• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Přílohy, pečivo a luštěniny

Recepty na přílohy, pečivo a luštěniny – postup přípravy, suroviny a více variant receptu

Recepty na přílohy, pečivo a luštěniny – postup přípravy, suroviny a více variant receptu

Přílohy k pokrmům mají hned několik funkcí. Zelenina má často úkol zpestření nebo odlehčení pokrmu. Pečivo spíše přikusujeme pro větší zasycení, ať už se jedná o polévku či maso. Některé kombinace příloh jsou zažité, například není zvykem konzumovat svíčkovou s těstovinami. Přesto však někdo takovou kombinaci uvádí.

Nejčastěji se jako příloha podávají těstoviny, rýže, brambory nebo knedlíky. Všechny tyto přílohy lze připravit v mnoha variantách více či méně zdravých – záleží na konkrétním receptu.

Stále více získávají na oblibě dříve spíše neznámé přílohy jako je kuskus, bulgur nebo quinoa. Také se častěji setkáváme s luštěninou coby přílohou. Mezi přílohy můžeme okrajově zařadit i saláty, které jsou oblíbení například k masu. Jako příloha mohou sloužit i houby.

Brambory Knedlíky Rýže Luštěniny Noky Kuskus Bulgur Quinoa Housky a rohlíky Chléb & placky
Zapečený rýžový nákyp s meruňkami

Zapečený rýžový nákyp s meruňkami

Rýži uvaříme v osolené vodě do měkka. V misce utřeme máslo s tvarohem a cukrem. Hlubší zapékací mísu vymažeme máslem a nasypeme do ní 1/3 uvařené rýže... více o Zapečený rýžový nákyp s meruňkami

Zapečené houbové rizoto

Zapečené houbové rizoto

Na oleji zpěníme cibuli, přidáme očištěné a nakrájené houby, osolíme, posypeme drceným kmínem a dusíme do měkka. Rýži za syrova prudce opečeme na... více o Zapečené houbové rizoto

Bramborové placky s tvarohem II.

Bramborové placky s tvarohem II.

Vařené ochladlé brambory oloupeme a prolisujeme. Malinko je osolíme a důkladně propracujeme na vále posypaném moukou. Uděláme šišku a krájíme kousky,... více o Bramborové placky s tvarohem II.

Rýžový nákyp s jahodami

Rýžový nákyp s jahodami

Do vařícího mléka přidáme rýži, máslo a cukr a vaříme do změknutí. V misce ušleháme máslo, cukry, citronovou šťávu a kůru se třemi žloutky. Omyté... více o Rýžový nákyp s jahodami

Bramborové krokety se sýrem

Bramborové krokety se sýrem

Vařené vychladlé brambory najemno nastrouháme nebo namačkáme, sýr nastrouháme najemno, přidáme ostatní a vypracujeme těsto, ze kterého děláme malé... více o Bramborové krokety se sýrem

Vánoční vrstvený salát

Vánoční vrstvený salát

Do průhledné mísy tvoříme vrstvy následujícím způsobem: 1 vrstva: cibule nakrájíme nadrobno, opepříme. 2 vrstva: brambory uvaříme ve slupce, oloupeme,... více o Vánoční vrstvený salát

Dalamánky

Dalamánky

Z kvasnic, mléka a trochy mouky uděláme kvásek, necháme vykynout. Přisypeme zbylou mouku, přidáme nastrouhané nebo namačkané brambory, sůl a... více o Dalamánky

Bramborové dukátky

Bramborové dukátky

Brambory uvaříme (nové klidně ve slupce), necháme chvilku vychladnout, nakrájíme na plátky a poklademe vedle sebe na vymazaný plech. Máslo (množství... více o Bramborové dukátky

10 minut
Bramborové knedlíky II.

Bramborové knedlíky II.

Rohlíky nadrobíme, na ně nastrouháme najemno syrové brambory, přikryjeme a necháme 2 hodiny vsáknout. Potom přidáme vejce, sůl a prolisovaný česnek. Z... více o Bramborové knedlíky II.

Cuketové chlupaté knedlíky

Cuketové chlupaté knedlíky

Omyté a oloupané cukety a brambory jemně nastrouháme a necháme chvíli odpočinout. Vymačkáme vodu a v míse promícháme se solí, kmínem, vejcem,... více o Cuketové chlupaté knedlíky

Ivetčin kynutý knedlík

Ivetčin kynutý knedlík

Do mouky uděláme důlek a do něj rozdrobené droždí, zalít vodou, přikryjeme a necháme vzejít kvásek. Poté přidáme vejce, sůl, málo cukru (špetku) a na... více o Ivetčin kynutý knedlík

Rýchorky se špenátem

Rýchorky se špenátem

Z ingrediencí na rýchorky uděláme těsto jako na bramboráky - brambory nastrouháme, přidáme sýr, vejce, trochu soli a teplé mléko (aby brambory... více o Rýchorky se špenátem

Zapékané těstoviny II.

