Mezi předkrmy je možné zařadit všechna drobná lehká jídla, servírovaná před hlavním pokrmem. Většinou je předkrm součástí nějakého slavnostního menu. Může být ve variantě teplé i studené. Velmi oblíbené jsou paštiky, pomazánky nebo šunkové roládky. Předkrm by neměl zasytit, ale povzbudit chuť k dalšímu jídlu a umocnit chuťový zážitek.
Mezi drobná lehká jídla, jejichž účelem také není vyloženě zasytit, patří chuťovky. Mezi ty lze zařadit nejrůznější pomazánky, jednohubky, chlebíčky a další pokrmy, které se konzumují na jedno sousto. Spojovány jsou nejčastěji s pohoštěním na oslavách. Patrně nejslavnější jednohubky jsou ve francouzském pojetí - amuse bouche - v překladu doslova pobavit svá ústa.
Do specifické kategorie jídel patří svačiny. Záleží na pojetí a počtu osob, ale pravidlem je jednoduchá přenositelnost, dělení a snadná konzumace během cest. Od nejrůznějších sendvičů až po buchty v uzlíku. Poslední dobou také stoupají na oblibě krabičkové variace svačin zahrnující třeba i saláty.
Z mouky, másla, mléka a zbytku surovin připravíme na vále těsto. Rozdělíme na 3 díly a vyválíme z každého dílu placku, kterou potřeme sýrovou náplní.... více o Výborná slaná kolečka
Pórek nakrájíme na kolečka a uvaříme do měkka. Potom ho scedíme a necháme vychladnout. K vychladlému pórku přidáme na kostky nakrájený šunkový salám,... více o Lahodná pórková pomazanka
Alobal si nastřiháme po 35-40 cm (množství se určí podle počtu strávníků) uprostřed ho vymažeme a pokládáme jako první vrstvu anglické slaniny (zhruba... více o Pašerácká bašta
Slaninu nakrájenou na kostičky roztavíme a osmahneme na ní cibuli nakrájenou na kolečka. Přidáme oloupané,na tenké plátky nakrájené syrové brambory,... více o Babiččiny Cumbule
Listové těsto vyválíme a dáme na kulatou formu z vyšším okrajem. Zbytek surovin se zamíchá a nalije na těsto. Pečeme asi 30 minut.... více o Kiš po Americku
Listy jitrocele kopinatého - ty úzké listy - omyjeme, zbavíme "stopky" a necháme okapat. Vytvoříme těstíčko z mouky, mléka, vajec, prášku do pečiva,... více o Jitrocelové listy v sýrovém těstíčku
Klobásy se používají bílé, neuzené, ale ne vinné. Klasické palačinkové těsto z mléka, vajec a mouky (můžeme použít i polotovar ze sáčku) obohatíme... více o Anglické zapékané klobásy
Vařené brambory nastrouháme, přidáme vejce, sůl, solamyl, na jedno kilo brambor asi 2 utřené stroužky česneku, špetka majoránky a zelené petrželky asi... více o Bramborová roláda od maminky
Vejce rozšleháme s mlékem a solí. Plátky knedlíku rychle omočíme, aby moc nenasákly a opečeme z obou stran na oleji. Potřeme hořčicí nebo kečupem a... více o Knedlíkové tousty
Zelí přecedíme, vymačkáme a pokrájíme na drobno. Dáme do mísy, přidáme drobně nakrájenou cibuli a salám, promícháme s majonézou a podle chuti... více o Zelné chlebíčky
Polohrubou mouku, heru, vejce a jogurt zpracujeme v těsto, trochu osolíme a necháme chvilku odpočinout. Těsto rozválíme, vykrajujeme z něho různé... více o Šátečky s nádivkou z nivy
Celer nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme na jemno nakrájený měkký salám (junior), cibuli, sterilované okurky, vejce a smícháme s pomazánkovým... více o Celerová pomazánka
Nejprve nakrájíme cibuli na kolečka, aby vám při tom neslzely oči, podržíte cibuli pod studenou vodou. Nyní si nadrobno nakrájíte pažitku. Nakrájenou... více o Tvarohový burger
Z mléka, droždí, mouky umícháme těsto jako na lívance a necháme vykynout. Do vykynutého těsta přidáme na jemno nastrouhané syrové brambory, salám a... více o Hluchec
Na pánvičce rozpustíme máslo a přidáme na kolečka nakrájené krabí tyčinky a na plátky nakrájeného Šmakouna, posypeme sezamovými semínky. Zlehka... více o Krabí tyčinky se zeleninou
Klasickým způsobem si upečeme na pánvi palačinky a dáme stranou. Na talíř rozprostřeme palačinku a poklademe plátky sýry a plátky šunky. Takto si... více o Slané palačinky s peřinkou
Všechny ingrediencie dobře promícháme a dáme odstát do chladničky. Mažeme na chléb nebo bagetu a ozdobíme zeleninou.... více o Sýrová pomazánka s česnekem II.
