Mezi recepty na sladkosti najdete i takové, které se staly legendami a pro svou oblibu obletěly celý svět. Pokud chcete sáhnout po jistotě, vyberte si z receptů, jejichž kvality již historie prověřila.
Mezi klasikou najdete třeba italské dokonalé tiramisu nebo jemnou panna cottu. Francouzi, kteří si jídlo umí skutečně vychutnat, světu dali lehoučké makronky, nadýchanou čokoládovou pěnu nebo slavné madlenky, jemné sušenky připomínající tvarem mušličky.
Mezi klasiku, kterou pro změnu prověřily naše domácí generace, patří rozhodně Míša řezy. Připomínají tvarohový nanuk Míša, který se začal vyrábět už v roce 1962 a patří dodnes mezi nejoblíbenější. Právě podle něj dostaly Míša řezy své jméno.
V jedné míse smícháme jablka s ořechy, rozinkami v rumu a kakaem. V druhé míse ušleháme vejce s cukrem do pěny a pak přidáme do jablek. Do této směsi... více o Podzimní jablkový dort s ořechy
Ušleháme žloutky s cukrem a smícháme se zbývajícími ingrediencemi. Upečeme. Náplň: Ingredience dobře smícháme (ušleháme) a rozetřeme na placku. Poleva... více o Míša řezy III.
Těsto stačí na 4 šišky.... více o listové těsto
Vejce,cukr a vanilkový cukr ušleháme do pěny. Za stálého míchání přiléváme olej a vaječný likér. Nakonec vmícháme mouku s práškem do pečiva. Do formy... více o Bábovka s vaječným koňakem
Těsto: uděláme z bílků sníh a vše mimo džemu smícháme. Dáme na vymaštěný vysypaný papír na pečení na plech do hodně vyhřáté trouby a pečeme až povrch... více o Charlotta
Ovoce nakrájíme na malé kousky (banány na kolečka). Použijeme pánev s malým okrajem. Do prostřed pánve dáme cukr, který budeme pomalu zahřívat dokud... více o Flambované ovoce
Vypracujeme těsto a necháme ho kynout asi hodinu na teplém místě. Zpracujeme šlehačem suroviny na náplň, je možné malinko naředit mlékem, ale pozor,... více o Svatební koláčky paní Rakové
Utřeme nebo ušleháme vajíčko, cukry a kakao. Postupně přidáme ostatní ingredience. Upečeme na vymazaném a vysypaném plechu (vymažeme a vysypeme i... více o Dort perníková kniha
Brzy bude na našem trhu spousta čerstvých domácích jahod. Zkuste si s nimi udělat dort, který není náročný na přípravu. Piškoty rozdrtíme, dobře... více o Jahodový dort bez pečení
Při přípravě postupujeme jako u obyčejného piškotového dortu. Krém připravíme z ovocné šťávy (je lehčí), dortové pláty zvlhčíme rumem nebo likérem ... více o Piškotový dort s ovocem
Bílky našlehám se špetkou soli (jdou lépe šlehat), přidám část cukru. Žloutky našlehám se zbylým cukrem a horkou vodou. Opatrně smíchám se sněhem a... více o Obyčejný piškotový dort
Žloutky utřeme s cukrem do pěny, přidáme mouku s práškem do pečiva a na konec sníh z bílků. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme v... více o Ořechové řezy naší babičky
Kvásek: 1 lžička cukru, 10 lžic mléka a kvasnice. Do mouky se nastrouhá tuk přidají se 4 žloutky, sůl, citronová kůra a kvásek. Rychle se vypracuje... více o Svatební koláčky od sousedky
Necháme zkaramelizovat cukr, přidáme Salko, na kousky nakrájené máslo, stáhneme teplotu a rozmícháme. Přidáme mleté oříšky (namočené ve 2 lžících rumu... více o Karamelové kostičky
Z bílků uděláme sníh a všechny suroviny smícháme. Rozetřeme na vymazaný a vysypaný papír na pečení na velký plech. Upečený plát v půlce přeložíme přes... více o Sloní slzy
