Mezi předkrmy je možné zařadit všechna drobná lehká jídla, servírovaná před hlavním pokrmem. Většinou je předkrm součástí nějakého slavnostního menu. Může být ve variantě teplé i studené. Velmi oblíbené jsou paštiky, pomazánky nebo šunkové roládky. Předkrm by neměl zasytit, ale povzbudit chuť k dalšímu jídlu a umocnit chuťový zážitek.
Mezi drobná lehká jídla, jejichž účelem také není vyloženě zasytit, patří chuťovky. Mezi ty lze zařadit nejrůznější pomazánky, jednohubky, chlebíčky a další pokrmy, které se konzumují na jedno sousto. Spojovány jsou nejčastěji s pohoštěním na oslavách. Patrně nejslavnější jednohubky jsou ve francouzském pojetí - amuse bouche - v překladu doslova pobavit svá ústa.
Do specifické kategorie jídel patří svačiny. Záleží na pojetí a počtu osob, ale pravidlem je jednoduchá přenositelnost, dělení a snadná konzumace během cest. Od nejrůznějších sendvičů až po buchty v uzlíku. Poslední dobou také stoupají na oblibě krabičkové variace svačin zahrnující třeba i saláty.
Brambory oloupeme, uvaříme a rozšleháme s máslem a mlékem na kaši. Brokolici povaříme asi 5 min. v osolené vodě a necháme vychladit. Kabanos umeleme... více o Zapékaná bramborová kaše s brokolicí a uzeninou
Předehřejeme si troubu a připravíme si plech, na který položíme pečící papír. Změklé máslo utřeme s česnekem a natřeme na plátky veky. Na veku... více o Teplé chlebíčky pro návštěvy
Uvařená vajíčka rozšleháme s majonézou (šlehám v robotu), přidáme sůl a pepř. Do vzniklé pěny přidám na jemno nasekanou jarní cibulku a na jemno... více o Jarní vajíčková pomazánka
Játra namočíme přes noc v mléce nebo podmáslí. Druhý den otřeme do sucha. Do rozpáleného sádla přidáme cibuli nakrájenou na měsíčky, česnek, oregáno,... více o Husí játra jako předkrm
Balkánský sýr (jen pokud je moc slaný) ponecháme přes noc ve vodě. Oba sýry nakrájíme na kousky (ideální velikost je jako rybí prsty) a posypeme... více o Sýr "Alafranga"
Šunku, uvařené vejce, jablko a okurky nakrájíme na drobné kousky, kapii na tenké proužky, přidáme sterilovaný hráše a vše jemně promícháme. Kečup... více o Šunkový koktejl
Maso umeleme, smetanu vyšleháme a maso do ní jemně vmícháme. Osolíme, opepříme. Pěnu ozdobně nastříkáme na plátky rohlíků nebo krekry a ozdobíme... více o Uzená pěna
Na pánvičku dáme olej a nadrobíme droždí. Čekáme, než se droždí oddělí od tuku a přidáme na kostičky nakrájenou cibulku, smažíme, až cibule má... více o Vejce s kvasnicemi
Listové těsto rozdělit na dva pláty a vyválet. Připravit si deset cibulí, nakrájet na půlkolečka, na sádle do růžova osmažit, prolisovat česnek,... více o Slaný štrůdl III.
