Máte rádi koblihy, šišky obalené ve skořicovém cukru, vdolečky a další sladké smažené dobroty z kynutého těsta? Těm domácím se nic nevyrovná. Receptů najdete na internetu stovky, hodit se vám ale budou tipy a triky, jak je správně osmažit, aby se nespálily na povrchu a uvnitř nezůstaly syrové, a byly nádherně zlatavé.
1. S tukem nešetřete! Důležité je, aby pečivo z kynutého těsta plavalo a nedotýkalo se dna hrnce. Nejlepší pro smažení je sádlo nebo přepuštěné máslo, použít můžete ale i rostlinný olej, který vydrží i vysoké teploty a nepřepaluje se. Ideální je například řepkový, který má navíc neutrální chuť.
2. Tuk nechte rozpálit tak akorát. Ve studeném oleji by těsto nasáklo tukem a koblihy, vdolky či jiné pečivo by nevyběhly, pokud ho ale rozehřejete až moc, mohly by se vám spálit na povrchu a uvnitř zůstat syrové. Důležité je vkládat do tuku pečivo po částech a to tak, aby plavalo v jedné vrstvě.
Recepty na domácí koblížky, které se vám budou rozplývat na jazyku, najdete ZDE.
3. měli záruku krásně kulatých a nadýchaných koblížků nebo vdolků, je nutné pánev nebo kastrol hned po vložení koblih zakrýt pokličkou, která zajistí, že se koblihy rychle zespodu zasmaží a uprostřed se nafouknou. Asi po dvou až třech minutách pokličku odendejte a koblihy opatrně otočte. Nikdy do nich během smažení nepíchejte, aby vám nesplaskly.
4. Po usmažení každé porce odstraňte z hrnce zbytky těsta, jinak tuk zhořkne, nebo se spálené kousky nalepí na další pečivo. Usmažené dobroty vyndejte na rozloženou kuchyňskou utěrku, která odsaje přebytečný tuk a nechte vychladnout. Pak je buď obalte v cukru se skořicí nebo třeba naplňte džemem nebo oříškovo-čokoládovou pomazánkou.
Všechny ingredience pořádně promíchejte, dejte do vakuově uzavíratelného sáčku a do něj vložte naporcované kuře nebo lososa tak, aby bylo maso obalené... více o Medovo-hořčičná marináda na kuře i lososa
Dáme vařit těstoviny. V pánvi rozpustíme tavený sýr ve smetaně. Pak přidáme špenát a česnek. Povaříme asi 5 minut. Pak dochutíme solí. Nakonec přidáme... více o Těstoviny se špenátem
Všechny ingredience rozmixujte do hladka. Nalijte do dvou sklenic, případně dvou misek, pokud chcete jíst s müsli. Výborně chutná s jahodami a šťávou... více o Banánovo – avokádové smoothie
Houby dáme do hrníčku, zalijeme vodou a necháme přes noc nabobtnat. Pro lepší chuť pohanky může pak vodu z hub přidat k propláchnuté pohance, kterou... více o Houbová pohanka - pohankový kuba
1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Ušleháme 100 - 150 g cukru s rostlinným tukem Hera máslová příchuť. Poté přidáme postupně vejce a 2 lžíce kakaa. Vše... více o Čokoládové cupcakes
Hovězí kosti vložte do většího hrnce a naplňte vodou. Přiveďte k varu a vařte 8 minu, dokud nahnědlá pěna nevyplave na povrch hladiny. Poté slijte a... více o Vietnamská polévka Pho Bo
Nejdříve si připravte náplně. Propláchněte Perfect Dish Spaghetti a nechte na sítku důkladně okapat. Nakrájejte okurku na dlouhé jemné proužky, omyjte... více o Jarní závitky s krevetami, bylinkami a zeleninovými nudlemi
Plátka krkovice naklepeme, po stranách nakrojíme, aby se nám při smažení nekroutily, osolíme, opepříme. Cibuli smažíme lehce dozlatova. Přidáme plátky... více o Houbovo-smetanová krkovička
Předehřejte troubu na 180 ˚C. Hluboký plech vyložte pečícím papírem tak, aby okraje papíru dosahovaly nad okraje formy. Místo pečícího papíru můžete... více o Perníkové řezy s marcipánovým krémem
Těsto: sypké ingredience smícháme v míse, přidáme změklý tuk a vypracujeme těsto, které pak necháme půl hodiny v chladnu odpočinout. Těsto pak... více o Citronový nebo pomerančový koláč (řez) - křehký a pikantní
Na másle nebo oleji osmažíme cibuli dosklovata, přidáme drobně pokrájené žampiony a slaninu a za občasného promíchání krátce podusíme. Pak vmícháme... více o Žampionové placičky (karbanátky)
Medvědí česnek dejte do mixéru, přilijte olivový olej, sůl a rozmixujte dohladka na pesto. Přendejte do skleničky a dejte vychladit do ledničky.... více o Bramborové nočky s medvědím česnekem
Hlávku zelí dáme do hrnce s vroucí vodou a vždy po spaření a změknutí vrchních listů ji vyndáme, odřízneme listy od košťálu a opatrně je sejmeme, aby... více o Holubce v bešamelu - plněné zelné listy
Želatinu připravíme dle návodu. Buď si uděláme sladkokyselý nálev (podobně jako na okurkový salát, jen o něco kyselejší) nebo použijeme nálev ze... více o Křenové závitky v rosolu (aspiku)
Uvařené maso nakrájejte na menší kostičky. Do větší mísy dejte pečivo. Zalijte je vlažným vývarem. V jiné misce spolu utřete žloutky a máslo,... více o Velikonoční nádivka dle časopisu F.O.O.D.
