Máte rádi koblihy, šišky obalené ve skořicovém cukru, vdolečky a další sladké smažené dobroty z kynutého těsta? Těm domácím se nic nevyrovná. Receptů najdete na internetu stovky, hodit se vám ale budou tipy a triky, jak je správně osmažit, aby se nespálily na povrchu a uvnitř nezůstaly syrové, a byly nádherně zlatavé.
1. S tukem nešetřete! Důležité je, aby pečivo z kynutého těsta plavalo a nedotýkalo se dna hrnce. Nejlepší pro smažení je sádlo nebo přepuštěné máslo, použít můžete ale i rostlinný olej, který vydrží i vysoké teploty a nepřepaluje se. Ideální je například řepkový, který má navíc neutrální chuť.
2. Tuk nechte rozpálit tak akorát. Ve studeném oleji by těsto nasáklo tukem a koblihy, vdolky či jiné pečivo by nevyběhly, pokud ho ale rozehřejete až moc, mohly by se vám spálit na povrchu a uvnitř zůstat syrové. Důležité je vkládat do tuku pečivo po částech a to tak, aby plavalo v jedné vrstvě.
Recepty na domácí koblížky, které se vám budou rozplývat na jazyku, najdete ZDE.
3. měli záruku krásně kulatých a nadýchaných koblížků nebo vdolků, je nutné pánev nebo kastrol hned po vložení koblih zakrýt pokličkou, která zajistí, že se koblihy rychle zespodu zasmaží a uprostřed se nafouknou. Asi po dvou až třech minutách pokličku odendejte a koblihy opatrně otočte. Nikdy do nich během smažení nepíchejte, aby vám nesplaskly.
4. Po usmažení každé porce odstraňte z hrnce zbytky těsta, jinak tuk zhořkne, nebo se spálené kousky nalepí na další pečivo. Usmažené dobroty vyndejte na rozloženou kuchyňskou utěrku, která odsaje přebytečný tuk a nechte vychladnout. Pak je buď obalte v cukru se skořicí nebo třeba naplňte džemem nebo oříškovo-čokoládovou pomazánkou.
Mícháme cukr, vejce a kokosový olej, dokud není směs kompaktní. Poté přidáme mouku a strouhaný kokos. Všechno smícháme a podle potřeby přilijeme... více o Kokosové sušenky
V hrnci zahřejte kondenzované slazené mléko a rozehřejte v něm čokoládu. Poté nechte trochu vychladnout. Lískové oříšky opražte v troubě vyhřáté na... více o Domácí nutella
Brambory grenaille uvaříme a nakrájíme na větší kousky, přidáme nakrájený kopr najemno, salátovou okurku rozpůlíme, vyndáme vnitřek, nakrájíme na půl... více o Mistrovský bramborový salát
Na malém množství oleje necháme zesklovatět pokrájený pórek (cibuli). Přidáme mleté maso, které smažíme za stálého míchání do té doby, než se nám... více o Brambory zapečené (nejen) s mletým masem
Na kousku másla (olej) osmažíme dosklovata drobně pokrájenou cibuli se slaninou. Přidáme trochu roztopit pokrájený sýr, vejce (2-3, dle velikosti),... více o Míchaná vejce (nejen) s romadůrem nebo tvarůžky
Cibuli nakrájejte nadrobno, krátce orestujte na sádle, dokud nezesklovatí. Pak přidejte mletou papriku a rajčatovou passatu - dejte pozor, aby se... více o Pikantní bezmasé rizoto se sýrem
Květák rozebereme na růžičky a v osolené vodě krátce povaříme, pak scedíme, necháme okapat a vychladnout. Část růžiček (asi čtvrtinu) ponecháme na... více o Květákový salát nebo pomazánka
Do mísy dáme mouku, cukr, kůru, pudinkový a kypřící prášek a promícháme. Přidáme aroma, žloutek, změklý tuk a smetanu a ze všeho vypracujeme hladké... více o Jablečný víkendový koláč - vláčný
Celer pokrájíme na plátky, které uvaříme v osolené vodě s octem na skus, pak scedíme, pokrájíme na kostky a dáme do mísy. Přidáme pokrájenou slaninu,... více o Celer z trouby
Množství záleží na počtu strávníku, ale největší podíl (alespoň 50%) tvoří vždy ovesné nebo pšeničné, špaldové, žitné, ječné vločky. Ty necháme na... více o Müsli cukroví nebo tyčinky bez pečení
* cibuli a pórek nakrájíme najemno a dáme dusit na pánev * maso nakrájíme na kostičky a okořeníme * následně orestujeme na pánvi s cibulí a pórkem *... více o Jednoduchá nivová omáčka s kuřecím