Chilli papričky a jalovec rozmixujeme. Směs spojíme s 1/8 l horké vody a citronovou šťávou a přelijeme jí meruňky. Namáčíme zhruba 2 hodiny. Slaninu... více o Slaninové rolky
Všechno nameleme na masovém strojku, ochutíme solí a pepřem a dobře promícháme. Mažeme na rohlík, nebo chleba. Je to dobré i na topinky.... více o Krakonošská pomazánka
Očištěné karotky nakrájejte na špalíčky nebo ozdobné silnější plátky, dejte do kastrolu s máslem a cukrem, zalijte vodou, aby byly přesně zakryté a... více o Glazované karotky
Uhněteme těsto z mouky, 130 g másla, 1/2 lžičky soli a 3-4 lžic vody. Zabalíme do fólie a uložíme na 30 minut do chladu. Cibuli oloupeme, nadrobno... více o Klobásový koláč se špenátem
K tomuto receptu musíte mít salám v přírodním střívku - v současnosti věc téměř nevídaná :-( Neloupaný salám nakrájíme na tenčí kolečka a i se slupkou... více o Kloboučky pana Tau
Sýr, máslo a zeleninu smícháme. Salám si nakrájíme na kostičky a přidáme do směsi. Uvařená na kostičky "naporcovaná" vajíčka přidáme ke zbytku surovin... více o Jednoduchá sýrová pomazánka
Zpracovat na vláčné těsto, rozdělit na polovinu a z každé půlky rozválet kruh o průměru asi 30 cm, rozdělit na osminy (trojúhelníky), na každý... více o Domácí rohlíky plněné šunkou a sýrem
Na změklý plátek sýra (nesmí být z lednice, jinak se zláme) položíme 1-2 kousky chřestu a zavineme tak, aby hlavičky vykukovaly ven. Na míse popráším... více o Sýrové rolky s chřestem
Krajíc toustového chleba slabě pomažeme máslem, položíme kolečko syrečku, přiklopíme druhým krajícema a zapečeme v toustovači. Ještě horké potřeme... více o Olomoucké toasty
Z Moravanky slijeme vodu a zeleninu nameleme, nebo rozmixujeme, pak k tomu nastrouháme na jemno sýr, salám a vajíčka nasekáme na drobno. Přidáme... více o Pikantní pomazánka II.
