Jídla, která se nejčastěji podávají jako sladká tečka na konec. Ovšem neexistují pro to žádná pravidla a s dezerty se můžeme stejně tak setkat k odpolední kávě nebo k snídani. Některé dezerty dají dokonce pojmout jako hlavní sladký chod.
Dezerty existují pečené, nepečené i vařené. Dá se postihnout jediné pravidlo, totiž že se jedná o jídla sladká. v cizině se ovšem lze setkat i s jiným pojetím. Jako desert se například ve Francii nebo Itálii po celém menu servíruje sýr.
Pokud zůstaneme u českého pojetí desertů, máme nespočet možností. Dorty či zákusky patří mezi ty slavnostnějšího typu, koláče a buchty jsou zase oblíbenou snídaní či zakousnutím ke kávě. Mezi teplé sladké dezerty se dají počítat například palačinky nebo vafle.
Do mísy dáme sypké suroviny včetně mletého máku, přidáme máslo nakrájené na kostky, žloutek a kůru z citrónu. Vypracujeme těsto a dáme ho na pár hodin... více o Makové linecké
Pečivo nakrájejte na kostičky, banán na kolečka, čokoládu nasekejte na malé kousky. Zapékací mísu vymažte máslem. Polovinu pečiva rozložte do zapékací... více o Žemlovka s banánem a čokoládou
Před přípravou ponechte sýr Philadelphia, vejce a zakysanou smetanu v pokojové teplotě. Poté v míse ručně smíchejte sýr, zakysanou smetanu a 150 gramů... více o Obrácený cheesecake
Do velkého hrnku dáme 0,2 l teplého (ne horkého) mléka, lžičku cukru krupice, kostku kvasnic. Mírně zamícháme a necháme naskočit cca 15 minut. Do mísy... více o Babiččina vánočka
Připravte kvásek. V misce rozmíchejte droždí se lžičkou cukru, přilijte trochu teplého mléka, vsypte lžíci mouky a promíchejte. Cukr, mléko i mouku... více o Kynuté lívance s malinami
Rozklepněte vejce a oddělte žloutky od bílků. Do mixéru dejte žloutky, ricottu, mléko a vše rozmixujte. Mouku a prášek do pečiva prosejte do mísy,... více o Ricottové lívance
Do mixéru dejte pokrájené banány, vejce, mouku, kokos a umixujte těsto. Mělo by být hustší, podle potřeby přidejte lžíci mouky. Vmíchejte mák a nechte... více o Banánové lívance s kokosem a mákem
Mléko zahřejte na 40 až 42 °C, rozmíchejte v něm důkladně lžíci jogurtu a rozdělte do vysterilizovaných skleniček. Dobře je uzavřete, na 4 hodiny je... více o Domácí jogurt
Všechny suroviny dejte do ohnivzdorné mísy, posaďte ji na hrnec s vodou a pomalu zahřívejte. Obsah mísy míchejte, aby se vše dobře spojilo. Jakmile... více o Citronový krém
Do kastrolu nalijte asi 3 mléka, vsypte rýži a přiveďte k varu. Na mírném plameni a za průběžného míchání uvařte rýži, pokud je třeba, přilévejte... více o Rýžový nákyp s meruňkami
V míse smíchejte mouku s kakaem a práškem do pečiva. Do větší mísy odvažte cukr, rozklepněte vejce a směs lehce našlehejte vidličkou, aby se krystalky... více o Čokoládové muffiny
Ovoce dejte do cedníku, nechte ho při pokojové teplotě rozmrazit a okapat. Připravte drobenku. Do misky dejte studené máslo, cukr, vločky, mouku a... více o Hrnkový drobenkový koláč s mraženým ovocem
Zvlášť smíchám sypkou směs, zvlášť tekutou. Následně obě smíchám dohromady - Pokud je těsto příliš husté, doředím mlékem Smažím na sucho nebo na... více o odlehčené skořicové lívance
Tvaroh, změklé máslo, hladkou mouku a trochu soli smíchejte do těsta a vypracujte v rukách. Do sladké varianty můžete přidat trochu moučkového cukru.... více o Univerzální těsto na sladké i slané pečivo
Do robota nebo mixéru nalijte podmáslí a vsypte ostatní ingredience, nechte těsto promíchat do hladka. Stačí asi 20 sekund Na rozpálenou pánev nalijte... více o Rychlé podmáslové lívance z robota
Prvním krokem je rozpuštění čokolády ve vodní lázni. Po rozpuštění čokolády jemně vmícháme máslo nakrájené na kostičky. Čokoláda by neměla být příliš... více o Italský čokoládový koláč TORTA TENERINA
Do mísy prosejte mouku a přimíchejte oba cukry a špetku soli. Ve středu vytvořte prohlubeň a do ní nasypte rozdrobené droždí. Zalijte asi polovinou... více o Klasický mazanec
Rozdrobené droždí rozetřete s cukrem na kašičku. Přilijte vlažné mléko, promíchejte a nechte vzejít kvásek. Přidejte zchladlé máslo, vejce a prosejte... více o Uzlíky s malinovým džemem
Troubu předehřejte na 180 °C. V míse utřete obě másla se 100 g cukru a citronovou kůrou a postupně zašlehejte žloutky. Šlehejte, dokud nevznikne... více o Makové kytky s citronem
Předehřejte troubu na 175°C, formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Změklé máslo utřete s oběma cukry a poté postupně zašlehejte vejce, až... více o Velikonoční beránek šlehačkový
Cukr lehce projedeme ručním mixérem. Už v tuto chvíli se předehřejeme troubu na 150 stupnů. Bílky začneme vyšlehávat, až začne sníh tuhnout, tak... více o Mini Pavlovy
Předehřejte troubu na 180 °C. Odpojte žloutky od bílků. Do bílků přidejte špetku soli a vyšlehejte hezky tuhý sníh a dejte stranou. Nyní jsou na řadě... více o Jednoduchý velikonoční beránek téměř bez tuku
Do malého rendlíku vložte vlašské ořechy nasekané na jemno a lehce je opražte. Přidejte med, promíchejte a ohřejte, aby se chutě propojily. Jablka... více o Jablka v županu s ořechy a medem
Vezměte si dva plátky světlého toustového chleba, jeden z nich potřete marmeládou dle vašeho výběru a přiklopte je na sebe. Na obalení si dejte do... více o Dezert na způsob francouzského toastu
Mrkev nastrouhejte najemno, banány rozmačkejte vidličkou, ananas nasekejte nadrobno, ořechy stačí posekat nahrubo. Ve velké míse vidličkou prošlehejte... více o Mrkvový dort s ananasem a banány
Máslo ušlehejte s cukrem do pěny, bude to trvat minimálně pět minut. Poté postupně zapracujte vejce, pak přidejte všechny suché suroviny a nakonec... více o Mrkvovo-mandlové cupcakes s batátovým krémem
Máslo ušlehejte s cukrem do pěny, bude to trvat minimálně pět minut. Poté přidejte vejce, pak všechny suché suroviny a nakonec vmíchejte jemně... více o Mrkvový koláč s ricottou
Jemně očistěte květy černého bezu. Nemyjte je pod vodou, abyste nepřišli o skvělou chuť květů. K přípravě těstíčka budete potřebovat sníh z jednoho... více o Černý bez v těstíčku
V robotu ušlehejte máslo s cukrem do světlé pěny, bude to trvat 2–3 minuty. Poté na nižší rychlost zašlehejte vejce. Přidejte jogurt, rozmačkané... více o Banánový chlebíček
Pokrájené banány, vejce, kokos a mouku dejte do mixéru a rozmixujte na hustější těsto. Na pánvi nebo lívanečníku rozpusťte kousek másla, lžící... více o Banánové lívance s kokosem a jablky
Čokoládu nalámejte do kovové či skleněné mísy a přidejte máslo pokrájené na kousky. Mísu posaďte na kastrol s vroucí vodou a čokoládu nechte rozpustit... více o Čokoládové brownies
Krém: Smetanu 33% nalijeme do mísy a vyšleháme s cukrem a ztužovačem do tuha, poté přidáme tvaroh a došleháme v hladký krém. Krém neděláme příliš... více o Smetanovo-tvarohový piškoťák s ovocem
Troubu předehřejte na 170°C. V pánvi si pomalu rozehřejte máslo. Připravte si nepřilnavý pekáč a vymažte ho máslem. Smíchejte špaldovou mouku, prášek... více o Zdravý ovocný koláč ze špaldové mouky
Piškot: žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme citronovou kůru, olej a vodu, promícháme, přisypeme mouku s kypřidlem a opět dobře promícháme.... více o Piškot s pudinkem pro děti i dospělé
Upozornění: Tento recept není dietní, veganský, rychlý ani levný berte to prosím v potaz. Poznámka na úvod: Pokud víte dopředu, že nemáte nebo z... více o poctivé Míša řezy
Oloupané brambory pokrájíme, dáme do hrnce, mírně osolíme a zalijeme vodou jen těsně nad ně. Brambory uvaříme doměkka, ale nescedíme je. Rovnou je i... více o Povidlové / marmeládové placky z bramborového těsta
Ve větším hrnci přiveďte k varu olej s vodou a špetkou soli. Přisypte mouku a míchejte, dokud se těsto neodlepuje ode dna. Sundejte z plamene a za... více o Arašídové věnečky
Cuketu nastrouháme na hrubém struhadle do mísy. Přidáme cukr (množství dle chuti), rozpuštěné máslo, kakao, vejce a vše dobře promícháme. Do tekutější... více o Cuketový perník s ovocem
Starší rohlík nebo housku pokrájíme na malé kostičky. Tvaroh v misce rozmícháme s citronovou kůrou, žloutky a měkkým máslem dohladka. Přidáme a dobře... více o Jemné tvarohové nočky s ovocnou omáčkou
Do mísy robotu dejte obě mouky, cukr a špetku soli. Rozklepněte vejce, rozdrobte droždí a vlijte vlažné mléko a rozpuštěné a vychladlé máslo. Těsto... více o Skořicové šneky
Oddělte bílky od žloutků. Žloutky dejte do mísy robotu, přidejte olej, mléko, oba cukry a ušlehejte do pěny, asi 2 minuty. Vmíchejte mouku s práškem... více o Třešňová bublanina
Vyšleháme vejce a cukr, přidáme olej a postupně přidáváme mouku s práškem do pečiva. Do vyšlehaného těsta ještě vmíchám cca 3 lžíce máku a 2 na... více o Maková bábovka s mandarinkami
Mouku promícháme s cukrem a polovinou sáčku do pečiva, přidáme změklý tuk, vejce, vanilkový cukr a vypracujeme vláčné těsto. Odpočaté těsto rozdělíme... více o Mramorové sušenky
Plechovky se salkem dejte do hrnce s vodou tak, aby byly zcela ponořené. Vodu přiveďte k varu a vařte asi hodinu. Sušenky nalámejte do food procesoru,... více o Banoffee pie
V pánvi rozehřejte ghí. V misce prošlehejte vejce s mlékem a obalte v něm vánočku. Osmažte ji z obou stran dozlatova. V misce smíchejte suroviny na... více o Francouzský toast
Vánočku nakrájejte na plátky široké asi 3 cm. Troubu předehřejte na 160 °C. Zapékací formu vymažte máslem. Jablko a hrušku zbavte jádřince a... více o Žemlovka s jablkem a hruškou
Želatinu rozmíchejte v misce ve 2 lžících vody a nechte 5 minut nabobtnat. Mezitím vytřete formičky malým množstvím oleje. Vanilkový lusk podélně... více o Panna cotta s granátovým jablkem
Máslo s cukrem ušlehejte v robotu do pěny, věnujte tomu alespoň 5 minut. Poté postupně zašlehejte vejce. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a kokosem... více o Mangový dort s kokosem
Troubu rozehřejte na 150 °C. Bílky dejte do mísy robotu a ušlehejte pevný sníh, poté do něj za stálého šlehání přidávejte cukr, vznikne tuhá, lesklá... více o Party Pavlova s kakaem a exotickým ovocem
Nejprve začneme s přípravou želé: utrhneme si pěkné, velké, daleko od silnice vykvetlé květy bezu, které dáme do hrnce, společně s důkladně očištěnou... více o Svěží dort / řez s bezinkovým želé