Plátky masa osolíme, opepříme a posypeme mletou paprikou, pak ponecháme v chladu. Nakrájíme si najemno kyselou okurku, cibuli a anglickou slaninu,... více o Krkovička po cigánsku
* všechny ingredience smícháme a dobře promícháme * těsto by mělo být lehce tekuté (buď naředit mlékem nebo zahustit moukou) * těsto stačí na cca 5-6... více o Mikrovlnkové rychloMUFFINY
Z ingrediencí vypracujeme hladké těsto, které necháme 30 minut v chladu odpočinout. Pak z něj oddělíme cca 300 gramů, které si necháme na mřížku.... více o Křehký kokosový koláč s jablky - mřížkový
Fazole namočíme na dvě hodiny do studené vody, pak je uvaříme doměkka, a scedíme. Kroupy připravíme stejným způsobem. Na trošce oleje osmažíme drobně... více o Fazole s kroupami a slaninou
Zaděláme kvásek (já roztírám droždí na kašičku s cukrem a poté přidávám další suroviny), přidáme do mísy s moukou, solí, kmínem octem, vodou a... více o Dalamánky z chlebové mouky
Plátky libovější krkovičky po stranách nakrojíme, naklepeme, osolíme, dle chuti okořeníme a naskládáme do pekáčku. Vymazávat nemusíme a když, tak... více o Majolková krkovička se sýrem
Těsto vypracuji a nechám chvíli odpočinout. Mezitím si nakrájím cibulku a dám ji opéct na másle, přidám česnek, tak 2 stroužky, ale je to podle chuti... více o Cuketový quiche
Větší a hlubší pekáč (cca 20 x 35 cm) vymažeme máslem a následně vyložíme pečícím papírem (výborně k nádobě přilne). Mrkev oloupeme a nastrouháme na... více o Mrkvový koláč BILLA
Dýni Hokkaido důkladně omyjeme a rozkrojíme, jádra s vnitřkem odstraníme. Dýni rozkrájíme na kostky, neloupeme ji. Cibuli rozkrájíme a necháme ji na... více o Dýňová polévka III.
Cizrnu namočíme den předem. Vodu, ve které jsme cizrnu namáčeli, vylijeme a dáme vařit s vodou čerstvou, nesolíme. Uvaříme do měkka. Vývar z cizrny... více o Cizrna na italský způsob II.