Zapékané těstoviny II.

V osolené vodě uvaříme kolínka, Na tuku zpěníme cibuli, přidáme šunku, osmahneme a zaprášíme moukou. Přilijeme mléko, a přidáme 1/2 nivy, hořčici,... více o Zapékané těstoviny II.

Zakysaná bramborová kukadla se zeleninou

Zakysaná bramborová kukadla se…

Brambory uvaříme do poloměkka, oloupeme a nadrobno nastrouháme. Přidáme koření, zakysanou smetanu, nastrouhaný sýr a lučinu. Z takto hotového těsta... více o Zakysaná bramborová kukadla se zeleninou

Tvarohové krokety

Tvarohové krokety

Brambory prolisujeme a k vychladlým přidáme jemný tvaroh, cukr, vejce, rozinky, strouhanou kůru, špetku soli, mouku. Dobře zpracujeme a z těsta... více o Tvarohové krokety

Těstoviny s brokolicí, nivou a kysanou smetanou

Těstoviny s brokolicí, nivou a…

Těstoviny uvaříme na skus. Brokolici rozebereme na růžičky, odkrájíme stonky a opláchneme pod studenou vodou. V hrnci uvedeme vodu do varu a osolíme.... více o Těstoviny s brokolicí, nivou a kysanou smetanou

Haniččin bramborový salát

Haniččin bramborový salát

Brambory uvaříme ve slupce. Vejce uvaříme natvrdo. Okurky nakrájíme na kolečka, papriku na proužky. Brambory, cibuli a vejce nakrájíme na kostičky.... více o Haniččin bramborový salát

Pravé ostravské zelí

Pravé ostravské zelí

Na Ostravě se vařilo zelí každou sobotu, protože prý " zeli, to chlopa rozveseli". Pravé ostravské zelí se vaří jinak v zimě a jinak v létě.V obou... více o Pravé ostravské zelí

Krupičkové nočky do polévky

Krupičkové nočky do polévky

Vejce rozklepneme do misky, osolíme, přidáváme krupičku, až vznikne hustší konzistence. Čím hustší, tím tužší nočky, čím řidší, tím lehčí a lehce se... více o Krupičkové nočky do polévky

Cuketové zelí

Cuketové zelí

Cukety oloupeme, rozkrojíme a vnitřek s jádry vydlábneme. Nastrouháme na hrubším struhadle, do hrnce přídáme sůl, trochu pepře, mletý či celý kmín a... více o Cuketové zelí

Letní salát z pečených paprik

Letní salát z pečených paprik

Na železné plotýnce, kterou položíme na plynový hořák sporáku opečeme celé papriky za sucha tak, aby jejich svrchní kůžička zčernala. Po upečení vždy... více o Letní salát z pečených paprik

Nebílovská cmunda

Nebílovská cmunda

Brambory oškrabeme, nastrouháme, přidáme mouku, sůl, mléko, pálivou papriku, pepř, majoránku, česnek = připravíme si bramborákové těsto. Bramboráky... více o Nebílovská cmunda

Brambory s kuřecím masem a žampiony

Brambory s kuřecím masem a žampiony

Brambory oloupeme, nakrajíme na na malé kousky, nasypeme do hrnce, přidáme sůl a kmín a uvaříme. Mezitím na pečící pánvi necháme rozpustit máslo,... více o Brambory s kuřecím masem a žampiony

Těstoviny s tuňákem III.

Těstoviny s tuňákem III.

Těstoviny uvaříme dle návodu. Okurku, papriku a cibuli nakrájíme na drobné kousky. Těstoviny slijeme, propláchneme a smícháme se zeleninou, majonézou... více o Těstoviny s tuňákem III.

Domácí hořčice

Domácí hořčice

Cibuli, papriku a rajčata nakrájíme a vaříme 1 hodinu do měkka, přidáme ostatní, rozmixujeme, propasírujeme a plníme do sklenic. Můžeme sterilizovat.... více o Domácí hořčice

Bramborové smaženky II.

Bramborové smaženky II.

Když dělám bramborovou kaši, vždy trochu víc, aby zbyla. Do druhého dne v lednici ztuhne. Přidám vajíčko, sůl, vegetu a hladkou mouku. Mouky tolik,... více o Bramborové smaženky II.