Varianta A): pórek nakrájíme na kusy zhruba 7 cm. Ponoříme do vařící osolené vody a necháme povařit 2 minuty. Vyjmeme, prostředek vytlačíme a... více o Marokánská fantazie
Lilek nakrájíme na špalíčky (nemusíme loupat) a posolíme. Opečeme na olivovém oleji, stáhneme olej a doděláme doměkka. Samozřejmě přidáme koření dle... více o Pomazánka z lilku a vajec
Oloupané brambory nakrájíme na kostičky a uvaříme do poloměkka. Cibuli, okurku a slaninu nakrájíme na malé kostičky. Slaninu dáme opéci na rozehřátý... více o Pánev pikant
Zakysanou smetanu smícháme s příchutí a přendáme do misky. Misku dáme na tác nebo velký talíř a obložíme zeleninou nakrájenou na proužky a keksy.... více o Dipy
Listové těsto rozválíme, potřeme hořčicí, míchanými vejci, poklademe žampiony, kapií, plátky šunky, sýra. Do středu položíme párky a srolujeme v závin... více o Velikonoční závin
Rýži uvaříme zvlášť klasickým způsobem. Na oleji osmažíme salám na kostičky nakrájený, přidáme na drobno nakrájenou cibuli, okurky, kapii, hrášek,... více o Bohničína
Nikoliv běžný, chuťově však vynikající rychlý pokrm. Nejprve si klasickým způsobem a podle své chuti připravíme špenát: viz např. recept "Dušený... více o Topinky se špenátem
Omyté kopřivy dáme na chvíli podusit, přidáme vajíčka a koření. Listové těsto vyválíme a potřeme boloňskou omáčkou. Vychladlé kopřivy s vajíčkami... více o Velikonoční roláda
Hermelín rozkrojíme na dvě kolečka, opatrně vydlabeme. Tavený sýr, česnek, pažitku, majonézu a vybranou část hermelínu rozšleháme tak, aby se roztíral... více o Hermelínová mozajka
Nastrouháme hermelíny, přidáme tavený sýr, máslo a smetanu utřenou do pěny, a potom vše zamícháme. Přimícháme na tenoučké nudličky nakrájenou šunku,... více o Hermelínová pomazánka s česnekem
Do misky dáme majolku, najemno nakrájenou cibuli, rozmačkaný česnek, celé balení nízkotučných sýrů, pak nadrobno, velice nadrobno nakrájíme tvarůžky,... více o Pikantní pomazánka ze zrajících sýrů
Těsto zaděláme a necháme 2 hodiny kynout. Rozdělíme na 2 bochánky a dáme do lednice na 10 minut vychladit. Potom rozděláme na plech a potřeme kečupem,... více o Italská pizza
Bagety rozkrojíme a potřeme česnekem. Celou papriku dáme do trouby a pečeme asi 10 minut středně. Po 10 minutách vytáhneme papriku z trouby,... více o Sendviče
Sýr pokrájíme na kostky, posypeme plátky česneku, pepřem, majoránkou (můžeme nahradit i jiným kořením podle chuti, grilovací apod.), naskladáme do... více o Nakládaný balkánský sýr
Rohlík sladký patří do skupiny jemného pečiva pro vysoký obsah cukru a tuku. Je to sortiment sladkého pečiva vhodný ke snídani nebo dětem na... více o Sladký rohlík
Žemle rozkrojíme a dáme opéct dozlatova. Smícháme česnek se čtvrtkou másla a bazalkou a potřeme upečené žemle. Rajčatům sloupneme dužinu, nakrájíme je... více o Bruschetta
Brambory se oloupou a nakrájí na kostičky, vaječné bílky také, žloutky se rozdrobí. Osolíme, opepříme, přidáme kostičky sterilované zeleniny, olivy ... více o Ensaladilla rusa
Z ingrediencí vytvoříme hladké těstíčko. Nivu nakrájíme na hranolky, cibuli na tenká kolečka. Na každé kolečko salámu položíme nivu, cibuli, přehneme,... více o Tajemství v těstíčku
V mouce vytvoříme důlek, rozdrobíme droždí, pocukrujeme, zalijeme trochou vlažné vody a necháme "ožít". Pak dodáme ocet, sůl, kmín a zbytek vody a... více o Zelák
Krajíčky chleba opečeme na oleji (nebo sádle) z obou stran. V hrnečku rozšleháme vejce se špetkou soli a pepře. Opečený chléb vyjmeme a na pánev... více o Topinky s vaječnou omeletou
Uvařenou řepu, vaříme ji s trochou octa a soli, oloupeme a nahrubo nastrouháme na nudličky. Salám nakrájíme na malé kostičky a rovněž tak cibuli.... více o Pomazánka z červené řepy
