Mezi recepty na sladkosti najdete i takové, které se staly legendami a pro svou oblibu obletěly celý svět. Pokud chcete sáhnout po jistotě, vyberte si z receptů, jejichž kvality již historie prověřila.
Mezi klasikou najdete třeba italské dokonalé tiramisu nebo jemnou panna cottu. Francouzi, kteří si jídlo umí skutečně vychutnat, světu dali lehoučké makronky, nadýchanou čokoládovou pěnu nebo slavné madlenky, jemné sušenky připomínající tvarem mušličky.
Mezi klasiku, kterou pro změnu prověřily naše domácí generace, patří rozhodně Míša řezy. Připomínají tvarohový nanuk Míša, který se začal vyrábět už v roce 1962 a patří dodnes mezi nejoblíbenější. Právě podle něj dostaly Míša řezy své jméno.
V míse utřeme 3 žloutky, 150 g másla a 200 g moučkového cukru, přidáme 500 g hladké mouky s celým práškem do pečiva a 1/4 l mléka. Nakonec lehce... více o Kokosové kostky tety Pelikánové
Smícháme žloutky s cukrem (nešlehat), pak přidáme kakao, mouku a z bílků sníh. Pečeme v dortové formě. Kaše: mouku s máslem rozpustíme - uděláme... více o Dort Harlekýn
Vše smícháme a po troškách přiléváme mléko, až má těsto tu správnou konzistenci. Můžeme přidat rozinky, rum, kokos, ořechy - jak je každému po chuti.... více o Perník bez vajec
Vlažné mléko, rozehřátý tuk, cukr, sůl a žloutky šleháme šlehačem asi 1-2 minuty (je to řídké). Mezitím prosijeme mouku s práškem do pečiva, vlijeme... více o Falešný kynutý moučník
Z mléka, cukru a kvasnic se nechá vykynout kvásek. Do mouky se dá sůl, žloutky, sklenička oleje a kvásek a to vše se zpracuje v těsto. Dělají se ... více o Nekynuté buchtičky od Milči
Máslo našleháme s cukrem a postupně přidáváme vejce. Poté přimícháme mouku s práškem do pečiva, solamylem a skořicí. Těsto dáme do vymazané a vysypané... více o Rebarborový koláč
Smícháme mouku, sůl, kůru, cukr, kvásek, rozpuštěný tuk a vlažné mléko - vznikne ne příliš tuhé těsto. Necháme jej dobře vykynout. Vyválíme placku,... více o Rebarborová buchta kynutá
Těsto neboli posypku zhotovíme z mouky, hery, cukru, prášku do pečiva. Jeho 1/2 nasypeme na plech, na to dáme nádivku a pak druhou polovinu těsta... více o Tvarohová buchta rychlá a levná
Jablka podusíme s 2 lžícemi vody, vanilkovým cukrem a skořicí 10 minut pod poklicí. Potom mícháme, až se tekutina vypaří. Jablka jsou na kaši. Tuk... více o Nepečené jablečné řezy
Nechce se vám dělat s věnečky nebo větrníčky? Vzkoušejte mořské vlnky - méně pracné řezy obdobné chuti. Zpracujeme těsto (dáme vařit vodu se solí do... více o Mořské vlnky
Vejce utřeme nebo ušleháme s cukrem (nemusí být do pěny). Přidáme neušlehanou šlehačku a mouku s práškem do pečiva. Tento základní recept lze obměnit... více o Bábovka pro Musicu Bohemicu
Všechny suroviny na těsto smícháme v míse a hotové těsto nalijeme do dortové formy (nejlépe do silikonové - nemusíte vymazávat). Pečeme při teplotě... více o Kruťas
Vyšší plech vymažeme silnější vrstvou tuku a nasypeme do něj cca 3/4 mouky. Jablka oloupeme, nastrouháme, zakápneme šťávou z 1/2 citrónu, promícháme s... více o Kukuřičný koláč s jablky
Zamícháme tuk, cukr, vejce a přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, kakaa a oříšků. Pečeme v předem vyhřáté troubě (já peču zhruba 30-35 minut... více o Bábovka v marinádě
Dno a boky tukem vymazané a kokosem vysypané dortové formy vyložíme piškoty. Zakysanou smetanu smícháme s cukrem a rozpuštěnou plátkovou želatinou.... více o Nepečený dort ze zakysané smetany
Z bílků ušleháme tuhý sníh přidáme cukr a ještě šleháme. Přidáme žloutky a důkladně prošleháme. Nakonec přimícháme mouku s kakaem. Těsto vlijeme do... více o Pařížský dort
Všechny ingredience smícháme dohromady a upečeme.... více o Bábovka bez vajec
Mléko, tuk, cukr a kakao vaříme mírným varem. Až směs vychladne, zamícháme 1 vejce, prášek do pečiva, mouku. Těsto nalijeme do formy a pečeme v... více o Vařená bábovka
Do mísy dáme mouku, sůl, cukr, vanilkový cukr, rozpuštěné máslo, mléko, kvásek, kůru, velké kousky vlašských ořechů, bonbony (např. OVOMIA) nakrájené... více o Veliká parádní bábovka
Máslo, cukr a žloutky našleháme do pěny. Přidáme šlehačku, mouku s práškem do pečiva, nasekaná jádra vlašských ořechů a nahrubo nastrouhanou čokoládu.... více o Vládní bábovka
Cukr, máslo a žloutky šleháme do pěny. Přidáme vanlkový cukr, kůru, a střídavě mléko a mouku s kypřícím práškem. Nakonec zlehka vmícháme sníh. Pečeme... více o Bábovka laciná
Připravíme si kvásek z půl deci mléka, 20 g droždí a 1 lžíce cukru. Smícháme mouku, sůl, cukr, vanikový cukr, mléko rozmíchané se žloutky, rozpuštěné... více o Kynutá bábovka s kakaem
Žloutky začneme šlehat a pomalu přidáváme vařící vodu (pozor ať se žloutky neuvaří!). Vyšleháme do pěny, přidáme cukr, mouku, mák a nakonec sníh z... více o Maminčin makovec
Vejce utřeme s cukrem do pěny, přidáme mouku, polovinu těsta obarvíme kakaem. Na plech dáme pečící papír pomazaný tukem, na něj vrstvu strouhaných... více o Jablkový moučník
Žloutky utřeme s cukrem, přimícháme mouku s práškem do pečiva, vodu a olej. Z bílků ušleháme pevný sníh a pomalu vmícháme do těsta. Nalijeme do... více o Jednoduchá bábovka
Vejce vyšleháme s cukrem do hladké konzistence. Do této hmoty vmícháme mouku. Vlijeme na plech s pečícím papírem. Vložíme do vyhřáté trouby. Peče se... více o Roláda, která se vždy povede
Vypracujeme těsto, rozválíme a vykrajujeme asi 5 cm kolečka. Do každého dáme trochu marmelády, přeložíme a pečlivě přitiskneme nejlépe vidličkou ... více o Tvarohové šátečky II.
Vypracujeme těsto a necháme alespoň 1 hodinu v lednici. Formu na koláč vymažeme a vysypáme moukou. Těsto do formy natlačíme, propícháme vidličkou a... více o Hedvábný koláč
Ze všech ingrediencí umícháme hladké těsto. Na rozpáleném oleji smažíme malé lívance. Podáváme s čerstvým ovocem.... více o Lívance z ricotty
Smícháme cukr, mléko, droždí a necháme vykynout kvásek. Potom přidáme vlažné máslo, vejce, sůl, vodu a vypracujeme vláčné těsto. Dle potřeby přidáme... více o Slaný koláč
Těsto: 7 celých vajec ušleháme s cukrem, pak přidáme oříšky, kakao nakonec mouku s jedlou sodou. Pečeme 15 minut. Krém: 1 celou plechovku Salka... více o Zakázaná buchta
Vejce s cukrem vyšleháme a přidáme ostatní suroviny. Natřeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a pečeme v předehřáté troubě při teplotě asi 190-200... více o Dobrý makovec
Bílky ušleháme v pevný sníh, zašleháme cukr a po jednom žloutky. Přidáme mouku s práškem do pečiva, olej, mléko, sůl a smícháme v těsto podobné... více o Peřinka
Smícháme mouku s práškem do pečiva a přidáme ostatní ingredience. Těsto vlijeme do vymazené a strouhankou (hrubou moukou) vysypané bábovkové formy.... více o Kokosová hrníčková bábovka
Změklé máslo utřeme spolu s 4 žloutky a cukrem. Přidáme tvaroh a rum. Poté přidáme mouku a prášek do pečiva. Vše dobře promícháme, až se začnou v... více o Tvarohová bábovka III.
Krém: do smetany nalámeme čokoládu, svaříme a necháme vychladit několik hodin. Náplň: vše smícháme. Máslo, cukr a žloutky vyšleháme do pěny, lehce... více o Námořnické řezy
1. těsto: bílky vyšleháme dotuha a zašleháme cukr. <BR>2. těsto: vejce a žloutky s cukrem ušleháme do husté pěny a lehce vmícháme mouku. <BR>Krém:... více o Kardinálské řezy
Z bílků ušleháme pevný sníh a zašleháme pískový cukr. Máslo, moučkový a vanilkový cukr vyšleháme do pěny, po částech zašleháme žloutky, přidáme rum,... více o Císařská bábovka
Změklé máslo, moučkový cukr a žloutky ušleháme v nádobě elektrickým šlehačem. Na vál prosijeme mouku s pudinkem, přidáme máslovou směs. Zaděláme těsto... více o Rohlíčky (tyčky) na strojku
Vodu svaříme s tukem, až se rozpustí. Vsypeme mouku, promícháme a dále mícháme ode dna, až se trochu odpaří voda a těsto se leskne a nelepí se.... více o Odpalované větrníčky s vanilkovou nápní
Ze žloutků, poloviny cukru a lžíce vařicí vody ušleháme hustou pěnu. Z bílků a druhé poloviny cukru ušleháme tuhý sníh. Obě hmoty lehce! promícháme a... více o Tiramisu s čokoládou
Všechny ingredience smícháme. Vymažeme a vysypeme plech s vyšším okrajem. Pokryjeme těstem, poklademe ovocem a posypeme drobenkou. V předehřáté troubě... více o Bác s fantazií
Jablka oloupeme, zbavíme je jádřinců a nakrájíme na tenké plátky. Připravíme si směs smíchanou z obou druhů cukru, rozinek, nahrubo nakrájených ořechů... více o Jablkový závin z listového těsta II.
Vymícháme hladké těsto, nalejeme do vysypané a vymazané formy (na plech), posypeme nakrájenými jablky a perníkovým kořením a dáme upéct. Rychlé a... více o Kakaová buchta s jablky
Lístkové těsto rozdělíme na 2 poloviny, první rozválíme a přeneseme na plech vypláchnutý studenou vodou. Těsto potřeme rozpuštěným máslem. Na suché... více o Rychlé řezy s jablky
Mouku smícháme s práškem do pečiva, rozstrouhanou Herou a vodou a vytvoříme tužší, křehké těsto. Můžeme nechat chvíli odpočinout v lednici a mezitím... více o Apple pie
Celá vejce vyšleháme s cukrem do pěny a postupně přidáváme hladkou mouku s práškem do pečiva, citronovou kůrou a špetkou soli a šlehačku. (Můžeme též... více o Buchta nebo bábovka ze šlehačky
1. těsto: všechny přísady dáme do mísy a smícháme, nejlépe ručně. Vznikne tužší těsto, které namačkáme na plech s vyšším okrajem. Na náplň použijeme 1... více o Tříbarevný koláč
Vše smícháme v míse, těsto vlijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a upečeme v troubě předehřáté na 180°C, cca 40 min nebo dokud kontrolní špejle... více o Dobrý perník
Utřeme 2 žloutky se 30 g cukru a 2 lžícemi vanilkového cukru. Ze 2 zbylých bílků a 30 g cukru ušleháme pevný sníh a přidáme ho do žloutkového krému.... více o Sněhové iglú