Bramborové knedlíky se švestkovou omáčkou

Bramborové knedlíky se švestkovou…

Cibuli nakrájíme, přidáme na kostky nakrájené uzené maso a osmažíme, vmícháme strouhanku a necháme vychladnout. Brambory pomeleme nebo rozmačkáme,... více o Bramborové knedlíky se švestkovou omáčkou

Zhuldovy fazole

Zhuldovy fazole

Na oleji orestujeme cibulku, slaninu a klobasu. Až cibulka zesklovatí, přidáme plechovku zeleniny a červených fazolí (bez nálevu), pak bilé fazole v... více o Zhuldovy fazole

Zapečené brambory se smetanou

Zapečené brambory se smetanou

Brambory a šunku nakrájíme na malé kostky, osolíme, opepříme a promícháme. Dáme do vymazaného pekáčku a zalijeme smetanou, do které jsme zamíchali... více o Zapečené brambory se smetanou

Nudle v omáčce

Nudle v omáčce

Brokolici rozebereme na růžičky a chvilku povaříme. Zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme na nudličky nakrájenou šunku, povařenou brokolici a hrášek,... více o Nudle v omáčce

Šťouchané brambory III.

Šťouchané brambory III.

Brambory uvaříme až mírně rozvaříme, cibuli nakrájíme a pomalinku smažíme do měkka, nejlépe na sádle, když je téměř měkká přidáme nakrájený pórek a... více o Šťouchané brambory III.

Jogurtová šlehačka

Jogurtová šlehačka

Šlehačku vyšleháme se ztužovačem a zašleháme bílý jogurt. Výborná je s čerstvým ovocem.... více o Jogurtová šlehačka

Pikantní okurky

Pikantní okurky

Přísady na nálev rozvaříme, přidáme celé Deko, vlažné nalijeme do sklenic na okurky. Zavařujeme 20 minut na 80°C.... více o Pikantní okurky

Směs na tousty z cukety

Směs na tousty z cukety

Cuketu okrájíme a nastrouháme nahrubo, cibule pokrájíme a vhodíme na olej, necháme zesklovatět, přidáme cuketu a dusíme, když je napůl měkká přidáme... více o Směs na tousty z cukety

Maďarské brambory

Maďarské brambory

Slaninu nakrájíme na kostky a usmažíme spolu s nakrájenou cibulí, vmícháme vařené brambory nakrájené na kostky a těstoviny, osolíme, opepříme,... více o Maďarské brambory

Piškotové těsto

Piškotové těsto

Do mixéru dám vejce a cukr. Potom přidám smíchanou mouku s práškem do pečiva a vodu. Na vymazaný plech dám těsto a přidám jakékoliv ovoce. Tento... více o Piškotové těsto

Zapečené brynzové halušky

Zapečené brynzové halušky

Brambory najemno nastrouháme (já je rozmixuji v mixéru), přidáme sůl a mouku podle potřeby, aby vzniklo přiměřeně husté těsto. Do osolené vroucí vody... více o Zapečené brynzové halušky

Zapečená bramborová kaše s vejci

Zapečená bramborová kaše s vejci

Oloupané brambory uvaříme, scedíme a rozmačkáme. S máslem a mlékem vymmícháme na hladkou kaši. Zapékací mísu vymažeme, vložíme do ní kaši, zarovnáme a... více o Zapečená bramborová kaše s vejci

Zapečené brambory s brynzou

Zapečené brambory s brynzou

Ve slupce uvařené brambory nakrájíme na kolečka. Pekáč vymažeme a vysypeme strouhankou a rozložíme do něj polovinu brambor. Navrch rozdrobíme brynzu,... více o Zapečené brambory s brynzou

30 minut
Brambory s vínem

Brambory s vínem

Ve slupce uvařené brambory nakrájíme na kolečka. Na másle (můžeme dát i olej) zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme sekanou nať, osolíme, opepříme a 2... více o Brambory s vínem

Květákové krokety

Květákové krokety

Květák povaříme a vychladlý nastrouháme nahrubo. Přidáme mouku, mléko, žloutky, sůl, pepř a vše promícháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh a vmícháme do... více o Květákové krokety

Jemné květákové placičky

Jemné květákové placičky

Květák rozdělíme na růžičky a uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Necháne vychladit, potom vidličkou rozmačkáme a smícháme se žloutky, moukou, podle... více o Jemné květákové placičky

180 minut
Rýže lon-tong

Rýže lon-tong

Rýže se naplní do úzkého sáčku z husté tkaniny nebo vodu prpouštějící folie. Správný rozměr je 15x3,5 cm. Lze velmi snadno vyrobit. Naplníme ho ze 2/3... více o Rýže lon-tong

Brambory s růžičkovou kapustou - dietní

Brambory s růžičkovou kapustou -…

Uvaříme si kapustičku. Do zapékací misky dáme na kousky nakrájené brambory, na kostičky šunku, rozšleháme vejce s mlékem, které ochutíme solí, pepřem... více o Brambory s růžičkovou kapustou - dietní

