouhanku a trochu mléka a na drobno pokrájenou 1 cibuli. Pořádně vypracujeme a děláme placičky velké asi... více o Sekaná jako roštěná
Zapékací mísu nebo pekáček vymažeme olejem. Na kostičkách anglické slaniny podusíme pórek nakrájený na kolečka. V misce rozšleháme vejce s mlékem a... více o Pórkový nákyp