Nakrájíme na jemno cibuli a necháme zpěnit na oleji, přidáme maso, které jsme nakrájeli na slabé nudličky, necháme orestovat, okořeníme, přidáme... více o Sládkovy kuřecí topinky
V mlýnku na maso umeleme zcezenou kunovjanku, salám a vajíčka. Spojíme s pomazánkovým máslem a majolkou a je hotovo. Nemusíme nijak dochucovat. Pokud... více o Pomazánka z kunovjanky
Všechny ingredience na omáčku smícháme a vaříme 30 minut (jednotlivé ingredience dáme podle chuti). Vešleháme škrobovou moučku, přecedíme a necháme... více o Pikantní vejce
Jogurt ochutíme solí, prolisovaným česnekem, citronovou šťávou, promícháme a vlejeme do hlubokého talíře. V kastrolku převaříme 2-3 cm vody se solí a... více o Ztracená vejce v jogurtu
Uzené maso uvaříme ve vodě s celou cibulí, celým novým kořením a černým pepřem. Necháme vychladnout. Nakrájené žampiony podusíme na oleji, osolíme,... více o Uzené maso se žampiony
Špenát a kapary osolíme a podusíme, dokud se voda nevypaří. Spolu s okurkami jemně rozemeleme a vmícháme do majonézy. Dochutíme solí, špetkou cukru a... více o Zelená majonéza
Formu ve tvaru věnce (může být i bábovková) důkladně vymažeme (průměr asi 24 cm). Postupně do něj vyklepneme opatrně vedle sebe 20 vajec. Formu... více o Vaječný věnec
Plátky (bílého) chleba potřete máslem a obložte plátkem šunky. Na ni dejte plátek ananasu, který zakryjte plátkem sýra. Chlebíčky pak položte na plech... více o Sýrové tousty s ananasem
Kastrol řádně vymažeme olejem. Dno i boční stranu kastrolu vyložíme kolečky salámu. Dáme asi 5 cm (i víc) vrstvu na kostičky nakrájené cibule. Na... více o Zapečené syrečky
Pracujeme s bílou neuzenou klobásou, ale ne vinnou. Chléb rozmělníme a nasypeme do velké mísy. Pak nakrájíme cibuli s česnekem a petrželkou najemno,... více o Anglické závitky
Vejce uvaříme natvrdo a oloupeme je. Do formiček s kulatým dnem nalejeme trochu aspiku a necháme ztuhnout. Každé vajíčko osolíme, obalíme tenoučkým... více o Vejce v aspiku
Šunku nasekáme na drobné kousíčky. Na pánvi rozpálíme trošku oleje, rozklepneme 3 vejce, trošičku osolíme. Když se dopékají, posypeme je sekanou... více o Španělská vajíčka
Vejce uvaříme natvrdo a necháme vychladnout. Potom je příčně rozkrojíme na poloviny. Mezi poloviny vajec vložíme plátek rajčete a spojíme párátkem.... více o Vajíčkové špízy
Z mouky, 1 vejce, droždí, másla, mléka, soli připravíme kynuté těsto. Necháme vykynout. Potom těsto promísíme a rozdělíme na 3 stejné části. Do jedné... více o Velikonoční pletenec
Připravíme si bramborové těsto,které vyválíme na placku, kterou poklademe uzeným sýrem, podušeným zelím s cibulkou a nakonec salámem. Zavineme,... více o Roláda z bramborového těsta
Těsto vyválíme 3 mm silné a posypeme polovinou sýra. Do středu vložíme plát šunky v celku a posypeme ji sýrem. Těsto přeložíme tak, aby šunka byla... více o Šunka v listovém těstě
Nadrobno nakrájenou cibulku uvaříme s rozdrceným jalovcem, octem, 3 lžičkami vody, dokud se tekutina nevypaří. Z oleje a mouky uděláme zásmažku,... více o Šunka ve vinné omáčce
Vejce nakrájíme kráječem na plátky. Uzené maso nakrájíme na malé kostičky. Do vymazaného pekáče uložíme vrstvu vaječných plátků, posypeme polovinou... více o Holandská vejce
V mléce rozkvedláme vejce, trochu osolíme (nesmí být slané, jen ochucené), přidáme hřebíčky a za stálého míchání pomalu zahříváme. Když se začne dělat... více o Velikonoční syrek
Všechny suroviny zpracujeme na pružné těsto. Rozválíme na plát, ze kterého nakrájíme 8-9 čtverců (podle toho, jestli vyválíte čtverec nebo dlouhý... více o Pizzové rohlíčky