Margarín v plastikové míse necháme trošku povolit (nejlépe v mikrovlnce), přidáme cukr a šleháme šlehačem. Postupně zašleháváme vejce, mouku a dle... více o Švýcarská bábovka
Vše šleháme v elektrickém šlehači dohladka, chceme-li pribináček s příchutí, přidáme současně se základními surovinami příslušné dochucovadlo (džem,... více o Pribináček domácí
Celá vejce rozmícháme s cukrem a vanilkovým cukrem, přidáme mouku s práškem do pečiva, nastrouhaná jablka, rozinky a ořechy. Těsto vylijeme do... více o Hanácká bábovka
Z vykynutého kvásku a dalších surovin zpracujeme těsto. Nenecháme ho kynout, ale hned ho vyválíme, nakrájíme na čtverečky, poklademe náplní (povidla,... více o Svatební koláčky
Vypracujeme kynuté těsto a po vykynutí plníme malinkaté buchtičky tvarohem.... více o Studené koláče
Do mouky vlijeme rozpuštěné máslo a šlehačku, přidáme vykynutý kvásek (na tohle množství mouky použijeme půl kostičky droždí, 1 kostku cukru, lžičku... více o Buchtičky se šlehačkou
Vypracujeme těsto klasickým způsobem s kváskem a ihned tvoříme malé koláčky, které plníme tvarohovou náplní. Zabalíme do buchtiček a klademe na... více o Koláčky s rumem a máslem
Vypracujeme těsto a uděláme 5 stejných koulí a dáme do ledničky uležet. Na dobře vysypaný plech nastrouháme 3 koule. Nádivku naneseme na vrstvu těsta... více o Tvarohová buchta na pekáč
Oloupaná jablka nakrájíme na osminy, vykrojíme jaderník. Kousky jablek obalíme v těstíčku z mouky, vajec a vody. Smažíme je do zlatova. Necháme je... více o Jablka v karamelu
Vše rozpustíme na mírném ohni nebo ve vodní lázni nad parou. Hmotu dáme do ledničky a až je tuhá vykrajujeme lžičkou kuličky, které obalujeme v kokosu... více o Rumové kuličky
Všechny suroviny na těsto smícháme dohromady, mouku přidáváme, aby se těsto nelepilo. Rozválíme na 4 placky a dáme jednotlivě na pečící papír, pečeme... více o Pravý medovník
Část šunky nebo salámu rozložíme na rozstřižený mikrotenový sáček tak, aby vznikl obdélník, který po zabalení vytvoří tvar rolády. Ostatní salám 2x až... více o Šunková roláda s ovocem
Všechno v míse vymícháme do hladka a nalejeme na vysypaný a vymazaný plech. Pečeme ve vyhřáté troubě. Předpokládám, že by to šlo upéct i jako bábovka,... více o Kefírová buchta (nevážená)
Sypké ingredience dobře promícháme, přidáme kefír a olej, vymícháme do hladka - můžeme dát rozinky, kandované ovoce a oříšky, vylejeme na vymazaný a... více o Kefírové řezy
Těsto: z mouky, cukrů, másla a vejce vypracujeme linecké těsto, které vyválíme a vyložíme jím dno a stěny tukem vymazané formy (plech, koláčová nebo... více o Linecký koláč s jablky a drobenkou
Všechny přísady uhněteme šlehačem s metlami na kynuté těsto. Na plech tvoříme kopečky, pečeme ve střední troubě 10-15 minut. Jsou hotové, když zrůžoví... více o Cookies II.
Smícháme vločky, mouku, cukr, kokos. V kastrůlku rozehřejeme sirup (med), máslo, horkou vodu a sodu. Tekutou část vlejeme do suché a řádně promícháme.... více o Australské placičky
Z tvarohu, hery a mouky vypracujeme těsto, necháme 0,5 hodiny v lednici odpočinout. Potom vyválíme těsto posypeme strouhankou, dáme strouhaná jablka,... více o Rychlý jablkový závin II.
V misce umícháme vejce s cukrem a Herou (já to dělám ručním mixérem), přidáme nahrubo ustrouhaná jablka, mouku a prdopeč. Můžou se přidat rozinky,... více o Jablečná buchta rychlá
Na vymazaný plech s vyšším okrajem nastrouháme na hrubém struhadle (na kapky) 2/3 těsta. Rozetřeme náplň a nastrouháme zbytek těsta. Pečeme v... více o Strouhaný koláč
Polovinu cukru ušleháme se žloutky a dvěmi lžícemi horké vody, až do husté pěny. Pečeme ve vymazané a vysypané formě středně teplé, a to do růžova.... více o Meruňkové řezy VII.
Do sněhu z bílků zašlehat cukr, potom žloutky, dále přidat mouku a lehce zašlehat. Upéci na plechu s papírem o rozměrech 25x40 cm při teplotě 160-180... více o Řezy s čokoládovými sušenkami
Suroviny na těsto smícháme a vymačkáme na vymazaný plech s vyšším okrajem nebo pekáček. Dále v míse smícháme všechny suroviny na tvarohovou náplň, po... více o Tvarohový koláč báby Havelkové
Listové těsto tence vyválíme a nakrájíme a čtverečky 10x10 cm. Každý kousek poklademe náplní (asi 1 lžíce) posypeme mletými oříšky, pevně jako to jde... více o Tvarohové rolky
Upečeme piškotový základ dáme vychladnout. Meruňky scedíme, necháme okapat. Šťávu z meruněk dolejeme do 1 l vodou, osladíme, zamícháme oba pudinky a... více o Sváteční řezy
Krystal opražíme, zředíme vodou a za stálého míchání necháme rozpustit a vychladit. Žloutky vyšleháme s cukrem a postupně přidáváme mouku, kypř.... více o Kokosoví ježci
Cukr nasypeme na pánev, pokropíme vodou, dáme na mírný oheň a vařečkou mícháme až se rozpustí a získá zlatavou barvu. Karamel ihned stáhneme z ohně,... více o Karamelová poleva
Vejce - zvášť bílky a žloutky, žloutky + cukr = šlehat (třít) do pěny, přidat mascarpone a lučinu - pořád šlehat, zvlašt vyšlehat bílky (pevný sníh),... více o Pravé Italské Tiramisu
Utřeme máslo s cukrem a vanilkovým cukrem, přimícháme mouku s práškem do pečiva a případně přilijeme trochu mléka. Těsto nalijeme na vymazaný a... více o Tvarohové řezy bez vajec
Cukr se žloutky vymícháme, přidáme skořici, citrónovou kůru, přilijeme rozpuštěné máslo a mléko, přisypeme mouku s kypřícím práškem a nakonec lehce... více o Skořicová bábovka
Z mouky, másla, soli a pár lžic mléka uhněteme těsto, které vyválíme na plech s okrajem. Na něj rozložíme oloupaná jablka nakrájená na plátky,... více o Švýcarský jablečný kolá
Tvaroh promícháme s moučkovým cukrem a vanilkou, přidáme rum a společně vyšleháme do jemného krému. Čokoládu a část kandovaného ovoce nasekáme... více o Typický sicilský tvarohový dort
Všechny suroviny na buchtu smícháme a upečeme na velkém plechu s vysokým okrajem. Do horké buchty uděláme obrácenou stranou vařečky mnoho děr, čím... více o Díratá buchta z čokoládových figurek
Svařit 6 dcl mléka, 300 g cukru krupice a rozpustit 2 hery, vařit 2 minuty. Odstavit a na polovinu teploty ochladit a nalít do romačkaných Bebe... více o Bajadera
1.těsto: vše ušlehat 2.těsto: vše ušlehat. Na hlubší plech dát pečící papír a natřít olejem. 1.těsto (sníh) dát do pytlíku s velkou dírou a dělat... více o Sněhové řezy