Mouku smíchanou s práškem do pečiva a s práškem do perníku promícháme s cukrem, pudinkem a kakaem. Přilijeme olej a vejce rozšlehaná v mléce. Všechny... více o Perník s pudinkem - nedrobí se
Nivu nastrouhejte na hrubém struhadle a přidejte jogurt a rozmačkaný česnek. Zamíchejte a vidličkou trošku utřete dohromady. Aby se všechny... více o Mňamková pomazánka z Nivy
Rozinky namočíme asi do 4 lžic rumu a necháme přejít varem (nebo použijeme rozinky namočené v rumu delší dobu). Kvasnice rozdrobíme do hrnečku,... více o Velikonoční mazanec bez vajec
Omyjeme a na proužky nakrájíme krutí prsa. Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na kolečka a dáme do misky spolu s grilovacím kořením a nakrájeným masem a... více o Číňan na houbách
Nálev nechte povařit a pak nalejte do sklenic, kde máte okurky prokládané nakrájenou cibulí, mrkev a kopr. Do paprik nedávejte cibuli, mrkev a kopr,... více o Nálev na sladkokyselé okurky, slimáky a papriky
Kuskus uvaříme podle návodu (zalijeme horkou vodou a přikryté necháme nabobtnat). Dáme vařit červnou čočku. Tu vaříme jen krátce (pár minut, měla by... více o Kuskus se zeleninou a červenou čočkou
Nové brambory kartáčkem omyjeme a nakrájíme na větší kousky, osušíme papírovým ubrouskem a dáme na dno římského hrnce, osolíme, přidáme česnek a různé... více o Kuře na nových bramborách
Do velkého hrnce dáme olej, nakrájíme cibulku na kostičky a osmahneme dozlatova, přidáme maso a orestujeme. Zalijeme vodou a přidáme oloupané a omyté... více o Fazolová polévka se zelím
Ze všech surovin na přípravu těsta vypracujeme těsto a rozdělíme na dva díly, které vyválíme na dvě přibližně stejné placky. Na vymaštěný plech dáme... více o Řezy s rebarborou
Játra namočíme přes noc v mléce nebo podmáslí. Druhý den otřeme do sucha. Do rozpáleného sádla přidáme cibuli nakrájenou na měsíčky, česnek, oregáno,... více o Husí játra jako předkrm
Nadrobno pokrájíme cibuli a zpěníme na oleji. Když zesklovatí, přidáme drůbeží játra (musíme je předem prohlédnout a vyříznout z nich žluč) a trochu... více o Drůbeží játra mojí mámy
Krupicový cukr, vejce a olej ušleháme a přidáme všechno ostatní. Vlejeme do vymazaného a vysypaného plechu s vysokým okrajem a pečeme při 180 °C.... více o Americká buchta
Do láhve dáme 1 lžíci oleje, poskládáme očištěné, na poloviny rozkrájené papriky (těsně, aby se jich vešlo co nejvíc), vršky paprik dáme navrch.... více o Zavařená kapie
Všechny suroviny smícháme v míse dohromady a vypracujeme z nich těsto a tvarujeme z něj šišky, které vaříme ve vodě. Vařené bramborové šišky posypeme... více o Bramborové šišky s mákem
Kečup, hořčici, worchestr, olej svaříme na omáčku a dáme stranou buřty, cibuli a okurku nakrájíme na nudličky a smícháme s uvařenou omáčkou, přidáme... více o Ševcovský salát
Do teplého mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr, špetku soli a trochu mouky, necháme vykynout kvásek. V míse smícháme mouku, přidáme rozpuštěný tuk,... více o Velikonoční mazanec
Maso naklepeme, osolíme, opepříme a silně z obou stran potřeme hořčicí. Na oleji osmahneme dozlatova na kroužky nakrájenou cibuli (hodně - cibule nám... více o Falešné španělské ptáčky
Rozpuštěné máslo a hladkou mouku vymícháme, když je hladká, přidáme rajský protlak zamícháme a po troše přidáváme studenou vodu a mícháme, aby se nám... více o Rajská polévka pro děti i dospělé
Mléka, mouku a cukr zahříváme ve vodní lázni nebo v teflonovém kastrole na mírném ohni do zhoustnutí, přidáme máslo. Do husté hmoty zamícháme směs... více o Marokánky
Salám oloupeme, nakrájíme na tenká kolečka a vložíme do salátové mísy. Společně povaříme kečup, olej, ocet worchestrovou omáčku, hořčici, chilli... více o Pivní salát
Chobotnice opečeme na polovině oleje, podlijeme vínem a dusíme asi 1/2 hodiny doměkka. Rajčata spaříme sloupneme slupky, zbavíme je jádřinců a... více o Chobotnice po athénsku
Z těsta vyválíme 4 obdélníky 20x30 cm, narovnáme je na plech vyložený papírem na pečení, propícháme vidličkou a potřeme bílkem. Ze zbylého těsta... více o Ovocné řezy z listového těsta
Omytý a oloupaný celer nakrájíme na plátky silné asi 4 mm, které povaříme ve 2 litrech osolené vody zhruba 5 minut. Hotové prolijeme studenou vodou a... více o Smažený celer se sýrem
Očištěnou kachnu osolíme, okmínujeme a za stálého podlévání a přelévání vypečeným tukem pečeme v troubě téměř doměkka. Pak ji rozporcujeme. Část tuku... více o Kachna po staročesku
Špagety vsypeme do osolené vařící vody, uvaříme, scedíme a necháme okapat. Šunku pokrájenou na kostičky osmahneme na rozehřátém oleji, posypeme... více o Špagety zapečené se sýrem