Na oleji zlehka osmahneme najemno nakrájenou cibulku a česnek, přisypeme majoránku, kmín a sůl. Přidáme pokrájené brambory (nechávám ve slupce), houby... více o Houbová bramboračka
Mouku dáme do mísy, přidáme cukr, sůl, citronovou kůru, prášek do pečiva a promícháme. Uprostřed mouky uděláme důlek, do kterého vyklepneme vejce a do... více o Báječné máslové koláčky - nejen svatební
* nakrájíme cibuli na (půl)kolečka * brambory oškrábeme a nakrájíme na kousky (ideální tenké plátky nebo kostičky) * žampiony pokrájíme na menší... více o Zapečené brambory s žampiony a kuřecím
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme vlažné máslo, nastrouhanou dýni, aroma, kokos, mouku s kypřidlem a rozinky dle chuti. Vše dobře promícháme... více o Dýňová bábovka (řez) s kokosem
Aby koktejl vypadal dostatečně sexy, dejte do long poháru kousky pomeranče, lžičku hnědého cukru, muddlerem pomeranč lehce rozdrťte, aby pustil šťávu... více o Campari Orange Passion
Smícháme všechny ingredience, které jsou potřebné k přípavě těsta, ušleháme. Dáme péct do trouby na 180° na cca 30 minut. Mezitím, co mám těsto v... více o Dortík s pudinkovým krémem, hoblinkami, madlemi a džemem
Uvedené ingredience dáme do pekárny v pořadí, jak jsou popsány. To znamená: voda, sůl, med, máslo, obě mouky a nahoru droždí. Zapneme program 1 -... více o Slunečnicový chléb domácí
Ovoce omyjte a očistěte. Bobulky opatrně osušte. Asi dvě třetiny rybízu a malin dejte do hrnce, vlijte šťávu, promíchejte a zhruba 5 minut za... více o Ovocné želé s mascarpone
Maso opláchněte, osušte, nakrájejte na malé kousky, osolte a opepřete. Na rozehřátém oleji v kastrolu krátce, asi 5 minut, orestujte nakrájenou... více o Krůtí guláš s těstovinami
Kroupy na dvě hodiny namočíme do studené vody, pak uvaříme doměkka a scedíme. Na drobně pokrájené slanině osmažíme pokrájenou cibuli dozlatova,... více o Staročeské zelí s kroupami a uzeným
Na rozpuštěném másle orestujeme drobně pokrájenou cibuli, přidáme droždí a smažíme. Droždí se nejdřív rozpustí, pak zpění a až zrůžoví a začne se... více o Míchaná vejce s droždím
**Příprava masa** Lístky rozmarýnu otrháme, oloupeme česnek a spolu se solí utřeme v hmoždíři na kaši. Není-li k dispozici hmoždíř, rozkrájíme... více o Pštrosí maso s rozmarýnem
Maso pokrájíme na kostky, posypeme kořením, osolíme a pokapeme olejem. Dobře promícháme. Pórek pokrájíme na kolečka a střídavě na grilovací jehly... více o Kořeněné špízy s pórkem
Žloutky si vyšleháme s cukrem do pěny. Pak vmícháme olej, vodu, přisypeme kakao s moukou a kypřidlem do perníku,promícháme a nakonec zlehka vmícháme... více o Rychlá perníková roláda
Cibulku na proužky osmahneme, přidáme cukr a necháme zrůžovět, osolíme, opepříme, přidáme maso a osmahneme zprudka do běla. Přidáme cuketu na proužky... více o Kuřecí směs s cuketou
Maso rozkrojíme na 4 plátky. Vložíme na pekáč, posolíme a podlijeme vodou. Pečeme po obou stranách na 200 °C asi hodinu. Zatím na talířek nastrouháme... více o Krkovička na celeru
Všechny ingredience smícháme dohromady, vylijeme na vymaštěný a vysypaný plech. Pečeme na 180 °C. Hotový koláč potřeme čokoládovou polevou a posypeme... více o Babiččin perníkový koláč s kokosem
Tvaroh, máslo, mouku, žloutek a sůl zpracujeme do těsta, do kterého balíme jednotlivé jahody (buď celé nebo velké rozkrojené). Vaříme dokud nevyplavou... více o Tvarohovo jahodové knedlíky
Do formy nalijeme podmáslí s vodou, přidáme ocet, olej, med, sůl, vsypeme mouky a koření a nakonec droždí. Program základní - tří hodinový a kůrka... více o Výborný chléb, který se vždy povede
Na odpalované těsto dáme do hrnce 125 ml vody, 30 g másla a špetku soli a krátce povaříme, pak přidáme najednou 75 g mouky a mícháme tak dlouho, dokud... více o Lahodné profiteroles
Žloutek utřeme s pomazánkovým máslem a Lučinou, přimícháme na jemno nastrouhaný bílek, na jemno nastrouhaný eidam, nasekanou pažitku a mírně okořeníme... více o Dobrá vajíčková pomazánka nejen pro děti
Maso omyjeme. Asi 2 cm plátky karé zlehka naklepeme a nakrájíme z nich 1/2 cm silné a 4 cm dlouhé nudličky. Vložíme je do nádoby, osolíme, opepříme a... více o Košovská specialita
Nové brambory kartáčkem omyjeme a nakrájíme na větší kousky, osušíme papírovým ubrouskem a dáme na dno římského hrnce, osolíme, přidáme česnek a různé... více o Kuře na nových bramborách
Rozmixujeme ingredience na marinádu a naložit do ní maso nakrájené na 2,5 cm plátky a nechat v ledničce přes noc. Vyjmout plátky masa z marinády a... více o Gyros po řecku s českým masem
Oddělíme bílky, ze kterých vyšleháme sníh a ostatní suroviny smícháme - nakonec přidáme sníh a asi 2-3 lžíce kakaa. Do dobře vymazané formy na bábovku... více o Bábovka v mikrovlnce za 10 minut
Na kostičky nakrájený kousek špeku osmažíme, přidáme zelí, masox a krátce podusíme. Dáme na plech rovnoměrnou vrstvu zelí a poklademe osolenými plátky... více o Bůček pečený na zelí
Kuřecí prsíčka nakrájet na proužky, na hlubší pánvi zpěnit cibuli, málo osolit, přidat česnek nakrájený na plátečky, přidat koření kari. Když jsou... více o Kuřecí prsíčka na kari s česnekem
Polentu rozetřeme do vymazané zapékací mísy. Na trošce oleje opražíme nakrájenou zeleninu, osolíme, opepříme, dusíme asi 5 minut. Vmícháme sekané... více o Zapečená polenta se sýrem
Troubu předehřejete na 140 °C. Z pečícího papíru vystřihnete kruh a položíte jej na plech. V misce smícháte vidličkou 1/4 hrnku cukru se škrobem.... více o Dezert Pavlova
Do kuřecího vývaru dáme nakrájený pórek a nastrouhanou mrkev a necháme vařit. Mezitím si uděláme knedlíčky. Na olej dáme rozpustit droždí, pak přidáme... více o Pórková polévka s drožďovými knedlíčky
Rozvírací dortovou formu vymastíme a dobře vysypeme. Máslo rozehřejeme a necháme zchladnout a smícháme s ostatními surovinami. 2/3 těsta si necháme, 1... více o Francouzský ořechový koláč
Margarín a tvaroh dobře utřeme s vejci a cukrem. Přidáme prosátou mouku, prášek do pečiva, usekaná ořechová jádra a citronovou kůru. Formu na beránka... více o Velikonoční beránek z tvarohového těsta
Z mouky, tvarohu, másla, cukru, vajec (příp. mléka, když máme jen 1 tvaroh), vanilkového cukru, vajec namočených rozinek i s rumem a oběma prášky... více o Velikonoční tvarohový mazanec
Cukr a celá vajíčka utřeme dohromady a pak postupně přidáváme ostatní ingredience. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy, do trošky... více o Olejová bábovka s kakaem
Šleháme 6 bílků, postupně přidáváme a zašleháváme 6 lžic cukru krupice až je sníh krásně tuhý, přidáme 6 žloutků se 3 lžícemi studené vody a ještě... více o Oblíbený piškotový koláč s tvarohem a želatinou
Řízky naklepeme, osolíme a naložíme do směsi připravené smícháním všech ingrediencí. Necháme 24 hodin v lednici. Smažíme na rozpáleném oleji. Příloha... více o Přírodní řízek
Kuřecí nebo vepřové maso nakrájíme, lehce naklepeme, osolíme a opepříme. Vajíčko rozšleháme se smetanou. Dle potřeby rozředíme mlékem a vzniklou... více o Bylinkový řízek na česnekovém oleji
Řepu vydrhneme pod tekoucí vodou, uvaříme v osolené vařící vodě (se špetkou kyseliny citronové - řepa si uchová původní červenou barvu), vychladíme,... více o Salát z červené řepy s fazolemi
Omytý a oloupaný celer nakrájíme na plátky silné asi 4 mm, které povaříme ve 2 litrech osolené vody zhruba 5 minut. Hotové prolijeme studenou vodou a... více o Smažený celer se sýrem