Slaninu a cibuli nakrájíme na kostičky a osmahneme na oleji, přidáme lečo, kečup a fazole. Dochutíme solí, pepřem, česnekem a chilli. Podáváme nejlépe... více o Ďábelské fazole
Česnek rozetřeme v hmoždíři se solí. Játra nakrájíme na menší tenké plátky, obalíme v mouce a usmažíme na oleji. Přendáme do nahřáté mísy, opepříme,... více o Křehká vepřová játra k vínu
Brokolici rozdělíme na růžičky a povaříme 5-8 minut v osolené vodě (nebo v páře) a pak přelijeme studenou vodou. Vejce uvaříme na hniličku (5-8 min)... více o Brokolicový salát se šunkou a vejci
Tvaroh a majolku rozšleháme metličkou do hustého jemného krému. Vmícháme pomerančovou šťávu, strouhané jablko a křen. Pokud potřebuje přisolit,... více o Šunkové rolky s křenovým krémem
V míse smícháme na kostičky krájené brambory, salám, strouhanou nivu (na větším struhadle), a olivy pokrájené na kolečka (dávám necelý pytlík).... více o Závin s nivou
Vločky zalejeme studenou vodou a necháme 2 hodiny stát. Na oleji opražíme nakrájenou cibuli, přidáme vločky a za stálého míchání dusíme do měkka. Je... více o Ovesné vločky s vejci
Nakrájené zelí podusíme s pepřem a solí do měkka. Necháme vychladnout, vmícháme vejce, droždí rozkvedlané v mléce a tolik mouky, aby vzniklo tužší... více o Zelné slejšky
Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které rozdělíme na čtyři díly a z každého vyválíme tenkou placku. Nepodsypáváme! Vymícháme strouhanou Nivu s... více o Nivoví šneci
Máslo s Nivou vyšleháme do pěny, přimícháme koňak, ořechy, osolíme. Mažeme na veku nebo pečivo.... více o Pomazánka z Nivy s koňakem
Chléb nakrájíme na malé kostky a se sezamem opečeme na másle. Nasypeme do mísy, přidáme na tenké nudličky nakrájené zelí a papriku, na tenoučká... více o Prima salát
Na větší talíř nakrájíme na tenčí plátky mozzarellu, na ní přidáme nakrájená rajčata. Toto polejem olivovým olejem a lehce pokapeme balzamikovým octem... více o Caprese
Rýži uvaříme, tyčinky, okurku, cibulku, nakrájíme na malinké kousičky - asi půl centimetrové, přidáme majonézu podle sebe. Aby ale nebyl salát suchý,... více o Krabí salát s rýží
Ledový salát omyjeme a natrháme na menší kousky. Z jedné konzervy tuňáka slijeme veškerý olej a zamícháme do salátu společně s druhou konzervou tuňáka... více o Ledový salát s tuňákem
Bůček upečeme s cibulí, kmínem a eventuálně zázvorem. Kuřecí játra podusíme na troše tuku a cibuli 1/2. Okořeníme pepřem, zázvorem, muškátovým oříškem... více o Jednoduchá domácí paštika
Vše smíchat a namazat na jednohubky.... více o Pomazánka česneková s tymiánem
Těsto vyválíme a poklademe zeleninou, pokapeme bylinkovým máslem s česnekem, posypeme strouhaným sýrem a zavineme. Potřeme vajíčkem a dozlatova... více o Zeleninový závin se sýrem
Špagety, které nám zbyly ze včerejška, smícháme s vejcem, na kostičky nakrájeným salámem a česnekem, osolíme, opepříme. Na menší pánvičce (lépe se to... více o Špagetové placky
Každý párek podélně rozkrojíme, ale ne úplně, řez skončíme asi 2 cm před koncem. Konce párku rozdělíme a přehneme opačně a spojíme párátkem. Vznikne... více o Valentýnská srdíčka z párků
Toustový chleba lehce pomažeme máslem, obložíme šunkou, a plátky oloupaných jablek, z nichž jsme vykrojili jádřinec. Lehce posypeme čerstvě umletým... více o Tousty se šunkou a jablky
Tvaroh rozkrojíme a utvoříme 4 dostatečně velké plátky, na které později položíme vejce. Plátky tvarohu opečeme po obou stranách na másle a dáme do... více o Smažená vejce s tvarohem - italská specialita
Na vymaštěný plech naskládáme veku nakrájenou šikmo na plátky, na každý plátek dáme plátek cibule, salám pokrájený na drobné kostičky, nebo... více o Tousty s lečem
Celer uvaříme ve slané vodě do měkka, necháme vychladnout a nakrájíme na malé kostičky. V míse smícháme majonézu, citronovou šťávu, koření a polovinu... více o Koktejl z krabího masa
Nastrouháme nebo utřeme Nivu a promícháme ji s pomazánkovým máslem. Já přidávám ještě Lučinu. Vše zamícháme dohromady a přisypeme gyrosové koření ... více o Gyrosová pomazánka