Recepty na předkrmy, chuťovky a svačiny – postup přípravy, suroviny a více variant receptu
Mezi předkrmy je možné zařadit všechna drobná lehká jídla, servírovaná před hlavním pokrmem. Většinou je předkrm součástí nějakého slavnostního menu. Může být ve variantě teplé i studené. Velmi oblíbené jsou paštiky, pomazánky nebo šunkové roládky. Předkrm by neměl zasytit, ale povzbudit chuť k dalšímu jídlu a umocnit chuťový zážitek.
Mezi drobná lehká jídla, jejichž účelem také není vyloženě zasytit, patří chuťovky. Mezi ty lze zařadit nejrůznější pomazánky, jednohubky, chlebíčky a další pokrmy, které se konzumují na jedno sousto. Spojovány jsou nejčastěji s pohoštěním na oslavách. Patrně nejslavnější jednohubky jsou ve francouzském pojetí - amuse bouche - v překladu doslova pobavit svá ústa.
Do specifické kategorie jídel patří svačiny. Záleží na pojetí a počtu osob, ale pravidlem je jednoduchá přenositelnost, dělení a snadná konzumace během cest. Od nejrůznějších sendvičů až po buchty v uzlíku. Poslední dobou také stoupají na oblibě krabičkové variace svačin zahrnující třeba i saláty.
Rajčata omyjeme, nakrájíme na plátky a rozložíme do vymaštěné zapékací mísy nebo nákypové formy. Osolíme, opepříme. Bazalku opereme, otrháme lístky....
více o Zapečená ztracená vejce
Na zapékací míse rozehřejeme olej, vložíme na něj na ploché dílky nakrájený sýr a na spodní straně ho krátce opečeme a obrátíme, dříve než se začne...
více o Sázená vejce s balkánem
Máslo utřeme s uzeným sýrem do pěny, přidáme postupně krémové sýry a za pozvolného přilévání mléka nebo smetany vyšleháme hladkou pomazánku, kterou...
více o Sýrová pomazánka s česnekem
Oloupaná vejce podélně rozpůlíme a žloutky vyjmeme. Změklé máslo utřeme se smetanou, smícháme s prolisovanými žloutky, ochutíme pepřem, mírně osolíme...
více o Ďábelská vejce
Tvrdý sýr nastrouháme na jemném struhadle. Utřeme máslo a brynzu a přimícháme strouhaný sýr. Dochutíme sladkou paprikou, hořčicí a solí....
více o Míchaná sýrová pomazánka