Bramborové koule

Bramborové koule

Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Poté je oloupeme a prolisujeme. Přidáme hrubou mouku, sůl a sýr. Promícháme a vytvoříme kuličky,... více o Bramborové koule

Řecký balíček s překvapením

Řecký balíček s překvapením

Nejprve si připravíme maso, které omyjeme, osušíme a nakrájíme na cca 3 cm plátky. V misce kuřecí plátky smícháme s olivovým olejem, kořením Gyros,... více o Řecký balíček s překvapením

Opečené brambory s česnekem

Opečené brambory s česnekem

Oloupané, syrové brambory nakrájíme na čtvrtky, dáme na zlehka vymazaný plech a dozlatova upečeme, občas obrátíme. Opečené brambory dáme do mísy... více o Opečené brambory s česnekem

Cizrna po španělsku

Cizrna po španělsku

Jeden den namočenou cizrnu vaříme společně se všemi ingrdiencem v tlakovém hrnci cca 25 minut. Maso, slaninu nakrájíme na kostky. Klobásu na asi 4... více o Cizrna po španělsku

Zapékané kuře s brambory

Zapékané kuře s brambory

Do vymaštěného pekáčku dáme 2/3 syrových brambor nakrájených na větší kostky, osolíme, na brambory usmaženou cibuli, na to osolené kuře naporcované na... více o Zapékané kuře s brambory

30 minut
Pikantní fazole

Pikantní fazole

Anglickou slaninu a cibuli nakrájíme na kostky, osmahneme na tuku, přidáme lečo, kečup a fazole. Dochutíme solí pepřem, česnekem a dle chuti chilli.... více o Pikantní fazole

  • Předchozí stránka
  • 1
  • ...
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • ...
  • 62
  • Další stránka

Doporučujeme

30 minut
Obalovaný asijský květák z trouby

Obalovaný asijský květák z trouby

75 minut
Hraběnčiny řezy

Hraběnčiny řezy

95 minut
Hovězí sekaná Wellington

Hovězí sekaná Wellington

Poslední sledované recepty

85
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
40
Jablečné / Hruškové kynuté knedlíky
Jablečné / Hruškové…
37
(ne)Kynutý závin podle Lidušky
(ne)Kynutý závin podle…
34
Jednoduchá ovesná kaše
Jednoduchá ovesná kaše
26
Chilli papričky
Chilli papričky

Zajímavé články

Neviditelný jablečný koláč: Upečte si francouzský moučník, který se stal v Japonsku hitem
Neviditelný jablečný koláč: Upečte si francouzský…
Domácí listové těsto: Jak ho připravit, na co si dát pozor a tip na rychlejší variantu
Domácí listové těsto: Jak ho připravit, na co si…
Domácí dýňové pyré: Jednoduchý recept a tipy, jak ho využít do moučníků i slaných jídel
Domácí dýňové pyré: Jednoduchý recept a tipy, jak…
Vlašské ořechy: 12 nejlepších sladkých i slaných receptů
Vlašské ořechy: 12 nejlepších sladkých i slaných…
Víte, co je to hluchec? Levná bramborová buchta z Rokycanska mizí z plechu rychlostí blesku
Víte, co je to hluchec? Levná bramborová buchta z…
AHA.cz Hvězda Polabí Vilma Cibulková: Akutní převoz do nemocnice!

Hvězda Polabí Vilma Cibulková: Akutní převoz do nemocnice!

Mimibazar Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Dáma.cz Karel Gott, jak ho neznáte: Zlatý slavík na fotkách, které vás překvapí

Karel Gott, jak ho neznáte: Zlatý slavík na fotkách, které vás překvapí

Blesk pro ženy Když nevíte, co na sebe: 5 kombinací s džínami, které budete točit pořád dokola

Když nevíte, co na sebe: 5 kombinací s džínami, které budete točit pořád dokola

Ženy.cz Jak být správná tchyně? Důležitá je příprava

Jak být správná tchyně? Důležitá je příprava

Blesk.cz Carmen Mayerová o životě s Petrem Kostkou: Přiznala bouře v manželství!

Carmen Mayerová o životě s Petrem Kostkou: Přiznala bouře v manželství!

SportRevue.cz FOTO: Nejzoufalejší sportovní disciplína? Basket ve spodním prádle

FOTO: Nejzoufalejší sportovní disciplína? Basket ve spodním prádle

Maminka.cz Porod v detailu a bez příkras. Podívejte se na 102 snímků, které vás ohromí svou krásou i syrovostí

Porod v detailu a bez příkras. Podívejte se na 102 snímků, které vás ohromí svou krásou i syrovostí

Blesk Horoskopy 10 andělských znamení, která byste neměli ignorovat. Co se vám snaží říct?

10 andělských znamení, která byste neměli ignorovat. Co se vám snaží říct?

  • Recepty.cz
  • Přílohy, pečivo a luštěniny
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact