Pokud máte rádi chuť kávy i v moučnících, ať už v těstu nebo krému, příště ji před přidáním k ostatním ingrediencím krátce nahřejte, její aroma se "rozvine" a bude voňavější.
Báječně chutná třeba jednoduchý máslový krém, na jehož přípravu potřebujete jen máslo, trochu moučkového cukru a mletou kávu. Příprava je snadná. Máslo nechte povolit, utřete ho s cukrem do hladka a nakonec vmíchejte kávu. Vynikající krém se hodí do dortů, řezů, na cupcaky, ale i na promazání vánočního cukroví. Nebojte se ale mletou kávu přidat i do těsta, skvělá je například kávová bábovka.
Vyzkoušejte luxusní kávovo-ořechové řezy. Recept na ně najdete ZDE.
Černou čočku propláchneme pod tekoucí vodou, dáme do hrnce, zalijeme čistou vodou a vaříme v neosolené vodě cca 25 minut pod poklicí. Vody nedáváme... více o Černá čočka se zeleninou - salát nebo příloha
Brambory omyjte, vložte do hrnce a zalijte studenou vodou. Vodu osolte, přiveďte k varu a brambory vařte téměř doměkka, asi 20 minut. Karotky zatím... více o Rukolový salát s novými bramborami
Vychlazenou očištěnou zeleninu krájíme na malé kousky, plátky, nudličky (nestrouhat!) a začneme zelím, které dáme pokrájené do mísy, zasypeme cukrem,... více o Zelný salát se zeleninou
Těstíčko: žloutek s česnekem, zázvorem, solí a kari kořením smícháme, přilijeme pivo a poté dle potřeby přisypeme tolik mouky, aby nám vzniklo hladké... více o Dýňové plátky v kořeněném těstíčku
Na malém množství oleje necháme zesklovatět pokrájený pórek (cibuli). Přidáme mleté maso, které smažíme za stálého míchání do té doby, než se nám... více o Brambory zapečené (nejen) s mletým masem
Na pomoučněném stole vyválíme těsto na plát, který potřeme vejcem a posypeme pokrájeným uzeným a okapaným zelím. Ochutíme kořenící směsí a pevně... více o Šneci z listového těsta se zelím - zelňáky
Oloupanou, drobně pokrájenou cibuli osmažíme na malém množství oleje dozlatova. Přidáme pokrájené pečené kuřecí maso, klidně i s kůží a také trochu... více o Pečené kuře s rýží
Hlívu očistíme, pokrájíme na nudličky a v osolené vodě krátce povaříme, scedíme a necháme okapat. Na kousku rozpuštěného másla osmažíme pokrájenou... více o Hlíva (bedly, václavky) na smetaně - rychle a chutně
Cottage dáme do utěrky nebo do sítka aby odkapala syrovátka. Odkapanou část pak smícháme s lučinou, šunkou nakrájenou na kostičky a nadrobno... více o Jemná česneková pomazánka
Cukr a máslo utřít do pěny, přidat žloutky a znovu utřít. Poté přidat mouku s práškem do pečiva, ořechy, mléko a vše důkladně promícháme. Nakonec... více o Babiččina ořechová bábovka
Brambory nasypeme do jemně vymazaného pekáčku (máslo nebo olej), přidáme na větší kousky pokrájenou mrkev, pokrájený pórek a česnek a promícháme.... více o Kuře (nejen) na bramborách
Připravíme si těsto: smícháme mouku, rozpuštěnou heru a najemno nastrouhanou nebo rozmixovanou mrkev. Přidáme prášek do pečiva, vanilkový cukr (a cukr... více o Vláčné mrkvové taštičky
Medvědí česnek dejte do mixéru, přilijte olivový olej, sůl a rozmixujte dohladka na pesto. Přendejte do skleničky a dejte vychladit do ledničky.... více o Bramborové nočky s medvědím česnekem
Nejdřív si připravíme piškot. Oddělíme si bílky, vyšleháme je dotuha a při šlehání přidáváme postupně 4 lžíce cukru a žloutky. Mouku do těsta už jen... více o Jahodové řezy se zakysanou smetanou
Brambory ve slupce omyjeme a nakrájíme na čtvrtky (větší brambory na menší kousky). Dáme na plech (jen tak nebo na pečící papír) a přidáme dle chuti... více o Pečené brambory se zeleninou
Pokud máte čas, naložte den před vařením kuřecí prsa do halali - kuřecí prsa vložíme do hrnce a zalijeme halali i s nálevem. Pokud se chystáte rovnou... více o Blesková "svíčková" z kuřecích prsou
Rozehřejte olej, přidejte cukr a nechte ho zkaramelizovat. Přidejte najemno nakrájenou cibuli, nechte ji zesklovatět. Přidejte očištěnou, nahrubo... více o Závin z listového těsta s červenou řepou
Jeřabiny otrháme, očistíme, opláchneme a dáme spařit do vroucí vody. Pak necháme okapat a naplníme jimi malé čisté sleničky (od přesnídávky, majolky)... více o Jeřabina - sterilovaná
Těsto: z jemně mletých ořechů, cukru, žloutku a celého vejce vypracujeme těsto, dáme do strojku a tvoříme asi 4-5 cm dlouhé banánky, které klademe na... více o Ořechové banánky
1) Nejprve rozšleháme pomazánkové máslo, tvaroh a šlehačku. Přidáme ztužovač šlehačky a zamícháme. 2) Uvaříme si kávu a necháme vychladnout, poté v ní... více o Luxusní tiramisu
Rozpuštěnou Heru smícháme s cukrem a mlékem, přidáme mouku, prášek do perníku a kakao. Důkladně promícháme, přidáme jablka, zamícháme(obalíme jablka v... více o Bábovka bez vajec: perníkovo-jablečná
Cukr s máslem utřeme, přidáme žloutek, rozdrobený nebo nastrouhaný tvrdý tvaroh, smetanu, špetku soli, šťávu a kůru z citronu a nakonec vmícháme... více o Citronovo tvarohový trhanec bez mouky
Cuketky omyjeme, odkrojíme konce, nakrájíme na kolečka a vložíme do hrnce. Zalijeme sklenkou vody (200-250 ml), přivedeme k varu, zakryjeme pokličkou... více o Studená cuketová polévka se dvěma sýry a šunkou
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme dřeň z vanilkového lusku nebo vanilkové aroma, tvaroh (pokojová teplota, ne z ledničky!), rozpuštěné máslo... více o Tvarohovo-vanilkový koláč s ovocem a žmolenkou
Očištěného králíka prošpikujeme špekem, osolíme, opepříme a potřeme zevnitř i navrchu rozetřeným česnekem smíchaným s hořčicí. Pokud použijeme kuře,... více o Voňavý králík nebo kuře - s nádivkou
Z mouky, cukrů, mletých oříšků, másla a vejce vypracujeme hladké těsto, které necháme (nejlépe přes noc) uležet v chladu. Z těsta děláme kuličky,... více o Lískové koláčky
Řízky si omyjeme, osušíme a lehce naklepeme. Pak je osolíme, opepříme a opečeme v pánvi na oleji z obou stran. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na... více o Vepřové plátky zapečené s cuketou
Kuřecí prsa nakrájíme na kostičky a na oleji osmažíme do zlatova. Mezitím si v hrnci připravíme směs ze zakysané smetany, nakrájeného pórku na malé... více o Kuře na nivě
Do robotu nalijeme mléko, mírně osolíme a opepříme, rozšleháme a pak přiléváme olej a stále šleháme, dokud směs nezhoustne. Používá se všude tam, kde... více o Majonéza bez vajec
Na rozpáleném sádle smažit nakrájenou cibuli (V-krouhač) do zlatova, přidat papriku (nespálit!), překrojené žaludky, sůl, česnek, kmín, pepř,... více o Guláš z drůbežích žaludků a srdíček
Do vyšlehaného másla postupně zašleháváme tavený sýr a nastrouhanou nivu, smetanu nebo mléko.... více o Sýrová pomazánka s nivou
Žloutky utřeme s cukrem a máslem, přidáme tvaroh a znovu utřeme. Přidáme vanilkový cukr, citronovou kůru a mléko. Vmícháme polohrubou mouku s práškem... více o Tvarohová bábovka IV.
Do hrnce dáme maso a halali a vodu uvaříme. Potom maso vyjmeme, zahustíme smetanou a hladkou moukou. Vedle na pánvi z cca půl hrnku cukru uděláme... více o Jednoduchá svíčková
Mrkev, naklíčenou nebo namočenou čočku a koření podusíme 10 minut. Zaprášíme hladkou moukou, promícháme, odstavíme. Vyjmeme koření, případně přidáme... více o Červená čočka se sýrem
Nahrubo nastrouhané brambory smícháme s ostatními surovinami a vypracujeme tuhé těsto. Pokud lepí, přidáme mouku. Toto těsto můžeme využít na několik... více o Univerzální bramborové těsto
Maso nakrájíme na tenké nudličky, osolíme, opepříme smícháme s 2 lžícemi medu, 1 lžící kečupu, 1/2 lžící hořčice, trochou sójové a worchestrové omáčky... více o Ananasová čína
Sýr a vajíčka nastrouháne najemno, přidáme utřený česnek, sůl, pepř, nasekanou pažitku nebo petrželku (v zimě dávám sušenou nebo mraženou) a vmícháme... více o Silná česneková pomazánka na jednohubky
Žloutky, máslo a cukr utřeme. Přidáme umleté oříšky a mléko. Ušleháme sníh z bílků. Střídavě přidáváme mouku (ve které máme již zamíchaný prášek do... více o Ořechová bábovka - ideální na beránka
Šunku nakrájíme na malé kousky (prodává se i nakrájená šunka v balíčku, něco jako nastrouhaný sýr), cibuli najemno, přidáme jogurt a pomazánkové máslo... více o Šunková pomazánka - taťkova
Játra očistíme, nakrájíme na kousky a promícháme s cuketou. Přidáme vejce, hořčici, sůl, polévkové koření, sójovou omáčku, koření na čínu, kečup a... více o Játrová čína
Mouku, vejce, tuk a prášek do pečiva zpracujeme do hladkého těsta a rozdělíme na poloviny. Jednu vyválíme, uložíme na vymazaný plech. Nakrájenou... více o Rebarborové řezy
Rýži uvaříme v osolené vodě. Mezitím si připravíme kuřecí maso. Řízky omyjeme, lehce osušíme v utěrce a nakrájíme na kostičky. Na pánvičce na trošce... více o Smetanové kuřecí kousky s rýží
Mléko smícháte s celými pistáciemi a pozvolna uvedete do varu, mírně bublající mléko s oříšky vaříte přikryté zhruba 5 minut. Odstavíte a necháte... více o Pravá pistáciová zmrzlina
Troubu předehřejete na 140 °C. Z pečícího papíru vystřihnete kruh a položíte jej na plech. V misce smícháte vidličkou 1/4 hrnku cukru se škrobem.... více o Dezert Pavlova
V míse ze surovin zpracujeme rukama těsto - polohrubé mouky dám trochu a postupně přidávám tak, aby se těsto nelepilo, ale bylo pěkně vláčné. Uválíme... více o Tvarohové knedlíky s jakýmkoliv ovocem
Kuřecí stehna posolíme, silně potřeme česnekem a necháme 2 hodiny odpočinout. Stehna obalíme ve směsi hladké mouky a sladké papriky. Opečeme na másle... více o Pikantní pečená kuřecí stehna
Na kostičky nakrájené rohlíky namočíme do masového vývaru, přidáme žloutky, sekané kopřivy nebo petrželku, majonézu utřený česnek, na kostičky... více o Velikonoční nádivka
Všechno do mixéru a dobře rozmixovat. Nechat v lednici. Před podáváním, je-li třeba zředit vodou. Servíruje se v miskách s kouskem ledu a bílou... více o Gazpacho - andaluská zeleninová polévka
Na rozehřátém oleji zesklovatíme kostičky cibule a papriky. Bůček nakrájíme na kostičky, osolíme, okmínujeme a posypeme grilovacím kořením. Přidáme na... více o Andělské zvony
Omyté a osušené řízky lehce naklepeme, osolíme a opepříme. V pánvi rozpustíme 50 g másla a maso na něm dozlatova opečeme. Rozpůlíme papriky,... více o Krůtí medailonky na zelenině